Българска Аквариумна Енциклопедия

ГРАДИНСКО ЕЗЕРЦЕ => Градинското езерце => Темата е започната от: драго димитров - 23.04.2019 22:59

Заглавие: Езерцето на Драго
Публикувано от: драго димитров - 23.04.2019 22:59
Здравейте, дойде и моят ред да покажа какви ги свърших. :-D
От начало доста четох, разпитвах, мислих, рисувах и т.н. Но като стана време да започвам и блокирах (уж знаех какво правя), очертах формата, която беше със размери 2.50/3.50м. и хванах лопатата. Бях убеден, че за ден ще го изкопая сам, е да ама не.  :-|
Извиках приятели и всичко се нареди. Реших да положа найлон вместо мембрана, под него наредих стари найлони и каквото ми беше под ръка.
През това време разпитвах и за варианти за самоделен филтър. Благодарение на съветите от VMAX и на PVV направих филтър от бидон, вътре със натрошени керемиди, разплетени найлонови чували, мрежа за засенчване и тапицерска вата. По мои сметки езерцето ми е грубо 5кубика, помпата ми е 5.5 кубика.
Всичко вървеше добре, помпата работеше, водата беше идеално чиста, до момента в който сложих първите растения (едно японско чадърче, един воден зюмбюл и десет писции). След седмица в езецето започнаха да плуват водорасли, а растенията умират, цяла седмица валя дъжд, водата помътня... *SORRY* След като се съвзех от първия провал, направих ново зареждане със 10 шаранчета, 4 принцеси и 3 растения. И 4 дни след пускането им днес за първи път видях рибите да си плуват  *YAHOO* спокойно.
Не съм слагал ув лампа, но ще трябва. По-нататък ще пиша и за това.
Заглавие: Re: Езерцето на Драго
Публикувано от: PVV - 24.04.2019 13:03
Спокойно! Всичко ще се нареди както трябва. Връщане назад няма при теб- изкопал си вече двора. От тук нататък само по-хубаво може да стане. :-) УВ лампата ти е задължителна и повечко растения в и около езерцето. Засега не бързай да го напълваш с риби. Тези като  за начало са ти достатъчни докато се стабилизира езерото. С каквото можем ще помагаме.
Заглавие: Re: Езерцето на Драго
Публикувано от: драго димитров - 24.04.2019 19:06
За UV-то мисля да си купя само лампа и останалото ще си го правя аз. А растенията малко по малко ще стане. Следващата седмица ще озеленявам още малко.
Заглавие: Re: Езерцето на Драго
Публикувано от: dimitariv_iv - 24.04.2019 20:35
Здравей колега.  Добре дошъл ! Поздрави за езерото.  Малко по малко ще стане супер.  Желая ти успех.
Заглавие: Re: Езерцето на Драго
Публикувано от: драго димитров - 24.04.2019 21:06
Благодаря, приемам критики и  съвети. Идея със какво да скрия найлона, който е на сухо? Мислих за черен найлон, ама то същата работа... изкуствена трева?
Заглавие: Re: Езерцето на Драго
Публикувано от: vmax - 24.04.2019 23:04
Началото винаги е трудно и несигурно, но с времето всичко ще се получи, стига човек да има търпение и желание. Писцията май не е от най-лесните езерни растения, особено за новостартирано езеро без много хранителни вещества във водата. Можеш първоначално да наблегнеш на повече растения засадени в някакъв подходящ субстрат. Още повече че на плаващите рибите бързо ще им видят сметката :)
