• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
25.04.2024 14:41

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Грижи за малко градинско езерце

Започната от Borko7, 21.10.2012 22:44

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.


Borko7

Само единият линк е истински направи си сам. Другият е как да направиш от обикновен аериран сифон.
Между другото темата в която си сложил линковете за DIY е неоткриваема. Ако може някой да я премести в подраздел направи си сам.
I don't know half of you half as well as I should like,and I like less than half of you half as well as you deserve

xoxi

Ако искаш мога да ти я сложа и тук,въпроса е че при мен някой от линковете не се отварят,за твоя обем мисля че и с ф50 наи много ф110 источване ще ти свърши работа,такива се продават и готови само трябва да се добави въздуха и капака
ето и как става монтажа за който беше питал
http://www.koiphen.com/forums/showthread.php?t=46081
http://translate.googleusercontent.com/translate_c?depth=1&hl=bg&prev=/search%3Fq%3Dkoiphen%26hl%3Dbg%26client%3Dfirefox-a%26hs%3Doik%26rls%3Dorg.mozilla:en-US:official%26prmd%3Dimvns&rurl=translate.google.com&sl=en&u=http://www.koiphen.com/forums/showthread.php%3F127043-How-To-Install-A-Bottom-Drain%26s%3D226267370012d7173488fbb59093c443&usg=ALkJrhgB336efcN96X6N7BBr-d3d_klfIw
и една книжка за  изграждане на вик инсталацията но е на англйски в  Pdf ако някой има желание да я преведе,гледам че се справяш с англйския
http://www.koiphen.com/members/harveythekoi/plumbing-2-1.pdf
малко оспамих темата ама аз като тебе две години се ровя из нета докато намеря най доброто за изграждането на езеро за кои .Защото повечето си копат една дупка и после чакат и умуват защо водата е зелена и така наттаък а за това се мисли преди да почнеш да копаеш .На пролет живот и здрави и аз ще копам  ново езеро вече лично :vino:  :whistle: *YAHOO*

Borko7

Мерси, ПДФ-а изглежда интересен. ще го прегледам като имам време. Тепърва ще разгледам какви ВиК инсталации имат по нашите магазини, ако не да търся от сифон в интернет. Видях, че без въздух са доста по-евтини. Само въздушен дифузьор ще траябва да се намери допълнително. И клапите също не са ми много ясни.
За оспамване не може и да става дума. Темата започна с това какви грижи се полагат за езерце, че да не се изненада човек после. Но всъщност ако си направиш добра филтрация и грижите ще са по-малко.

Аз за сега си мисля системата да е следната:
Сифон и скимер като сифонът се отича в скимера. Скимерът ще е с конусовидно дъно за да стане едновремено и утаител. От там водата отива във филтъра - водопад, като може би ще е пясъчен филтър. (Най-лесно си го представям като канистър, а и Хохи е доволен. Твоят такъв ли е:http://translate.googleusercontent.com/translate_c?depth=1&hl=bg&prev=/search%3Fq%3Dkoiphen%26hl%3Dbg%26client%3Dfirefox-a%26hs%3Doik%26rls%3Dorg.mozilla:en-US:official%26prmd%3Dimvns&rurl=translate.google.com&sl=en&twu=1&u=http://www.koiphen.com/forums/showthread.php%3F36550-55-Gal-Drum-Sand-and-gravel-filter-DIY&usg=ALkJrhjvTAW_gUJoSb3JSRmvQi6RXxy5dw)
На дъното на конуса ще има дренажна тръба, за да махам боклуците по-често. По този начин си мисля, че самият филтър ще се налага да се чисти доста по-малко. Помпите не съм ги измисли още и незнам дали да слагам допълнително тангенциално връщане на водата. Ако има, ще ми трябват 2 помпи. А ще трябва и въздушна помпа . Преподлагам с една ще мога да пускам и на сифона, и за почистване на филтъра.

Инсталацията се оказа доста по-сложно и по-скъпа от наивните ми представи преди когато пуснах темата. Но както казваш трябва да се направи като хората, за да не си блъскаме главата после. Аз съм писал, че ще имам 10 златни, но ако направя добра система може и повече риби да сложа :)
I don't know half of you half as well as I should like,and I like less than half of you half as well as you deserve

xoxi

Аз съм се спрял на схемата която съм ти поснал на страница 1,там няма нужда от втора помпа понеже водата се връща на самотек,а също така преди пясъчния филтър ще поставя още един с пласмасови струшки или раздърпани чували ,скимера е добре да е насреща на водопада защото движението на водата от водопада ще носи едрите боклуци там.Моя пясък чакъл филтър е малко по различен но те работят на един и същт принцип.И още един съвет не прави грешка да обличаш стените с камни няма да обеснявам защо ,за да не се обидят хората който имат такива езера, но мога да ти дам линк където има над 20 езерца направени по този начин а после преправяни.

