• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
29.03.2024 03:21

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Грижи за малко градинско езерце

Започната от Borko7, 21.10.2012 22:44

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Borko7

Здравейте, имам желание да направя малко градиснко езерце (1,5х 2м най-много), където да гледам златни рибки - комети и шубункин. За кои мисля, че ще е малко езерцето. Във Варна живея, ако климатът има значение. Езерото ще бъде на вилата на родителите ми и съответно няма да съм там редовно - да кажем 1-2х месечно през годината, лятото може и почти всяка седмица да ходя. Не искам да им оставям блато, както и да си усложнявам живота. Като при всички мои аквариуми мисля да заложа на добра биофилтрация. Идеята ми е да има някакъв бидон с филтриращ материал, както и много растения - някои във водата, а други в хидропонни системи свързани с езерцето.

Та въпросът ми е какви грижи и колко често трябва да се полагат за езерцето? Смяна на вода, хранене, чистене на самото езеро?
I don't know half of you half as well as I should like,and I like less than half of you half as well as you deserve

xoxi

Здравей колега,щом имаш желание за копане на езерце добре дошъл в отбора.На въпросите ти за храненето 2-3 пъти в седмицата няма да е проблем ,опресняване на водата 1 път в месеца, почистване на филтрите зависи от населеноста и растителноста на езерото но един път в седмицата е достатъчно.
Общо взето е това .
А като дйде време за зарибяване на пролет  :whistle: ще помогнем ,поне си близо *DRINK*

Borko7

Мерси,
За храненето - есента/зимата хранене 1х седмично ще бъде ли достатъчно?  Като се застуди (ноември-април) никой не живее на вилата.
Почистване на филтри 1х на седмица не е ли много често? В аквариума го чистя 1-2х годишно. Мисля да не прекалявам с рибите именно заради това. Може би около 10?
А като дойде време за рибите ще се обадя.
I don't know half of you half as well as I should like,and I like less than half of you half as well as you deserve

xoxi

Като падне температурата на водата под 8 градуса се спира храненето така че нямаш проблем,за филтъра зависи от обема и пълнежа ,ако са само 10 може и на месеца веднъж но тука не е като аквата има пряка слънчева светлина бурен растеж на водорасли ,зависи дали ще е на сянка и много още фактори при всеки гиол е различно.

Borko7

Какво точно се почиства на филтъра?
Предполагам че има много променливи за чистотата на езерцето, затова сега обмислям вариантите.
Мисля да направя малък водопад, за да се подобри аерацията на водата. Освен това от водопада искам да се стича надолу по някаква повърхност с мъхове. По този начин ще направя нещо като водораслов филтър - т.е. по мокрите камъни ще се развива растителност и ще отнема нитрати. НАдявам се да намеря много покриващи повърхността растения (писция, лилия). Ще исмисля някава система, при която водата от езерото да минава през почвени растения извъне езерото.Самият филтър мисля да е един бидон 20л с лава на обем 1500-2000л.  Всичко това трябва да намали нитратите. Имам и една УВ лампа 9в, която също ще ползвам.
Относно разположението също има 2-3 варианта. Единият е повече на сянка (между 2-3 борчета), а вторият е на слънце, но до готови стъпала, които мога да ползвам за водопадче. 

Другото, което ме интересува е материалът за самото корито. Гледам повечето ползвате разни найлони. Четох, че някои си сменят найлона на определен брой години. Налага ли се наистина? Колко г. е животът на един найлон?
Дъното на езерото колко често трябва да се почиства? Сифониране както аквариум редовно или само когато се изпразва езерото?
I don't know half of you half as well as I should like,and I like less than half of you half as well as you deserve

xoxi

Почистването на филтъра става по два начина ,вадиш и промиваш всичко или си правиш система с въздух пускаш вода и въздуха и той промива филтър.
По принцип и аз съм в дилема за изграждането на езерото дали да е от бетон или от полиетилен или изолационно фолио за езера. Понеже ми предстой изграждане на ново езеро на пролет, за мен съм решил да е от бетон и ще ти сложа снимка на примерна филтрация за такова езеро която според мен е най добра

Ако имаш някакави въпроси относно схемата мога да ти отговоря *DRINK*

Borko7

Мерси, Доста сложна филтрация. До колкото разбирам помпата смуче вода през варелите, които засмукват вода от "статичния филтър", който се пълни от горе когато нивото на водата в утаителя се покачи, а в това отделение водата отива като скачени съдове. Връщането на водата става праз водопада и маркуч долу.
А твоята система с въздуха не ми е много ясна. Направи едно клипче как си продухваш филтъра.

Вчера почнах да чета и сайтовете , които ти си дал за "направи си сам". Почнах да ми се избистрят нещата лека полека, но трябва да прочета още малко.

Аз обмислям по-опростен филтър: Скимер, който да има някаква цедка, гъби, и четки и други механични филитрращи метериали. Той ще се почиства по-често. Т.е. трябва да направя хубав скимер. От него с помпа водата се праща към водопада, като или ще има бидох с биологична филтрация по пътя или самият буферен обем на водопада ще е пълен с биологична филтрация (лава). Това което не ми харесва в тази система, че водата се филтрира от повърхността, а не от дъното. Т.е. ще трябва да се почиства дъното периодично. От тук идва и следващият ми въпрос за подръжаката на езерото:

- колко често се мие дъното? Всяка година преди зазимяване, по-рядко, по-често?
- какви са предимствата и недостатъците на различните материали за езерото - бетон / полиетилен / полипропилен?

