• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
19.04.2024 02:29

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Построяване на малко градинско езерце

Започната от facy, 19.07.2010 11:19

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

facy

Привет на всички. Това е първото ми мнение във вашия форум. Миналото лято изкопах в градината една дупка и направих езерце, което в най-дълбоката си част е 60 см и е с диаметър 1.5м. Не съм слагал рибки и или тревички вътре, само хвърлям по едно парченце хлор на месец и водата си е бистра (иначе алгиите за 5 дена завладяват всичко). Като цяло не съм доволен и мн ми се иска нещо живо да плува вътре. Изчетох доста форуми и повечко чужди. Проблемът е, че немога да отделя 400-500 лева за филтри и помпи. Сега идеята ми е да го направя метър дълбоко и 1,5м на 1,5 размери. Харесал съм си една помпа(http://www.aqua-cor.com/article.phtml?step=&cid=525&sid=6646) на 12V, която е 1000л на час и предполагам че ще се справи. Отделно съм решил да направя филтър, който не излиза никакви пари:
  .

Въпросите ми са няколко. Първо най-големият ми проблем е, че езерцето ще бъде изложено на слънце цял ден. И няма да мога да сложа много водни лилии (понеже е малко), които да консумират алгиите. Дали ще се справя без скъп УВ филтър?
Второ мисля като за начало да пробвам със слънчаци или нещо подобно, за да не уморя коитата. Но всъщност кои ще може ли да живее в толкова малко пространсто или трябва някоя по-малка златна рибка да си взема. И ще могат ли да зимуват.

Благодаря предварително

Поздрави

hanuman

Колега УВ'то само ще ти е от полза. Няма да имаш проблеми с цъфтеж на водата и струва 50-60лв с доставката от Ebay. А и помпата която си избрал е слаба. Мисля поне 5000-6000л ще ти трябва, ако не и повече, но да ти отговорят колегите които имат езерца.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fsincemylastcigarette.com%2Fbanners%2F1249174800_20_1_EUR_2.5_dark.png&hash=f382f10dd23d239f373464115831c0fa44c93050

izida

привет! Нашата помпа е 1600 л/час при горе-долу същите размери. UV намаме. Лилиите са превзели всичко и си правят добра сенчица. Освен тях има роголистник и някаква трева, май беше кенаф - сега не съм с акъла си. имаме 6 златни, 11 кои и много пръскачи, кротушки и щипоци. Общо към 50. Пръскачите са ни за индикация на кислород, а кротушките и щипоците за чистота. Досега нямам и 1 мъртва коя, даже на месец утрояват размера си.
Скоро може да направя схема на филтъра. Надявам се да е от помощ.
Успехи и приятни емоции!

facy

Здравейте и благодаря за отговорите.  Izida много ще съм ти благодарен ако ми дадеш схема на филтъра. Имам друг въпрос: тази помпа през зимата трябва ли да се изключва? Нали ще замръзна отгоре водата. И дали при 1 метър дълбочина рибите ще оцелеят на дъното? Как се хранят през зимата когато е лед отгоре?

izida

Цитат на: facy - 21.07.2010 15:41
Здравейте и благодаря за отговорите.  Izida много ще съм ти благодарен ако ми дадеш схема на филтъра. Имам друг въпрос: тази помпа през зимата трябва ли да се изключва? Нали ще замръзна отгоре водата. И дали при 1 метър дълбочина рибите ще оцелеят на дъното? Как се хранят през зимата когато е лед отгоре?
При първа възможност ще го изрисувам. За другите въпроси не мога да отговоря. Първа зима ще ни е и ще сме на закрито. Догодина смятаме да копаме големия гьол.  *fish

evgeni enduro

Цитат на: facy - 21.07.2010 15:41
И дали при 1 метър дълбочина рибите ще оцелеят на дъното? Как се хранят през зимата когато е лед отгоре?

