• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 20:25

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Езерцето на Драго

Започната от драго димитров, 23.04.2019 22:59

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

драго димитров

23.04.2019 22:59 Last Edit: 24.04.2019 08:07 by драго димитров
Здравейте, дойде и моят ред да покажа какви ги свърших. :-D
От начало доста четох, разпитвах, мислих, рисувах и т.н. Но като стана време да започвам и блокирах (уж знаех какво правя), очертах формата, която беше със размери 2.50/3.50м. и хванах лопатата. Бях убеден, че за ден ще го изкопая сам, е да ама не.  :-|
Извиках приятели и всичко се нареди. Реших да положа найлон вместо мембрана, под него наредих стари найлони и каквото ми беше под ръка.
През това време разпитвах и за варианти за самоделен филтър. Благодарение на съветите от VMAX и на PVV направих филтър от бидон, вътре със натрошени керемиди, разплетени найлонови чували, мрежа за засенчване и тапицерска вата. По мои сметки езерцето ми е грубо 5кубика, помпата ми е 5.5 кубика.
Всичко вървеше добре, помпата работеше, водата беше идеално чиста, до момента в който сложих първите растения (едно японско чадърче, един воден зюмбюл и десет писции). След седмица в езецето започнаха да плуват водорасли, а растенията умират, цяла седмица валя дъжд, водата помътня... *SORRY* След като се съвзех от първия провал, направих ново зареждане със 10 шаранчета, 4 принцеси и 3 растения. И 4 дни след пускането им днес за първи път видях рибите да си плуват  *YAHOO* спокойно.
Не съм слагал ув лампа, но ще трябва. По-нататък ще пиша и за това.

PVV

Спокойно! Всичко ще се нареди както трябва. Връщане назад няма при теб- изкопал си вече двора. От тук нататък само по-хубаво може да стане. :-) УВ лампата ти е задължителна и повечко растения в и около езерцето. Засега не бързай да го напълваш с риби. Тези като  за начало са ти достатъчни докато се стабилизира езерото. С каквото можем ще помагаме.

драго димитров

За UV-то мисля да си купя само лампа и останалото ще си го правя аз. А растенията малко по малко ще стане. Следващата седмица ще озеленявам още малко.

dimitariv_iv

Здравей колега.  Добре дошъл ! Поздрави за езерото.  Малко по малко ще стане супер.  Желая ти успех.
Мусомища, гр.Гоце Делчев

драго димитров

Благодаря, приемам критики и  съвети. Идея със какво да скрия найлона, който е на сухо? Мислих за черен найлон, ама то същата работа... изкуствена трева?

vmax

Началото винаги е трудно и несигурно, но с времето всичко ще се получи, стига човек да има търпение и желание. Писцията май не е от най-лесните езерни растения, особено за новостартирано езеро без много хранителни вещества във водата. Можеш първоначално да наблегнеш на повече растения засадени в някакъв подходящ субстрат. Още повече че на плаващите рибите бързо ще им видят сметката :)
Ако имаш здрави камъни и имаш възможност, може би е най-добре да преправиш дизайна на ръбове по някоя от посочените схеми, като например Informal или Informal Planting Area, които ще стоят най естествено, но ако камъка не е здрав, зимата ще му види сметката, понеже ще е във вода.
https://i.pinimg.com/originals/02/6c/28/026c287aeca877eb317549149dde5e2a.jpg
Понеже и моят дизайн за съжаление е с видима мембрана по ръбове съм се чудел как може да стане най-добре и последното което ми хрумна е за зебло с прикрепен мъх към него, което ще се допира до водата и ще осигурява влажност за мъха, който бързо ще го обземе и ще стои най-естествено.

драго димитров

Vmax не искам да допълвам езерото, защото всички съседи имат по няколко котки. Понеже няма как да пусна кучето свободно, познай къде е сбирката на всички котаци...
Единственото решение е да оставя нивото 20/25 см надолу, да нямат достъп. И то както е тръгнало, пак ще се въсползвам да крада идеи от теб. Само трябва да видя от къде да взема зебло и толкова мъх. А и как да го прикрепя. :-D

vmax

Идеята за мъха не съм я реализирал и не съм я виждал реализирана, та не мога да кажа дали ще е работеща :) Нямам идея и самото зебло колко време би издържало. Другият вариант е някакви почвопокривни растения насети по ръба, който ще се спуснат надолу към водата и ще покрият найлона. Може също и храсти, който с времето да оформиш като бордюр, и ще можеш да вдигнеш нивото на водата. Друга идея е за електропастир, която колегата
stilian20 е реализирал на неговото и може да ти даде съвети. Ако ще разчиташ но по ниското ниво, ще трябва да внимаваш за големи дъждове, понеже лесно ще ти вдигнат нивото, ако нямаш преливник на по-ниското ниво.