Друго, което мисля е да направя един плитък борд на езерото, където да са засадени растения в саксии между камъни. Те ще изглеждат, че са по-скоро извън езерото. Нещо такова: https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwatergarden.com%2Fpages%2Fbuild_images%2Fedging_w_pebbles_rocks.jpg&hash=911888bd999978429f0a6160b3c98321ae796ffe https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwatergarden.com%2Fpages%2Fbuild_images%2Fedging_w_pebbles.jpg&hash=b1f2f0b5e960e20710d33fcd33afbdb828b385dd
Искам да има доста растения. До тях обаче още не съм стигнал.
I don't know half of you half as well as I should like,and I like less than half of you half as well as you deserve

Slaff

Аз лично чистя дъното на пролет - тинята събрана през летните месеци им помага да презимуват /според мен/.
На втория въпрос има доста и то различни мнения.
Бетона - много трудно е да се правят последващи реконструкции и промени на езерото /дори и да го ликвидираш, заради "доматито" - да речем/. сравнително скъпо и трудоемко, но пък почти вечно.
Найлон - макар и с ув защита е тънък и при установени загуби на вода /т.е. пробит/се налага да се сменя. най-ефтин вариант.
Т.нар. - ЛЕНЪР с добра дебелина - най-хубавия вариант, цвета му е подходящ, здрав, някой производители дават 5-7 год гаранция.
Извода е, че решението и парите са си твои и можеш единствено да се съобразиш с някой мнения.

Borko7

T.e. на бетона основният му недостатък е, че е по-трудоемко, и не се променя.
В англоезичните сайтове чета само за liner-и.  Но и те имат 2 вида - Reinforced Polyethylene (RPE) и гумен (Rubber Liner).  EPDM пак гумен ли е? Дават им 15-25г. гаранция. От тях двата не знам кое е по-добре и какви са цените. Всъщност кажете къде да проверя ценита  в Бг.
I don't know half of you half as well as I should like,and I like less than half of you half as well as you deserve

xoxi

Аз също чистя езерото на пролет основно,но есента сменям 90% процента вода и всеки месец опреснявам.Клип ако направя няма да се вижда нищо защото системата при мен е полу затворвна и ще се вижда една тръба по която чрез компресор вкарвм въздух и другата тръба където истича мръсната вода. За фолиото и найлона не мога да ти дам някъкъв отговор защото моето е от бетон .
Та зи пролет в баухаус имаше промоция някъде към 4,60 квадрата
ето и няколко саита за фолио
http://stokovaborsa.com/product_details.php?id_product=1468474&product_name=%D0%94%D0%B5%D0%BA%D0%BE%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%B2%D0%B5%D0%BD%20%D1%84%D0%BE%D0%BD%D1%82%D0%B0%D0%BD%20%D0%B2%D0%BA%D1%8A%D1%89%D0%B8
http://www.napoyavane.com/bg/products/%D0%92%D0%BE%D0%B4%D0%BD%D0%B8%D0%B5%D1%84%D0%B5%D0%BA%D1%82%D0%B8%D0%B8%D0%A4%D0%BE%D0%BD%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B8/%D0%90%D0%BA%D1%81%D0%B5%D1%81%D0%BE%D0%B0%D1%80%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D0%B5%D0%B7%D0%B5%D1%80%D0%B0/%D0%A4%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D0%BE%D0%B7%D0%B0%D0%B5%D0%B7%D0%B5%D1%80%D0%B0/%D0%A4%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D0%BE%D0%B7%D0%B0%D0%B5%D0%B7%D0%B5%D1%80%D0%B0alfafol
http://meyerbg.com/index.php/pages/index/4/1/0/208
http://aquadesigns.ru/aqua/bulgarian/prudy/materialy_dlya_sozdaniya_pruda.html
И да кажа че отвъд океана и в по богатите страни бетона също се маже с полиуерея или се покрива с фолио защот  бетона образува ходрооксидни съединения и ph на бетона е13 и понякогаповишава ph в езерото ето и саид за полиуерея.Също може да се намаже с течна гума произвеждат я във варненска фирма но съм загубул кординатите(ще го потърся)
http://www.en-impex.com/Service_polyflex.html

Borko7

Мерси, а ако се излива бетоново корито, колко трябва да е дебело? Няма никакъв опит в подобни работи, но предполагам няма да е много трудно ако реша сам да го направя.
I don't know half of you half as well as I should like,and I like less than half of you half as well as you deserve

xoxi

За твоя обем и 10 см на стените ще е достатъчен.Може и от бетонни блокчета да го изидаш и да ги пълниш с бетон тях ,после се шпаковат с лепило и после хидроизолация.

Slaff

Цитат на: Borko7 - 26.10.2012 16:17
Мерси, а ако се излива бетоново корито, колко трябва да е дебело? Няма никакъв опит в подобни работи, но предполагам няма да е много трудно ако реша сам да го направя.
Мой приятел тази есен се ядоса на найлона, имаше много загуби. Изпразни го и го измаза/върху найл./ като сложи и рабица разбира се, на дебелина не повече от 4-5 см.Отгоре докато е мокро налепи камъните.  Сега е много доволен, но се притеснява, че няма достатъчно тиня за презимуването им, но това не е проблем.
Изглежда много прилично. Според мен каквото и да започнеш трябва да имаш под ръка много камък.
Поздрави и успех!!!

xoxi

Не знам как е в природата но според мойте наблюдения това с тинята е някъкъв мит.Миналата година която беше супер студена съм наблюдавал рибите специално за това дали ще легнат в тинята ,но такова нещо не се случи рибите през цялата зима си плуваха, вярно много мудно но не са лягали в тинята както
е общо известно.   