Зависи в кой регион на страната е езерцето! Ако е с по-студена зима 1м е плитко/аз мисля,че ако зимата се покрие с найлон няма да има проблем с презимуването/. Рибите през зимата Не се хранят. В по-топлите дни, когато температурата е над 8-10 градуса може да се дава по малко храна но знайте, че метаболизмът им е забавен и едно прехранване може да е смъртоносно!
А+
LZ1 DRZ

"Българийо, за тебе те умряха....", а тези след тях дори с това се подиграха! В днешно време няма идеали, има миражи - ни един от ония 240 не важи!

izida

Цитат на: izida - 21.07.2010 16:05
Първа зима ще ни е и ще сме на закрито.
Понеже имаме бая рибоци смятаме да приберем само коите и златните. Другите ще се наложи да зимуват в локвата. Решили сме да го покрием с найлон, сено и пак найлон. А във водата да пуснем няколко празни пластмасови бутилки да поемат разширенията на леда.

facy

Благодаря за отговорите. А съвет за филтър можете ли да ми дадете? Ако просто взема една мощна помпа (за 3700 л/ч http://www.aqua-cor.com/article.phtml?step=&cid=523&sid=6561) и си направя сам филтър от кофа и разни гъби за миене на чинии и мрежи.....) И отделно поставя разни водни лилии дали ще се справя с цъфтежа на водата?  evgeni  видях че ти си имал идея за самоделен филтър и то на доста по-голямо езеро от моето. Как си реши проблема?

Поздрави на всички

evgeni enduro

Цитат на: izida - 22.07.2010 09:12
Решили сме да го покрием с найлон, сено и пак найлон. А във водата да пуснем няколко празни пластмасови бутилки да поемат разширенията на леда.

Според мен е хубаво дори през зимата рибките да имат светлина! Така,че не знам сеното дали ще е добър вариант!? МОЕ МНЕНИЕ. Това за празните шишета го правех и аз и има ефект, но трябва да са без капачки.


Цитат на: facy - 22.07.2010 19:48
  evgeni  видях че ти си имал идея за самоделен филтър и то на доста по-голямо езеро от моето. Как си реши проблема?
Поздрави на всички

Нямам филтър! Мислех да правя, но нямам време. Доливам вода през 2 седмици и видимостта е на 50см дълбочина. Така ми харесва, не ми допада кристалната вода. Иначе за филтър се използва минерална вата, филтърни керамични пръстени и други.

А родилното отделение се е получило равновесие между броя на рибите и растенията и водата е кристална, без да съм го искал
А+
LZ1 DRZ

"Българийо, за тебе те умряха....", а тези след тях дори с това се подиграха! В днешно време няма идеали, има миражи - ни един от ония 240 не важи!

facy

Нови въпроси:
1-Как да подготвя езерото за живот. Кога се слагат растенията и кога рибите?
2-Гледах доста примери за биофилтри и как да си ги направим сами с кофа и да създадем среда за полезни бактерии, но от къде мога да си набавя бактериите, за да "заредя" филтъра. Казват, че след като прибавиш бактериите трябват 3-4 седмици да се развие колонията във филтъра и да заработи.

Ant0n86

Прегледай справочниците на Сера. Мисля, че има отговори на някои от въпросите ти там  ;-)

Тук ги има в електронен вариант - http://www.miazoo.com/brochure.html

izida

 O:-) Благодаря за търпението! Схемата на филтъра е качена на профила ми. Другата седмица сигурно ще го доизрисувам с корекциите. Напоследък нямам много време. Надявам се да ви хареса и да ви е полезен!

facy

Благодаря за схемата. Със сигурност ще взема някоя идея. Аз имам сега друг въпрос: от къде да се сдобия с няколко лилии, няколко роголистника, 1- 2 кои, малко златни рибки и 2-3 гамбузиики. Ако някой има за продаване нещо от изброените да казва или ако знаете развъдници/пазари и др.


izida

Няма да е зле да кажеш от де си, че не разбрах. Иначе как да ти отговоря на тоз въпрос! Аз съм от Русе, довечера пътувам за София и пътьом ще мина през Плевен. Имам бели лилии и роголистник. Другото на ЛС или мобилен...

facy

Да много си права-хич не съобразих. Аз съм от София.