свилен стефанов

Добре защо да не са с камъни? Моето е такова.
От повече глава не боли.

lsimeonov

Хм, и на мен ми е интересно, защо? Ако може да обясниш, аз лично не бих се обидил, а ми е интересно да науча нещо ново. За мен лично облечено с камъни е много по естетически красиво, отколкото без, това за езеро в двора ствава въпрос.

xoxi

Ето защо четете ,тука са дадени доста примери,нищо лично просто хората зад окена така мислят от собствен опит
http://translate.googleusercontent.com/translate_c?depth=2&hl=bg&prev=/search%3Fq%3Dkoiphen%26hl%3Dbg%26client%3Dfirefox-a%26hs%3Doik%26rls%3Dorg.mozilla:en-US:official%26prmd%3Dimvns&rurl=translate.google.com&sl=en&u=http://www.koiphen.com/forums/showthread.php%3F127046-Why-Most-Koiphen-Members-Discourage-Rocks-In-Ponds!%26s%3Dcd85eff3bf0baad4b54759510233d780&usg=ALkJrhiQH8bD6gAoyYWuQAvzX61gTodT-w

Borko7

Цитат на: xoxi - 08.11.2012 18:24
Аз съм се спрял на схемата която съм ти поснал на страница 1,там няма нужда от втора помпа понеже водата се връща на самотек,а също така преди пясъчния филтър ще поставя още един с пласмасови струшки или раздърпани чували ,скимера е добре да е насреща на водопада защото движението на водата от водопада ще носи едрите боклуци там.Моя пясък чакъл филтър е малко по различен но те работят на един и същт принцип.И още един съвет не прави грешка да обличаш стените с камни няма да обеснявам защо ,за да не се обидят хората който имат такива езера, но мога да ти дам линк където има над 20 езерца направени по този начин а после преправяни.


Втора помпа би ми трябвала ако реша да има и тангенциален изход за вода, който да завърта водата в  езерото. Първата помпа ще е за водопада, а от там водата се изтича в езерото. Разбира се скимерът ще е от другата страна. Моята идея за утаителя е подобна на твоята за втория съд.

Относно облицовката на езерото се колебая. И аз съм чел някои мнения, че задържат боклуци, но пък е красиво. ТРябва да почета повече (и линка , който си дал.)
: 08.11.2012г 22:10ч
Разгледах пак схемата ти и ми стана ясно как с една помпа има 2 връщания.
: 08.11.2012г 22:10ч
Темата с коментари защо да не се слагат камъни в езерцето не е много обективна. Езерцата от темите, които се преправят и им махат камъните наистина имат много тиня по дъното, но нито едно езеро няма адекватна филтрация. Нито едно няма дънен сифон. На почти всички след като ги почистят им добавят и допълнителен биофилтър. Т.е. ако тези езерца бяха с дорба филтрация, дънен сифон и пак с камъни не е сигурно дали щяха да са толкова зле. Със сигурност без камъни няма къде да се задържи мръсотия, но незнам дали наличието им ще пречи кой знае колко. На някои езерца, след ремонта пак им слагат облицовка по стените, само дъното остава чисто. Това е и препоръка, която видях в "the pod diggers".

Според мен основният въпрос относно облицовката с камъните е какъв тип ти е езерцето. Ние не правим разлика, но англоговорящите си имат различни термини:
Koi pond (Кои Езерце) - Езерце направено основно, за да се гледат риби Кои. Голямо, дълбоко, обикновенно без разстения. Филтрацията трябва да е перфектна. Камъните биха задържали боклуци , а при много и големи шарани, това е проблем.
Watergarden (водна градина) - Обикновено е малко, по-плитко езерце, набляга се на растенията и има по-малко рибки, обикновенно златни, защото по-малко закачат растенията. При тях често няма дънен дренаж. Построени са терасовидно, декорирани са с камъни.

Има и трети вариянт -  хибрид между двете. Хем да има повече риби, но и да е декорирано с растения. Проблемът е как да се направи.
: 09.11.2012г 09:09ч
Линкът, който си пуснал си струва и за да се разгледат темите на Kent Wallace и да се види как се прави филтрация за езерца.
I don't know half of you half as well as I should like,and I like less than half of you half as well as you deserve

xoxi

Aз затова не коментирах дадох линка всеки сам да си направи изводи,аз за мен съм си направил, а и тука повечето езера са без дънни сифони , а само една потапяща помпа връща водата на някъде. А за този саит от където са линковете просто няма друг такъв с толкова обеснения и коментари ,направи си сам и др.

