• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
19.03.2024 04:36

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Гравитационно захранван филтър и ново езеро

Започната от stilian20, 19.02.2017 23:17

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

stilian20

Здравейте,
предстои ми изкопаване на ново езеро около 8-10м3. Старото ми езеро е около 3м3, но е на 10 години и ПВЦ фолиото се нацепи на много места, а и мястото и размера му не ми допадат вече. То ще бъде идеално място за три кубика пръст от новото езеро. Мисля да започна първо с направата на филтъра, който мисля да е гравитационно захранван, ако разбира се не ме разубедите с по-добър вариант. Моля за вашата помощ при неговото планиране. Имам малка помпа Гардена с филтър(дунапрен в корпусът и)с максимален дебит около 1500л/ч 25вата , поръчал съм си и една с максимален дебит от 8000л/ч 80вата.
Прилагам моя първи вариант.
С нетърпение очаквам вашите коментари.
         



xoxi

Първо за утаитела мисля че е много голям,по принцип той трябва да е 1/10 от обема на гравитационния поток като при три цола минималния поток е 1500л и една десета е 150 л,а при 4 цола минималния поток е 2500 л и 10 процента е 250л .Може да го намалиш като размер и да увеличиш другите  за био филтрацията и за механичнатафилтрация,също оделно оделение за помпите пак е излишно при полужение че са потапящи може да ги поставиш при  филца.А тапите който свързваш с утаитела при промиване на филца ще пада много пясък и може да ти повреди дренажната помпа,и освен това като промиваш с въздух всички боклуци ще отиват в оделението с помпите и няма смисъл от тапата защото въздуха увлича боклуците нагоре а не надолу.

stilian20

Здравей,
Благодаря ви за отделеното внимание.
Надрасках една нова скица на филтъра.
Има ли смисъл от преградата между био филтрите.
За пясъка при помпата мисля че няма да е много и да и навреди (тя вече е свикнала),но ако имате друг вариант моля ви да го споделите.
Езерото ще бъде долепено до филтъра и мисля скимера  да е направен директно в стената на утаителя с някаква пластмасова  клапа с поплавък. 


xoxi

Така е по добре,има смисъл за преграда зщото може да решиш да сменяш медиите и ще ти е по лесно.А за скимера на другото ми езеро е по този начин.Има готови скимери по 50лв със клапа но към тях трябва да закачиш и помпа.

stilian20

Скимера който си мисля да направя на стената на утаителя е с клапа.
Имате предвид че когато е с клапа и без отделна помпа няма да има поток през него ли?
Правя си UV-C лампа 36вата (подобно на вашата) тя ще се намира в тръба ф-50 а захранването към нея ще е с 1" като я сглобя ще кача снимки.
Дали ще работи коректно ако минава целият дебит на помпата през нея тя е 8000 л/ч без загубите.
Днес прочетох ваши коментари в който пишехте че при 36вата е добре дебита да е  "36вата -4500-6000лч"?
Според мен ще сам близко до тези литри.
   

PVV

Колега, би ли дал повече инфо за скимера /чертеж/ , че и аз мисля да правя или линк на тия от 50 лв. Моя филтър е горе долу като твоя в един заровен хладилник. В последното отделение при помпата слагам 5 кг зеолит от бриколажа в мрежа да не се разпилява.

stilian20

Здравей PVV,
Качвам ти една драсканица на клапа за преливник, но не знам дали ми е правилна идеята трябва да се пробва.
Надявам се да разберете какво имам предвид с тази "рисунка".
https://s3.postimg.cc/jmljuw80j/image.jpg

xoxi

Ето връзка за скимер който аз врградих в бетона мисля че беше за 25м2 водно огледало
http://www.baseini-spa.com/product/337/skimer-za-baseyn-pool-zone-staklokeramika.html
Но няма как да стане без помпа закачена за скимера ,8000литра ще са много за uw лампат няма да има ефект ,по добре е да сложиш някоя по малка помпа или глава около 3000литра вързана за скимера и uw lampata

stilian20

Здравейте xoxi,
не ми се купуват още помпи.
Бихте ли обяснили защо няма да стане с тази помпа.
Мислите че няма да може да се регулира дебите между сифона и скимера ли?
За ув-то мога да ползвам помпа която имам с дебит 1500л/ч дали ще свърши работа?
Мозайка  4мм, 6мм дали е добре да се използва вместо филц?

xoxi

Защото водата търси наи малкото съпротивление и ако въобще дърпа от скимера то ще е съвсвм минимално количество което няма да ти е достатъчно.
А за лампат няма проблем да исползваш глава с дебит 1500л и за мозаика става няма проблем.

stilian20

Благодаря ви за насоките.
Мисля си че би трябвало да може да се направи баланс между скимера и сифона чрез притваряне на  сифона или скимера.
Вие завършихте ли езерото, не видях тема с новото?

Публикациите са слети: 24.02.2017 09:01

Това го видях докато спя.
Клапа за скимер вариант 2.
Това е вертикално движеща се клапа, според мен мисля, че ще работи по добре от горния вариант.
Един от недостатъците е канала на профила в който ще се движи тя (зацапване и евентуално блокиране),
но това зависи от чистота на водата и размерите на канала. 


xoxi

То баланс може да се намери но става по сложно аз затова се отказах от изцяло бетонен филтър защоторегулирането на потока става много слжно ,минах на вариант дъненсифон, вграден скимер в бетонната стена и 2 бидона по 250литра + пясъчен филтър под налягане с една помпа 15000лч вярно излиза по скъпо но с кранове се регулира всичко и сифона и ппр тръбите за течението и водопада.А езерото е пълно само остана да довърша филтационния отсек но не ми стигна времето като привърша с всичко ще пусна нова тема

stilian20

Здравейте XOXI,
И аз имам две помпи по 14000л/ч за басейн една от която не ползвам но не смятам да я ползвам заради голяма консумация на ток по спомени около 500вата.(евентуално ако правя по голям водопад да е за него)
Мисля да рискувам да пробвам скимера без помпа, а ако не става ще го мислим пак.
Какво мислите за клапите които съм качил с коя да пробвам.

vmax

И аз бях пред същите дилеми докато мислих импровизираният си плаващ скимер, който все още не съм завършил :) Моето мнение е че клапата с пантата ще е по-малко проблематична. Докато вертикалната клапа ми се струва че има риск от хидростатъчното налягане на водата, което ще се оказва от едната и старана, плъзгането и да не е много плавно и безпроблемно и да има риск да засяда. Според мен един скимер може да бъде достатъчно ефективен и без много голям дебит на помпата. Разбира се нещата зависят и от площа и формата на езерото, но на моето с помпа с 800 л/ч  за половин час изчисти варовика (не знам дали е точно това, но когато се остави чешмяна вода да престои образува по повърхността едни люспи). Вече ако трябва да събира някакви по едри боклуци, предполагам ще вижда зор :)


xoxi

Мисля че вариант 2 по би се получил само да не е много варовита водата да ти прави налепи по релсите.Есента правих филтрацията на едно езеро с помпа като твоята 8000л закачена за сифона и скимера много добре се получи.А моято помпа е 350вата басейнна но аз ще и сложа скоростен регулатор които може да я сваля до 20вата за жалост тука не мога да намеря с дистанциооно но и ръчен върши работа.

stilian20

Бихте ли показал този регулатор да го видя.
И когато имаш време да обясниш каква точно е била филтрацията която сте правили есента.


