• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 16:58

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Препарати, храни, торове за градински езерца- дискусия

Започната от PVV, 04.06.2015 09:09

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

vmax

Да попитам дали слагате превантивно някакви общоспектърни лекарства в езерата в началото на пролетта и какви са ви отзивите за тях? Мисля да пробвам с Tetra Pond MediFin. В упътването му пише при студена вода, че се препоръчват две третирания, но не уточняват за каква точно температура става въпрос :) Та сипвате ли нещо, кога го сипвате и по колко го сипвате ми е въпроса :)

PVV

Аз слагам само КОИ протект при смяна на водата напролет. Понеже сменям 90 % от водата го дават да помага за предотвратяване на стреса докато долятата вода остарее. Бактерии също задължително слагам във филтъра. Все пак стартирам всичко наново.

dimitariv_iv

Въпрос на избор. Използвал съм само багрила метиленово синьо и малахитово зелено. Сменям 100 пр от водата.първата седмица доливам после всичко е ок. Четвърта година чистя и есента и нямам умрели при самата смяна.  От други  грешки обаче имам загуба.
Мусомища, гр.Гоце Делчев

фери

медифина действа над 12 градуса,на самата опаковка на втората страница има пълна инструкция.

vmax

Цитат на: фери - 25.03.2017 12:52
медифина действа над 12 градуса,на самата опаковка на втората страница има пълна инструкция.
Благодаря за информацията, но все още не съм го закупил, а в интернет не можах да намеря някакво по пълно описание на третирането с него. За съжаление от някъде съм си вкарал Costia и Trichodina в езерото. Не знам дали е възможно от дъждовете да дойдат тези гадинки, но есента положих зверски усилия да обеззаразя всичко в новото езеро. Включително и на лилиите и на рибите им направих баня с калиев перманганат преди да ги пусна. Импровизираният ми микроскоп от два стари обектива, няколко макро пръстена и rasppbery pi камерка извади прилично увеличение за да мога да видя какво точно и има на рибката.
https://www.youtube.com/watch?v=2UEc05hVi5w&feature=youtu.be
Предвид че водата в езерото все още е под 10 градуса, извадих всички риби в един 200 литров бидон с нагревател и ги третирах със sera omnipur. Дано помогне, но остава въпроса с какво да третирам езерото.
dimitariv_iv, от къде си набавяш метиленово синьо и малахитово зелено? В магазините за акаристика има само малки разфасовки за аквариуми.

PVV

Цитат на: vmax - 25.03.2017 15:50от къде си набавяш метиленово синьо и малахитово зелено? В магазините за акаристика има само малки разфасовки за аквариуми.

Ами аз сложих омнисан профилактично тази година. И от бактериите от зелната тубичка .


dimitariv_iv

От аптеките но в чист вариант и Мн трудно особено зеленото. Има лекарство в които се съдържат. Слагат се вечер и се изключват филтрите. Това води до прекъсване на  цикъла  но.... помага.
Мусомища, гр.Гоце Делчев

vmax

След котешките тоалетни е време и еко перилните препрати да намерят приложение в езерата ни :-D

Използвайте на своя отговорност :) Цената му е 5 пъти по-ниска от фирмен препарат за борба с алгии съдържащ същото.

PVV

Аз веднъж ползвах на Сера подобен прах. Обаче като видях как шупна и ме достраша за рибите. Верно всичките зелении побеляха и заминаха в историята, но езерото се напълни с плаващи водорасли на бели облаци. Ако нямаш хубав скимер, а аз за момента нямам си е цяло приключение. Все пак от къде го взе и в каква доза се слага.

vmax

Точно въпросният фирмен препарат визирах по горе :) Дозировката и страничните ефекти са същите като неговите :) Тоест 500 грама за 10 кубика вода е дозировката. Противопоказно е да се третира с него когато PH-то като цяло ти е високо и KH-то ти е ниско, понеже повишава PH-то. Плюса е че можеш да обработваш локално само проблемни зони и съответно с доста по малко количество от него. В моят случай в езерото където имам риби нямам проблем с водорасли, но в растителният филтър, понеже нямам почти нищо насято там все още се озбразуват водорасли, които ме дразнят :) Хубавото е че мога да байпасна растителният филтър и да си правя експерименти локално само за него, без да има някакъв риск за рибите. Закупих го от онлайн магазин за био и еко продукти :) но предполагам и в локални био магазини ще може да се намери. Основното е да си сигурен че няма някакви добавки и си е чист натриев перкарбонат.

vmax

Имам предложение за колегите от региона да се комбинираме за храна на рибите. Предполагам на повечето им идват много, големите разфасовки от по 5 и нагоре килограма. А на всички ни е ясно, че когато се вземат по-големи разфасовки е и по-изгодно, но от друга страна не е добре храната да залежава дълго време. Последно храних с това и на рибите им се услади доста. Ако вашата храна е на привършване, можем да се комбинираме 2-3 или повече човека и да си разделим пакета. Може и някаква друга храна, ако предпочитате. Другият вариант е ако някой скоро е купувал голям пакет, евентуално да иска да продаде някакво количество от него. Хем най-после да има и реален повод за среща, че за предната си останахме само с уговорките :)

PVV

Съгласен съм, макар че при мен един чувал ми стига за сезон. От Емаг на JBL ги вземам по 35 лв , когато ги пуснат на промоция някой  черен петък. А със срещата наистина не се получи. Нямаме традиции още. Хубава храна продават и също в съботния пазар в Подуене. От тях съм вземал енергийни топчета за есента преди зазимяване.

п п   Ей туй как ви се струва: http://www.zoostrast.com/ezero-gradina/gradinsko-ezero/hrana-za-sharan/coppens-carpco-basic-select-visoko-kachestvena-hrana-za-ugojavane-na-sharanovi-ribi-100-do-500-gr-4-5-mm-20-kg.html

vmax

Цитат на: PVV - 19.05.2017 10:45
п п   Ей туй как ви се струва: http://www.zoostrast.com/ezero-gradina/gradinsko-ezero/hrana-za-sharan/coppens-carpco-basic-select-visoko-kachestvena-hrana-za-ugojavane-na-sharanovi-ribi-100-do-500-gr-4-5-mm-20-kg.html
Тази от EMAG какви килограми е, че сега на сайта им нещо я няма, а се сещам че и аз бях засичал преди време. Coppens CarpCo също е възможент вариант, въпреки, че ние не сме развъдници и ми се струва че няма нужда да ползваме храна за угояване с високо съдържание на мазнини. Иначе преди зимата ще си е подходяща предполагам.Преди съм хранил и с гранули на PRODAC, но на JBL сякаш повече ми харесват като консистенция, а и рибите май повече си я харесват. Някой може да сподели и някакви други варианти, които е тествал и е доволен.


vmax

Някой дали е ползвал така нареченият koi clay и от къде се е снабдил с него? :) По описание ми звучи като нещо супер полезно и до някъде намирам логика в необходимостта от използването му. Срещам мнения и че някои успешно борят и алгии с него. Така нареченият на български калциев бентонит съдържащ основно монтмориолит, се явява това което на запад продават като koi clay. Остава да намеря от къде мога да си купя калциев бентонит :) Във винарството се ползва, но не знам дали точно калциев.

Similar topics (5)

17414

Публикации: 2
Прегледи: 3579

38036

Започната от golfer9699


Публикации: 5
Прегледи: 5226

19913

Публикации: 10
Прегледи: 8238

16500

Публикации: 2
Прегледи: 3645

18212

Започната от HaIr4o


Публикации: 12
Прегледи: 27686