• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 18:41

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Поредното езеро и малко въпроси

Започната от MockoB, 21.05.2012 23:42

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

MockoB

Здравейте.
Миналата година започнахме езерце, което презимува на дупка и сега сме на финалната права. Та реших да кача малко снимки и полезно инфо, което  надявам се би било полезно, като отправна точка за някого. Като имам и малко въпроси, но тях ще оставя за края. Езерото е с размери 1.5/3м в най-дълбоката част е 1м. Намира се до Варна.

На 1вата снимка, е дупка. По нея няма много за мислене, на кой както му харесва. На снимката се вижда стара, изрязана чугунена мивка, където изрязаното парче беше заварено, за да се получи по-ниското ниво на преливника ... абе на снимката се вижда.


На следващата снимка е фолиото за градинско езеро. Всеки е виждал, но това което искам да споделя, е че размера е 6/4.5 ако не се лъжа, всеки се е интересувал грубо за 30 м2, колко пари струва по магазините или онлайн бг такивата. Та поради факта, че ми е писнало от бг измамници бих ви препоръчал ebay или конкретно това фолио е от amazon, английските. Цената на това фолио с 25г. гаранция е под 100лв. с доставката. Производство на hozelock. Тъй като ми се наложи да закупя 4м2 от бг мога да твърдя, че разликата в качеството е огромна, пропорционално на цената, но наобратно ...


Ей го на постлано и напълнено, като отдолу съм подложил геотекстил, но ако имате стари парцали няма нужда да се набутвате и с 30м2 от този не толкова евтин материал.


На следващите снимки се вижда резултата от няколко кубика камъни и гюрлюците по тях. Като важната информация е за водната помпа за водопада. Та след доста четене и търсене се спрях на laguna max flo 3600, на hagen. Не че съм рекламно лице на марката, но надеждноста на тези помпи и 55-те вата консумация за тези 3600 литра на час ми се стори добре, като оферта. Та на фона на цените на които се предлагат в бг китайчета с незадоволителни параметри и дълголетие, мисля че цената от 168лв. с доставката е добре. Ако някой ми намери по-реномирана марка на по-добра цена в бг шапка му свалям. Помпата е нова, от ebay, на някаква примоция.









Предстои скриване на найлона, който се вижда по брега и озеленяване на камънака.Имам още снимков материал. Ако някой се интересува от нещо с което мога да помогна съм насреща.

Сега към въпросите.
Тъй като имам заровен 220л бидон зад преливника, който мисля да ползвам за филтър, ме интересува какъв филтърен пълнеж да ползвам. Гледам англичаните предлагат медия, която си е чиста гофрирана тръба нарязана на по 2 3 см, което е логично тъй като в гънките ще се заселят бактерии за био филтрацията? От къде мога да намеря от този порестия дунапрен, или подходяща вата на народни цени, с която мога да отделя секциите на филтъра ? Водата за 2 седмици е цъфнала като на баба ми налъмите, та не се вижда дъното. Имам 19 вата UV филтър на аквариума, който мога да махна, тъй като е работил 3 дни за 2те години откакто го имам, но ми се иска да постигна баланс по естествен начин (доклкото е възможно за този обем). Как ? Има ли някакви тънкости ?
Следващия въпрос е по съществен и е на дневен ред, тъй като искам тази седмица да пусна малко живот в гьола. Та изчетох почти всички теми в раздела и видях противоречиви мнения за комбинацията растения и кои. Имам 2 водни лилии, които са на 60см дълбочина, другите растения са в саксии на плиткото и не се притеснявам за тях, но има ли вероятност коите да опасат водните лилии и каква риба да взема за да не се притеснявам ? Като ми се иска да са цветни и да презимуват. Тъй, като кризата ми подряза крилете (по-скоро шефа), търся бюджетен вариант за риби, защото се нагледах на цени за кои ...

Приемам всички критики и съвети.

Поздрави
Москов




xoxi

Колега  *BRAVO* езерото е станало супер ,добре дошъл .Много въпроси си задал на един път ще отговоря на някой от собствен опит. За бидона който ти е заровен забрави за гъби и др такива ,правиш една дупка на дъното през която да ти влиза водата от помпата пълниш с филц половината а  остатъка с пясък кварцов може и морски на галата има супер малко по едър от този на плажа от там в преливника и обратно в езерото почистването става виж в моя профил за преобразуването на фонтан в езеро за да не го обеснявам пак, това е най ефтения вариант с който си решаваш проблема с биофилтър и фино почистване.За uv лампата оставия да си работи тя е перфектна за този обем,за да получиш естествена бистрота ти трябва 70 % залесяване на езерото и не се претесняваи за лилите коите не ги закачат  случва се да щипнат някое листо но много рядко като цяло не ги пипат а за рибите всеки сам си решава какво да си избере  *DRINK*

MockoB

Благодаря колега. Прегледах ти темата и шапка ти свалям за сръчността. Колкото до бидона, вече е заровен и отгоре се оформя градинка с гюрлюци, която ще преминава в алпинеум. Ако разкопая всичко за да го изкарам ,тъй като не съм предвидил дупка отдолу, буля ще ме линчува. А и пясъка от Галата ме притеснява, все пак тея стълби нагоре с 50 кила пясък на гърба ще ми се стъжни, тях ги качвам само с чувал миди :) Ще го направя с подръчен филтърен пълнеж, който ще натикам в гаци от картофи от по-големите за по-лесно обслужване, а и така се надявам, че няма да намаля много дебита и да ми пресъхне водопада. Иначе за коите не дочаках отговор и си поръчах 10 броя от продавалник :) тъй като за Варна не разбрах къде продават. Иначе 70% залесявае няма да успея да постигна и явно аквариума ще остане без uv.
Благодаря още веднъж.
Поздрави.

koifish

браво много хубаво е станало. Сложи върху саксиите с лилиите 3-5см чакъл та коите да не ти мътят водата непрекъснато, и то по-едър. Защото ще търсят храна непрекъснато там и ще искарват пръста в езерцето, от там във филтъра и ще се налага да го чистиш много често. От порестия дунапрен във форумът продаваше Мишо калкана. Чакаме още снимки и въпроси.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs24.postimg.org%2Fbgz881t9t%2Fwhat_the_symbolism_koi_fish_71938.jpg&hash=9b2aceedc367c13a162c001db33fe29dc72c588d

MockoB

Благодаря колега. По съвет на госпожата от която купих лилиите, съм сложил 2 пръста пясък и 2 до 4 см. баластра, над почвата за да не изплува. Надявам се рибите да не успеят да ги изровят. Снимки когато спрат дъждовете и става за работа. Иначе от работните имам още доста, но в общи линии се вижда и на тези процеса. И така, между другото да попитам има ли по-евтин вариант за криене на контактите и uv филтъра от дъждовете, освен табло с големи размери и IP защита? От сорта направи си сам, с каквото имаш :)

xoxi

Аз мойто ув съм го пъхнал в една пвц тръба ф110 и съм я затапил с гумени накрайници за нея ,като съм силиконисъл цялата устърклема с която е свързана лампата.Но незнам твоята какъв размер е и дали ще се събере,за контактите има влагозащитни може да пробваш тях  *THUMBS UP*

Similar topics (5)

20617

Започната от valka111


Публикации: 15
Прегледи: 16200

40863

Публикации: 37
Прегледи: 18071

42768

Започната от peshko_gb


Публикации: 2
Прегледи: 5110

14165

Публикации: 6
Прегледи: 5009

41589

Публикации: 1
Прегледи: 3844