PVV

Простете за въпроса ми, на не схванах какви са тези клапи. Аз мисля да направя нещо подобно. Да плува и да обира плуващите частици. https://www.youtube.com/watch?v=CHjDHQLi52M&feature=youtu.be

Antuni

Грехота е на понд или езеро да не направиш цялата система на въздух. Аз бих сложил тръби с приличен диаметър, примерно над Ф50 , че дори инад 100 всяка. С големи компресионни камери и примерно един много сериозен компресор м/у 100/200W, дебита според налягането което може да осигури в камерите. Останалото за филтърните медии може да ползваш по схемите които си показал. Ако ти се дават пари за К1 ей тогава ще стане топ. Един бидон и за нея или един сектор във филтъра и въздуха който ще ти задвижва основната филтрация. 
0899808552

stilian20

Xoxi без да твърдя че сам прав ще изкажа своето мнение.
Мисля че този регулатор няма  да ти свърши работа камо ли да падне на 30 вата (мотора може да прегрее).
Трябва ти честотен преобразовател, неговата цена не е никак малка, този модул който си показвал си го представям че е регулатор за напрежение.
Консултирайте се с някой по запознат с ел. двигателите и тяхното управление.
Според мен този ефект без инверторно (честотно) управление няма да го постигнеш.

PVV ние говорим за скимери който са на стената на езерото (басейна), твоят вариант е за плуващ.
В моят случай не искам да го виждам и за това съм избрал да е на стената(може да се декорира около него)
*DRINK*

vmax

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimages.esellerpro.com%2F3164%2FI%2F444%2F4%2FOAS103_Swimskimcws_1.jpeg&hash=7d15c1090ccd6c2017fb08726bc6b2d468e9dd19
Много и разнообразни идеи има за скимери :) Кои са най-добрите обаче не знам :) Плюса на тези с клапа според мен е че при спиране на помпата няма голяма част от събраният боклук да се върне безпрепятствено обратно в езерото.
airlift помпите за които май говори Antuni и мен са ми грабнали вниманието и за вкопани филтри мисля са идеално решение, понеже с тях не можеш да качваш високо водата без драстични загуби на дебита. Следващата версия на езерото ми мисля вече да е с такава и вкопан бетонен филтър :)

stilian20

здравейте vmax,
Клапите който аз съм показал не са за плуващ скимер и тяхната работа е да следят нивото на водата  и да обират плуващите "боклуци"(скимера е статичен)

vmax

Цитат на: stilian20 - 24.02.2017 21:43
здравейте vmax,
Клапите който аз съм показал не са за плуващ скимер и тяхната работа е да следят нивото на водата  и да обират плуващите "боклуци"(скимера е статичен)
ясно, но и в двата варианта ролята на клапата е една и съща. При плаващият когато посъбере повечко листа, масата му ще стане по голяма и съответно ще потъне повече и ще изгуби ефективност, ако няма клапа която да регулира да засмуква само на 1-2мм от повърхността. При стационарният съответно пак трябва да следи нивото ако няма автоматично пълнене. Общо взето краткият ми опит с направата на моя доведе до заключението че са пипкава работа за настройка :) Освен ако не вържеш някаква много мощна помпа и тогава няма да те бърка дали смуче на 1-2 мм от повърхността или от 1-2 сантиметра :)

stilian20

Цитат на: Antuni - 24.02.2017 21:31
Грехота е на понд или езеро да не направиш цялата система на въздух. Аз бих сложил тръби с приличен диаметър, примерно над Ф50 , че дори инад 100 всяка. С големи компресионни камери и примерно един много сериозен компресор м/у 100/200W, дебита според налягането което може да осигури в камерите. Останалото за филтърните медии може да ползваш по схемите които си показал. Ако ти се дават пари за К1 ей тогава ще стане топ. Един бидон и за нея или един сектор във филтъра и въздуха който ще ти задвижва основната филтрация.
Бихте ли пояснили не съм запознат,

за Venturi ефект ли имате предвид?


vmax

Цитат на: stilian20 - 24.02.2017 21:54
Бихте ли пояснили не съм запознат,

за Venturi ефект ли имате предвид?
По скоро това :)

stilian20

помпата за въздух която ще използвам е Hailea ACO-208   25вата 45л/м която мисля да използвам за аерация над сифона. Не знам дали това е правилния вариант.

Публикациите са слети: 24.02.2017г 22:10ч

vmax плаващият скимер лесно може да се изпълни и без клапа. Аз лично не виждам смисал от нея.
Варианта който вие сте показали не мисля че ще се потопи от листа (освен ако пропуснете да го чистите 1-2 месеца)
другият вариант е скимер подобие на басейн с надуваем ринг но плуващ. *DRINK*

Публикациите са слети: 25.02.2017 15:10

Готова е и първата ми ув лампа.


Antuni

Ето това е представата ми за смислен лифт филтър. Все пак няма всяка година да дълбеш в земята. Разбира се можеш да си ползваш и идеята за СКИМ, без проблем.


0899808552

stilian20

Цитат на: Antuni - 25.02.2017 17:07
Ето това е представата ми за смислен лифт филтър. Все пак няма всяка година да дълбеш в земята. Разбира се можеш да си ползваш и идеята за СКИМ, без проблем.




Тази помпа която съм поръчал дали ще свърши работа и с колко мм тръби.
Hailea ACO-208   25вата 45л/м

vmax

Тази PVC тръба дали ще издържа на UV? Като знам напоследък и колко тънки ги правят и ми се струва, че може бързо да се напука и натроши. Ако може да се покрие вътрешната страна с някакъв огледален слой ще стане бижу :) Водата директно с лампата ли ще контактува?

stilian20

Дано да има UV защита в pvc-то щях да използвам PE но парчето е рязано от руло и е криво, ще напъва лампата, която е с директен контакт с водата. Ако изгори ще го подменя с нещо по издръжливо.