Borko7

Цитат на: Slaff - 26.10.2012 18:14
Мой приятел тази есен се ядоса на найлона, имаше много загуби. Изпразни го и го измаза/върху найл./ като сложи и рабица разбира се, на дебелина не повече от 4-5 см.Отгоре докато е мокро налепи камъните.  Сега е много доволен, но се притеснява, че няма достатъчно тиня за презимуването им, но това не е проблем.
Изглежда много прилично. Според мен каквото и да започнеш трябва да имаш под ръка много камък.
Поздрави и успех!!!

Какво е рабица? И какво имаш предивд, че ще ми трябва много камък? За изграждането на стената или чисто с декореативна цел?
Всъщност това, което ми харесва на бетонните езера е, че можеш да ги облицоваш изцяло с камъни и да се получи по-декореативно дъно. Даже аз си мисля ако ще го правя с бетон, освен камъни върху мокрия бетон да налепя и дребни камъчета и пясък, за да е по-естествено.
I don't know half of you half as well as I should like,and I like less than half of you half as well as you deserve

lsimeonov

Borko7, метни едно око на моята тема, езерцето е направено с фолио и е декорирано със зидария с камъни. http://aquariumbg.com/forum/gradinskoto-ezerce/zapochna-izgrajdaneto-i-na-moeto-ezerce/ Предимството на фолиото и найлона пред бетона е сложните форми които може да направиш в кострукцията.

Borko7

Да, знам ти темата. Доста добре се е получило. Но нали не е хубаво да се ходи много върху найлона, за да не се пробие някъде. А за това редене на камъни доста трябва да си стъпвал в езерото.
: 28.10.2012г 12:12ч
И един въпрос: Кутията като смимер ли я ползваш? как е свързана с фолиото или просто е поставена във водата? В нея ли е помпата?
I don't know half of you half as well as I should like,and I like less than half of you half as well as you deserve

lsimeonov

Да, помпата е в кутията, тя има отвор само отгоре и водата се засмуква от там. Поставена е просто така в единия край вътре в езерото. Моето покритие е от тези специално за езерца и право да си кажа доста съм газил вътре, но с едно наум. Доста по- здраво е от обикновен найлон и ако не го оцелиш с нещо много остро немисля, че има опастност от пробиване.

Borko7

Ок, мерси. В самата кутия има ли някакъв филтриращ материал или просто там се събират паднали листа? Колко често отваряш кутията и почистваш?
Аз най-вероятно също ще го направя със специално фолио-покритие. Видях, че твоето е 0.5мм и явно е достатъчно дебело.
I don't know half of you half as well as I should like,and I like less than half of you half as well as you deserve

lsimeonov

В самата кутия няма нищо само помпата и всичко което плува отгоре се събира в нея. Чистя на 2 седмици филтъра и тогава отварям и кутията, понякога и през повече от 2 седмици, като неостане време. И аз се колебаех за дебелината но и 0.5 е достатъчно здраво. Интересното на това фолио е че като го напече слънцето става доста разтегливо и обратно при студено става твърдо като камък.

Borko7

Цитат на: lsimeonov - 29.10.2012 17:28
Интересното на това фолио е че като го напече слънцето става доста разтегливо и обратно при студено става твърдо като камък.

Тогава може би е добре като се слага първоначално да се остави да го напече слънцето хубаво преди да се намести в дупката.
I don't know half of you half as well as I should like,and I like less than half of you half as well as you deserve

lsimeonov

Да, точно така се поставя, разтилаш го оставяш го за известно време да омекне и тогава го постилаш, като краищата които остават ги мушкаш един под друг. Ще останат гънки тук таме но няма проблем за след това. Пълниш го на 2/3 и го оставяш така да олегне земята отдолу поне ден, после го пълниш и догоре и така също 1-2 дена да олегне земята от налягането на водата и фолиото да се намести хубаво. Празниш и после декорираш с камъни, зидария или както си решиш и си готов за финално пърнене. Успех.

Borko7

А някой поставял ли е дънен сифон (bottom drain) на фолио/найлон? Лесно ли се уплътнява. Притеснява ме да не пропуска вода от там, а иначе ми се струва най-адекватния начин за филтраци яна езерце.
I don't know half of you half as well as I should like,and I like less than half of you half as well as you deserve

Slaff

Цитат на: Borko7 - 31.10.2012 15:37
А някой поставял ли е дънен сифон (bottom drain) на фолио/найлон? Лесно ли се уплътнява. Притеснява ме да не пропуска вода от там, а иначе ми се струва най-адекватния начин за филтраци яна езерце.
Аз съм гладал, как става и мисля че не е трудно, самия сифон се стяга /в зависимост от големината му са между 6 и нагоре винта/ и фолиото остава между двете му части- уплатнява страхотно. Долната му част трябва да се излее с бетон /за по сигурно/ в пръста и след това се полага фолиото.
Това са моите наблюдения, разсъждения и брожения. "Пък дали съм станал касапин от гледането" - не знам!!!
Поздрави! и вече червено вино за копането!