опитомителят

Интересно.
Едно благодаря и от мен, горните неща ще са ми полезни.
Имам и аз един въпрос: водната леща оказва повече благоприятно или повече вредно влияние оказва на рибите? Защото четох, че и тя спада към пречистващите растения, но пък други хорами казаха, че тровела рибите. А и като съм обикалял места, където вирее доста водна леща не съм виждам риба наистина... В момента имам малко вода в езерцето си, на което му предстои реконструкция, водната леща се размножи страшно много и водата е свръхбистра. Рибки ще пусна след реконструкцията. Миналата зима ми оцеляха абсолютно всички на дъблочина от 80-90 см. Става въпрос за Божурище, Софийско, водата си замръзна кат си му е реда за доста дълго време, но пробивах дупки и доливах хладка вода, а и дъното си беше естествено, беше се образува тиня, която ги запази. Дори и едно жабче успя да презимува там.

raiko

Цитат на: опитомителят - 30.07.2010 17:38
....Имам и аз един въпрос: водната леща оказва повече благоприятно или повече вредно влияние оказва на рибите? ...... А и като съм обикалял места, където вирее доста водна леща не съм виждам риба наистина...
Сам си дал отговор на въпроса си.    Ако рибите в езерото са растителноядни(златни рибки, кои), водната леща ще им окаже много благоприятно влияние. Ще я излапат с удоволствие и ще питат  има ли още. :-)

facy

Здравейте. Езерото е почти готово. Остана да сктрия филтъра под алпинеума :) Само 1 въпрос откъде да си намеря 20тина гамбузийки, че водата ври от ларви на комари. Приемам всякакви идеи. Ако някой знае някъде близо до София гьол където има също бих се наел да си наловя.

Скоро снимки...

izida

Цитат на: facy - 10.08.2010 12:15
Остана да сктрия филтъра под алпинеума
Здрасти! Да те предупредя за филъра - като го криеш, мисли и как ще го чистиш отвреме на време, да не разкопаваш алпинеума  :-|
Тез гамбузлийки си признавам не ми говорят нищо. Имаме пръскачи (бях писала, че са идеални за индикацията на кислород), пък и жабите дето се завъдиха се справят добре с ларвите.
Как са лилиите? Чакам снимки с нетърпение!

facy

Ето и "малко" снимки на езерцето и филтъра. Около 2,5 кубика се получи - 3 нива. 30см, 60см и 95см. Като краен резултат 1 проблем (филтъра ми е под нивото на водопада и бидона не се затвори плътно - следователно от налягането в него, тече през капака вода), но ще го оправим със силикон и една малко глупава грешка - забравих да ския маркуча навреме и сега стърчи до средата на алпинеума, но и това ще го измисля. Ето и снимките:

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fmedia.snimka.bg%2F6900%2F020055634.jpg&hash=4ac36f5649b01921bcc5100178126cdd948c842b

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fmedia.snimka.bg%2F6900%2F020055638.jpg&hash=b20bed84bbf6b415319cb14277f0cafb6fec555e

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fmedia.snimka.bg%2F6900%2F020055642.jpg&hash=d58d7c3e875bbbb11a77212a378e4c4f57c2ea94

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fmedia.snimka.bg%2F6900%2F020055643.jpg&hash=cbf6c51f984fb8824678800f85d06333c27b687d

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fmedia.snimka.bg%2F6900%2F020055647.jpg&hash=7b1fa3f3f34c379785121073301abb6a2fc402c7

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fmedia.snimka.bg%2F6900%2F020055652.jpg&hash=07f8d8541ee81e33301dd9d7132f584ca8f11f2c

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fmedia.snimka.bg%2F6900%2F020055654.jpg&hash=c518ff135bc92a10d73691a43f5cc2412a8eb164

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fmedia.snimka.bg%2F6900%2F020055657.jpg&hash=4c766cf61d7e242b4cddbd1a3cc66ab3be467226

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fmedia.snimka.bg%2F6900%2F020055661.jpg&hash=91ad4d86c3c5e70cfc49574e8c8727ea3d000b80