драго димитров

Поразрових се малко и открих вариант за изпълнение на твоята идея. Събира се мъх, почиства се и се слага във блендер, със гранолиран влагосъдържащ гел, мляко и вода. След това сместа се нанася със четка. В моя случай зеблото или каквото намеря, се потапя във тая смес и готово.
http://bg.bazarino.com/blog/view/185/Да-си-направим-графити-от-мъх-#.XMGbM8nsbqA

philander

привет
най бързо  и лесно ще стане с камъни-скриването  на найлона по ръба и според мен трябва да е поне и на 30-тина см под водата.
за целта трябва да имаш праг  на 30-40 см  под нивота на водата за да можеш да сложиш здраво закрепени големи камъни или по малки като пояс и след това да редиш над тях. аз така правих моето само че с речни камъни . новото езеро мисля да използвам отново камък ,но плосък

драго димитров

25.04.2019 22:46 #10 Last Edit: 26.04.2019 07:48 by драго димитров
Плоския камък при нас струва 15лв на квадрат. Имаме дълбачка, която вади пясък, фракция и камъни от р.Дунав, но савече едрите речни камъни ги натрошават на дребни...
Едния ми вариант е да събирам по малко камъни от където намеря, другия е описан по-горе (със мъхове разни).

Публикациите са слети: 26.04.2019 07:48

Някой знае ли къде в София мога да намеря UV лампа?

драго димитров

28.04.2019 16:56 #11 Last Edit: 29.04.2019 22:04 by драго димитров
Христос воскресе!  :-)
Днес докато мързелувах, ми стана любопитно до момента колко пари ми е струвало езерцето.
91лв найлон
21лв камъни
12лв цимент
100лв тръби, кранчета, бидон и други дребни неща.
50лв риби
50лв растения
88лв помпа
35лв ув лампа
До тук 447 лв    *YAHOO*
На няколко места четох, че излизат над 1000лв.
Моето е сиромашката версия  :-D

Публикациите са слети: 29.04.2019 22:04

Привет, купих си лампа 9w UVC (ще е самоделно) . Та се зачудих... тя во дата ще минава на самотек. 25мм вътрешен размер на тръбите, дали ще ми е достатъчен за дебита? Ако се получи голям, лесно може да се оправи със кран...

Радослав Георгиев

Аз съм избрал кокосова вложка за матрак за да скрия найлона на брега защото изглежда естествено и за сега е издръжлива.Растението подходящо за брега е Hydrocotyle vulgaris много издръжливо и бързорастящо растение като се развива надводно и под водата .[/img] 
https://i.postimg.cc/9MM4sWXj/40098259-2353484611545546-8027755980345311232-o.jpg

драго димитров

Радослав Георгиев мерси за идеята. До колкото разбрах този материал може да се ползва и за филтъра. Само трябва да го намеря от някъде. Доста стари матраци ми минаха през ръцете, но тогава не ми е трябвало това...
А растението от къде мога да си го поръчам?

vmax

Моята лампа тази година я направих на самотек с 20мм тръби, но не съм засичал колко l/h минават през нея Целта ми беше да е минимален дебита за да се ползва да трепе бактерии и протозои. За дебита обаче освен диаметъра на тръбите е важно и колко см воден стълб ще имаш над изхода на бидона, респективно входа на лампата.
Кварцов кожух за лампата намери ли си, че мен това ме отказа от DIY изпълненията, понеже не искам да водата да контактува директно с лампата. А и като цяло цените на фабричните не са чак толкова скъпи.
Радослав Георгиев какво е растението с насечените листа на снимката. Изглежда интересно :)

Similar topics (5)

34546

Започната от Bundy


Публикации: 12
Прегледи: 8838

32473

Започната от lsimeonov


Публикации: 351
Прегледи: 167526

17739

Публикации: 199
Прегледи: 107793

55898

Публикации: 33
Прегледи: 20078

51228

Започната от darksaint


Публикации: 98
Прегледи: 64578