• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 20:27

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Препарати, храни, торове за градински езерца- дискусия

Започната от PVV, 04.06.2015 09:09

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

vmax

Явно никой не ползва, щом няма отклик в темата. Аз обаче съм решил да експериментирам с него и намерих фирма която може да достави калциев бентонит, като срока за доставка е 2-3 седмици. Ако някой има интерес може да пише, понеже в зависимост от заявеното количество и цената за килограм ще е различна.
За мин. 25 кг поръчка – 4.00 лв/кг без ДДС
За мин. 10 кг поръчка – 7.00 лв/кг без ДДС
За количества до 1 кг – 10.00 лв/кг без ДДС

bojo82


vmax

На различни места съм срещал различни дозирания, но примерно според долната инструкция е 15 грама на ~ 4 кубика вода един или два пъти седмично. Общо взето не мисля, че може да се предозира. Проблема е че е доста влаго абсорбиращ, тоест трябва да се съхранява в някакви херметични съдове.

https://s31.postimg.cc/irdow49pn/Koi_Clay1.jpg

https://s31.postimg.cc/j4532azp7/Koi_Clay2.jpg

PVV

Ще споделя нещо за размисъл , което констатирах днес след посещението ми в Шумен да нагледам езерцето и да почистя филтъра. Преди двайсетина дена баща ми се обади и ми каза,че помпата не работи. Накарах го да провери токовете в таблото и след като всичко с тях беше наред реших, че е изгоряла помпата и го накарах да я смени с резервната. Тя обаче е 2000 л/ч за разлика от другата, която беше около 3000 л/ч и ползвам вече 4 години. Днес установих кристално бистра вода , каквато не съм виждал откакто е станало езерото. Допускам , че при по-слабата помпа, водата преминава по- бавно през лампата и ефектът е по- голям. Т.е. УВ лампата успява да изтрепе всичкото алги , което преминава през нея.  :-) Пускам и снимка и клипче да се похваля .  :-D






vmax

Браво. Направо да пиеш от нея :)
За UV-то имаше някакви формули да се сметне оптималният дебит, на база мощност и ефективност на лампата и какво искаш да трепеш с нея. Дали едноклетъчни водорасли или бактерии. Но аз съм на принципа, че колкото по-бавно минава водата през него толкова по-добре. Затова моята лампа когато я ползвам, никога не я закачам към основната помпа, а на една малка с 500 литра на час. С тази кристална вода, само да не те споходи и моят проблем с нишковидните, че стигнах до извода че вариантите са два. Или имаш по-мътна и зелена вода и нямаш нишковидни, или имаш кристално прозрачна вода и нишковидни навсякъде. Въпреки, че кометите съм срещал да ги дават като подходящи риби за борба с алгии, понеже явно си ги хапват с апетит. Не знам твоите наблюдения какви са. Ако има истина в това, ще взема да се преорентирам към гледане на комети и в моето езеро.

bojo82

Има и трети вариянт знаеш го :)) Вчера го приложих в ударна доза 4гр. на кубик ще  пиша за колко дена оплешивява дъното на езерото.  Между другото , ако знаете от къде мога да си купя няколко воални комети или дългоопашати ли нз. как се казват , а не просто шарени каракуди моля пишете ми тук или на лс.

PVV

По принцип на тия базари винаги има хора , които продават КОИ и златни.
https://www.galabite.com/bazaars.html  shaft от Добрич носи постоянно. Може да се свържеш с него и на лични. Аз също бих ти дал, но трябва да се засечем в Шумен , щото езерото е там , а аз живея в Разград. По куриери нямам опит и не смея да пращам. Тук може също да пробваш.http://www.ezerniribi.com/%d0%bd%d0%b0%d0%bb%d0%b8%d1%87%d0%bd%d0%be%d1%81%d1%82/%d0%b7%d0%bb%d0%b0%d1%82%d0%bd%d0%b8-%d1%80%d0%b8%d0%b1%d0%ba%d0%b8-2/
п п И я го издайте този трети вариант, дето с 4 грама оправяте 1 куб. вода

bojo82

Цинков оксид , след третия ден е страшна мътилка.  Да видим кога ще започне да избистря. Нарочно не съм сложил и мрежата за засенчване да няма спомагащи фактори. Поздрави.
https://s7.postimg.cc/dpuirvi5n/20180503_085404.jpg

https://s7.postimg.cc/dpuirvi5n/20180503_085404.jpg


Публикациите са слети: 04.05.2018 09:18

Ден 5-ти , водата започна да се избистря , нишководните стават на "сополи". Откъсват се и заминават във филтъра. Като цяло единствения проблем с този препарат е че действа само при топло време/вода. Зимата ефекта е нищожен.