lsimeonov

Така много взе да ми харесва дискусията която се заформи и ще се включа в нея с малко препатил опит. Така, наистина освен тук във форума ако решиш да си правиш езерце в България няма от къде да почерпиш опит. Ще споделя моя: 1. Моето езеро е разположено в градината ми и за мен естетически бе по- добре да бъде облицовано с камъни, да се доближи максимално до естественото, бетонно корито не би седяло добре според мен. 2. Наистина е добре дъното да е чисто, за да може по- лесно да се почиства при източване, при мен само стените са иззидани с камъни по самите тераси е насипан филц, който при почистване събирам промивам и насипвам отново след това, като даже ми се въртя идеята в главата да бетонирам и филца и така изтакането да е още по лесно, но самия филц, ми се струва че така насипан играе ролята малко на филтър в който се събират и разграждат по- едрите частици. 3. На пролет аз ще поставям помпа на дъното в най- дълбоката част и ще правя втори филтър, затова според мен сифона е много добър избор, просто мен ме бе страх да не стане фал в последствие с него. Разбира се всеки сам решава за себе си и колкото повече ние препатилите обсъждаме кой какво е сгрешил, толкова по малко грешки ще има при новите колеги. За мен иззидано с камъни и наистина добре премислена филтрация е по- добрия избор, все пак гъвкавостта и различните форми които може да направиш с фолиото е предимство за мен. Ето едно клипче, за това какво е за мен красиво езерце, на което се основават и горните ми твърдения: линка е от тубата:



П.С. Не е лошо да сподели ме, каква филтрация ни трябва за постигането на тази за мен красота от клипа!

Borko7

Вероятно компромисният вариант между това да има или няма камъни е в цитат от линка, който пусна Хохи:

"Ok Now you may notice rocks and sand back in some of Kent's builds     , but read the threads, there is a difference in loose rocks/gravel and mortared solid with no anaerobic hiding places."

т.е. фиксирани камъни (с цимент, пяна), за да няма анаеробни процеси по д тях.
I don't know half of you half as well as I should like,and I like less than half of you half as well as you deserve

xoxi

То компромисни вариант е всеки се спасява сам,но аз говоря за оптималния вариянт на филтрация чрез който на пролет не ловиш рибите не празниш езерото ,не миеш камъните с водоструйка ,не промиваш филца и т.н.Аз също съм съгласен с колегите че с камъните стой по красиво но подръшката му е по сложна. Имам познати с езерца направени по двата начина , дори лилите са засяти на дъното в чували от зебло,но те са тип водна градина ,няма риби водата е бистра даже и без никъкъв филтър но няма кой да цапа.
А ако езерото е построено по начина долен- сифон с въздушен дифозйор ,скимер,утаител(сито филтър),механичен филтър за по едрите отпадъци,биологичен пясък чякъл филтър за финно почистване,ув филтър за убиване на алгиите,има и още куп разновидности на филтри като протеинови ,душ баки и др да не ги изброявам всички.Подръшката му се изразява в почистване на филтрите през летния сезон 1 път седмично или 2 пъти месечно според това дали езерото е на сянка и колко е заселено,през пролетта и зимата 1 път месечнои или1 път на два месеца  .Но тука вече както колегата каза е въпрос на личен избор и най вече финансови възможности.Аз също съм доволен от дискусията, в нея се ражда истината  :vino:

Borko7

Аз лично мисля, че няма голямо значение дали има гладко дъно от фолио / цимент или сравнително гладко дъно от измазани камъни - боклуците ще се придвижват лека полека по дъното към сифона и ще си излизат. Колкото зеленясва дъното с найлон или цимент, толкова алги ще има и по камъните. Проблемът е ако са натрупани много камъни или ако са много релефни и в цепките между тях, под тях остане тиня.
Мисля си че е и важно дъното да не е плоско, а леко извито, както и да няма ръбове. в общи линии всичко трябва да насочва водата към сифона. И ако има филтрацията която е написал Хохи горе би трябвало да няма проблем и подръжката ще е минимална.

Аз сега след като разбрах основния принцип на филтрация се затруднявам основно с това как да скрия всички тези бидони. Много мразя да виждам техника.

Между другото Хохи, излиза, че скимерът не трябва да е срещу водопада, а малко преди него т.е. на края на обиколката на водата.
I don't know half of you half as well as I should like,and I like less than half of you half as well as you deserve

xoxi


Аз сега след като разбрах основния принцип на филтрация се затруднявам основно с това как да скрия всички тези бидони. Много мразя да виждам техника.



За да идва водата на самотек всичко трябва да е  вкопанао или да има собствено помещение до езерото ,някой даже  правят няколко помещения залепени за езерото без да използват бидони  варианти много но сега нямам време да кача различните модели .В неделя ще се постарая, ако някой не ме е изпреварил *bg*

Similar topics (5)

50178

Публикации: 215
Прегледи: 113918

39754

Публикации: 0
Прегледи: 18000

35505

Публикации: 4
Прегледи: 5772

45154

Започната от patz


Публикации: 133
Прегледи: 55249

33133

Публикации: 62
Прегледи: 43750