Ако имаш здрави камъни и имаш възможност, може би е най-добре да преправиш дизайна на ръбове по някоя от посочените схеми, като например Informal или Informal Planting Area, които ще стоят най естествено, но ако камъка не е здрав, зимата ще му види сметката, понеже ще е във вода.
(https://i.pinimg.com/originals/02/6c/28/026c287aeca877eb317549149dde5e2a.jpg)
Понеже и моят дизайн за съжаление е с видима мембрана по ръбове съм се чудел как може да стане най-добре и последното което ми хрумна е за зебло с прикрепен мъх към него, което ще се допира до водата и ще осигурява влажност за мъха, който бързо ще го обземе и ще стои най-естествено.
Заглавие: Re: Езерцето на Драго
Публикувано от: драго димитров - 25.04.2019 12:05
Vmax не искам да допълвам езерото, защото всички съседи имат по няколко котки. Понеже няма как да пусна кучето свободно, познай къде е сбирката на всички котаци...
Единственото решение е да оставя нивото 20/25 см надолу, да нямат достъп. И то както е тръгнало, пак ще се въсползвам да крада идеи от теб. Само трябва да видя от къде да взема зебло и толкова мъх. А и как да го прикрепя. :-D
Заглавие: Re: Езерцето на Драго
Публикувано от: vmax - 25.04.2019 13:28
Идеята за мъха не съм я реализирал и не съм я виждал реализирана, та не мога да кажа дали ще е работеща :) Нямам идея и самото зебло колко време би издържало. Другият вариант е някакви почвопокривни растения насети по ръба, който ще се спуснат надолу към водата и ще покрият найлона. Може също и храсти, който с времето да оформиш като бордюр, и ще можеш да вдигнеш нивото на водата. Друга идея е за електропастир, която колегата
stilian20 е реализирал на неговото и може да ти даде съвети. Ако ще разчиташ но по ниското ниво, ще трябва да внимаваш за големи дъждове, понеже лесно ще ти вдигнат нивото, ако нямаш преливник на по-ниското ниво.
Заглавие: Re: Езерцето на Драго
Публикувано от: драго димитров - 25.04.2019 17:50
Поразрових се малко и открих вариант за изпълнение на твоята идея. Събира се мъх, почиства се и се слага във блендер, със гранолиран влагосъдържащ гел, мляко и вода. След това сместа се нанася със четка. В моя случай зеблото или каквото намеря, се потапя във тая смес и готово.
http://bg.bazarino.com/blog/view/185/ (http://bg.bazarino.com/blog/view/185/)Да-си-направим-графити-от-мъх-#.XMGbM8nsbqA
Заглавие: Re: Езерцето на Драго
Публикувано от: philander - 25.04.2019 21:09
привет
най бързо  и лесно ще стане с камъни-скриването  на найлона по ръба и според мен трябва да е поне и на 30-тина см под водата.
за целта трябва да имаш праг  на 30-40 см  под нивота на водата за да можеш да сложиш здраво закрепени големи камъни или по малки като пояс и след това да редиш над тях. аз така правих моето само че с речни камъни . новото езеро мисля да използвам отново камък ,но плосък
Заглавие: Re: Езерцето на Драго
Публикувано от: драго димитров - 25.04.2019 22:46
Плоския камък при нас струва 15лв на квадрат. Имаме дълбачка, която вади пясък, фракция и камъни от р.Дунав, но савече едрите речни камъни ги натрошават на дребни...
Едния ми вариант е да събирам по малко камъни от където намеря, другия е описан по-горе (със мъхове разни).