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fmedia.snimka.bg%2F6900%2F020055664.jpg&hash=e415c22944cd21a08e6088934249c8355b1d0e88

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fmedia.snimka.bg%2F6900%2F020055666.jpg&hash=a8bcb2f4749b0952a32fe4ddaefca5fa3b4f2dfa

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fmedia.snimka.bg%2F6900%2F020055836.jpg&hash=a10a8ea49863ad22f2b076f458f6642c86b8bcd6

филтъра:

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fmedia.snimka.bg%2F6900%2F020055671.jpg&hash=f1abfc9ab8e8e641d1ac2197f59053ac4af59783

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fmedia.snimka.bg%2F6900%2F020055673.jpg&hash=f602297f40267936f0436d5ad2d34c6469ce3fd5

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fmedia.snimka.bg%2F6900%2F020055677.jpg&hash=2298407a54aa80a42ad535fe16b55b73210e8921

И финал:

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fmedia.snimka.bg%2F6900%2F020055837.jpg&hash=e1abc4c4b69d1ef3be1ff3294599e864fe2e645e

Засега само лилиите го обитават обитават. Невероятни са: понеже когато измазах отстрани да лепя камъка заваля порой и целият цимент влезе във водата трябваше да го изпразвам. Преместих лилиите в бидона, но им се счупиха листата и останаха само две на едната. Сега е с 4,а на другата и излизат 3.

Скоро... кои, гамбузиики или уклей и роголистник.

Асен Евгениев

Страхотно езерце, браво! Това е огромен стимул за нас. *BRAVO*
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

изгубеният рай

END!!!

vasso

Еее, много красиво е станало, маркуча ще го измислиш някак. Краят на езерото е много хитро измислен- доброто старо софийско паве върши чудеса. :-D Честито и снимай рибките после. ;-)

izida

БРАВО! *BRAVO* Много е красиво! А лилиите няма да се учудя ако ти цъфнат до края на лятото. Нашите се разсипаха таз година.

kpokcho

Цитат на: facy - 10.08.2010 20:44

И финал:

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fmedia.snimka.bg%2F6900%2F020055837.jpg&hash=e1abc4c4b69d1ef3be1ff3294599e864fe2e645e

Засега само лилиите го обитават обитават. Невероятни са: понеже когато измазах отстрани да лепя камъка заваля порой и целият цимент влезе във водата трябваше да го изпразвам. Преместих лилиите в бидона, но им се счупиха листата и останаха само две на едната. Сега е с 4,а на другата и излизат 3.

Скоро... кои, гамбузиики или уклей и роголистник.
И тв'а е яко езеро!
****************************************************
Пич, не обръщай много внимание на всекви разходоносни съвети понякога от сорта - ще ти трябва тва ше ти трябва онова! в условия на криза сме и се трябва да се намаляват разходите.
Гледай си целта на ХОБИТО - "от нищо - нещо" или "с малко пари много голям ефект" или кеф ми е да го правя...  ама като го направя вече не ми е кеф и да го гледам".  За една "проста градиснка красота" не ти трябва кой знае кво освен един "гьол" една лилия 2-3 барбуса / може и златни риби, за да им се радват децаата ако имаш /че нещо във водата се движи//// и... чаша с доматен сок+ ракия (коктейл "Мария") /доматето то градината естесвено/


evgeni enduro

Цитат на: facy - 10.08.2010 20:44


Скоро... кои, гамбузиики или уклей и роголистник.

Поздравления и от мен за положеният труд и крайния резултат.

Ако шубункина и златната каракуда те устройват като обитатели и ако си близо до София, свържи се с мен. С кеф ще ти дам!
А+
LZ1 DRZ

"Българийо, за тебе те умряха....", а тези след тях дори с това се подиграха! В днешно време няма идеали, има миражи - ни един от ония 240 не важи!

facy

Водата се избистри на макс. Ето и малко снимки. 3 кои (жълта, бяла и шарена) и 4 обикновени златни рибки + доста мънички шубункини.




