• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
29.03.2024 09:02

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Построяване на малко градинско езерце

Започната от facy, 19.07.2010 11:19

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

facy

Привет на всички. Това е първото ми мнение във вашия форум. Миналото лято изкопах в градината една дупка и направих езерце, което в най-дълбоката си част е 60 см и е с диаметър 1.5м. Не съм слагал рибки и или тревички вътре, само хвърлям по едно парченце хлор на месец и водата си е бистра (иначе алгиите за 5 дена завладяват всичко). Като цяло не съм доволен и мн ми се иска нещо живо да плува вътре. Изчетох доста форуми и повечко чужди. Проблемът е, че немога да отделя 400-500 лева за филтри и помпи. Сега идеята ми е да го направя метър дълбоко и 1,5м на 1,5 размери. Харесал съм си една помпа(http://www.aqua-cor.com/article.phtml?step=&cid=525&sid=6646) на 12V, която е 1000л на час и предполагам че ще се справи. Отделно съм решил да направя филтър, който не излиза никакви пари:
  .

Въпросите ми са няколко. Първо най-големият ми проблем е, че езерцето ще бъде изложено на слънце цял ден. И няма да мога да сложа много водни лилии (понеже е малко), които да консумират алгиите. Дали ще се справя без скъп УВ филтър?
Второ мисля като за начало да пробвам със слънчаци или нещо подобно, за да не уморя коитата. Но всъщност кои ще може ли да живее в толкова малко пространсто или трябва някоя по-малка златна рибка да си взема. И ще могат ли да зимуват.

Благодаря предварително

Поздрави

hanuman

Колега УВ'то само ще ти е от полза. Няма да имаш проблеми с цъфтеж на водата и струва 50-60лв с доставката от Ebay. А и помпата която си избрал е слаба. Мисля поне 5000-6000л ще ти трябва, ако не и повече, но да ти отговорят колегите които имат езерца.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fsincemylastcigarette.com%2Fbanners%2F1249174800_20_1_EUR_2.5_dark.png&hash=f382f10dd23d239f373464115831c0fa44c93050

izida

привет! Нашата помпа е 1600 л/час при горе-долу същите размери. UV намаме. Лилиите са превзели всичко и си правят добра сенчица. Освен тях има роголистник и някаква трева, май беше кенаф - сега не съм с акъла си. имаме 6 златни, 11 кои и много пръскачи, кротушки и щипоци. Общо към 50. Пръскачите са ни за индикация на кислород, а кротушките и щипоците за чистота. Досега нямам и 1 мъртва коя, даже на месец утрояват размера си.
Скоро може да направя схема на филтъра. Надявам се да е от помощ.
Успехи и приятни емоции!

facy

Здравейте и благодаря за отговорите.  Izida много ще съм ти благодарен ако ми дадеш схема на филтъра. Имам друг въпрос: тази помпа през зимата трябва ли да се изключва? Нали ще замръзна отгоре водата. И дали при 1 метър дълбочина рибите ще оцелеят на дъното? Как се хранят през зимата когато е лед отгоре?

izida

Цитат на: facy - 21.07.2010 15:41
Здравейте и благодаря за отговорите.  Izida много ще съм ти благодарен ако ми дадеш схема на филтъра. Имам друг въпрос: тази помпа през зимата трябва ли да се изключва? Нали ще замръзна отгоре водата. И дали при 1 метър дълбочина рибите ще оцелеят на дъното? Как се хранят през зимата когато е лед отгоре?
При първа възможност ще го изрисувам. За другите въпроси не мога да отговоря. Първа зима ще ни е и ще сме на закрито. Догодина смятаме да копаме големия гьол.  *fish

evgeni enduro

Цитат на: facy - 21.07.2010 15:41
И дали при 1 метър дълбочина рибите ще оцелеят на дъното? Как се хранят през зимата когато е лед отгоре?