Borko7

И аз съм гледал снимки и клипчета и не изглежда сложна работа. Но до колко има риск да пропуска се чудя?
Другото, което се чудя е дали има смисъл да се прави.  На някои места съм чел, че е много важно да се за добрата филтрацията на езерце, но тук май почти никой няма. И не съм наясно доколко наистина е ефективен - т.е. обира ли тинята по дъното, така че да избегна чистенето на ръка?
I don't know half of you half as well as I should like,and I like less than half of you half as well as you deserve

xoxi

До колкото съм чел и аз, в нашия форум няма езеро с такава филтрация .Ефекта е ясен щом в целия свят го правят значи не е само за украса, при полужени че е доста скъп от 120 лири нагоре( ако не си го направиш сам).За добрата филтрация то тя е за собственика ,защото ако имаш красиви риби а не може да ги видиш няма ефект от цялата работа.То шарана е блатна риба и не и пука колко ясна му е водата.Дали обира тинята ,със сигурност но там има формули според формата,и обема  на езерото колко сифона да се сложат ,и каква да е височината на самия бутон.Но само bottom drain без механична ,биологична и ув филтрация няма да свърши нищо.

Borko7

Цитат на: xoxi - 05.11.2012 00:07Но само bottom drain без механична ,биологична и ув филтрация няма да свърши нищо.

Много ясно. Вчера четох един сайт на "The pond diggers". Фирма за правене на езерца, но имат много хубави информативни клипове и текст. Та според тях и според други сайтове дънният дренаж е задължителен за всяко съвременно кои езерце. И то не просто bttom drain, a aerated bottom drain. Пускат въздух пред сифона, който дапълнително завърта водата.

А от форума има един човек с такъв дренаж: http://aquariumbg.com/forum/gradinskoto-ezerce/vapros-za-vodopadi-v-ezero/

Друг въпрос, който ми изникна покрай четенето е за добавянето на бактерии. В аквариумите аз никога не добавям фирмени препарати, просто изчаквам да се завърти цикълът.
The pond diggers обаче твърдят, че трябва всяка седмица-две да се добавят бактерии. Ясно е, че тук има и комерсилаен момент, но все пак ми е интересно дали в БГ добавяме такива бактерии.
I don't know half of you half as well as I should like,and I like less than half of you half as well as you deserve

xoxi

Аз говоря за долен сифон с въздушен дифозйор че нямя никой ,поне аз не съм чел.Ето цялата тема за сифона в един американски сайт който много пъти съм цитирал,тука би трябвало да намериш отговор на всички въпроси  *DRINK* тука схеми формули и всичко останало
http://translate.googleusercontent.com/translate_c?hl=bg&rurl=translate.google.com&sl=en&tl=bg&u=http://www.koiphen.com/forums/showthread.php%3F55540-Bottom-Drain-To-Filtration-The-Smartest-Addition-any-Ponder-Can-Make!!!&usg=ALkJrhhqM-I1KjyCcL-3LVKO0y7ATSX54A

Borko7

Koлкото повече чета се убеждавам, че наистина за езеро с Кои риби дънният сифон е задължителен. Тя и логиката е елементарна, че така ще се почиства по-добре езерото. В темата даже твърдят, чес добре конструирана система с дрен, филтрация, течения може да не се налага изобщо да се източва езерото, за да се чисти ръчно.  А това е основното, което ме интересува.

Всъщност такава сериозна филтрация се препоръчва за т.н. Кои езерца, където рибите са преобладаващи. За малки езерца тип "водна градина" с няколко златни рибки (както си го представям моето) може и по-опростена филтрация, но аз няма да правя компромиси, за да имам възможност за повече риби.

А имате ли идея как може да се импровизира с "направи си сам" долен сифон?
I don't know half of you half as well as I should like,and I like less than half of you half as well as you deserve

Slaff

Цитат на: Borko7 - 06.11.2012 21:02

А имате ли идея как може да се импровизира с "направи си сам" долен сифон?

На първо четене от това което се сещам, трябва да е нещо подобно на фланец на бойлер.


Borko7

Само единият линк е истински направи си сам. Другият е как да направиш от обикновен аериран сифон.
Между другото темата в която си сложил линковете за DIY е неоткриваема. Ако може някой да я премести в подраздел направи си сам.
I don't know half of you half as well as I should like,and I like less than half of you half as well as you deserve

xoxi

Ако искаш мога да ти я сложа и тук,въпроса е че при мен някой от линковете не се отварят,за твоя обем мисля че и с ф50 наи много ф110 источване ще ти свърши работа,такива се продават и готови само трябва да се добави въздуха и капака
ето и как става монтажа за който беше питал
http://www.koiphen.com/forums/showthread.php?t=46081
http://translate.googleusercontent.com/translate_c?depth=1&hl=bg&prev=/search%3Fq%3Dkoiphen%26hl%3Dbg%26client%3Dfirefox-a%26hs%3Doik%26rls%3Dorg.mozilla:en-US:official%26prmd%3Dimvns&rurl=translate.google.com&sl=en&u=http://www.koiphen.com/forums/showthread.php%3F127043-How-To-Install-A-Bottom-Drain%26s%3D226267370012d7173488fbb59093c443&usg=ALkJrhgB336efcN96X6N7BBr-d3d_klfIw
и една книжка за  изграждане на вик инсталацията но е на англйски в  Pdf ако някой има желание да я преведе,гледам че се справяш с англйския
http://www.koiphen.com/members/harveythekoi/plumbing-2-1.pdf
малко оспамих темата ама аз като тебе две години се ровя из нета докато намеря най доброто за изграждането на езеро за кои .Защото повечето си копат една дупка и после чакат и умуват защо водата е зелена и така наттаък а за това се мисли преди да почнеш да копаеш .На пролет живот и здрави и аз ще копам  ново езеро вече лично :vino:  :whistle: *YAHOO*

Borko7

Мерси, ПДФ-а изглежда интересен. ще го прегледам като имам време. Тепърва ще разгледам какви ВиК инсталации имат по нашите магазини, ако не да търся от сифон в интернет. Видях, че без въздух са доста по-евтини. Само въздушен дифузьор ще траябва да се намери допълнително. И клапите също не са ми много ясни.
За оспамване не може и да става дума. Темата започна с това какви грижи се полагат за езерце, че да не се изненада човек после. Но всъщност ако си направиш добра филтрация и грижите ще са по-малко.