Птичи поглед :)

И нощна снимка

izida

Жълтото и бялото кои металик ли са  *IN LOVE*
Станало е много красиво!

facy

Имам един въпрос. Даже два. Нормално ли е в последните 10тина дни нивото на водата е спаднало с около 5-6 сантиметра. Трябваше да го долея, но снощи е замръзнало. Чудя се дали е спукан найлона някъде, понеже чак така да се изпарява в този студ.... *dontknow*

И сега мисля лекичко с една кофа топла вода да размразя леда и след това да го донапълня с вода от маркуча. Понеже в това си състояние дълбочината е около 90сантиметра, че можеби и по-малко. Странното обаче е че рибоците си плуват като пичове под леда, който ми изглежда около 6-7 мм. вместо да са се заровили на дъното.

Трябва ли им на рибите слънчева светлина през зимата, или мога да покрия езерото плътно. Решил съм да напълня в човали от тези белите пуканки, дето се ползват за опаковане на пратки. И да ги наредя плътно върху езерото + дъски и дебел найлон.

MeTogu

Щом плуват и не са се заровили значи водата отдолу не е толкова студена.Иначе леда знам че трябва да се чупи за да влиза кислород във водата.Може да счупиш едно парче около 20-30 см и от там да долееш с вода.Но не с топла а с нормална вода.
Дай на глупака малко власт и му гледай сеира!

evgeni enduro

Цитат на: MeTogu - 11.12.2010 17:24
Иначе леда знам че трябва да се чупи за да влиза кислород във водата.Може да счупиш едно парче около 20-30 см и от там да долееш с вода.Но не с топла а с нормална вода.

Никога не чупете леда с удар. От личен опит знам, че тази детонация може да убие рибите. По-добре да се разпробие или да се разтопи!

Facy, нали ти пратих ЛС с отговори на въпросите, които си задал. Доверие ли ми нямаш!? Езерцето ти трябваше вече да бъде покрито, защото с малкия  му обем при ниски температури ще имаш проблеми с поддържането на подходяща температура на дъното!
ПОкрий го с найлон, но съвета ми е да има достъп светлината към водата! Все пак ще има и слънчеви дни през зимата и е хубаво да понапича езерцето.

Долей вода и ако не се губи, завивай и забравяй за рибките до пролетта
А+
LZ1 DRZ

"Българийо, за тебе те умряха....", а тези след тях дори с това се подиграха! В днешно време няма идеали, има миражи - ни един от ония 240 не важи!

MeTogu

Е аз не съм казал да го чупи с шашка динамит.Но все пак трябва да се поразкрие за да влиза кислород.
Дай на глупака малко власт и му гледай сеира!

evgeni enduro

Цитат на: MeTogu - 11.12.2010 20:02
Е аз не съм казал да го чупи с шашка динамит.Но все пак трябва да се поразкрие за да влиза кислород.
Така е, но аз да предупредя. Дядо ми искаше да ми направи услуга, като пробие с чукчето леда в малкото езерце, но се получи точно обратното. Всичко под леда умря. Мой познат също пострада по този начин. Беше наредил на работника си да направи отвор и онзи на няколко ракии с бойния чук беше уморил над 200 кои.
По-добре да се потретя, отколкото да идат рибки зян

Броят и размерът на рибките в  езерцето на Facy според мен не изискват аериране, дори чрез отвор в леда.През зимата на 2008г аз имах над 50-60 риби и то с прилични размери. Престояха цяла зима под дебелия лед.
Миналата година завих езерцето плътно и водата не успя да замръзне дори при най-ниските температури.
Така, че не е фатално и да замръзне, но най-доброто решение е да се завие, защото пролетта когато има по-топли дни и температурата на водата се покачи, рибките излизат на повърхността за да се хранят. Когато има лед обаче, това няма как да стане. СЛучвало се е да вадя ледени блокове от водата за да може рибките да излязат на припек.
А+
LZ1 DRZ

"Българийо, за тебе те умряха....", а тези след тях дори с това се подиграха! В днешно време няма идеали, има миражи - ни един от ония 240 не важи!

