• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
19.03.2024 10:25

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

пчели и оси

Започната от marin.sm, 12.06.2017 18:53

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

marin.sm

Здравейте колеги.
Как се справяте с пчелите и осите които идват на езерата ви? При  мен е АД когато напече. Жената и детето не смеят да се доближат. *HELP*

darksaint

Направи си някъде наблизо до езерото примамка за пчели и оси като тия които закачат по асмите да не закачат гроздето... В бутилка се слага разредена с вода бирена мая и захар до към половината / рецептата е по спомен /

Caxapa

Използват езерцето за поилка явно и малко ме съмнява да свърши работа примамката/

Tracker

Здравей. Може да опиташ с плашило за оси не съм пробвал и не зная колко ще е ефективно но може да опиташ и да си го направиш сам защото цената е безбожна.
https://www.otrovi.com/progonvane-na-osi-wazzzpaway/
Hagen, Aquarien-Set "Marina Basic 54"
2x15 [w]: GLO, Sera plant color
Sera fil 120
Sera heater, 50 [w]

vmax

Има май някакви митове, че лайката действа като репелент за осите. До колко е вярно това не знам и аз лично съм малко скептичен, но ако намериш някакви отзиви, че наистина работи, можеш да си насееш лайка около езерото. Това разбира се няма да помогне за пчелите и даже има риск да станат повече :) Тази година и при мен в началото доста оси и пчели идваха. После не знам поради какви причини осите изчезнаха и останаха само пчелите и то не в някакви притеснителни мащаби. Хубавото е че при мен си пият само от растителният филтър и основното езеро не го закачат. Ако около теб има пчелари им кажи да си наслагат повече поилки около кошерите. Или другият вариант е ти да го направиш на някакво по удобно място и да покриеш езерото докато се научат да пият вода само от новото място.

philander

привет
защо се тревожиш че има толкова пчели, няма да закачат никого. на моето езеро се събират пчелите на цялото село и досега не е жилила пчела. трябва да я хвана с ръка за да го направи. случвало се е когато чистя водорасли да хвана някоя с тях. но през останалото време ръцете са ми на сантиметри от тях и никога не са ме жилили .

bojo82

Напълно подкрепям мнението на колегата philander.  Завирал съм се във водната лилия кацат по мен но не хапят и пчелите и осите. Дори се радвам че идват много птици и насекоми да пият вода в жегите. 

Similar topics (1)

18485

Публикации: 40
Прегледи: 30517