Публикациите са слети: 26.04.2019 07:48

Някой знае ли къде в София мога да намеря UV лампа?
Заглавие: Re: Езерцето на Драго
Публикувано от: драго димитров - 28.04.2019 16:56
Христос воскресе!  :-)
Днес докато мързелувах, ми стана любопитно до момента колко пари ми е струвало езерцето.
91лв найлон
21лв камъни
12лв цимент
100лв тръби, кранчета, бидон и други дребни неща.
50лв риби
50лв растения
88лв помпа
35лв ув лампа
До тук 447 лв    *YAHOO*
На няколко места четох, че излизат над 1000лв.
Моето е сиромашката версия  :-D

Публикациите са слети: 29.04.2019 22:04

Привет, купих си лампа 9w UVC (ще е самоделно) . Та се зачудих... тя во дата ще минава на самотек. 25мм вътрешен размер на тръбите, дали ще ми е достатъчен за дебита? Ако се получи голям, лесно може да се оправи със кран...
Заглавие: Re: Езерцето на Драго
Публикувано от: Радослав Георгиев - 30.04.2019 23:00
Аз съм избрал кокосова вложка за матрак за да скрия найлона на брега защото изглежда естествено и за сега е издръжлива.Растението подходящо за брега е Hydrocotyle vulgaris много издръжливо и бързорастящо растение като се развива надводно и под водата .[/img] 
(https://i.postimg.cc/9MM4sWXj/40098259-2353484611545546-8027755980345311232-o.jpg) (https://postimg.cc/SXBNMbzZ)
Заглавие: Re: Езерцето на Драго
Публикувано от: драго димитров - 01.05.2019 12:19
Радослав Георгиев мерси за идеята. До колкото разбрах този материал може да се ползва и за филтъра. Само трябва да го намеря от някъде. Доста стари матраци ми минаха през ръцете, но тогава не ми е трябвало това...
А растението от къде мога да си го поръчам?
Заглавие: Re: Езерцето на Драго
Публикувано от: vmax - 01.05.2019 21:51
Моята лампа тази година я направих на самотек с 20мм тръби, но не съм засичал колко l/h минават през нея Целта ми беше да е минимален дебита за да се ползва да трепе бактерии и протозои. За дебита обаче освен диаметъра на тръбите е важно и колко см воден стълб ще имаш над изхода на бидона, респективно входа на лампата.
Кварцов кожух за лампата намери ли си, че мен това ме отказа от DIY изпълненията, понеже не искам да водата да контактува директно с лампата. А и като цяло цените на фабричните не са чак толкова скъпи.
Радослав Георгиев какво е растението с насечените листа на снимката. Изглежда интересно :)
Заглавие: Re: Езерцето на Драго
Публикувано от: драго димитров - 01.05.2019 23:30
 Дебита не е проблем, ще сложа кран. Но за кожуха не знаех, че трябва да е специален.  :-(
И не помислих за охлаждането *SORRY*

Публикациите са слети: 01.05.2019 23:50

Опитах да начертая това което ми е в главата...
Заглавие: Re: Езерцето на Драго
Публикувано от: vmax - 02.05.2019 08:03
Проблема с дебита е, че може да се окаже твърде малък, ако вземаш вода близо до нивото на водата в бидона.  Охлаждането на лампата не е проблем, все пак близо около нея има студена вода. Освен това ефективността на лъчението рязко намалява с отдалечаването от лампата, тоест кварцовият кожух трябва да е сравнително плътно около лампата и самата външна обвивка също да не е с прекалено голям диаметър. Входа на лампата обикновено трябва да ти е най-долната точка, а изхода най-горната за да се принуди водата да мине по цялата дължина на лампата. По хубавите лампи имат и спирала вътре, за да увеличи пътя на водата около лампата.Трябва ти и стартер. Някой електронен за луминисцентна за същата мощност би ти свършил работа, но не съм  съвсем убеден, че работните параметри тогава, ще са оптималните за UVC лампа. Не случайно за тях има друг тип баласти.
Без да искам да те разубеждавам, но като цяло мисля, че е по-добре да заложиш на фабрична лампа, че играчката според мен е прекалено голяма. Иначе из форума можеш да намериш снимки на DIY изпълнение, но с T8 пура и без кварцов кожух.
Заглавие: Re: Езерцето на Драго
Публикувано от: драго димитров - 02.05.2019 12:18
Да почти ме разобеди. Разгледах и намерих на Sun Sun за 78лв и лампата е същата. Иначе се свързах със човек, който може да ми даде такава кварцова тръбичка. Ще разуча и въпроса със захранването.
Заглавие: Re: Езерцето на Драго
Публикувано от: vmax - 02.05.2019 14:28
Може и да съм те подвел за захранването. Сега погледнах брошурата на OSRAM за UVC лампите им и баластите които препоръчват са от стандартните им серии: Брошура OSRAM PURITEC HNS UV-C (https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&ved=2ahUKEwiCkLfd2_zhAhVCwcQBHYKuCgUQFjAAegQIBBAC&url=https%3A%2F%2Fdammedia.osram.info%2Fmedia%2Fresource%2Fhires%2Fosram-dam-4121389%2FPURITEC%2520HNS%2520Brochure%2520(EN).pdf&usg=AOvVaw2JjUdu9NRZMqE_v1O1STkZ) Може би е достатъчно само да се съобрази работното напрежение и ток на лампата и да се избере подходящ електронен баласт.
За 5 кубика вода, обаче 9W лампа ми се струва малко. И без друга тепърва ще я правиш, може би е по-добре да я предвидиш за по-голяма мощност.
Заглавие: Re: Езерцето на Драго
Публикувано от: драго димитров - 02.05.2019 14:36
Реално кубатурата може да е по-малка от това което мисля, със сигурност не е повече. За един месец ми се завъдиха доста водорасли, но всичко е по дъното (найлона вече прилича на изкуствена трева). Още не е зеленясала водата, на дълбочина 150см всичко се вижда идеално. За сега ще опитам със тази, пък да видим.
Заглавие: Re: Езерцето на Драго
Публикувано от: bojo82 - 03.05.2019 02:07
Колега , имам UV-c лампа SunSun 36w. която ми е излишна ако те интересува пиши на Лс.