Аз за сега си мисля системата да е следната:
Сифон и скимер като сифонът се отича в скимера. Скимерът ще е с конусовидно дъно за да стане едновремено и утаител. От там водата отива във филтъра - водопад, като може би ще е пясъчен филтър. (Най-лесно си го представям като канистър, а и Хохи е доволен. Твоят такъв ли е:http://translate.googleusercontent.com/translate_c?depth=1&hl=bg&prev=/search%3Fq%3Dkoiphen%26hl%3Dbg%26client%3Dfirefox-a%26hs%3Doik%26rls%3Dorg.mozilla:en-US:official%26prmd%3Dimvns&rurl=translate.google.com&sl=en&twu=1&u=http://www.koiphen.com/forums/showthread.php%3F36550-55-Gal-Drum-Sand-and-gravel-filter-DIY&usg=ALkJrhjvTAW_gUJoSb3JSRmvQi6RXxy5dw)
На дъното на конуса ще има дренажна тръба, за да махам боклуците по-често. По този начин си мисля, че самият филтър ще се налага да се чисти доста по-малко. Помпите не съм ги измисли още и незнам дали да слагам допълнително тангенциално връщане на водата. Ако има, ще ми трябват 2 помпи. А ще трябва и въздушна помпа . Преподлагам с една ще мога да пускам и на сифона, и за почистване на филтъра.

Инсталацията се оказа доста по-сложно и по-скъпа от наивните ми представи преди когато пуснах темата. Но както казваш трябва да се направи като хората, за да не си блъскаме главата после. Аз съм писал, че ще имам 10 златни, но ако направя добра система може и повече риби да сложа :)
I don't know half of you half as well as I should like,and I like less than half of you half as well as you deserve

xoxi

Аз съм се спрял на схемата която съм ти поснал на страница 1,там няма нужда от втора помпа понеже водата се връща на самотек,а също така преди пясъчния филтър ще поставя още един с пласмасови струшки или раздърпани чували ,скимера е добре да е насреща на водопада защото движението на водата от водопада ще носи едрите боклуци там.Моя пясък чакъл филтър е малко по различен но те работят на един и същт принцип.И още един съвет не прави грешка да обличаш стените с камни няма да обеснявам защо ,за да не се обидят хората който имат такива езера, но мога да ти дам линк където има над 20 езерца направени по този начин а после преправяни.

свилен стефанов

Добре защо да не са с камъни? Моето е такова.
От повече глава не боли.

lsimeonov

Хм, и на мен ми е интересно, защо? Ако може да обясниш, аз лично не бих се обидил, а ми е интересно да науча нещо ново. За мен лично облечено с камъни е много по естетически красиво, отколкото без, това за езеро в двора ствава въпрос.

xoxi

Ето защо четете ,тука са дадени доста примери,нищо лично просто хората зад окена така мислят от собствен опит
http://translate.googleusercontent.com/translate_c?depth=2&hl=bg&prev=/search%3Fq%3Dkoiphen%26hl%3Dbg%26client%3Dfirefox-a%26hs%3Doik%26rls%3Dorg.mozilla:en-US:official%26prmd%3Dimvns&rurl=translate.google.com&sl=en&u=http://www.koiphen.com/forums/showthread.php%3F127046-Why-Most-Koiphen-Members-Discourage-Rocks-In-Ponds!%26s%3Dcd85eff3bf0baad4b54759510233d780&usg=ALkJrhiQH8bD6gAoyYWuQAvzX61gTodT-w

Borko7

Цитат на: xoxi - 08.11.2012 18:24
Аз съм се спрял на схемата която съм ти поснал на страница 1,там няма нужда от втора помпа понеже водата се връща на самотек,а също така преди пясъчния филтър ще поставя още един с пласмасови струшки или раздърпани чували ,скимера е добре да е насреща на водопада защото движението на водата от водопада ще носи едрите боклуци там.Моя пясък чакъл филтър е малко по различен но те работят на един и същт принцип.И още един съвет не прави грешка да обличаш стените с камни няма да обеснявам защо ,за да не се обидят хората който имат такива езера, но мога да ти дам линк където има над 20 езерца направени по този начин а после преправяни.


Втора помпа би ми трябвала ако реша да има и тангенциален изход за вода, който да завърта водата в  езерото. Първата помпа ще е за водопада, а от там водата се изтича в езерото. Разбира се скимерът ще е от другата страна. Моята идея за утаителя е подобна на твоята за втория съд.

Относно облицовката на езерото се колебая. И аз съм чел някои мнения, че задържат боклуци, но пък е красиво. ТРябва да почета повече (и линка , който си дал.)
: 08.11.2012г 22:10ч
Разгледах пак схемата ти и ми стана ясно как с една помпа има 2 връщания.
: 08.11.2012г 22:10ч
Темата с коментари защо да не се слагат камъни в езерцето не е много обективна. Езерцата от темите, които се преправят и им махат камъните наистина имат много тиня по дъното, но нито едно езеро няма адекватна филтрация. Нито едно няма дънен сифон. На почти всички след като ги почистят им добавят и допълнителен биофилтър. Т.е. ако тези езерца бяха с дорба филтрация, дънен сифон и пак с камъни не е сигурно дали щяха да са толкова зле. Със сигурност без камъни няма къде да се задържи мръсотия, но незнам дали наличието им ще пречи кой знае колко. На някои езерца, след ремонта пак им слагат облицовка по стените, само дъното остава чисто. Това е и препоръка, която видях в "the pod diggers".

