• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 22:11

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Контрол на Алгите

Започната от xenohack, 20.10.2015 15:08

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

xenohack

 Всичко е много добре , докато не се появят тези досадни гадости и ни тровят живота и супер много ни дразнят когато гледаме рибите в нашето езерце.. Споделете вашия опит кой как се бори с тях . Четох доста в нета има много различни мнения и тези относно третирането на алгите !
  Има доста методи някой са натурални - кажете и каква дозировка ползвате

Слама от Ечемик

Натурална Сол

Син Камък - някой хора се оплакват от измиране на риби...

Въглероден пероксид - кислородна вода

UV обработка - това е ясно мисля няма нужда да го коментираме

И съответни всякакви видове готови препарати на различни фирми...

Моля да вземем в предвид кое как действа на настоящи алги , плаващи и бъдещи такива...

bojo82

UV-лампата и постоянно циркулираща през филтър вода е най-доброто. Слагам на изхода на маркуча след лампата един дамски чорапогащник да събира жертвите и го чистя веднъж на месеца.  Син камък съм пробвал веднъж 1гр. на 1000л. и също действа водата се пресича и всичко пада на дъното от там във филтъра, на рибите нищо им няма , но всичкия роголистник си замина за часове. За редовно ползване не , дори не бих повторил тъй като роголистника е мн. Важен фактор.  Според мен най-важните фактори са сянка , голям обем, мн. растения , uv-то и постоянно циркулираща през филтър вода , а и да не се пренаселва с риба. На мен ми липсва само сянката но и това ще стане.Горното е лично мнение , опити,грешки ... и съвети от по-опитни колеги

vmax

И аз съм на мнение, че единственото безопасно и безвредно спасение от алгиите е многото растителност в езерото. И то предимно плаващите такива. Едно че правят засенчване, второ, че хранителните вещества си ги набавят само от водата. Растения насети в саксии с пръст, не мисля, че ще са от голяма полза, понеже си черпят хранителните вещества предимно от нея, а предполагам и че пръстта допълнително "наторява" водата. Даже през главата ми се въртеше вариант лилиите да ги насея в решетъчни саксии без никаква пръст, а само напълнени с керамзит. Но не можах да намеря такъв, иначе бих си направил експеримента да видя как ще се развива.
Тази година се запасих с малко ечемичена слама и догодина мисля да експериментирам с нея. Като цяло действието и е като на водородният пероксид, понеже при разлагането и се отделяло именно това. Плюса е че се отделя постоянно за доста голям период от време и в безопасни количества за рибите ако се спазва дозировката.

darksaint

И да беше намерил нямаше да ти свърши работа... Керамзита плува над водата :)... Виж зеолит може да ти свърши подобна работа щом е за идеята...

PVV

Тази година, за разлика от миналата успях да се преборя по-успешно с алгите. Дори и в най-големите жеги нямаше толкова много зеленясване и дъното се виждаше . Според мен помогнаха новата UV лампа/ не китайска/ , по-честото сменяне на част от водата, 10-те кг зеолит във филтъра и увеличаване на водните растения. При мен лилиите са само в едър пясък сети. Лошото е ,че правят малки листа, но много и почти не цъфтят. Имах около 10 -тина цвята за цялата година. Догодина ще торя с тор на таблетки да видим какво ще стане. И две снимки от миналата седмица. Златните рибки се подаряват, но само за който може да си ги вземе от Шумен.

xenohack

 Гледах еди клип на ponddigger в него човека обясняваше ,че водната лилия е по скоро за декорация и тя нямала кой знае колко свойство да абсорбира нитрати.. за това трябвало да се наблегнат на повече други по грозни растения....
За зеолита на определно време трябвало да се подменя  - верно ли е това ?
При мен лампата работи добре с 50 вата съм - не е китайка тя убива планктона но не и тези които са полепени по дъното и по камъните.
Другото което много се коментира ,че алгите дават на рибите витамини които няма как да се набавят от храната и във водоеми където има зеленикава вода рибите имали по добри цветове ....
Колега vmax колко слама би следвало да се сложи на 6 кубика езеро ?
В момента подготвям коренно различна система за филтрация от сегашната ми . Смятам да я направя с пет отдели съда почти съм го измислил и смятам за пролетта да е готова само не ми идва на идея как да направя Votrex ... та системата понеже потребявам доста вода за поливане смятам да  направя автоматично  водата от дренажите на съдовете да отива за полива а на нейно място да влиза прясна вода.. Паживьом увидим..



vmax

Дозирането на сламата е на база площ, а не на обем. Не знам поради какви точно причини. Това което аз съм срещал да се споменава е 25 грама на 1 кв.м площ. При по-сериозни проблеми с водораслите, може дозата да се увеличи, до максимум 45 грама на квадратен метър, но ако започне бързо разлагане има сериозен риск да се изчерпа кислорода в езерото. Ефективността е 4-6 месеца и се препоръчва да се слага от ранно, а не когато вече са се появили проблеми с водорасли, защото тогава ефективността ще е ниска или почти никаква.
50W бактериацидна лампа за 6 кубика езерце не е ли малко множко :)

xenohack

Ми такава UV купих колега , за да е по сигурно ... Явно по добре е да си хакнеш кислородна вода от време на време от колкото да вкарваш боклуци с тия слами.... Колко е съотношението на кубик - кислородна вода ?

kuvert

Четох някога из руски форуми-руснаците слагат медни плочки в езерцето и няма алги!

PVV

Това с медта ми се струва доста рисковано. Може би риби на гледат.

vmax

Това с медните плочки ми е странно. Доколкото ми е известно медта не реагира по никакъв начин с водата. Не случайно на запад водопроводните им инсталации са с медни тръби. Може и да греша, понеже химията не ми е силна страна, но явно идеята на руснаците е да се образува меден сулфат, който си е част от доста фирмени препарати за борба с алгиите. Проблема е, че на мен не ми е известно да се образува меден сулфат, като просто потопиш медна плочка във вода.