• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 23:28

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Езерцето на dimitariv_iv

Започната от dimitariv_iv, 17.03.2014 17:37

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Caxapa

Много жертви.  =-O  Жалко за рибките и  без да съм специалист по езерните но  явно не са успели да се "зазимят" да изпаднат в летаргия и да слязат на дъното. Другата верочтност разко спадане на температурите и да са изпаднали в температурен шок като в допълнение  липса на кислород. Ако ще разбиваш леда отгоре не го прави с удари а внимателно се опитай да разпробиеш дупки с винтоверт   и после да отчупиш парчета  от леда НО не с удари. Действа им като ударна вълна и можеш да повредиш плавателните им мехури.  Дано по-скоро се включат колеги еюерняци и да дадат правилни  насочващи съвети  за да спасиш положението.

dimitariv_iv

жертвите са около 30 бр.
Мусомища, гр.Гоце Делчев

xoxi

Колко плътно беше завито езерото с найлона?

dimitariv_iv

В най-високата част на "покрива" бях оставил отвор не голям но може да си пъхнеш ръката.

Публикациите са слети: 09.01.2015г 17:05ч

първо измряха най-дребните после по едричките, само се страхувам да не започнат да умират и голебите които са по 25 см. Дали не трябва да махна найлона и да оставя всичко само в ръцете на природата.

Публикациите са слети: 09.01.2015 17:43

В неделя през деня ще е около 15 градуса, при тези амплитуди нищо чудно да ми измре рибката!!!
Мусомища, гр.Гоце Делчев

xoxi

За мен  за този обем доста си пренаселил ,аз не съм привърженик на завиването на езерата понеже
никъде освен при нас не се практикува и съм зъбелязъл че повечето от колегите който завиват на пролет имат проблем.Есента сменя ли вода?За мен проблема е във вредните  газове който се образуват някой са по тежки и остават върху повърхноста ако е отворено вятърът ги разнася  , найлона им пречи да излязат и рибите се душът .

lerby

Цитат на: xoxi - 09.01.2015 17:45
За мен  за този обем доста си пренаселил ,аз не съм привърженик на завиването на езерата понеже
никъде освен при нас не се практикува и съм зъбелязъл че повечето от колегите който завиват на пролет имат проблем.Есента сменя ли вода?За мен проблема е във вредните  газове който се образуват някой са по тежки и остават върху повърхноста ако е отворено вятърът ги разнася  , найлона им пречи да излязат и рибите се душът .

Хохи не съм съвсем съгласен с теб относно завиването на езерцето. Моето знаеш как го покривам и да чукна на дърво проблеми не съм имал. Проблема при колегата поне до колкото виждам от снимките е че не се погрежил да подсигури поне някаква част от повърхостта на водата да не може да замръзне. Именно тази дупка така да я нареча служи за отделяне на газовете. При мен всяка зима оставям една от по слабите потопяеми помпи на около 15 см дълбочина да върти водата, но над най дълбокият край на езерцето за да мога да предотвратя охлаждането на водата в по дълбоките слоеве в които са именно рибите. С тази помпа винаги осигурявам около 0,5 - 1,0 кв.м. водно огледало което да не замръзне.
Иначе съм съгласен с теб, че директно покриване на езерцето върху бордовете му, при което остава много малко въздушно пространство, където въздуха е малко, покриването е нож с две остриета а и желаният ефект е минимален.
Не натрапвам мнението си, просто споделям своя опит, базиран на моите грешки.
Първата зима на моето езерце преди 5 години, когато покрих езерцето допуснах същата грешка като колегата, бях завил директно върху бордовете, на около 10-15 см от водната повърхност и ефекта беше точно като при него. Изцяло замръзнала повърхност и в резултат на това на пролет 100% смъртност и загуби.
Oтносно разледяването на участък от водната повърхност, бих ти препоръчал да го направиш с топла вода постепенно, и след това да сложиш аераторна помпичка с която да се опиташ да предотвратиш последващо замръзване на този участък.

PVV

Колега, страшно съжалявам за жертвите. Сподели, работи ли помпа или всичко си изключил .Моето замръзна с 10 см лед и рибите се виждат отдолу . С чайник с гореща вода правих дупка и поразчупих леда, но на следващия ден пак замръзна. Не знам колкодена може да издържат с плътен лед отгоре. Аз съм спрял всичко . Лошото е, че не съм постоянно при езерото и не мога да реагирам веднага. Най-вероятно многото риби са изиграли роля за случката. Аз отделих половината в аквариум именно с цел зимата да не е пренаселено езерото. Дано големите ти оцелеят. Дават затопляне на времето за малко,дано помогне.

dimitariv_iv

Благодаря на всички колеги, които ми дават тъй ценни съвети. Явно има още много да уча относно поддържане на езерото. Това ми е първа зима на езерото ми. Цяло лято минах през какви ли не трудности с филтри, шадравани и без ув лампа успях да отгледам красиви и здрави риби до сега, загубих единствено две-три мънички риби които се заклещиха в помпата и една есента при чистенето на езерото есента. Устоях на изкушението да  пусна някоя мрянка или бойник от рибите, които хващам всяка седмица, като ходя на риболов.  Покрай мен няма нито един, който да гледа КОИ и да си обменим информация. Най- много ме е яд че не пуснах малките коита в огромния басейн до нас в който водата е с постоянна температура 18 градуса, а  сега са мъртви. Като за начало ще взема да изчета всичко що намеря за зимуването на рибите в малки езера. Благодаря ви още веднъж за съветите. .... Но се чудя защо започнаха да измират от най-малките към по едрите......
Мусомища, гр.Гоце Делчев

big_head

И моето замръзна от една седмица ,но гледам на камерата ,че плуват риби под леда които не е много дебел .До сега два пъти в месеца доливах вода по сто литра защото имам малко спадане .Ето запис от камерата днес .http://vbox7.com/play:c74afe562c
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs2.postimg.cc%2F7ahvzrufd%2Fezero.jpg&hash=c92af7607bdf61a3f68eeec4cda49e61e9096f40

xoxi

При мен леда е 10-15 см мога кънки да карам.lerby при теб си е цяла къща ,аз съм пробвал и с помпа и без няма никаква разлика,но не мога да разбера защо ги завивате ако някой има логично обяснение нека го сподели.

фери

здравеи колега.за да има незамрьзнала част може да поставиш парче дебел стиропор издьлбан от вьтре като купол и отгоре с малка дупка.тази част от водата не замръзва.


dimitariv_iv

Добра идея, благодаря!
Мусомища, гр.Гоце Делчев

dimitariv_iv

Мусомища, гр.Гоце Делчев

xoxi

Цитат на: dimitariv_iv - 05.03.2015 12:00
http://www.richdon-koi.com/koi/?pricesearch=0

Ето това са риби!!!
То и това са цените, вярвяш ли че някой ще внесе риба на цената на една кола?

PVV

Е, то това ако са мерцедесите на рибите, моите са си живи запорожки. :-D  Ма какво ми пука, нали си плуват и радват окото с жълто-червените си окраски.

Similar topics (5)

52545

Публикации: 19
Прегледи: 13155

46619

Започната от tonik99


Публикации: 46
Прегледи: 20854

40819

Публикации: 255
Прегледи: 101441

33047

Публикации: 12
Прегледи: 12958

26300

Публикации: 20
Прегледи: 29653