xoxi

Сега първо за лифт филтрацията ето една примерна схема
https://s1.postimg.cc/xu1l207kv/Air_lift_Quarantine_system_Single_Tank_Upflow.jpg
макар че тя е по сложна за испълнение а ефекта един и същ.
И по принцип във всеки био филтър трябва да върви въздуха постоянно.
За компресора би трябвало да няма проблем да захранваш сифина и био филтъра.
И за тръбата за ув лампата при мен еданата е на 7 години още не ме е облъчила нито се е пробила,само лампи съм сменял,а за PE тръбата с пистолет за горещ въздух се изправя права.
И като стававъпрос за филтрацията съм виждал един който изгражда филтрите само  с кокосови влакна, въздух и ув лампа и ефекта е поразителен

stilian20

Здравей XOXI,
Тръбата която имам PE ф-50 е с "мемори" изправих я но на другия ден си беше заела старата форма и за това използвах PVC-то.
Много се навих да пробвам да  направя филтрацията с Airlift. Доста разглеждах и ми хареса идеята. Мисля  да го изпълня с ф-110 вкарано в тръба два метра на 250мм а тя да е свързана към филтъра.Обаче сифона който си купих е ф-75 но поне според мен ще има предостатъчен дебит.
По късно ще драсна една схема. УВ-то мисля да го оставя към малката помпа. А тази която е 8000л/ч ако работи добре airlift-а не знам какво ще я правя, че и мито ми искат за нея.
   

xoxi

Ами щом си решил даваи ,а за помпата малката няма да може да ти пълни водопада ако въобще ще правиш и оделно за да работи добре сифона трябва да имаш и TPR тръби

stilian20

Xoxi какви са тези "ТPR тръби" все нови работи за мен.
Малката помпа която ще е за ув-то може да я вържа на една жаба да плюе вода(така е в момента)
За водопада или каквото ще е там ще използвам най вероятно или помпата за "мръсна вода" или новата 8000л. ще го реша. Той ще се пуска рядко Събота-Неделя.

xoxi

TPR тръби са тези кой завъртат водата около сифона за да може да се получи ефекта като при тоалетното казанчето и една схема на деиствието на Bottom Drain
https://s1.postimg.cc/aknb4w81b/11imhdk.jpg
Но според мен една филтрация килкото епо опростена толкова по лесно се подържа

stilian20

Малко след като ви питах се сетих какво имате предвид, ама бързам да питам.
Това няма ли да работи само при кръгли езера?
Моята идея е да влиза само от едно място (срещу скимера) и от там да се насочва на където е нужно. След време ще взема още една помпа за въздух за сифона или сегашната ще отиде там(разбира се ако има нужда).


xoxi

Не само при кръглите по принцип на 20м2 водно огледало се пада 1скимер 1сифон 2TPR тръби.

Slaff

Цитат на: stilian20 - 26.02.2017 08:48
Дано да има UV защита в pvc-то щях да използвам PE но парчето е рязано от руло и е криво, ще напъва лампата, която е с директен контакт с водата. Ако изгори ще го подменя с нещо по издръжливо.
Сигурен ли си че е 36 вата? Идеята за контакта е ясно, малко сложно си го направил но си имал време и възможности. Според мен с РЕ е по добре, ползвам горещ въздух за да се изправи.  Тези фасунги на крачетата на лампата дали са стабилни?
Поздрави!!!

stilian20

Цитат на: Slaff - 28.02.2017 08:11
Сигурен ли си че е 36 вата? Идеята за контакта е ясно, малко сложно си го направил но си имал време и възможности. Според мен с РЕ е по добре, ползвам горещ въздух за да се изправи.  Тези фасунги на крачетата на лампата дали са стабилни?
Поздрави!!!
Да пурата е  "PHILIPS 36W OZON Полезен живот: 9000ч".На снимката фасунгите са само сложени, не беше готово ел. свързване. Сега м/у тях има кабелен канал който ги държи и скрива кабелите.
Полиетилена пробвах да го изправя но след време се връща, ще пробвам да го вържа за нещо след изправянето и ще го оставя така една седмица.


Цитат на: xoxi - 27.02.2017 23:22
Не само при кръглите по принцип на 20м2 водно огледало се пада 1скимер 1сифон 2TPR тръби.

Няма ли да е добре само с един вход, то ще е само около 8кубика.
Довечера ще кача варианти на компресионни камери да си кажете мнението.
Вливането в езерото на каква дълбочина да става, 20см?





vmax

А какво налага изхода да е под нивото на водата? Предполагам така ефективността и дебита са доста по-големи, но колко по-големи са примерно ако изхода е на 5 сантиметра над водата? За повече вече със сигурност ще падне драстично. Понеже според мен с целият този дебит от airlift системата би могла да се реализира една доста прилична рекичка с минимална денивелация. Но това вече зависи от това какви са идеите за дизайн на самото езеро. От друга страна ако изхода е под нивото ще може системата да не се спира зимата и да филтрира целогодишно :)

stilian20

Цитат на: vmax - 28.02.2017 14:10
А какво налага изхода да е под нивото на водата? Предполагам така ефективността и дебита са доста по-големи, но колко по-големи са примерно ако изхода е на 5 сантиметра над водата? За повече вече със сигурност ще падне драстично. Понеже според мен с целият този дебит от airlift системата би могла да се реализира една доста прилична рекичка с минимална денивелация. Но това вече зависи от това какви са идеите за дизайн на самото езеро. От друга страна ако изхода е под нивото ще може системата да не се спира зимата и да филтрира целогодишно :)
Здравей, не знам точно колко ще падне дебита ако е 5см над водата, но може би ще е двойно.
Не знам как да го сметна.
Мисля че не е добра идея да има толкова силен поток на вода през зимата, няма ли да се охлажда водата на дъното?
Идеята ми за по-дълбоко вливане е да не замръзват тръбите зимата или поне по рядка за да не се сцепят тръбите.
Поздрави.
 

Публикациите са слети: 28.02.2017 20:38

Кой от двата варианта да избера? 
https://s1.postimg.cc/70kwkfgfz/marcel_dirx_2_800x600.jpg

https://s1.postimg.cc/xa5z382db/Screen_shot2_2012_06_17.jpg

stilian20

Здравейте,
Днес сглобих аирлифта, направих го от ф-250 2м. за пред камера и ф-110 за него, той е като вариант 2 от горния ми пост.
За съжаление помпата която си купих е с малко налягане 0,018мпа(измерено) и не ми върши работа.
При теста пробвах с нормален компресор който е около 170л/ч 50литра бутилка и налягане до 10бар. ,
ефекта е поразителен.
Бихте ли ме посъветвали какъв компресор да си купя за моята цел и ако може да не е с висока цена?
Мисля че трябва да бъде към 0,04мпа.

xoxi

В тези филми много добре е обеснено всичко
<iframe width="854" height="480" src="https://www.youtube.com/embed/xZBxolr2SbY"; frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
<iframe width="854" height="480" src="https://www.youtube.com/embed/TDlqwErdolo"; frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
https://youtu.be/TOVZ4oklBFw?t=84
А за компресор може да ползваш и от стар хладилник само че трябва да го вържеш през бутилка че някой път връща масло 
и една схема за потока при разли1но потапяне и налягане

Регулаторът е избута въздуха при 160, 170 и 180 см вода. Налягането на входящия въздух е 220, 240, 260, 280 и 300 грама (гама въздушни помпи). регулируеми дебити над 10 л / мин ...

