• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
21.01.2021 09:09

Новини:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


Акваскейпинг конкурс
  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Eзерцето на Борко - подготовка

Започната от Borko7, 11.03.2013 07:07

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Borko7

Езерцето преди зазимяване. Пейката е едно от подобренията за тази година.
( за съжаление малко омазани снимки :( )I don't know half of you half as well as I should like,and I like less than half of you half as well as you deserve

patz

Здрасти, майна.
Как мислиш да зазимиш циперуса (японското чадърче)?

Borko7

Миналата година го прибирах. Тази година го засадих в зоната за растения на дъното, т.е. на около 70-80 см под водата и се надявам да не измръзне и на пролет да тръгне. Искам растения, които не трябва да се вадят и прибират зимата.
I don't know half of you half as well as I should like,and I like less than half of you half as well as you deserve

Borko7

След почти година почти никакви грижи езерцето се развива много добре.
Есента последно го гледах и смених малко вода и от тогава е почти на самотек. Родителите ми са махали един два пъти нишковидни водорасли. и са доливали вода няколко пъти, за да компенсират изпаренията. Всички растения оставих в езерото. Включително и няколко стръка роголистник. Юли се прибрах и отидох да го видя. Водата кристална, рибите супер (за съжаление една липсва, но видях 2-3 малки), повечето растения са добре. Циперусът го засадих в един джоб на 10-20 см и в саксия на около 80 см. Този от дълбокото не върви. Има единични стръкове, които почти са стигнали повърхността. Този, който е на плитко не е измръзнал и върви. Лилиите за съжаление не хванах цъфнали. Папури, акурус, мента и разни други вървят доста добре, даже трябва да ги разсаждам, но догодина. Езерото е пълно с роголистник, което за момента ме кефи. Красиво е а и на него се дължи качеството на водата. Но сигурно ще трябва да го редуцирам на зима. Като цяло съм много доволен, научих и кои растения къде и как растат по-добре. Ето и снимки:

I don't know half of you half as well as I should like,and I like less than half of you half as well as you deserve

lsimeonov

Нещо снимките не се виждат, ще ги оправиш ли? Иначе браво, роголистника засаден ли е и на каква дълбочина, че и аз имам и при мен е на плиткото.

xoxi

Абе колега ти да не напусна страната?
Радвам се че си се прибрал и всичко ок но и при мен снимки не се виждат.

Penta

Колегата няма да ги поправи ами да го направя аз :)


Borko7

Penta, мерси! Какъв беше проблемът? До сега винаги така съм качвал снимки.
Вальо, да не съм в България за известно време.
Симеонов, роголисникът го метнах в езерото просто. Предполагам, че се е закрепил за дъното, т.е. около 1-1.2 м. Първата година не вървеше много (но си го взех късно лятото). Не знам какво  точно е оцеляло през зимата, нашите казаха, че на пролет почти нищо не е имало и се е разрастнал за няколко месеца лятото.
I don't know half of you half as well as I should like,and I like less than half of you half as well as you deserve

Penta

Линка е към web страницата която хоста снимката, не към самата снимка. Щеше да стане без таговете [img]. Нищо, случва се.

Borko7

След още две години езерото е супер. Бройката на рибите я изгубих. Със сигурност имам жертви, но и 7 нови рибки, които вече са почти на размер като другите. Две черни, две бели, две червени и един шибункин.

Публикациите са слети: 13.08.2017 14:02

Всичко почти без подръжка. Едната помпа е изгоряла и баща ми е преместил другата, така че сега филтрация та не работи точно както я мислех. Скимерът все едно го няма, помпата смуече от утаителя, съответно от сифона и праща водата във водопада. Страничните дюзи също не работят. Водопадът е доста слаб, сигурно задръстен и трябва да се почисти. Реално от както стартирах езерото не съм чистил езерото. Раст3нията вървят добре.
I don't know half of you half as well as I should like,and I like less than half of you half as well as you deserve

vmax

Някоя друга нова снимчица няма ли да има :) И аз се убедих, че често чистене на филтри, не е препоръчително за растителни езера. На практика по-този начин лишаваш растенията от нужните им хранителни вещества, особено ако не са насети в хранителен грунд. Ако е само с риби, там вече си е задължителна честата поддръжка, освен ако филтрирането не с някакви самообслужващи се барабанни филтри примерно :).

bojo82

Браво , природата си е свършила работата. Подбрал си подходящо място , сигурно водата ти е хубава и климата не толкова горещ. Много се кефя на тоя роголистник как е застлан като килим ... красота. Колега сифона на дъното не се ли задръства с роголистник ?

Borko7

Ето и малко снимки.
Роголистникът тази година е по-малко и не е така застлал всичко. Не знам защо. В момента дъното е с голяма утайка и сигурно сифонът е до някаква степен задръстен, но не точно от роголистникът.
I don't know half of you half as well as I should like,and I like less than half of you half as well as you deserve

vmax


Снимките пак нещо не ти се зареждаха, но би трябвало да са тези. Роголистника май не се радва много на високата температура. Може тези горещи месеци да са си оказали влияние въпреки, че твоето е доста дълбоко и съдейки по моите температури, би следвало да са си сравнително ниски.