Според мен основният въпрос относно облицовката с камъните е какъв тип ти е езерцето. Ние не правим разлика, но англоговорящите си имат различни термини:
Koi pond (Кои Езерце) - Езерце направено основно, за да се гледат риби Кои. Голямо, дълбоко, обикновенно без разстения. Филтрацията трябва да е перфектна. Камъните биха задържали боклуци , а при много и големи шарани, това е проблем.
Watergarden (водна градина) - Обикновено е малко, по-плитко езерце, набляга се на растенията и има по-малко рибки, обикновенно златни, защото по-малко закачат растенията. При тях често няма дънен дренаж. Построени са терасовидно, декорирани са с камъни.

Има и трети вариянт -  хибрид между двете. Хем да има повече риби, но и да е декорирано с растения. Проблемът е как да се направи.
: 09.11.2012г 09:09ч
Линкът, който си пуснал си струва и за да се разгледат темите на Kent Wallace и да се види как се прави филтрация за езерца.
I don't know half of you half as well as I should like,and I like less than half of you half as well as you deserve

xoxi

Aз затова не коментирах дадох линка всеки сам да си направи изводи,аз за мен съм си направил, а и тука повечето езера са без дънни сифони , а само една потапяща помпа връща водата на някъде. А за този саит от където са линковете просто няма друг такъв с толкова обеснения и коментари ,направи си сам и др.

lsimeonov

Така много взе да ми харесва дискусията която се заформи и ще се включа в нея с малко препатил опит. Така, наистина освен тук във форума ако решиш да си правиш езерце в България няма от къде да почерпиш опит. Ще споделя моя: 1. Моето езеро е разположено в градината ми и за мен естетически бе по- добре да бъде облицовано с камъни, да се доближи максимално до естественото, бетонно корито не би седяло добре според мен. 2. Наистина е добре дъното да е чисто, за да може по- лесно да се почиства при източване, при мен само стените са иззидани с камъни по самите тераси е насипан филц, който при почистване събирам промивам и насипвам отново след това, като даже ми се въртя идеята в главата да бетонирам и филца и така изтакането да е още по лесно, но самия филц, ми се струва че така насипан играе ролята малко на филтър в който се събират и разграждат по- едрите частици. 3. На пролет аз ще поставям помпа на дъното в най- дълбоката част и ще правя втори филтър, затова според мен сифона е много добър избор, просто мен ме бе страх да не стане фал в последствие с него. Разбира се всеки сам решава за себе си и колкото повече ние препатилите обсъждаме кой какво е сгрешил, толкова по малко грешки ще има при новите колеги. За мен иззидано с камъни и наистина добре премислена филтрация е по- добрия избор, все пак гъвкавостта и различните форми които може да направиш с фолиото е предимство за мен. Ето едно клипче, за това какво е за мен красиво езерце, на което се основават и горните ми твърдения: линка е от тубата:



П.С. Не е лошо да сподели ме, каква филтрация ни трябва за постигането на тази за мен красота от клипа!

Borko7

Вероятно компромисният вариант между това да има или няма камъни е в цитат от линка, който пусна Хохи:

"Ok Now you may notice rocks and sand back in some of Kent's builds     , but read the threads, there is a difference in loose rocks/gravel and mortared solid with no anaerobic hiding places."

т.е. фиксирани камъни (с цимент, пяна), за да няма анаеробни процеси по д тях.
I don't know half of you half as well as I should like,and I like less than half of you half as well as you deserve

xoxi

То компромисни вариант е всеки се спасява сам,но аз говоря за оптималния вариянт на филтрация чрез който на пролет не ловиш рибите не празниш езерото ,не миеш камъните с водоструйка ,не промиваш филца и т.н.Аз също съм съгласен с колегите че с камъните стой по красиво но подръшката му е по сложна. Имам познати с езерца направени по двата начина , дори лилите са засяти на дъното в чували от зебло,но те са тип водна градина ,няма риби водата е бистра даже и без никъкъв филтър но няма кой да цапа.
А ако езерото е построено по начина долен- сифон с въздушен дифозйор ,скимер,утаител(сито филтър),механичен филтър за по едрите отпадъци,биологичен пясък чякъл филтър за финно почистване,ув филтър за убиване на алгиите,има и още куп разновидности на филтри като протеинови ,душ баки и др да не ги изброявам всички.Подръшката му се изразява в почистване на филтрите през летния сезон 1 път седмично или 2 пъти месечно според това дали езерото е на сянка и колко е заселено,през пролетта и зимата 1 път месечнои или1 път на два месеца  .Но тука вече както колегата каза е въпрос на личен избор и най вече финансови възможности.Аз също съм доволен от дискусията, в нея се ражда истината  :vino:

Borko7

Аз лично мисля, че няма голямо значение дали има гладко дъно от фолио / цимент или сравнително гладко дъно от измазани камъни - боклуците ще се придвижват лека полека по дъното към сифона и ще си излизат. Колкото зеленясва дъното с найлон или цимент, толкова алги ще има и по камъните. Проблемът е ако са натрупани много камъни или ако са много релефни и в цепките между тях, под тях остане тиня.
Мисля си че е и важно дъното да не е плоско, а леко извито, както и да няма ръбове. в общи линии всичко трябва да насочва водата към сифона. И ако има филтрацията която е написал Хохи горе би трябвало да няма проблем и подръжката ще е минимална.

