• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
29.03.2024 00:47

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Направи си сам за езерото

Започната от koifish, 01.04.2012 21:06

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

vmax

Определено и твоят филтър ще филтрира водата, но ако помътняването е от цъфтеж на водорасли, най-сигурното е UV лампа. Иначе за твоят филтър можеш да помислиш за някакви пълнежи, които да можеш по-лесно да почистваш. Ако ватата е твърде финна, бързо ще се замърсява и ще трябва често да я подменяш, което при теб няма да е много лесно, понеже ще трябва да махаш и речната фракция, а ако го сложиш и в глинена делва, ще е още по сложно. Първият ми филтър беше с доста слоеве вата от които в последствие видях, че няма много полза, а само затрудняват обслужването. Има едни мрежи за засенчване, който лесно се почистват и са идеални за филтърен пълнеж.
Какъв вид са плаващите растения?

bojo82

Растенията изглеждат перфектни за растителен филтър с тая брада от корени

tochiza

26.10.2016 14:06 #17 Last Edit: 31.10.2016 09:31 by Caxapa
Здравейте
Аз много перипетии имах с опити за самоделни филтри за езерцето, като слагах редове камъчета, вата, камъчета вата.
Ефекта е бърз и хубав, но наистина ватата се цапа бързо за няколко дни. После купих керамзит 1 чувал, защото пишеше във форумите че прави екоравновесие и може дълго време да се ползва, обаче ти да видиш - сложих керамзита в огромна глинена делва с редове пясък в долната част, всичко нагласих, вход изход, проточно. И като налях водата - керамзита заплува отгоре и ми разруши инжинерните замисли да ползвам гравитацията, голям смях. Така че след всички перипетии един ден си взех малък немски филтър за езерце готов и с УВ лампа и се родих.
Изкопах една яма, уплътних отгоре, покрих с голяма каменна плоча и сега е като слънце всичко, вече месец и 10 дена, водата е чистичка, прозрачна до дъното. Преди не можех да видя рибите. Бях накупила препарати за кристална вода, които преди помагаха временно. Сега въобще не ми се налага да ги ползвам.
Само да допълня, че преди да пусна херметичния съд, с ув филтъра и помпата, нацяло почистих езерцето. Имаше 3 см тиня долу. Даже намерих 2 рибки, за които не знаех. Бях пускала десетина кубинки по 8 стотинки бройката преди време и 2 са оцелели, не са били изядени.
Водораслите, имам воден зюмбюл, той седи супер и не цапа, лилии, те също не цапат много. Това с малките листенца e водорасло салвиния има хубави бради също, и рибките хапват от него, което е добре, но то цапа доста и затова засега го отстраних. Имам от салвинията и зюмбюла, ако някой иска, да ми пише.

dimitariv_iv

Мусомища, гр.Гоце Делчев

tochiza


tochiza

Специално водния зюмбюл го гледам от пролетта. От едно коренче, вече имам 10, запазих си няколко за пролетта. Бях оставила един брой до към 5 ноември навън в езерцето и издържа дори през сланите. Четох, че зимата се прибират в леген, например на хладно и осветено. Ще видя напролет как ще са, засега са супер. Също ползвам за декорация на ваза с рибка бета в интериора, супер става. Още не ми е цъфтял, сега ще видя зимата дали няма да цъфне във ваза.

Similar topics (5)

46583

Публикации: 11
Прегледи: 8564

37918

Започната от Slaff


Публикации: 179
Прегледи: 86843

46329

Публикации: 12
Прегледи: 7767

33792

Започната от philander


Публикации: 151
Прегледи: 106323