220 милибара SUP:
под 1.6 m на потапяне: 0 до 9,8 л / мин

до 240 милибара SUP:
под 1,6 м потапяне : 0 до 12.2 л / мин

при 250 милибара SUP:
под 1.6 m на потапяне: 0 до 13.7 л / мин
при 1,7 м потапяне: 0 до 12.8 л / мин
при 1.8 m на потапяне: 0 до 11.8 л / мин

при 260 милибара SUP:
под 1.6 m на потапяне: 0 до 14.3 л / мин

при 280 милибара SUP:
под 1.6 m на потапяне: 0 до 16.2 л / мин

при 300 милибара SUP
под 1.6 m на потапяне: 0 до 18 л / мин
при 1,7 м потапяне: 0 до 17.1 л / мин
при 1,8 м потапяне: 0 до 16.5 л / мин

stilian20

xoxi благодаря ви отново,
тези видеа съм ги гледал и по тях съм си правил тръбите (горе-долу)но вече бях си купил компресорчето, и сега ще трябва да купувам нов.
Компресор от хладилник нямам ,скоро ми трябваше да си направя станция за събиране на фреон.
За събиране на маслото ползват стари филтри "дехидратор" и ги изпразвам и преправят.
Помпата която си харесах е SunSun - ACO-006 Какво мислиш ще стане ли ?
А ето и част от резултатите от вчерашния ден.

 
https://s10.postimg.cc/yq7tx8355/20170304_180420.jpg
Поздрави.


stilian20

Здравейте,
Качвам видео на тест на аирлифта с новата помпа.
Vmax, вижте колко пада дебита при вдигане на тръбата, няма смисъл да се ползва за циркулация над водното ниво.

xoxi


stilian20

Да това е  SunSun - ACO-006
ето и разликата от първата Hailea ACO-208




xoxi


stilian20

Разбира се  :-D
точно колкото и дават 0.04MPa.

xoxi

Като го изчиля значи ти дава около20000л на час което е супер  *YAHOO*

stilian20

Много е възможно доста вода излиза когато е потопена под или до водното ниво.
Как се смята?
С каква дължина ще е най ефективна тръбата ф-110? сега е 170см без кривката.

Също така не знам дали отворите за въздуха са достатъчни, те са 3 реда по 15 отвора от 0,5мм, измерих налягането докато тръбата е потопени и помпата работи манометъра показва около 0.018Мпа (водата е 1.8 метра),но много трепери стрелката и не знам дали измерването е вярно.
Изхода от помпата е 5мм вътрешно. 

vmax

Аз все си мисля че колкото е по дълга системата толкова е по-добре за дебита. Тоест ако имаш възможност да ползваш тази дължина, няма смисъл да я скъсяваш. Ако намериш начин да измериш и реалният дебит, ще ми е интeресно и колко точно L/h се постигат със 100W компресор.

xoxi

На таблицата дето ти я бях публикувал го дават че до 1,6м се повишава дебита от там на татък пада,а дебита може да си го измерш но ти трябва по голям съд както го тестваш в трабата ням как да стане, и за дупките не знам дали си ги направил спирално или право казват че като са спирално увличат повече вода и 15 броя на ред са добре поне според това което съм чел.

stilian20

Здравейте,
Отворите съм ги пробивал с идеята да се завърти въздуха, по тази снимка.

https://s2.postimg.cc/xeke8e2kp/airlift_video2a.jpg
Реални дебит под водното ниво не знам как да го измеря без "дебитомер", над водата ще мога да го измеря например с кофа, бидон....


xoxi

Става и без дебитомер но както  ти казах ти трябва по голям съд в тръбата няма да стане ,най простия начин е с пликза смет но трябва да сложиш едно  т  преди да закачиш плика за да може да излиза въздуха и да ти е само вода всичките пликове пише колко вместимост имат като засечеш за колко време се пълни и ще си го сметниш

stilian20

С чувал за боклук ще стане не се бях сещал за този вариант, но това ще стане като е готово езерото.
Този вариант ще е идеален за тестове при промени на аирлифта.

discusfen

Колкото е по на дълбоко кислорода помпата зор вижда и дебита пада. Защо трябва да почва от дъното като може да почва от средата и движението на вода пак ще го има

stilian20

Ще има движение на водата но много по малко.
Първия опит (неуспешен) който направих беше с тръба ф-63 около 70см и свързана към нормален компресор, дебита беше много слаб. Затова и си купих помпа с по голямо налягане.

discusfen

Откачи маркуча там където си го сложил и го вкарай от горе на долу в тръбата и мери дебита на колко сантиметра колко ще е

stilian20

И какво си мислиш ще се случи като пуснеш само маркича без разпръсквачи за въздуха в тръба ф110.
Експериментите с аирлифта ще продължа при готово езеро,сега са безсмисъл.

stilian20

Малко развитие на новото езеро.



Кофража малко се разду. :-D

vmax

Цитат на: stilian20 - 02.04.2017 21:01
Кофража малко се разду. :-D
Така е по интересен :-D Като гледам обема на филтрацията и обема на езерото, нищо чудно като го завършиш, водата да става и за пиене :) Но и аз съм на мнение че от към филтрация човек не трябва да се пести и колкото повече толкова по-добре :) Аз обаче си го представях, че airlift-а ще изпомпва вода от последният ти отсек на филтъра и ще я връща в езерото, а от снимките ми изглежда че в момента го ползваш да захранва филтъра. Нямам идея кое е по-добрият избор, но в твоят случай ми се вижда уместно да предвидиш преливник в първият отсек, който да връща водата в езерото, ако случайно се получи някакво запушване или дебита на airlift-a се окаже по-голям от пропускливостта на филтърните материали в отделните камери.

stilian20

Здравей, vmax
аирлифта смуче  от филтъра, първия отсек е най десния (утайник) в него се събират "сифоните" на другите секции  има и отвор за скимера под него е отвора за сифона. Филтъра стана около 800л малко по голям от предвиденото а езерото около 12-13 кубика 

patz

Браво, добре изглежда!  *DRINK* Този тип филтри (гравиточните) са ми най- на сърце. Утайник в първия... и по ситна медия в последния, нали?
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs4.postimg.org%2Fbr0xvwp3x%2F0bff912017715a734f27a3df07fcdb24.jpg&hash=cb9149edb390a7e0ff7ea7c5ba851813a0bd751f

stilian20

Точно такава ми е идеята първата да е утайник последния с чакъл или мозайка а за другите 2 не съм сигурен още, в единия мисля нарязана гофра но не знам какво количество да е и какво да сложа в другата?   

xoxi

Напредваш добре се получават нещата  *BRAVO*

stilian20

Благодаря дано и крайния резултат е добър.
Също така още се чудя дали да редя камъни вътре и какво водопадче да направя, то ще се намира в ъгъла, но май не искам да е високо.

