• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
24.04.2024 17:33

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Грижи за малко градинско езерце

Започната от Borko7, 21.10.2012 22:44

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Borko7

Здравейте, имам желание да направя малко градиснко езерце (1,5х 2м най-много), където да гледам златни рибки - комети и шубункин. За кои мисля, че ще е малко езерцето. Във Варна живея, ако климатът има значение. Езерото ще бъде на вилата на родителите ми и съответно няма да съм там редовно - да кажем 1-2х месечно през годината, лятото може и почти всяка седмица да ходя. Не искам да им оставям блато, както и да си усложнявам живота. Като при всички мои аквариуми мисля да заложа на добра биофилтрация. Идеята ми е да има някакъв бидон с филтриращ материал, както и много растения - някои във водата, а други в хидропонни системи свързани с езерцето.

Та въпросът ми е какви грижи и колко често трябва да се полагат за езерцето? Смяна на вода, хранене, чистене на самото езеро?
I don't know half of you half as well as I should like,and I like less than half of you half as well as you deserve

xoxi

Здравей колега,щом имаш желание за копане на езерце добре дошъл в отбора.На въпросите ти за храненето 2-3 пъти в седмицата няма да е проблем ,опресняване на водата 1 път в месеца, почистване на филтрите зависи от населеноста и растителноста на езерото но един път в седмицата е достатъчно.
Общо взето е това .
А като дйде време за зарибяване на пролет  :whistle: ще помогнем ,поне си близо *DRINK*

Borko7

Мерси,
За храненето - есента/зимата хранене 1х седмично ще бъде ли достатъчно?  Като се застуди (ноември-април) никой не живее на вилата.
Почистване на филтри 1х на седмица не е ли много често? В аквариума го чистя 1-2х годишно. Мисля да не прекалявам с рибите именно заради това. Може би около 10?
А като дойде време за рибите ще се обадя.
I don't know half of you half as well as I should like,and I like less than half of you half as well as you deserve

xoxi

Като падне температурата на водата под 8 градуса се спира храненето така че нямаш проблем,за филтъра зависи от обема и пълнежа ,ако са само 10 може и на месеца веднъж но тука не е като аквата има пряка слънчева светлина бурен растеж на водорасли ,зависи дали ще е на сянка и много още фактори при всеки гиол е различно.

Borko7

Какво точно се почиства на филтъра?
Предполагам че има много променливи за чистотата на езерцето, затова сега обмислям вариантите.
Мисля да направя малък водопад, за да се подобри аерацията на водата. Освен това от водопада искам да се стича надолу по някаква повърхност с мъхове. По този начин ще направя нещо като водораслов филтър - т.е. по мокрите камъни ще се развива растителност и ще отнема нитрати. НАдявам се да намеря много покриващи повърхността растения (писция, лилия). Ще исмисля някава система, при която водата от езерото да минава през почвени растения извъне езерото.Самият филтър мисля да е един бидон 20л с лава на обем 1500-2000л.  Всичко това трябва да намали нитратите. Имам и една УВ лампа 9в, която също ще ползвам.
Относно разположението също има 2-3 варианта. Единият е повече на сянка (между 2-3 борчета), а вторият е на слънце, но до готови стъпала, които мога да ползвам за водопадче. 

Другото, което ме интересува е материалът за самото корито. Гледам повечето ползвате разни найлони. Четох, че някои си сменят найлона на определен брой години. Налага ли се наистина? Колко г. е животът на един найлон?
Дъното на езерото колко често трябва да се почиства? Сифониране както аквариум редовно или само когато се изпразва езерото?
I don't know half of you half as well as I should like,and I like less than half of you half as well as you deserve

xoxi

Почистването на филтъра става по два начина ,вадиш и промиваш всичко или си правиш система с въздух пускаш вода и въздуха и той промива филтър.
По принцип и аз съм в дилема за изграждането на езерото дали да е от бетон или от полиетилен или изолационно фолио за езера. Понеже ми предстой изграждане на ново езеро на пролет, за мен съм решил да е от бетон и ще ти сложа снимка на примерна филтрация за такова езеро която според мен е най добра

Ако имаш някакави въпроси относно схемата мога да ти отговоря *DRINK*

Borko7

Мерси, Доста сложна филтрация. До колкото разбирам помпата смуче вода през варелите, които засмукват вода от "статичния филтър", който се пълни от горе когато нивото на водата в утаителя се покачи, а в това отделение водата отива като скачени съдове. Връщането на водата става праз водопада и маркуч долу.
А твоята система с въздуха не ми е много ясна. Направи едно клипче как си продухваш филтъра.