Зависи в кой регион на страната е езерцето! Ако е с по-студена зима 1м е плитко/аз мисля,че ако зимата се покрие с найлон няма да има проблем с презимуването/. Рибите през зимата Не се хранят. В по-топлите дни, когато температурата е над 8-10 градуса може да се дава по малко храна но знайте, че метаболизмът им е забавен и едно прехранване може да е смъртоносно!
А+
LZ1 DRZ

"Българийо, за тебе те умряха....", а тези след тях дори с това се подиграха! В днешно време няма идеали, има миражи - ни един от ония 240 не важи!

izida

Цитат на: izida - 21.07.2010 16:05
Първа зима ще ни е и ще сме на закрито.
Понеже имаме бая рибоци смятаме да приберем само коите и златните. Другите ще се наложи да зимуват в локвата. Решили сме да го покрием с найлон, сено и пак найлон. А във водата да пуснем няколко празни пластмасови бутилки да поемат разширенията на леда.

facy

Благодаря за отговорите. А съвет за филтър можете ли да ми дадете? Ако просто взема една мощна помпа (за 3700 л/ч http://www.aqua-cor.com/article.phtml?step=&cid=523&sid=6561) и си направя сам филтър от кофа и разни гъби за миене на чинии и мрежи.....) И отделно поставя разни водни лилии дали ще се справя с цъфтежа на водата?  evgeni  видях че ти си имал идея за самоделен филтър и то на доста по-голямо езеро от моето. Как си реши проблема?

Поздрави на всички

evgeni enduro

Цитат на: izida - 22.07.2010 09:12
Решили сме да го покрием с найлон, сено и пак найлон. А във водата да пуснем няколко празни пластмасови бутилки да поемат разширенията на леда.

Според мен е хубаво дори през зимата рибките да имат светлина! Така,че не знам сеното дали ще е добър вариант!? МОЕ МНЕНИЕ. Това за празните шишета го правех и аз и има ефект, но трябва да са без капачки.


Цитат на: facy - 22.07.2010 19:48
  evgeni  видях че ти си имал идея за самоделен филтър и то на доста по-голямо езеро от моето. Как си реши проблема?
Поздрави на всички

Нямам филтър! Мислех да правя, но нямам време. Доливам вода през 2 седмици и видимостта е на 50см дълбочина. Така ми харесва, не ми допада кристалната вода. Иначе за филтър се използва минерална вата, филтърни керамични пръстени и други.

А родилното отделение се е получило равновесие между броя на рибите и растенията и водата е кристална, без да съм го искал
А+
LZ1 DRZ

"Българийо, за тебе те умряха....", а тези след тях дори с това се подиграха! В днешно време няма идеали, има миражи - ни един от ония 240 не важи!

facy

Нови въпроси:
1-Как да подготвя езерото за живот. Кога се слагат растенията и кога рибите?
2-Гледах доста примери за биофилтри и как да си ги направим сами с кофа и да създадем среда за полезни бактерии, но от къде мога да си набавя бактериите, за да "заредя" филтъра. Казват, че след като прибавиш бактериите трябват 3-4 седмици да се развие колонията във филтъра и да заработи.

Ant0n86

Прегледай справочниците на Сера. Мисля, че има отговори на някои от въпросите ти там  ;-)

Тук ги има в електронен вариант - http://www.miazoo.com/brochure.html

izida

 O:-) Благодаря за търпението! Схемата на филтъра е качена на профила ми. Другата седмица сигурно ще го доизрисувам с корекциите. Напоследък нямам много време. Надявам се да ви хареса и да ви е полезен!

facy

Благодаря за схемата. Със сигурност ще взема някоя идея. Аз имам сега друг въпрос: от къде да се сдобия с няколко лилии, няколко роголистника, 1- 2 кои, малко златни рибки и 2-3 гамбузиики. Ако някой има за продаване нещо от изброените да казва или ако знаете развъдници/пазари и др.


izida

Няма да е зле да кажеш от де си, че не разбрах. Иначе как да ти отговоря на тоз въпрос! Аз съм от Русе, довечера пътувам за София и пътьом ще мина през Плевен. Имам бели лилии и роголистник. Другото на ЛС или мобилен...

facy

Да много си права-хич не съобразих. Аз съм от София.

Similar topics (5)

32999

Започната от hanuman


Публикации: 7
Прегледи: 8667

46041

Публикации: 37
Прегледи: 27468

25798

Публикации: 2
Прегледи: 9634

17985

Публикации: 0
Прегледи: 3505

43681

Публикации: 3
Прегледи: 3687