• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 17:58

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Филтър за градинско езеро 30 м3 ?

Започната от Христо Христов, 02.01.2009 11:57

« назад - напред »

0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

Христо Христов

Пак въпроси :-)
Към Сера - решетката с микро отвори колко често се налага да се почиства при нормално натоварване на филтъра? Микро отворите не се ли запушват лесно?
Към Райко - с този линк ми намери занимание за седмици напред :-D!!!Интересна, разнообразна и най-вече полезна информация за филтрите по цял свят!Ама кой да се сети да търси на "изображения".А въпроса ми е как сте решили въпроса с филтрацията във вашата ферма (ако не е фирмена тайна)?Какви филтриращи материали използвате, схема, обем, как оразмерявате филтрите съобразно рибите?

raiko

Тепърва ми предстои да решавам въпроса с филтрацията на моите басейни.Досега съм правил само механична, като за целта използвах напорна помпа,която прекарва водата през 20-литров бидон пълен с вата на SERA (при басейни с обем 7 м3). Не съм доволен от резултатите, защото филтъра се запушва прекалено бързо. За в бъдеще мисля да експериментирам с утаечен тип филтри за отделяне на грубите механични замърсявания.
Все пак трябва да се прави разлика между градинско езеро и басейн за израстване на златни рибки.В моя случай гъстотата на рибите е доста голяма,те се хранят интензивно и не е задължително да постигам бистрота на водата. При градинското езеро е желателно като компонент от филтъра да има UV-лампа, която да предотвратява цъфтежа на водата(зеленясването), докато в моя случай тези зелени алги имат положителен ефект.

dok70

Райко, а 100л бидон с част вата и повече дунапрен дали
ще помага за намаляне на цъфтежа? Най-вече това ме притеснява.
Отделно пък опресняването на водата стимулира цъфтежа.
Мисля си за конструкция на принципа на канистър.
Може ли да върши работа в обем 10м3 ?
С малък брой добитък - 10-ина кои.
Или да пусна няколко толстолоба ? *dontknow*
Луд умора няма...
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi51.tinypic.com%2F15qq15l.jpg&hash=b07c9eabfccaf48f94e226948629f70537bc2352
300 оки миш-маш

SERA

Цитат на: Христо Христов - 13.01.2009 17:09
Пак въпроси :-)
Към Сера - решетката с микро отвори колко често се налага да се почиства при нормално натоварване на филтъра? Микро отворите не се ли запушват лесно?

Всичко зависи от замърсяванията на езерцето, количеството рибки, дори от разположението на помпата. Самите решетки не се запушват, а струята вода отмива отпадъците след нея от където те може да бъдат лесно почистени без да се налага да се отваря филтъра. За целата има изпускателен кран ( виж снимката ).

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.postimage.org%2FPq2Ia_I0.jpg&hash=5cec22434ae4d6061641fe0620046299ece5304b

raiko

Не мисля,че механичната филтрация през вата и дунапрен ще намали цъфтежа на водата. При един мой приятел имаше езерце с малко на брой кои и водни лилии, което беше бистро без никакъв филтър, само с UV лампа. Трябва да експериментираш.На пазара вече се предлагат китайски УВ лампи, на поносима цена.

bastuna

Съгласен съм с Райко , едно добре балансирано откъм вод.растения езеро въобще не "цъфти" ! Няма такава опасност дори и на пролет .
ЛИСТОВКА-ПАМЯТКА СНАЙПЕРУ
Снайпер - это специально отобранный, обученный и подготовленный к самостоятельным инициативным действиям воин, меткий стрелок, умеющий искусно действовать в боевой обстановке. Задача снайпера - уничтожение важных и опасных целей

Христо Христов

Благодаря на Сера и Райко за мненията. :-)
Към bastuna имам няколко въпроса.
Цитат на: bastuna - 13.01.2009 16:56

Производителите на тези филтри / за гр.езерца/ са доста рационални и с право разчитат ефективноста на филтъра спрямо обема на водния басейн ! В другия вариант - спрямо рибите / тегло, размер и бройка / ефективноста няма да бъде обективна ! Рибите , каквито и да са те се разчитат на полезен / жизнен/ обем , ако ти не ги разчетеш съобразно този критерий , никъв филтър не би ти помогнал / т.е да се чустват добре, размножават и достигат макс. размери за вида си / В противен случай получаваш един "здраво натъпкан" аквариум , без "капка" биологично" равновесие , което е целта на градинското езерце / биоравновесието/!
Като информация за достатъчен жизнен обем имам правилото една възрастна риба (Кои ) на 1м3 вода.Като гледам снимки и клипове на японски ферми забелязвам, че е по-голяма гъстотата.Кое е правилното?
Цитат на: bastuna - 19.01.2009 12:56

Съгласен съм с Райко , едно добре балансирано откъм вод.растения езеро въобще не "цъфти" ! Няма такава опасност дори и на пролет .
Има ли норма колко растения на колко риби трябва да има в езерото за да е добре балансирано?Или по друг начин казано - колко растения от даден вид са достатъчни да пречистят отпадъчните вещества от една (или повече) риби?

bastuna

Сега първо трябва да разграничиш  фермите за произв. и гр. езерца .По правило при първите гъстота на риби е мн. по-голяма , за това там обмена на вода е в пъти повече от гр.езер. 1куб. м за 1КОИ в гр. езерц е крайно недостатъчно!В щатите тамошните КОИ клубове са възприели стандарт за гр.езер 1000 галон за възрастен екземпляр / 2-4 килограмов/


За да не се натрупват свобод. азот съединения и да не "цъфти " водата е необходимо да има растения не помалко от 30-40% от обема на водоема . Ако няма УВ лампа / аз нямам/ А иначе по мои наблюдения 1 кг. растителност на 1.5-2кг рибоци !
ЛИСТОВКА-ПАМЯТКА СНАЙПЕРУ
Снайпер - это специально отобранный, обученный и подготовленный к самостоятельным инициативным действиям воин, меткий стрелок, умеющий искусно действовать в боевой обстановке. Задача снайпера - уничтожение важных и опасных целей

Similar topics (5)

46329

Публикации: 12
Прегледи: 7767

20617

Започната от valka111


Публикации: 15
Прегледи: 16200

43458

Публикации: 4
Прегледи: 3661

9019

Публикации: 1
Прегледи: 29335

12781

Започната от danchi


Публикации: 2
Прегледи: 5722