Вчера почнах да чета и сайтовете , които ти си дал за "направи си сам". Почнах да ми се избистрят нещата лека полека, но трябва да прочета още малко.

Аз обмислям по-опростен филтър: Скимер, който да има някаква цедка, гъби, и четки и други механични филитрращи метериали. Той ще се почиства по-често. Т.е. трябва да направя хубав скимер. От него с помпа водата се праща към водопада, като или ще има бидох с биологична филтрация по пътя или самият буферен обем на водопада ще е пълен с биологична филтрация (лава). Това което не ми харесва в тази система, че водата се филтрира от повърхността, а не от дъното. Т.е. ще трябва да се почиства дъното периодично. От тук идва и следващият ми въпрос за подръжаката на езерото:

- колко често се мие дъното? Всяка година преди зазимяване, по-рядко, по-често?
- какви са предимствата и недостатъците на различните материали за езерото - бетон / полиетилен / полипропилен?

Друго, което мисля е да направя един плитък борд на езерото, където да са засадени растения в саксии между камъни. Те ще изглеждат, че са по-скоро извън езерото. Нещо такова: https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwatergarden.com%2Fpages%2Fbuild_images%2Fedging_w_pebbles_rocks.jpg&hash=911888bd999978429f0a6160b3c98321ae796ffe https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwatergarden.com%2Fpages%2Fbuild_images%2Fedging_w_pebbles.jpg&hash=b1f2f0b5e960e20710d33fcd33afbdb828b385dd
Искам да има доста растения. До тях обаче още не съм стигнал.
I don't know half of you half as well as I should like,and I like less than half of you half as well as you deserve

Slaff

Аз лично чистя дъното на пролет - тинята събрана през летните месеци им помага да презимуват /според мен/.
На втория въпрос има доста и то различни мнения.
Бетона - много трудно е да се правят последващи реконструкции и промени на езерото /дори и да го ликвидираш, заради "доматито" - да речем/. сравнително скъпо и трудоемко, но пък почти вечно.
Найлон - макар и с ув защита е тънък и при установени загуби на вода /т.е. пробит/се налага да се сменя. най-ефтин вариант.
Т.нар. - ЛЕНЪР с добра дебелина - най-хубавия вариант, цвета му е подходящ, здрав, някой производители дават 5-7 год гаранция.
Извода е, че решението и парите са си твои и можеш единствено да се съобразиш с някой мнения.

Borko7

T.e. на бетона основният му недостатък е, че е по-трудоемко, и не се променя.
В англоезичните сайтове чета само за liner-и.  Но и те имат 2 вида - Reinforced Polyethylene (RPE) и гумен (Rubber Liner).  EPDM пак гумен ли е? Дават им 15-25г. гаранция. От тях двата не знам кое е по-добре и какви са цените. Всъщност кажете къде да проверя ценита  в Бг.
I don't know half of you half as well as I should like,and I like less than half of you half as well as you deserve