Аз сега след като разбрах основния принцип на филтрация се затруднявам основно с това как да скрия всички тези бидони. Много мразя да виждам техника.

Между другото Хохи, излиза, че скимерът не трябва да е срещу водопада, а малко преди него т.е. на края на обиколката на водата.
I don't know half of you half as well as I should like,and I like less than half of you half as well as you deserve

xoxi


Аз сега след като разбрах основния принцип на филтрация се затруднявам основно с това как да скрия всички тези бидони. Много мразя да виждам техника.



За да идва водата на самотек всичко трябва да е  вкопанао или да има собствено помещение до езерото ,някой даже  правят няколко помещения залепени за езерото без да използват бидони  варианти много но сега нямам време да кача различните модели .В неделя ще се постарая, ако някой не ме е изпреварил *bg*

Borko7

Да, ама е сложно. Наистина скимера и утаителя са на нивото на езерото и са вкопани, но пак заемат място. Трябва да им се скрият и капаците (да се облицоват с амъни или нещо друго.) Въщото време клапите трябва да са достъпни (за което тях ги слагат в едни ПВЦ канали). Но от утаителя мръсната вода трябва да се махне в друг резервоар или да се излива направо в градината. А за да стане това ти трябва разлика в нивата. Или да ползваш помпа. Бидонът за водопада (който чето е и био филтър) трябва да е по-високо, да е скрит, но и достъпен. Не че е невъзможно, но е сложно. Най-добре е както казваш да имаш помещение за техника, но ако еззерото е посредата на ливадата?
: 09.11.2012г 20:08ч
http://www.theponddigger.com/koi-pond.php

Ето тази тема обяснява различния подход при различните видове езерца.
I don't know half of you half as well as I should like,and I like less than half of you half as well as you deserve

xoxi

Колега Borko7  без да се сърдиш но тука повечето обеснения са колко е велика тази фирма в построяването на езерца,както и много други сайтове няма нищо съшествено,акосе обадите ние ще ви го проектираме и построим....за да не съм голослвен ще го пусна темата през преводача
http://translate.google.bg/translate?hl=bg&sl=en&u=http://www.theponddigger.com/&prev=/search%3Fq%3Dhttp://www.theponddigger.com/images/exotic-aquatics-logo-TM-sma.gif%26hl%3Dbg%26client%3Dfirefox-a%26hs%3DT7c%26rls%3Dorg.mozilla:en-US:official%26prmd%3Dimvns&sa=X&ei=y3qdUOT3Feje4QTrpYH4DQ&ved=0CCUQ7gEwAA
Добре но ние искаме сами да си го построим,и в този аспект има само бегли обеснения,защоо при тях всичко е пари,такова нещо като приятелство и взаимопомощт много трудно ще намериш.
Аз за това казах че сайтове колкото иискаш но малко са тия ,от който можеш да се възползваш,дано не се сърдиш но това е моето мнение както казах в неделя ще пусна няколко модела ,на това което те интерисува ,просто днес ще работя и няма да имама достъп до интернет.

Borko7

Не се сърдя, но не си прав или не си ме разбрал. Аз не съм искал да четете  целия сайт, а само страницата, която пуснах. Там много кратко и ясно се обясняват принципите в конструкцията на основните езерца. И това е полезно. Другата полезна страница е за сифона: http://www.theponddigger.com/drain.php Който не е сигурен дали това е необходимо за езерото може да прочете за принципа на работа на дънния сифон. Клиповете им в you tube са доста разбираеми и подробно обясняват как се инсталира дънен сифон, какс е прави водопад, и някои други неща. Изключително практични.
Според мен преди да започнеш да изграждаш нещо трябва да разбираш механизма на действие на съответното нещо. Затова теорията е необходима, дори и да е бегла.
В останалите страници наистина се хвалят, както всяка една фирма, която с това си изкарва парите. В крайна сметка всеки може да реши дали да чете или не. Според мен е полезно.

А иначе аз ти благодаря за линковете, които пусна към Кoiphen.com, защото на едно място много  са събрани полезни неща за "направи си сам". Очаквам с нетърпение и следващите.
I don't know half of you half as well as I should like,and I like less than half of you half as well as you deserve

xoxi

Цитат на: Borko7 - 10.11.2012 07:54
Не се сърдя, но не си прав или не си ме разбрал. Аз не съм искал да четете  целия сайт, а само страницата, която пуснах.


Аз имх предвид сайта като цяло но няма значение  *DRINK*. За да знаеш какво искаш да скриеш трябва да се насочиш към определени видове филтри ,ето един линк с доста езерца и филтърните ями към тях
http://translate.googleusercontent.com/translate_c?depth=1&ei=gaxtT-yDPc7Kswa8y6yuAg&hl=bg&prev=/search%3Fq%3Dkoiphen%26hl%3Dbg%26client%3Dfirefox-a%26hs%3Doik%26rls%3Dorg.mozilla:en-US:official%26prmd%3Dimvns&rurl=translate.google.bg&sl=en&u=http://www.koiphen.com/forums/showthread.php%3F109151-Filter-Pits-and-Filter-Systems....Store-bought-or-DIY%26s%3D5a884627fe5b61d4a7a0b6d0e7957190&usg=ALkJrhiawMdq8UIfWROlXfP-WACyX5vDGA

Borko7

Целия виикенд разглеждам Коифен, но не мога да намеря нещо което да ми допадне като изпълнение за скриване на техниката. Изобщо тук повечето езерца са изцяло Кои езера (нормално) и  са доста големи, дълбоки, от бетон, имат техника като за малка ВЕК и имат или издълбана цяла подземна нища или отделно помещение за техниката. От към "направи си сам" са много полезни, но за съжаление не мога да намеря това , което на мен ми трябва - "малка хибридна водна градина с подобрена филтрация". Трябва да скрия 2 бидона (поне за сега толкова ги виждам). Единият ще е закопан до езерото, а другият ще е във водопада. И  още някаква кутия за техниката. Ще го измисля, но ми се искаше да видя нещо някъде готово, което да ми хареса.