patz

Цитат на: stilian20 - 04.04.2017 18:40
Точно такава ми е идеята първата да е утайник последния с чакъл или мозайка а за другите 2 не съм сигурен още, в единия мисля нарязана гофра но не знам какво количество да е и какво да сложа в другата?
При мен са:
1. Утаител,
2+3. гофрета в мрежи (граци от картофи или лук) + мрежи за сянка (подобни на граците) - колкото повече, толкова повече :);
4. Голяма пластмасова кофа с дупки, вътре помпата , обградена от строителен керамзит и зеолит.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs4.postimg.org%2Fbr0xvwp3x%2F0bff912017715a734f27a3df07fcdb24.jpg&hash=cb9149edb390a7e0ff7ea7c5ba851813a0bd751f

PVV

Горе долу и моя е същия. Но имам и порести гъби. Накрая при помпата задължително сложи зеолит. Аз ходя до Русе да си го купувам , щото при нас няма.

stilian20

patz, и аз мислех да сложа  мрежа за сянка в едно от отделенията но не знам колко да копувам,
Vmax от къде го купуваш зеолита? 

xoxi

Мрежа за сянка има на повечето магазини за строителни материали купуваш толкова колкото да си направиш няколко рамки с размера на филтърното помещение и да я нагънеш като акордеон
https://s29.postimg.cc/rom8iiktj/118174i.jpg
и един сайт за мрежи
http://www.aquamat2000.com/bg

patz

Цитат на: stilian20 - 06.04.2017 07:24
patz, и аз мислех да сложа  мрежа за сянка в едно от отделенията но не знам колко да копувам,
Vmax от къде го купуваш зеолита?
Моя зеолит го купих преди година... трудно се намира, за това и взех повече.
В Mr. Bricolage знам, че имаше, но в Ст Загора го затвориха. Имаме БАГИРА и там има... утре ще снимам опаковката и ако имат адрес.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs4.postimg.org%2Fbr0xvwp3x%2F0bff912017715a734f27a3df07fcdb24.jpg&hash=cb9149edb390a7e0ff7ea7c5ba851813a0bd751f

vmax

Цитат на: stilian20 - 06.04.2017 07:24
Vmax от къде го купуваш зеолита?
Предполагам към колегата PVV ти е бил насочен въпроса :) Аз зеолит нямам във филтрите. Преди година мислех да слагам и поразгледах в нета какви са мненията и попаднах на тази тема : https://www.gardenpondforum.com/threads/zeolite-in-my-filters.16304/ в която аргументите "защо няма нужда да слагаме зеолит" ми се сториха убедителни. Разбира се ако имаме достатъчна като обем биологична филтрация за размера на езерото и броя риби.

stilian20

Благодаря ви,
Xoxi, няма ли по лесен вариант без рамки, доста играчка ще е това и мисля че няма да събера много мрежа?
Една от идеите ми беше да сложа две рамки с мрежа в двата края на секцията и между тях да напълня с нагъната мрежа без рамки.
Vmax моя е грешката объркал съм се, и аз още не съм решил за зеолита но питам за да съм подготвен.
patz качи в твоята тема някоя нова снимка на езерото и филтрацията. *DRINK*

xoxi

Като е в рамки по лесно се опслужва ,и като се накатае си нямаш на представа колкомного мрежа ще събереш нали знаеш че колкото е по голямаплоща толкова е по добре .И за зеолита няма смисъл от тази гимнастика с риск да се расърдят колегите който го ползват.

stilian20

Снимки с развитието на езерото.

Кофражът е с идея водното ниво навсякъде да е еднакво и да може да се обърне в последствие фолиото зад бетона.



обдухването за филтъра с филца.



геотекстила 





Pvс-Фолио






отделението за филтъра с мрежа, по препоръки от xoxi да са с рамки. Те ще бъдат 6 броя с размери около 60 на 60см.


Камъни ще има само на горната тераса до която съм напълнил с вода но те ще бъдат варовикови и се притеснявам да не скъсат фолиото и мисля да сложа един пласт геотекстил, дали ще свърши работа?



xoxi

Почти си готов .Какво фолио си взе?
Филтъра с течна гума ли си го намазъл и къде е тръбата за връщането на водата.

vmax

Добре се оформя :) От личен опит обаче мога да кажа, че този начин на оформяне на горният ръб на езерото не е от най-удачните, освен ако нямаш предвиден преливник. Причината е, че след един проливен дъжд, езерото ми взе да губи доста вода, докато не осъзнах, че причината е капилярни загуби. При мен голяма роля изигра факта, че положих доста усилия да оформя добре фолиото, което беше свързано с получаването на големи застъпвания на гънките. Ако няма много плътни гънки над ръба, може и да няма проблеми.
https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/564x/02/6c/28/026c287aeca877eb317549149dde5e2a.jpg
Informal оформянето най-много ми допада, понеже камъка който крие фолиото е във водата и се получава естествен изглед, а като хванат и мъх и става приказка :)
Варовиковите камъни, не са много гладки, та по добре се застраховай поне с един слой геотекстил, а ако имаш много слагай повече слоеве :)

stilian20

Здравейте,
фолиото е от баухаус.
Филтъра го намазах с циментова хидро изолация, такава имах.

Хохи за коя тръба имаш предвид, след аирлифта се включва в езерото

а във филтъра се пада най-лявата камера на втора снимка.

Vmax,
Искам тревата да почва максимално близо до езерото и да е на едно ниво затова го правя така, ще има само тънки камъни върху където се обръща фолиото с 4см дебелина.
Трябва обаче като изравнявам мястото за тревата да го направя с лек обратен наклон, за да няма кал в езерото след някой силен дъжд.

Какво мислите за геотекстила някой слагал ли го е във водата?



xoxi

Сега като обясни я видях,геотекстил съм слагал само че от зеления той е най плътен.

_Kirilov

Каквва помпа ще използва за "обдухването" на филца?  Не са ли ти малки отворите по тръбите?

Супер е начинанието  *DRINK*

stilian20

Xoxi да слагам от геотекстила ,моят е тъничък но такъв съм си купил.
_Kirilov, помпа специална за това не съм купувал, мисля първо да пробвам с компресора който имам, но ми се струва че няма да има достатъчно дебит, той има само 50литра  бутилка до 10атм. и около 150-200 литра на минута което си мисля че ще е малко.
За дупките не мога да ти отговоря дали са малки, никога не съм правил досега но после ще знам със сигурност дали ще са малки. :-D
*DRINK* 


stilian20

Почти готов за пълнене.



за касетите на филтъра ме домързя и не ги направих както каза XOXI a ги направих на 8 ката опънати, дано не съжалявам затова и направих само 3 от 6 бройки да ги тествам дали пропускат достатъчно вода.
*DRINK*

vmax

Цитат на: stilian20 - 02.05.2017 22:21
за касетите на филтъра ме домързя и не ги направих както каза XOXI a ги направих на 8 ката опънати, дано не съжалявам затова и направих само 3 от 6 бройки да ги тествам дали пропускат достатъчно вода.
*DRINK*
Зависи мрежа с колко % засенчване си използвал :) Реалният тест само ще покаже, колко бързо ще се задръстват, но ми се струва че може и да е често, понеже преди мрежите ще разчиташ само на утаителя и ако аирлифта ти е с голям дебит, може боклуците да нямат времето за ефективно утаяване и директно да си минават към секцията с мрежите. Иначе добре се заформя към момента. Колко кубика се получи обема?

stilian20

Vmax, прав си утаителя май е малък за това количество вода което минава през него, а то не е малко.