xoxi

Аз също чистя езерото на пролет основно,но есента сменям 90% процента вода и всеки месец опреснявам.Клип ако направя няма да се вижда нищо защото системата при мен е полу затворвна и ще се вижда една тръба по която чрез компресор вкарвм въздух и другата тръба където истича мръсната вода. За фолиото и найлона не мога да ти дам някъкъв отговор защото моето е от бетон .
Та зи пролет в баухаус имаше промоция някъде към 4,60 квадрата
ето и няколко саита за фолио
http://stokovaborsa.com/product_details.php?id_product=1468474&product_name=%D0%94%D0%B5%D0%BA%D0%BE%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%B2%D0%B5%D0%BD%20%D1%84%D0%BE%D0%BD%D1%82%D0%B0%D0%BD%20%D0%B2%D0%BA%D1%8A%D1%89%D0%B8
http://www.napoyavane.com/bg/products/%D0%92%D0%BE%D0%B4%D0%BD%D0%B8%D0%B5%D1%84%D0%B5%D0%BA%D1%82%D0%B8%D0%B8%D0%A4%D0%BE%D0%BD%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B8/%D0%90%D0%BA%D1%81%D0%B5%D1%81%D0%BE%D0%B0%D1%80%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D0%B5%D0%B7%D0%B5%D1%80%D0%B0/%D0%A4%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D0%BE%D0%B7%D0%B0%D0%B5%D0%B7%D0%B5%D1%80%D0%B0/%D0%A4%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D0%BE%D0%B7%D0%B0%D0%B5%D0%B7%D0%B5%D1%80%D0%B0alfafol
http://meyerbg.com/index.php/pages/index/4/1/0/208
http://aquadesigns.ru/aqua/bulgarian/prudy/materialy_dlya_sozdaniya_pruda.html
И да кажа че отвъд океана и в по богатите страни бетона също се маже с полиуерея или се покрива с фолио защот  бетона образува ходрооксидни съединения и ph на бетона е13 и понякогаповишава ph в езерото ето и саид за полиуерея.Също може да се намаже с течна гума произвеждат я във варненска фирма но съм загубул кординатите(ще го потърся)
http://www.en-impex.com/Service_polyflex.html

Borko7

Мерси, а ако се излива бетоново корито, колко трябва да е дебело? Няма никакъв опит в подобни работи, но предполагам няма да е много трудно ако реша сам да го направя.
I don't know half of you half as well as I should like,and I like less than half of you half as well as you deserve

xoxi

За твоя обем и 10 см на стените ще е достатъчен.Може и от бетонни блокчета да го изидаш и да ги пълниш с бетон тях ,после се шпаковат с лепило и после хидроизолация.

Slaff

Цитат на: Borko7 - 26.10.2012 16:17
Мерси, а ако се излива бетоново корито, колко трябва да е дебело? Няма никакъв опит в подобни работи, но предполагам няма да е много трудно ако реша сам да го направя.
Мой приятел тази есен се ядоса на найлона, имаше много загуби. Изпразни го и го измаза/върху найл./ като сложи и рабица разбира се, на дебелина не повече от 4-5 см.Отгоре докато е мокро налепи камъните.  Сега е много доволен, но се притеснява, че няма достатъчно тиня за презимуването им, но това не е проблем.
Изглежда много прилично. Според мен каквото и да започнеш трябва да имаш под ръка много камък.
Поздрави и успех!!!

xoxi

Не знам как е в природата но според мойте наблюдения това с тинята е някъкъв мит.Миналата година която беше супер студена съм наблюдавал рибите специално за това дали ще легнат в тинята ,но такова нещо не се случи рибите през цялата зима си плуваха, вярно много мудно но не са лягали в тинята както
е общо известно.   

Borko7

Цитат на: Slaff - 26.10.2012 18:14
Мой приятел тази есен се ядоса на найлона, имаше много загуби. Изпразни го и го измаза/върху найл./ като сложи и рабица разбира се, на дебелина не повече от 4-5 см.Отгоре докато е мокро налепи камъните.  Сега е много доволен, но се притеснява, че няма достатъчно тиня за презимуването им, но това не е проблем.
Изглежда много прилично. Според мен каквото и да започнеш трябва да имаш под ръка много камък.
Поздрави и успех!!!

Какво е рабица? И какво имаш предивд, че ще ми трябва много камък? За изграждането на стената или чисто с декореативна цел?
Всъщност това, което ми харесва на бетонните езера е, че можеш да ги облицоваш изцяло с камъни и да се получи по-декореативно дъно. Даже аз си мисля ако ще го правя с бетон, освен камъни върху мокрия бетон да налепя и дребни камъчета и пясък, за да е по-естествено.
I don't know half of you half as well as I should like,and I like less than half of you half as well as you deserve

Similar topics (5)

26300

Публикации: 20
Прегледи: 30341

25798

Публикации: 2
Прегледи: 9678

41589

Публикации: 1
Прегледи: 3852

59393

Публикации: 38
Прегледи: 25261

59669

Започната от assensi


Публикации: 19
Прегледи: 9384