Изпратено от моят SM-N9005 с помощта на Tapatalk
Заглавие: Re: Езерцето на Драго
Публикувано от: Радослав Георгиев - 04.05.2019 14:43
Цитат на: драго димитров - 01.05.2019 12:19
А растението от къде мога да си го поръчам?
Аз съм го поръчал от Разсадник Зелена пролет,прави страхотни полянки като водна детелина.

Публикациите са слети: 04.05.2019 14:49

Цитат на: vmax - 01.05.2019 21:51
Радослав Георгиев какво е растението с насечените листа на снимката. Изглежда интересно :)
Отгледано е от семена закупени от разсадник Телопеа и се казва Neptunia oleracea/водна мимоза/ ,но зимата е проблемно.
Заглавие: Re: Езерцето на Драго
Публикувано от: драго димитров - 13.05.2019 12:32
Здравейте, във емаг попаднах на ув лампа jbl 36w за 40лв намалена заради нарушена опаковка. Никъде по нея не видях следи от употреба, лампата си свети, прдестой да пусна вода, да проверя за течове и после я включвам. Водата ми рязко зеленяса, обаче растенията тръгнаха доста добре и за сега съм доволен. Преди седмица от мерак да напълня езерото с риба, пуснак няколко каракуди и шаран от язовир. На петия ден открих две мъртви каракуди и реших, че съм вкарал болест в езерото, но няма други жертви (поне за сега). Мисля все още да не качвам снимки, че много ще ми се смеете :-D

Публикациите са слети: 13.05.2019 21:32

Вече имам и първи цвят
Заглавие: Re: Езерцето на Драго
Публикувано от: драго димитров - 17.05.2019 18:01
Три дни след стартирането на УВ-то, вече има разлика 8-). Може да се сравни със снимката по-горе.
Заглавие: Re: Езерцето на Драго
Публикувано от: Радослав Георгиев - 17.05.2019 19:51
Всъщност облаците и ниските температури стопират цъфтежа на водата ,когато стане 30 градуса ще видиш ефекта от УВ.
Заглавие: Re: Езерцето на Драго
Публикувано от: драго димитров - 17.05.2019 20:18
Надявам се че ще се получат нещата.
Заглавие: Re: Езерцето на Драго
Публикувано от: драго димитров - 24.05.2019 19:20
Привет, още веднъж благодаря за съветите от PVV и vmax. Филтрацията ми е добра, ув-то трепе всичко, растенията вървят и риПките са добре. От
9 бр кои, 1бр златна и 4бр принцеси имам само 1бр фира. А от язовирските, които бях пуснал каракудите поизмряха, пък шараните са си добре.

Публикациите са слети: 24.05.2019г 19:07ч

Заглавие: Re: Езерцето на Драго
Публикувано от: драго димитров - 11.06.2019 19:03
Здравейте, в една фейсбук група питах, но не получих отговор. Писцията ми пусна доста издънки и те сега сами започнаха да се отделят. Плаващия зюмбюл също пусна издънки, че даже издънките пуснаха издънки, но не се отделят. Аз ли трябва да ги отделя или трябва да си остане така?
Заглавие: Re: Езерцето на Драго
Публикувано от: vmax - 13.06.2019 10:00
Няма необходимост да ги разделяш, освен ако не искаш да ги "разсяваш" в други части на езерото или в други езера :) Като цяло за  ново езеро и особено ако го доливаш с водопроводна вода, шансовете да се развие добре не са много големи, понеже наистина има нужда от много хранителни вещества, които на този етап най-вероятно ги нямаш в езерото. Ако искаш може да пробваш да пуснеш някое коренче в леген с богата градинска почва на дъното да видиш разликата в развитието им :)
Заглавие: Re: Езерцето на Драго
Публикувано от: bojo82 - 16.06.2019 00:52
Това ми е любимото растение за езеро , но за съжаление "любовта ми бе несподелена" през зимата :)) 



Изпратено от моят SM-N9005 с помощта на Tapatalk

Заглавие: Re: Езерцето на Драго
Публикувано от: драго димитров - 16.06.2019 18:19
Цитат на: bojo82 - 16.06.2019 00:52
Това ми е любимото растение за езеро , но за съжаление "любовта ми бе несподелена" през зимата :)) 

То и при мен май ще е така.