езерото стана 10 м3.


Първите заселници и растения  пратени от Xoxi.














_Kirilov

Супер е  *BRAVO*

Мислил ли си след време да го вдигаш по-нагоре езерото ? В смисъл - да му направиш като продължение стени на 30-40см над земята?

stilian20

Мерси.
Не мисля да го вдигам нагоре, целта ми беше да е точно на нивото на тревата.

vmax

Този сифон от снимките ми изглежда все едно няма нито мрежа, нито шапка :) Дано е само илюзия, че иначе рибите да не ги намериш в утаителя. Растенията само в речна фракция ли са насети или има и пръст? Аз моите ги насях само във фракция и въпреки, че имам сравнително големи риби и храня здраво, ми се струва че нещо не им достигат хранителни вещества въпреки, че алгиите пък избуяват много все едно има. Този корен лилия много добре изглежда. Не знам сега ли си го купувал или ти е от старото езеро, ако си имал такова, но аз мъча вече 3-та година едни лилии и като гледам какви хилави листенца пускат, се замислям да не взема и аз някакви по-развити корени.

stilian20

Здравей Vmax,
Да сифона няма мрежа нали това е целта да могат големи боклуци да отиват във филтъра.
Рибите също влизат вътре но се научиха да излизат, първата седмица си играеха постоянно или на скимера или на изхода от аирлифта.
Растенията са само засадени в камъните, дори мисля че почнаха да се развиват доста добре.
Лилията е на около 10години но това е само 1/3 от нея другата част я раздадох беше прекалено голяма.



stilian20

Намерих решение котките да не ми хапват от рибките. *YAHOO*
С електронен пастир, малко загрозява ма поне има ефект и то голям.



Рибите ми не искат да си ядът от храната, а ядат водорасли и най им харесва лилията не спират да я дъвчат.
Храната е:
https://s8.postimg.cc/dyb779dp1/20170521_195920.jpg
Дали им идва голяма и заради това де не я бутат.
Поздрави!

vmax

Със същата храна храня моите и си умират за нея, та се съмнявам причината да е в храната. Но M размер на гранулата ми се струва голям за твоите рибки. Моите когато бяха малки и гранулите ми се струваха големи за тях си играех да им ги чупя  :-D Електропастир и аз отдавна си мисля да слагам на моето. Сподели какъв си ползвал за твоето, като модел и цена. Мислех и за варианти със сензорни датчици и водни разпръсквачи по ръба, но с електропастир ще е по лесно реализуемо, а и по ефективно. Иначе имаше ли опит да ти хапват от рибите. Аз моето две години все го покривах с мрежи, заради подобни опасения, тази година карам на риск и за сега няма жертви. Или няма преминаващи котки, или се вегани :) защото ако решат да хванат някоя риба, няма да имат никакъв проблем, защото вече са супер питомни и не се плашат.

stilian20

Здравей Vmax,
моите риби са доста страхливи.
Храната дори и да омекне не и се кефят май , ни от лилията има скъсани листа и пъпки а те не са много тънки.
Може би са свикнали да се хранят на дъното.

Електронния пастир ми излезе 120лв от ОЛХ ,него го поръчах с 50м въже (жица) и 25 изолатора.
При мен има много котки от комшиите и съм ги виждал от старото езеро като вадят таранки а от това ядат храната на рибите  :-D .

Slaff

Цитат на: stilian20 - 28.05.2017 22:23
Здравей Vmax,
моите риби са доста страхливи.
Храната дори и да омекне не и се кефят май , ни от лилията има скъсани листа и пъпки а те не са много тънки.
Може би са свикнали да се хранят на дъното.

Електронния пастир ми излезе 120лв от ОЛХ ,него го поръчах с 50м въже (жица) и 25 изолатора.
При мен има много котки от комшиите и съм ги виждал от старото езеро като вадят таранки а от това ядат храната на рибите  :-D .
Свикнали са на плаваща храна. Такава не са хапвали и ще им е нужно време да свикнат с нея.
Поздрави!!!

stilian20

Здравей, Slaff
Днес им поръчах и по-дребна храна да ги пробвам да не би да е заради размера.

stilian20

Четири нови риби.
https://s2.postimg.cc/q53ffajh5/20170701_194827.jpg

https://s2.postimg.cc/nqbjuv389/20170701_194828.jpg



Снимка на езерото (водопада е в ремонт)


за изненада тази седмица във филтъра открих малки рибки , попови лъжички ,малки червейчита и много излюпени и не излюпени комари. 

bojo82

Мераклийска работа браво и хубави риби !  А за гадинките във филтъра , винаги като го чистя ги връщам в езерцето рибите си умират за тях.

Колега колко метра гофре си нарязал за отделението и имаш ли постоянна аерация в него. Чудя се дали да слагам в моето и дали ще има ефект ?

stilian20

09.07.2017 06:05 #97 Last Edit: 09.07.2017 20:52 by stilian20
Гофрата е поне 200 метра,а дали има ефект от нея не мога да кажа не съм пробвал без.
Въздух съм им пуснал имам излишен от аърлифта,така му намалям дебита защото филтъра не му смогва.




stilian20

09.07.2017 13:16 #98 Last Edit: 09.07.2017 20:52 by stilian20
Лилията беше заела прекалено много площ и я орязах малко да мога да си виждам рибите. А и имаше доста надупчени листа от градушката.https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170709/da8548b1793132f52c1de401adb9fced.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20170709/089fbb32802907dc6adb14e4cf7b0cff.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20170709/706f07acdc3fbc9f1dab48fbe888ff91.jpg




bojo82

Хубав корен , и моите ги кастрих вчера че задръстват потока към скимера. 

Твоята лилия на сянка ли е цял ден ? Надявах се ако ги сложа на сянка да забавят малко даването на нови листа , че при кастренето се разваля малко прическата им.

stilian20

09.07.2017 16:59 #100 Last Edit: 09.07.2017 20:55 by stilian20
До към 11 на обед е на сянка.





Публикациите са слети: 09.07.2017 20:55

Как се разбират малките рибки дали са Кои или златни рибки ?

Slaff

Коите имат мустаци. Но може би няма как в момента да ги видиш.....
Прати близка снимка.....
Поздрави!!!


Slaff


stilian20

Благодаря ти.
След колко време започват да се оцветяват?