А ако някой му се чете теория за филтрацията:
http://www.worldwidekoiclub.org/index.php?option=com_content&task=view&id=509&Itemid=63 Това всъщност пак е от Коифен.ком
I don't know half of you half as well as I should like,and I like less than half of you half as well as you deserve

lsimeonov

Единственото което се сещам и няма да седи лошо, т.к. и аз ще слагам бидони отстрани на езерото е да ги оградиш с някаква ограда, висока колкото тях и да насадиш растения които израстват повече или някои храст, който да замаскира. Така ще имаш дървена конструкция и цветя, непосредствено до него и поне според мен не би седяло лошо. Каква техника ще слагаш в тази кутия, да предложа варианти ако приемаш.

Borko7

Още не съм избрал нито техниката нито бидони, че и самото място за езерцето (тъй като мястото трябва да се одобри от родителите ми, чийто вила и градина ще окопирам). А декореацията ще е според мястото на езерцето. Но идеята е техниката да е нещо такова:
дънен филтър и скимер, които се отичат в бидон утаител. Мислех скимерът и утаителят да са едно, но май няма да стане. към утаителя ще направя и някаква механична филтрация. От утаителя с помпа вода се качва до бидон с пясъчен филтър и от там се връща в езерото през водопад и 1-2 допълнителни тръби. От утаителя трябва да има и тръба към друг бидон или да се излива направо в градината. В някаква кутия искам да прибера помпата, въздушната помпа, УВ лампата.
I don't know half of you half as well as I should like,and I like less than half of you half as well as you deserve

xoxi

Щом ще си с дънене филтър ,значи ще използваш гравитациония поток на водата и щом езерото е вкопано и бидона(утаитела + механичната филтрация) трябва да вкопаеш или да му направиш оделна шахта в която ще влязат помпата ,аератора и ув лампата тя трябва да се върже след финната филтрация (пясъчен филтър или друг какъвто си решил) така че в шахтата ще ти трябват два бидона ,освен ако не искаш да прекарваш ток до водопада  за да сложиш там финния филтър и ув лампата,и вече от бидона за  финна филтрация водата отива в компесаторен бидон от където ще тръгва водопада. Так че техниката ще е скрита в шахта с капак дървен или железен каквото ти харесва ,а другото ще е в пръста и каманите за водопада.
Ето още един филтър за малки обеми,може и да си го чел  *dontknow*
http://translate.googleusercontent.com/translate_c?depth=1&hl=bg&rurl=translate.google.bg&sl=en&tl=bg&u=http://www.koiphen.com/forums/showthread.php%3F39476-Wayne-s-Static-amp-Moving-Media-Combo-Filter-for-QT-(DIY-Nexus)%26s%3D215c317ee9452ae5bc067c1ce6a55adf&usg=ALkJrhi7xpnZV_nLyZx32v-gCpDXu4Pm_A
А този може и за него да си чел ,той е лесен за испълнение но бактериите  трябва да се поръчат не знам дали няма да стават тези за стартирането на аквариума,но по принцип го дават че той не се почиства, и не трябва ув поне такава е рекламата
http://translate.googleusercontent.com/translate_c?depth=1&ei=gaxtT-yDPc7Kswa8y6yuAg&hl=bg&prev=/search%3Fq%3Dkoiphen%26hl%3Dbg%26client%3Dfirefox-a%26hs%3Doik%26rls%3Dorg.mozilla:en-US:official%26prmd%3Dimvns&rurl=translate.google.bg&sl=en&u=http://www.skippysstuff.com/biofiltr.htm&usg=ALkJrhj3GZRnY8Y7a-eF-axCGyq7b082Pw

Borko7

Да, в общи линии така ще се скрият нещата, но до сега не бях срещал добри изпълнения за скриване. Ще пусна друга тема с клипове, където "the pond diggers" правят много хубави неща.

Относно филтрите - те май са основно тези 3 вида: пясък и чакъл, "Skippy filter" и "Static/Moving"> Не съм задълбавал до сега да видя кой е по-добър и с какво, на кой му е по-лесна подръжката и т.н. Пясъчният и Скипи филтъра са реално на един стандартен принцип като при канистрите. Просто имат различен пълнеж. Това, че Скипи филтърът никога не се чисти са глупости. При пясъчния е добавена и система с въздух за почистване, но такава има и на фабрични скипи филтри (the pond diggers ползват скипи водопаден филтър.) Статичния/движещ се филтър е малко по-различен, и по-сложен за изпълнение.

Та ако се върнем към същността на темата ми, за мен е важно кой филтър се поддържа най-лесно и се чисти най-рядко.
I don't know half of you half as well as I should like,and I like less than half of you half as well as you deserve

Similar topics (5)

50636

Започната от alexbg21


Публикации: 1
Прегледи: 2833

56704

Публикации: 1
Прегледи: 2001

54005

Започната от крисko


Публикации: 1
Прегледи: 2445

36510

Публикации: 9
Прегледи: 7804

46377

Започната от Borko7


Публикации: 7
Прегледи: 4682