• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 16:18

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Езерцето на Драго

Започната от драго димитров, 23.04.2019 22:59

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

драго димитров

 Дебита не е проблем, ще сложа кран. Но за кожуха не знаех, че трябва да е специален.  :-(
И не помислих за охлаждането *SORRY*

Публикациите са слети: 01.05.2019 23:50

Опитах да начертая това което ми е в главата...

vmax

Проблема с дебита е, че може да се окаже твърде малък, ако вземаш вода близо до нивото на водата в бидона.  Охлаждането на лампата не е проблем, все пак близо около нея има студена вода. Освен това ефективността на лъчението рязко намалява с отдалечаването от лампата, тоест кварцовият кожух трябва да е сравнително плътно около лампата и самата външна обвивка също да не е с прекалено голям диаметър. Входа на лампата обикновено трябва да ти е най-долната точка, а изхода най-горната за да се принуди водата да мине по цялата дължина на лампата. По хубавите лампи имат и спирала вътре, за да увеличи пътя на водата около лампата.Трябва ти и стартер. Някой електронен за луминисцентна за същата мощност би ти свършил работа, но не съм  съвсем убеден, че работните параметри тогава, ще са оптималните за UVC лампа. Не случайно за тях има друг тип баласти.
Без да искам да те разубеждавам, но като цяло мисля, че е по-добре да заложиш на фабрична лампа, че играчката според мен е прекалено голяма. Иначе из форума можеш да намериш снимки на DIY изпълнение, но с T8 пура и без кварцов кожух.

драго димитров

Да почти ме разобеди. Разгледах и намерих на Sun Sun за 78лв и лампата е същата. Иначе се свързах със човек, който може да ми даде такава кварцова тръбичка. Ще разуча и въпроса със захранването.

vmax

Може и да съм те подвел за захранването. Сега погледнах брошурата на OSRAM за UVC лампите им и баластите които препоръчват са от стандартните им серии: Брошура OSRAM PURITEC HNS UV-C Може би е достатъчно само да се съобрази работното напрежение и ток на лампата и да се избере подходящ електронен баласт.
За 5 кубика вода, обаче 9W лампа ми се струва малко. И без друга тепърва ще я правиш, може би е по-добре да я предвидиш за по-голяма мощност.

драго димитров

Реално кубатурата може да е по-малка от това което мисля, със сигурност не е повече. За един месец ми се завъдиха доста водорасли, но всичко е по дъното (найлона вече прилича на изкуствена трева). Още не е зеленясала водата, на дълбочина 150см всичко се вижда идеално. За сега ще опитам със тази, пък да видим.

bojo82

Колега , имам UV-c лампа SunSun 36w. която ми е излишна ако те интересува пиши на Лс.

Изпратено от моят SM-N9005 с помощта на Tapatalk

Радослав Георгиев

Цитат на: драго димитров - 01.05.2019 12:19
А растението от къде мога да си го поръчам?
Аз съм го поръчал от Разсадник Зелена пролет,прави страхотни полянки като водна детелина.

Публикациите са слети: 04.05.2019 14:49

Цитат на: vmax - 01.05.2019 21:51
Радослав Георгиев какво е растението с насечените листа на снимката. Изглежда интересно :)
Отгледано е от семена закупени от разсадник Телопеа и се казва Neptunia oleracea/водна мимоза/ ,но зимата е проблемно.

драго димитров

13.05.2019 12:32 #22 Last Edit: 13.05.2019 21:32 by драго димитров
Здравейте, във емаг попаднах на ув лампа jbl 36w за 40лв намалена заради нарушена опаковка. Никъде по нея не видях следи от употреба, лампата си свети, прдестой да пусна вода, да проверя за течове и после я включвам. Водата ми рязко зеленяса, обаче растенията тръгнаха доста добре и за сега съм доволен. Преди седмица от мерак да напълня езерото с риба, пуснак няколко каракуди и шаран от язовир. На петия ден открих две мъртви каракуди и реших, че съм вкарал болест в езерото, но няма други жертви (поне за сега). Мисля все още да не качвам снимки, че много ще ми се смеете :-D

Публикациите са слети: 13.05.2019 21:32

Вече имам и първи цвят

драго димитров

Три дни след стартирането на УВ-то, вече има разлика 8-). Може да се сравни със снимката по-горе.

Радослав Георгиев

Всъщност облаците и ниските температури стопират цъфтежа на водата ,когато стане 30 градуса ще видиш ефекта от УВ.

драго димитров

Надявам се че ще се получат нещата.

драго димитров

Привет, още веднъж благодаря за съветите от PVV и vmax. Филтрацията ми е добра, ув-то трепе всичко, растенията вървят и риПките са добре. От
9 бр кои, 1бр златна и 4бр принцеси имам само 1бр фира. А от язовирските, които бях пуснал каракудите поизмряха, пък шараните са си добре.

Публикациите са слети: 24.05.2019г 19:07ч


драго димитров

Здравейте, в една фейсбук група питах, но не получих отговор. Писцията ми пусна доста издънки и те сега сами започнаха да се отделят. Плаващия зюмбюл също пусна издънки, че даже издънките пуснаха издънки, но не се отделят. Аз ли трябва да ги отделя или трябва да си остане така?

vmax

Няма необходимост да ги разделяш, освен ако не искаш да ги "разсяваш" в други части на езерото или в други езера :) Като цяло за  ново езеро и особено ако го доливаш с водопроводна вода, шансовете да се развие добре не са много големи, понеже наистина има нужда от много хранителни вещества, които на този етап най-вероятно ги нямаш в езерото. Ако искаш може да пробваш да пуснеш някое коренче в леген с богата градинска почва на дъното да видиш разликата в развитието им :)

bojo82

Това ми е любимото растение за езеро , но за съжаление "любовта ми бе несподелена" през зимата :)



Изпратено от моят SM-N9005 с помощта на Tapatalk


Similar topics (5)

17739

Публикации: 199
Прегледи: 107785

55898

Публикации: 33
Прегледи: 20074

51228

Започната от darksaint


Публикации: 98
Прегледи: 64574

46619

Започната от tonik99


Публикации: 46
Прегледи: 20854

40819

Публикации: 255
Прегледи: 101435