Slaff

Различно е. Но до 1 година трябва да се оцветят всички.
Да попитам получавал  ли си ЛС от мен?
Поздрави!!!

stilian20

Новото осветление.https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170805/ab89210a16a8529bee0fba7a04703607.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20170805/d840be9793a5497545fefcc1e50b8072.jpg



bojo82

Много добре се е получило. Малко тт данни , на колко волта , колко вата от къде ?

stilian20

Цитат на: bojo82 - 05.08.2017 22:24
Много добре се е получило. Малко тт данни , на колко волта , колко вата от къде ?
Благодаря, лампите са 3бр. по 10 вата на 12 волта и една резервна си взех от ebay.https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170805/f8c3dc558d7bbd21b32e97fffe574b5d.jpg

Изпратено от моят SM-G925F с помощта на Tapatalk


vmax

Цитат на: stilian20 - 06.08.2017 00:01
Благодаря, лампите са 3бр. по 10 вата на 12 волта и една резервна си взех от ebay.
Силно светели тези лампички :) Аз миналата година бях поръчал една за тест, но така и не съм я слагал в езерото още, че кусура му в момента е само да го осветявам :) Като я вземах бях питал китайчето дали им трябва лед драйвер, който да им регулира тока или си имат някакъв вграден и само трябва да се захранят с 12V, но така и не получих точен отговор. Твоите през драйвер ли ги захранваш или директно със захранване на 12V?

stilian20

Да през драйвер съм ги писнал.
Расте ли лилията?

Изпратено от моят SM-G925F с помощта на Tapatalk


vmax

Цитат на: stilian20 - 06.08.2017 10:22
Да през драйвер съм ги писнал.
Расте ли лилията?

Изпратено от моят SM-G925F с помощта на Tapatalk
За съжаление не :( Най големият корен който и цъфна, е изкарал 1 или 2 малки листенца. Нишковидните пак ме нападнаха и по-дръжките на лилиите има образувани доста. Тоест нещо куца в условията им и започват да отделят хранителни вещества през листата, които нишковидните усвояват. За мен основният проблем е високото PH, което все още продължава да е около и над 9.

stilian20

При мен също тръгнаха да растат нишковидните.   

VDO

Цитат на: vmax - 06.08.2017 10:53
За мен основният проблем е високото PH, което все още продължава да е около и над 9.
Що не пробваш с шишарки от елша да свалиш ПХ-то,има ги около реките тия дървета ,занимавка ще е брането им и ще ти трябва количество,но може пък да стане.
Ето един линк ако може нещо да се ориентираш за свойствата им
https://www.google.bg/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=13&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwiHuvyWqsfVAhUFVBQKHd7wC-EQFgh0MAw&url=http%3A%2F%2Faquarium-shops.com%2Farticle%2Falder-cones-in-breeders-fish-tanks%2F&usg=AFQjCNEJHG6ceGoeF9X2HrKXwyqafkcdBw
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs22.postimg.org%2Fmac34rft9%2Fphotocat5.jpg&hash=360a4daf14830905da8b7981cd428ee276c00958

vmax

Срещнах нещо за шишарки, но не предполагах, че трябва да са от специален вид. Подобни дървета сякаш не съм засичал в нашият край или поне не са ми направили впечатление. От повече от месец имам около 7 литра(300 грама) торфен мъх във филтъра, но не забелязвам съществен спад на PH-то. Но може все пак да оказва влияние и без него нещата да са щели да бъдат много по-сериозни. Иначе си отделя танини и водата стана кафеникава, което беше и търсен ефект, понеже до някаква степен възпрепятства проникването на светлина и образуването на водорасли. В тези жежки месеци обаче и това не помага много, а съм вече почти убеден, че поне в моят случай силната слънчева светлина е причината за нишковидните, понеже в растителният филтър почти няма никакви водорасли, а единствената разлика е че той е по на сянка. За мен именно бума на водорасли и твърдата вода доведе и до високото PH. Една статия за високото PH в езерата: http://agrilife.org/fisheries/files/2013/09/SRAC-Publication-No.-4604-%E2%80%93-Managing-High-PH-in-Freshwater-Ponds.pdf
Там се споменава и за стипцата, като вариант за смъкване на PH-то, но не го препоръчват. Случайно обаче в един форум попаднах на следното мнение отново за стипцата
Цитатi had algae an tried every thing .
after talking to a friend that worked at the local water dept .
he brought to my attention that if you have clorimines in your water, that in the winter they ad phosphates and they stay there most of the summer.
after test for phosphates and having high levels .
i used alum from the grocery store for 4.00$
my problem went away
Та дали наистина стипцата има безопасно приложение в езерата ни? Доколкото схващам действието и е като фосфат блокер, но тогава няма ли да страдат и висшите растения.
Цитат на: stilian20 - 07.08.2017 21:13
При мен също тръгнаха да растат нишковидните.
За мен тези гадове само силната слънчева светлина ги предизвиква. Сигурно трябва да са налични и други фактори, но според мен светлината е основната причина.

bojo82

За светлината и нишковидните сигурно си прав защото при мен дори след смяната на водата няма и помен от нишковидни , а очаквах бум.
     А за жълтите листа на някои растения уж знаем на какво се дължи. От там сме коментирали че се блокира приема на желязо и други важни елементи от корените дори при достатъчни количества във водата. Та аз сега пробвам да финтирам тоя проблем с листен тор Лактофол FE (количеството желязо е добро). Ако успея да вкарам на растенията необходимите микро и макро елементи през листата няма да е толкова важно какво е PH -то и твърдоста на водата. Но още ми е рано за резултати , ако има ще пиша.
Извинявам се на колегата че пиша в неговата тема за неща които може би не го засягат.

https://s2.postimg.cc/6dzvxk6gp/20170809_160022.jpg

https://s2.postimg.cc/watu7i095/20170809_170044.jpg

stilian20


Второ поколение за тази година от малки рибки, а си мислех че хвърлят хайвер само пролет.

https://s26.postimg.cc/8fwub6ad5/20170924_150318.jpg

bojo82

Миналата година от есенните рибки ми се запазиха най-много понеже зимата не ги ядът по големите , а на пролетта вече са поотраснали.