vmax

Онова нискостебленото до ирисите, което пуска стъбла към водата какво е? В моят филтър насях воден крес миналата година, който взе че оцеля зимата и сега макар и бавно си расте. То при мен всичко бавно си расте, че пак съм с  ~ 0 нитрати и сравнително високо PH от 8,4. Тази година мерил ли си PH и дали цинковият оксид по някакъв начин влияе на него? Все още не съм се решил да го ползвам, че като се разчета за него, все има някой който дава някакви доводи против използването му, които макар да не съм химик ми звучат смислени. Като например в тази тема : https://www.ukaps.org/forum/threads/blanket-weed.27032/ Преди няколко години препаратите против алгии масово използваха меден сулфат, докато "изведъж" се оказа, че е доста вреден за водните организми и спряха да го влагат в продуктите си. Сега масово ползват monolinuron, за който пак има някакви съмнения до колко е безвреден. Странно ми е че с цинков оксид няма никой от по-големите и известни марки, като Sera, Tetra , JBL  *dontknow* За сметка на това един от най-популярните и ефективни Cloverleaf Blanket Answer си го имат в състава, макар и да не го пише официално никъде.
Ще ми е интересно след обработка колко дълго продължава ефекта, особено ако не мислиш да правиш и засенчване. За моето в момента разчитам само на сянката, но ще видим дали ще мога да мина само така.

bojo82

Не го знам това пълзящото, домъкнах го от язовирите и му пасна местенцето. Расте мн. Бързо и се надявам да заплува във водата и да обича нитрати. Ще го снимам ако някой го знае ... не мръзне и цяла зима е зелено. То затова и заека ни го изхрупа почти нацяло

Колко време действа цинка ... незнам понеже след месец растенията вече ще са в силата си и няма да има нужда от него.  А и ще слагам сянката понеже без нея листата на лилиите се сваряват.  Винаги ще има За и Против даден препарат който действа. За мен важното е че дава предимство на висшите растения да вземат нещата в свои ръце. Ако не греша , Ти пръв писа за него в този форум и съм ти благодарен :)  Колкото до това че е токсичен , мисля че бум на нишковидни може да срине качеството на водата за една нощ и ефекта да е доста по-драматичен. Не знам , може в един момент рибите ми да измрът от него и ще си понеса последствията но тази година е жега от 1.5 месеца и не е капвала капка дъжд. Земята се напука още през април. Без вземане на мерки водата ще стане на супа от нишковидни с рибешко.
Между другото пуснах и хиацинт тази година отрано , ще има зеленина и сянка.

https://s7.postimg.cc/70b62nx17/20180503_085355.jpg


Публикациите са слети: 05.05.2018 00:25


vmax

Цинковият оксид колегата darksaint го беше споменал в тази тема. И той имаше някакви резерви, но след твоите успешни опити може и да се е престрашил. Както може би и аз бих сторил, ако проблема с алгиите се окаже извън контрол тази година, че и без друго май смъква PH-то. За намаляване на нитрати съм срещал мнения, че bakki shower филтрите се справят успешно с това. Проблема е че ако останат без приток на вода, бактериите ще измрат за отрицателно време.
Растението прилича ли на това?

bojo82

Растението е същото , но при мен е по-масивно сигурно заради нитратите.  Как се казва ?


Моите опити не знам дали са успешни докато не минат няколко години без жертви.

dimitariv_iv

Това растение го имах преди. Тук расте в един карстов извор. Не му понася топлата вода в жегите, до колкото си спомням. Трябва да видя тази година има ли от него
Мусомища, гр.Гоце Делчев

vmax

Цитат на: Nikiengi - 27.04.2018 08:34
Това е Микрантемум умброзум и чесно казано не очаквах, че може да се намери в нашите езера. :-)
Бях питал в раздела за водни растения и това беше отговорът, но аз имам съмнения, че може да е някакъв нашенски вид който прилича на него, понеже Микрантемум умброзум си е тропическо и би следвало да обича по-топла вода :)
http://www.aquaportal.bg/Plants/details.php?Plant=131

bojo82


Ммм незнам при мен на няколко пъти е на косъм да бъде унищожено от заека (декоративен който пускам из двора зимата) но от малки парченца се въстановява. Интересното е че расте и на сушата и във водата.


vmax , погледни този клип какво мислиш ?  https://m.youtube.com/watch?t=104s&v=Sj9OpKz4KW0


Но то принципа е като на УВ лампа.


Имам един озонатор който върши чудеса и в най-вмирисаните помещения.  Бълва 2гр. на час озон. Чудя се дали да не го бухна в един кашон заедно с помпата но в момента няма да разбера ефекта :)

Similar topics (5)

16500

Публикации: 2
Прегледи: 3645

18212

Започната от HaIr4o


Публикации: 12
Прегледи: 27702

40854

Публикации: 23
Прегледи: 13670

17414

Публикации: 2
Прегледи: 3579

38036

Започната от golfer9699


Публикации: 5
Прегледи: 5226