MeTogu

Добре,попетвай щом искаш,но не ме цитирай като го набиваш на недоразбралите.
Излиза че все едно аз им давам неправилни съвети.
Дай на глупака малко власт и му гледай сеира!

raiko

Facy, най-добре ще е да послушаш съветите на Евгени! *THUMBS UP*

MeTogu

Да послушай Евгени.Не разбивай леда,просто леко го начупи за да влиза кислород.
Дай на глупака малко власт и му гледай сеира!

facy

Цитат на: evgeni enduro - 11.12.2010 19:41
Доверие ли ми нямаш!?
Разбира се, че ти имам доверие  *THUMBS UP*, Обаче се чудех как може водата да изчезва по това време на годината, а това за слънцето през зимата не гобяхме обсъждали с теб. Без значение е вече всичко това, понеже реших след дълго мислене и преравяне на темите да прибера рибките само за първата зима. Ето кое ми повлия на решението ми:
Темата на Евгени - "Питане за бебета златни в езерото"
Цитат на: raiko - 11.11.2008 23:46
За да могат да презимуват е желателно да имат размер на тялото(без опашката) поне 5-6см. и да са хранени през есенния период с храни с повече протеини. Иначе не биха издържали дългия период на гладуване(3-4 месеца) или поне ще има висока смъртност. Такива са личните ми наблюдения.

Мойте дребните са по 2-3 санта, а не бих казал че добре съм ги охранил преди да застудее. Вчера разтопих леда с 100л вряла вода и с помата източих езерото. Сега са в един 120л аквариум и мисля че им е добре. Даже днес ги нахраних за пръв път от 20тина дни и бяха освирепяли.

Следмалко ще ги покажа в зимният им дом.

evgeni enduro

Цитат на: facy - 13.12.2010 12:45

Мойте дребните са по 2-3 санта, а не бих казал че добре съм ги охранил преди да застудее. Вчера разтопих леда с 100л вряла вода и с помата източих езерото. Сега са в един 120л аквариум и мисля че им е добре. Даже днес ги нахраних за пръв път от 20тина дни и бяха освирепяли.

Следмалко ще ги покажа в зимният им дом.

Когато се излюпиха първите ми рибки поисках съвет от raiko. Тогава прибрах рибките в един 260л аквариум. Там презимуваха и пролетта пак ги пуснах в езерцето. На следващата зима аквариумът беше ангажиран от други квартиранти и за малките нямаше място. Тези които успях да хвана ги занесох при познат в езеро с дълбочина 4-5.5м. Останалите зимуваха в моето гьолче. Дали е имало смъртни случаи не знам, защото бяха много и не съм ги броил, но пролетта имаше едно голямо пасажче от дребосъците.

Щом имаш възможност да ги прибираш е добре, Но обърни внимание на филтрацията, защото имаш и по-големи екземпляри, които ще ти цапат водата сравнително често!
А+
LZ1 DRZ

"Българийо, за тебе те умряха....", а тези след тях дори с това се подиграха! В днешно време няма идеали, има миражи - ни един от ония 240 не важи!

Bundy

Защо да не го завиеш като парник? Според мен е безсмислено да се чупи леда, при ледена вода шанса да се задушат е минимален. Аз имам идея да оставя фонтанчето вътре, захранването да му включа през термо датчик, идеята е като въздуха е над 10 градуса да вади ледената вода от гиола ( 3,6 градуса тая зима падна) и да се затопля. Това фонтанче за около 2 часа дига с около 1 градус при разлика около 6-7 с въздуха. такава е идеята а дали е умна ще кажете вие.

evgeni enduro

Цитат на: Bundy - 14.12.2010 15:05
Аз имам идея да оставя фонтанчето вътре, захранването да му включа през термо датчик, идеята е като въздуха е над 10 градуса да вади ледената вода от гиола ( 3,6 градуса тая зима падна) и да се затопля. Това фонтанче за около 2 часа дига с около 1 градус при разлика около 6-7 с въздуха. такава е идеята а дали е умна ще кажете вие.


