• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 22:18

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Нестандартна идея за езерце

Започната от mitko8899, 15.03.2019 14:57

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

mitko8899

Здравейте колеги,

Решихме и ние да си направим градинско езерце.Проекта вече е задвижен,вчера започнахме изкопните дейности и дупката вече до голяма степен e завършена.

Размерите ще са около 3.60-4м дължина, 2.20м ширина,една тераса 70см дълбочина и дупка за презимуване в средата с размери 1.20x1м,и дълбочина 80см,тоест ще се получи 150см в най-дълбоката си част.

Изчетох голяма част от темите и статиите във форума,и самото изграждане на езерото и филтриращата система до голяма степен ми се изясни.Или поне така си мисля...

И така да преминем на въпроса,който главно ме интересува.Разгледах доста идеи из тубата и най-много ми допадна един испански стил на изграждане,при който цялата площ на езерцето е с еднаква дълбочина от 60-70см.Цялото дъно е посипано със ситни речни камъчета(някои дори и с речен пясък).По този начин визуално езерото изглежда по-чисто и светло,и рибките се открояват повече.

Проблема е,че при този вариант рибките не могат да презимуват във езерото,нещо което при мен е препоръчително.Та се замислих за вариант,който да комбинира и двата стила на изграждане.

Накратко идеята е да направя скара/капак за дълбоката част с прекарани 4-5 pvc тръби.След поставянето на капака и посипването с речен грунд на цялото дъно,тръбите остават отгоре,да речем 5см над нивото на грунда.

В дълбоката част ще има прекаран компресор/помпа за въздух,за да има движение на водата и да не се задържат боклуци.
И така идеята е през лятото дълбоката част да стои така да се каже затворена,а през зимата капака се маха за презимуването на обитателите.

Какво мислите?Според вас идеята реализируема ли е?

Поздрави!



Радослав Георгиев

Здравей,идеята да скриеш ямата за зимуване е много добра има два варианта - твоят с скара и капак и другият е с плаващ остров закотвен точно над ямата.При всички случаи рибите трябва да могат да влизат в ямата заради жегите .Ако направиш твоя вариант може да оставиш от едната страна отвор за рибите.

vmax

Здравей и добре дошъл в раздела :) Надявам се да пускаш и по някоя друга снимка по време на съграждането му, че поне на мен винаги ми е интересно да видя процеса по направата на някое ново езерце.
Колкото до въпросите ти, според мен за нашият климат не трябва да се подценява ролята на дълбокият участък и през лятото. Защото именно той ще ти осигури малко по-ниските температури на водата през горещините.Не ми стана и съвсем ясно идеята ти за капак, но теоретично именно в тази най-дълбока зона трябва да ти се намира сифона или помпата (в зависимост какъв дизайн за филтриране си избрал) тоест ако имаш капак, сифона става неизползваем, а ако си с помпа, трябва да я вдигнеш над капака. Пък за ново езеро да не предвидиш сифон си е грехота :) Като цяло мнението ми е да се откажеш от идеята за капака. При добра филтрация на 1,50 също имаш перфектна видимост на рибите. Моето е с такава дълбочина и дъното е с много дребна фракция и всичко си е видимо и ясно различимо :)

PVV

Здравей! Ще се радваме наистина да видим и някоя снимка. Дълбоката част на езерото е спасение за стресираните риби по някакъв повод. Моите поне като се уплашат от нещо и бързо се спускат на дълбоко. Така, че според мен не е нужно да правиш тези капаци. Все пак твое си е и решението. Успех с начинанието и  ни информирай редовно.Форума е за това.

mitko8899

Благодаря ви за отговорите,колеги!

Със сигурност ще ви държа в течение със снимки,но нека още малко да напредне проекта.Все още дори изкопа не е напълно оформен :-)

Грабна ме идеята за равно дъно и мисля да се опитам да я реализирам.Разбира се,ако видя някакви проблеми с рибките във всеки един момент ще мога да махна капака точно за 5 минути.

Все пак по груби сметки,като изключим дълбоката част/ямата,рибките ще имат около 6 кубика полезен обем и 70см дълбочина.В допълнение смятам да им осигуря сянка през по-голямата част от деня.При тези условия дали ще имат проблеми с жегите?

@Радослав Георгиев-Идеята за плаващ остров,или страничен отвор,през който да влизат рибките е много добра.Определено я взимам предвид :-)

@vmax-Обмислям и аз тези дни вариантите за сифон,но ме притеснява да не ми създаде проблеми.Като знам качеството на материалите в БГ(визирам и мембраната и сифона)....мисълта ми е да не се получи слабо звено/свръзка,което да ми отвори допълнителна работа?!
Все пак за да е пълна информацията,какъв е подходящия диаметър за сифон в моя случай- Ф110 окей ли е?

@PVV Видях в темата ти,че имаш помпа Sicce Master DW.Имаш ли вече впечатления за модела.Качеството,изработката и най-вече ефективността на ниво ли са?

Slaff

Що се отнася до връзки мембрана сифон, не се притеснявайте. Там е измислено. А и качеството е супер.  Монтирал съм около 5-6 досега и няма проблем. 110 задължително.
Поздрави!!!

mitko8899

Харесах си фолио на Oase,но проблема е,че не се предлага онлайн...
Ако на някой колега от раздела му предстои отиване до Bauhaus и е склонен да ми направи услуга,може да ми пише на ЛС.

@Slaff-Благодаря за информацията за сифона :-)

Поздрави!!!

vmax

Цитат на: mitko8899 - 19.03.2019 16:45
Харесах си фолио на Oase,но проблема е,че не се предлага онлайн...
Ако на някой колега от раздела му предстои отиване до Bauhaus и е склонен да ми направи услуга,може да ми пише на ЛС.

@Slaff-Благодаря за информацията за сифона :-)

Поздрави!!!
Може да пробваш да се свържеш с тях по имейл, да им обясниш ситуацията и най-важното да им предложиш плащане предварително по банков път. Когато купувах моето действах по този начин, проявиха разбиране и ми го изпратиха по куриер. Сега може ситуацията да е различна, но не пречи да пробваш. Моето е 0,5 мм и за сега съм доволен от него. В топло време като го напече слънцето става изключително гъвкаво и се полага лесно.

PVV

Цитат на: mitko8899 - 16.03.2019 14:43
Благодаря ви за отговорите,колеги!

@PVV Видях в темата ти,че имаш помпа Sicce Master DW.Имаш ли вече впечатления за модела.Качеството,изработката и най-вече ефективността на ниво ли са?

Ами засега съм доволен от помпата. Все пак само една година съм я ползвал. Не се задръства лесно, а преди две седмици беше останала да работи на сухо и и няма нищо. Дебита и бързо пада с височината, но аз качвам на един метър метър само водата по водопадите и ме устройва дебит около 2700-3000 л /ч

Similar topics (5)

17739

Публикации: 199
Прегледи: 107794

40280

Публикации: 23
Прегледи: 27153

58134

Започната от A.Mirchev


Публикации: 4
Прегледи: 3867

36510

Публикации: 9
Прегледи: 7804

55898

Публикации: 33
Прегледи: 20113