• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 13:36

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Езерцето на jodeci

Започната от jodeci, 27.11.2019 00:24

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

jodeci

Здравейте, готини хора.
От сто години си мечтая за къща на село, на двора на която да направя езерце. Днес, тази ми мечта се сбъдна и съм много щастлив.
Най-хубавото нещо в цялата история е, че имам течаща изворна вода през имота. Тя извира на километър по-нагоре, тече с почти еднакъв дебит през цялата година и нашия имот е първият, през който минава. Водата не залива имота през пролетта и есента, а през летните засушавания само леко намаля. Рядко се размътва. Имам наблюденията от 8 години, тъй като често минавам от там.
В двора, мога да отделя около 20-30 кв.м. за езерце. Идеята ми е да отклоня водата от потока, следвайки естественият наклон. Отклонението ще е около 10 метра около беседка и ше завършва с езерцето. То пък, ще се оттича естествено отново в потока. За езерцето ще изкопая дупка, за която има подготвени стари черги и винил. Наблизо има и река с много камъни, наноси от Стара Планина. В езерцето мисля да пусна водни растения, като лилии и т.н.. Ще има и риби, но още не съм решил какви, тъй като не искам да ги прибирам през зимата. Ще се постарая да има дълбочина и да могат да презимуват.
Молбата ми е да помагате с идеи. Има 1-2 подобни случаи с течаща вода тук, във форума, но не са точно същите. Давайте съвети къде да не сбъркам, докато се опитвам да го направя почти естествено. Аквариуми имам от 30 години, но с езерце ще се захващам за първи път.
Благодаря предварително !!!
План За Вечерта:
1. Да си успокоя нервите.
2. Да поговоря със жената.
3. Да си успокоя нервите...

bojo82

Моя съвет е да не отбиваш целия поток , нямаш нужда а и трябва да уважаваме природата. Имам познат  с 30 кубика езеро който  не ползва филтри , а с таймер пуска само нощем вода от сонда а гледа сомове по 15-20кг. и шарани. Има само преливник а езерото му е на над 15г. Дебита е слаб но му е достатъчен(като от чешмичка). Като цяло си "богопомазан" заради течащата вода и при теб всичко ще бъде много по-лесно.

jodeci

Благодаря за мнението!
Не смятам да отбивам цялата вада, а да направя декоративно малко поточе, което да "краде" малък дебит от вадата денонощно. Така няма да се бъркам в природата, но пък ще имам постоянно движение на вода.
План За Вечерта:
1. Да си успокоя нервите.
2. Да поговоря със жената.
3. Да си успокоя нервите...

PVV

Човече, ти си за завиждане! Може да си направиш перфектно езеро с кристална вода и без да се потиш много много. Ако питаш мен, не го прави голямо и широко, защото ще се получат мъртви зони в които водата ще застоява. По скоро го направи вид поток с отделен уширен участък. Отстрани  камъни и евентуално водоскоци, ако терена позволява. Засаждаш около него растения и си ти. На изхода сложи някакъв филтър/решетка/,да не ти избягат рибите. За всеки случай предвиди възможности за спиране на притока във и от езерото, както и при прииждане на потока до не стане мазало. И както каза колегата, не е необходимо да отклоняваш много вода.  Успех и пусни снимки да не хвърляме боб и да можем да даваме по адекватни съвети.

Similar topics (5)

28993

Започната от PAVLITO


Публикации: 44
Прегледи: 57819

16848

Публикации: 30
Прегледи: 18498

54770

Публикации: 6
Прегледи: 3214

50965

Започната от vmax


Публикации: 199
Прегледи: 116862

46580

Започната от pigggi


Публикации: 8
Прегледи: 5026