Ако питаш мен, остави рибките в пълен покой. Завий езерцето ако не си го сторил вече. Това смесване на температурните пластове на водата не ми звучи добре.
Тези 3,6 градуса на водата къде ги премери. На дъното или на повърхността!?
А+
LZ1 DRZ

"Българийо, за тебе те умряха....", а тези след тях дори с това се подиграха! В днешно време няма идеали, има миражи - ни един от ония 240 не важи!

Bundy

За сега няма вариант да бъде покрито, голямо е и ще изисква сложна конструкция, не че не съм го мислили и  най-вероятно ще му измисля схема, но за сега е невъзможно. На дъното пуснах сензора на термометъра и в най-големия студ беше -3,6. В езерцето се влива поточе и незнам дали да не го отбия да не се влива зимата, не е никакъв проблем това, но незнам пресна водица или пълно спокойствие ще им е по добре.

evgeni enduro

Цитат на: Bundy - 17.12.2010 16:31
В езерцето се влива поточе и незнам дали да не го отбия да не се влива зимата, не е никакъв проблем това, но незнам пресна водица или пълно спокойствие ще им е по добре.
Прекъсни притока на водата и след време пермери пак температурата. Този поток ти размесва температурните слоеве.
Аз за рамка на езерото ползвам тръби за скеле и жабки. Сглобявам го за половин час. Отгоре хвърлям няколко оградни платна и после найлона.
А+
LZ1 DRZ

"Българийо, за тебе те умряха....", а тези след тях дори с това се подиграха! В днешно време няма идеали, има миражи - ни един от ония 240 не важи!

Bundy

То при мен предстои сериозна работа, сега е просто дупка с платна от билбордове, лятото ще го облепвам с камъни водопади... и тогава ще предвидя някаква конструкция, най-вероятно ще викна някой дограмаджия да ми направи от профили скеле сглобяемо и другото с найлон, нещо като парник. Като ходя ще спра поточето и това е, няма да се задушат с сигурност. Те са около 30-50 риби на 15-20 кубика вода.

facy

Здравейте. Отдавна не бях писал във форума. Имам няколко въпроса относно зимата.
В момента темп. на водата е 5 градуса. Някои от по-малките рибки (златните не коите) започнаха да лягат по каманите и явно позаспиват. Проблемът е, че лягат на горните тераси, където е 40-50 см, а не на дъното където е към метър. Та въпросите ми са следните:
1- трябва ли да ги бутна да слизат, надолу понеже там ще замръзнат?
2- трябва ли да има нещо по-специално на дъното за да зимуват (пясък, дунапрени някъкви...? (при мен са малки речни камъни и сигурно им е неудобно).
3- да го покривам ли вече езерото или още е рано, понеже повечето риби си плуват (на едно място но не са легнали на дъното). Иначе аз мислех да го покрия първо с найлони, след това малко слама или талаш и пак найлон. Това добър вариант ли е или трябва да влиза светлина?

Слагам няколко снимки от преди месец-два. А по-късно ще сложа и от днес.

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fmedia.snimka.bg%2F9636%2F025527789.jpg%3Fr%3D0&hash=024cb01f594b87593dbced29fefb7ac095b75e82

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fmedia.snimka.bg%2F9636%2F025527790.jpg%3Fr%3D0&hash=f5c3174fc2576e61ecefcccfe713931a62542ea3

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fmedia.snimka.bg%2F9636%2F025527791.jpg%3Fr%3D0&hash=e176ebe23dac35147382f6b5754def9ce27c9980

nickolaiii

уникално е, взех да си мисля да разкопая градинката на вилата ама ще изчакам баща ми да остарее малко че да не мога да ме бия след това :) много е красиво браво

Similar topics (5)

26300

Публикации: 20
Прегледи: 29974

44939

Започната от Borko7


Публикации: 7
Прегледи: 5237

21031

Публикации: 4
Прегледи: 10470

59393

Публикации: 38
Прегледи: 25063

59669

Започната от assensi


Публикации: 19
Прегледи: 9343