• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
25.04.2024 17:12

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

мненията ви относно аерацията

Започната от philander, 15.04.2016 22:05

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

philander

привет на всички
от много време отново и отново преглеждам клипове в нета , прочитам  статии относно аериране на езерото.насищането на водата с кислород не е толкова елементарно колкото си мислят хората.
създавам темата  за вашите мнения относно това как е по рационално да се насища водата с кислород:
1. чрез движение на водата - водни помпи за фонтани , каскади и т.н.
2. чрез движение на въздух -  компресори вкарващи въздух във водата
мнения много, но всеки тук има опит и практика , а аз се интересувам именно от личния опит на всеки. надявам се да споделите кой от двата метода е най резултатен, ефикасен

васето

При мен ефекта е по-добър когато силна струя вода се бие в повърхността на водата но това не е много естетически издържано. Опитах да вкарвам въздух в помпа за вода с малък дебит,получава се не дразни и не шуми но и ефекта е значително по-слаб.

фери

при мен аерацията е от водопад,помпа за въздух в дъното на езерото,която движи водата от дъното и помага да не се задържа блатен газ,който е много опасен.

philander

привет
аз съм изпробвал само движение на вода през каскади за увеличаване на  кислорода във водата .това го правех първите години през цялото лято. Последните години , тъй като имаше доста риби,водопада не успяваше да обогати водата с кислород  и се налагаше да го спирам и да насоча потока от вода през по- малко сечение от основния маркуч , като струята се удря с по голяма скорост в повърхностния слой на езерото. По този начин успявах да преодолея по топлите месеци. Не съм експериментирал с дифузия на въздух във водата  и не мога да направя сравнение.
Кога е по голямо насищането с кислород? - когато се движи водата или се вкарва принудително въздух в нея?

philander

привет
някой да е ползвал вентури инжектор? напоследък се замислям за няколко изпълнения просто като експеримент , но засега разглеждам снимки и материали в нета. ако имате мнения споделете- за направата му, за ефективността и т.н.

Slaff

Гледах някъде в нета следното:
В долния край на помпа потапяща от тези по простите с поплавъка на пластмасата от долу къдет о засмуква водата се пробиват два отвор 4-5 ММ. Правят се два щуцера може и от пластмаса на които се монтират два шлауха от тези за въздух. Краищата им се извеждат над нивото на водата. Може да се вържат на кабела.
При пускането на помпата движението на водата увлича въздуха и по този начин се постига насищането й с кислород. Става като бяла мъгла.
Може да го направиш и на помпата за водопада и няма да се налага да намаляш сечение.

Similar topics (1)

44445

Публикации: 16
Прегледи: 7154