Могат да хвърлят хайвер всеки месец при подходящи условия.

stilian20

Не съм знаел,
Дори миналата седмица почиствах нишковидните водорасли и си мисля че там ще е имало доста рибки или хайвер.
А тези двете ги намерих във филтъра и дори не знам дали са кой-та.

xoxi

Не са кои злтни са ,те хвърлят хайвер на всеки 30-40 дни а кои само веднъж в годината, април или май в зависимост от температурата.

stilian20

Каквито такива, мислех че са кой-та защото имат малко разлика от предното поколение, тези жълтеят.

bojo82

Да аз за златните казвах , моите кои до сега не са хвърляли хайвер.

vmax

Цитат на: stilian20 - 25.09.2017 16:23
Дори миналата седмица почиствах нишковидните водорасли и си мисля че там ще е имало доста рибки или хайвер.
Само механично ли ги премахваш. Няма ли някакъв лек за тези гадове :( Сега освен нишковидни и някакъв друг вид ми е нападнал езерото. Те са по меки и седят като мъх. Някои с калиев перманганат в контролирани и ниски дози ги окисляват, ама той ще види сметката и на биологичната филтрация :(

stilian20

Здравей,
Само механично ги премахвам дори това ще правя май този уикенд, ще е четвъртия път за този сезон.




bojo82

Дооста са наддали май рибоците колега , с каква храна ги храниш ?

stilian20

Да, пораснаха доста за един сезон.
При каква температура вашите риби започват да се движат бавно и да лягат по дъното? Моите започнаха на 12-14 градуса и нямат апетит както преди.
XPS (Фибран) безопасен ли е за рибите.https://uploads.tapatalk-cdn.com/20171028/75daddd3d7f5de4f29c2d4fd40cfa9d1.jpg



vmax

Не съм мерил температурата на водата, но и моите вече основно са по дъното. Аз спрях да ги храня от няколко дни вече, че не е добре да зазимяват с пълни стомаси, въпреки че за пълна хибернация май им е още рано, понеже го дават пак леко затопляне. Фибрана според мен би трябва да си е безопасен. Какво си намислил да правиш от него?

stilian20

Цитат на: vmax - 28.10.2017 14:29
Не съм мерил температурата на водата, но и моите вече основно са по дъното. Аз спрях да ги храня от няколко дни вече, че не е добре да зазимяват с пълни стомаси, въпреки че за пълна хибернация май им е още рано, понеже го дават пак леко затопляне. Фибрана според мен би трябва да си е безопасен. Какво си намислил да правиш от него?
Аз още ги храня но съм намалил хранилката, дребните ритки са по жизнени и си хапват.
Фибрана мисля да да го ползвам за да направя капаци за филтъра и да покрия 70-80% от езерото.




bojo82

Цитат на: stilian20 - 28.10.2017 14:39
Аз още ги храня но съм намалил хранилката, дребните ритки са по жизнени и си хапват.
Фибрана мисля да да го ползвам за да направя капаци за филтъра и да покрия 70-80% от езерото.

И аз ги храня активно , според мен е мн. рано за зазимяване. Темп. на водата ми е 17 градуса на дъното. А защо ще покриваш с фибрана , няма ли да се получи прекалено плътно покритие. Ледът си е естествена изолация и ако няма прекалено мн. риби и органика всичко ще е наред. Аз само ще наредя полупълни бутилки от 10л. по ръба че лани не бях сложил нищо и ми се напука борда и това лято го шпакловах наново. Миналата зима бях метнал два листа стиропор 10см. Около скимера (да не го смачка леда). Като ги скова и ги покри снега не личеше дори къде са , никъква разлика с тях и без тях. Ако и на цялото езеро направиш рамки и капаци от фибран(без да лежи върху водната повърхност) това вече е друго.Но конструкцията трябва да е мн. здрава за да не се изсипе всичко във водата. Имай предвид че покривка от сняг и лед може да тежи до 200кг. на квадратен метър.

stilian20

Да, само филтъра ще изолирам с фибран защото има капак.
Много е топла водата при теб.
При коло градиса ще спираш да ги храниш.



PVV

И моите си хапват прилично, и все още им давам. Единственото ,което правя е да спирам помпите вечер за да не минава водата през водопадите и да се охлажда допълнително. През деня е все още слънчево и рибите са активни. затова им пускам циркулацията.

bojo82

 Спирам да ги храня когато легнат на дъното (понеже мин. години нямах термометър) , то си личи стават мудни. Обикновено това е към средата на декември , още е мн. рано. Но vmax е прав че не е хубаво да се зазимяват с пълни кореми и ще взема да им намаля дажбите. От глад няма да умрът все пак езерото има достатъчно храна а и са доста огоени.

stilian20

Треволяците в езерото тръгнаха.

Най-големия ми рибок.




dimitariv_iv

Мусомища, гр.Гоце Делчев

vmax

В русе по топло ли е  :-) моите са още много далече от това да извадят листа над водата, а рибока си е за изложба направо. Не виждам да има недостатъци, за разлика от моите деформирани екземпляри  *CRAZY*

stilian20

Благодаря ви.
То направо нямахме зима тая година ,беше си много топла.


vmax

И цвят има вече  =-O Моите едва показват по някое плахо листо нагоре :) Надявам се тази година да имат по добър растеж, понеже вече ги насях директно в почва.

stilian20

Преди седмица пуснах УВ лампата и нишковидните намаляха много, може и да е съвпадение.

vmax

По всяка вероятност ще е съвпадение, понеже не би имало начин да въздейства на растежа на вече прикрепените нишковидни. Може би има теоретичен шанс да възпрепятства образуването на нови и затова и аз я държа включена тази година :) Твоите от жилавите и твърди нишковидни ли са, понеже при мен освен тях в началото на пролетта се появяват и едни пихтиести, които са доста по лесни са премахване и като цяло с напредването на пролетта сами се изчистват. Явно предпочитат по студени води. Та ако са основно от вторите, може да намаляват, заради затоплянето на водата.
Мисля тази година да пробвам и някакви препарати, съдържащи торф и хумусни киселини, че хем ще направят засенчване, хем ще борят и водораслите. Проблема е че май не са много дълготрайни като ефективност. Някой колега беше ползвал такива за засенчване и ако не се лъжа отзивите не бяха много добри, понеже сравнително бързо водата пак си става прозрачна :(

stilian20

Тези се махат и разпадат лесно.
Ще чакам да споделиш ако имаш напредък с борбата на тези водорасли.

Публикациите са слети: 18.10.2018 20:35

Подводен клип на добитъка.


stilian20

Алгите започнаха отново бурното си развитие.


https://www.youtube.com/v/03D9tFW0pfw?vq=hd1080


vmax

Кипи от живот твоето езеро :) При мен положението с водораслите е същото като при теб, ако не и по-лошо :) Как ще ги борим не знам. Не е ли рано да захранваме? Скоро май пак го дават да застудява. Вкопаният филтър пуснал ли си го и като цяло зимата спираш ли го?

stilian20

Аз си ги храня и зимата но много рядко,алгите ще си заминат като пораснат растенията.
Нитрати и фосфатите са ми близо до нула но пак има алги, може да се дължи на високи силикати от камъните,но според мен ще ги има още максимум два месеца.
Филтъра си работи и зимата но с много слаба помпа под 1м3/ч.

MeTogu

И езеро и морски аквариум. Мисля че трябва да се запознаем градски. Невероятно е просто, както езерото така и аквариума. Браво.
Дай на глупака малко власт и му гледай сеира!

stilian20


Similar topics (5)

8874

Публикации: 13
Прегледи: 31747

56042

Започната от skalata131


Публикации: 25
Прегледи: 27123

45996

Публикации: 35
Прегледи: 13838

51684

Започната от stefko656


Публикации: 7
Прегледи: 4428

59308

Публикации: 0
Прегледи: 1989