Изпратено от моят SM-N9005 с помощта на Tapatalk

Публикациите са слети: 17.06.2019 18:08

Нахвтрляхме малко снимки  8-)
Заглавие: Re: Езерцето на Драго
Публикувано от: драго димитров - 30.06.2019 22:21
Здравейте, няколко от рибите имат ранички и ми казаха че е заради големите горещини. Сега лекувам и през ден два сменям част от водата. Но и растенията са доста зле. Утре ще поръчам тестери, че още не съм мерил стойности...
Някой има ли идея защо растенията повяхват?
Заглавие: Re: Езерцето на Драго
Публикувано от: vmax - 03.07.2019 09:29
Колко градуса е водата и с какво лекуваш? Понякога е възможно и препаратите да оказват неблагоприятно влияние на растенията, но в твоят случай с ново езеро според мен причината е липсата на достатъчно хранителни вещества и евентуално неблагоприятни параметри на водата. В нашият край водата е много твърда и алкална, което не се харесва много от растенията, понеже най-често води до железен дефицит, растенията жълтеят, не могат да фотосинтезират и да се развиват оптимално.
Заглавие: Re: Езерцето на Драго
Публикувано от: драго димитров - 04.07.2019 19:52
Ами не е студена водата. Лекувам със метиленово синьо и тертрациклин. От 5 кубика подменям един, един и половина. Стойностите ми били долу/горе добре (посъветвах се със PVV). Поразпитах и във фейса, там казаха, че съдовете им са малки.

Публикациите са слети: 04.07.2019 19:55

Заглавие: Re: Езерцето на Драго
Публикувано от: bojo82 - 04.07.2019 22:55
Според мен просто езерото още е ново. Трябват си поне 2 години да олегнат нещата.

Пп: Как пък нямате грам нотрати бре  ... да взема да бутилирам малко да ви изпратя :))

Изпратено от моят SM-N9005 с помощта на Tapatalk

Заглавие: Re: Езерцето на Драго
Публикувано от: vmax - 08.07.2019 08:16
Цитат на: bojo82 - 04.07.2019 22:55
Според мен просто езерото още е ново. Трябват си поне 2 години да олегнат нещата.

Пп: Как пък нямате грам нотрати бре  ... да взема да бутилирам малко да ви изпратя :))

Изпратено от моят SM-N9005 с помощта на Tapatalk
Давай ги насам :) Ние от своя страна пък ще ти бутилираме малко хидроксидни и калциеви йони :) Колегата предполагам и той пълни с чешмяна вода, която като цяло заради стандартите не може да има много високи стойности на нитрати.

драго димитров, има ли подобрение при рибките ти?  Моите мисля, че вече знам на какво се дължи застояването и неактивността им през деня, но ще споделям опит след като видя, че наистина това е била причината.
Заглавие: Re: Езерцето на Драго
Публикувано от: драго димитров - 08.07.2019 12:25
vmax те си бяха активни попринцип. Имам едно чисто бяло шаранче, което беше така неактивно. Но още втория ден от лечението започна да скача за храна. Иначе раните, който се виждаха по дивите шарани, вече почти ги няма.

Можеби от това, че поддържам сега по-ниска температура водата, плуващия зюмбюл, бавно си заминава. Довечера ще пусна снимка.

Публикациите са слети: 08.07.2019 17:57

Заглавие: Re: Езерцето на Драго
Публикувано от: драго димитров - 15.10.2019 19:09
Здравейте, няколко пъти опитах да пиша тук, но нещо не се получи.
Растенията ми не вървяха, а нишковидните ставаха все повече. Реших да пресадя всички растения в по-големи съдове и им добавих по две пирамидки осмокот. След това свичко започна да се развива, а плаващите превзеха цялото езеро,  нишковидните пък изчезнаха. За съжаление не можах да се порадвам на цвят от лилиите, ще трябва да чакам следващия сезон. Сега имам общо към 50 или 60 риби, водата е 14/15 градуса и много по-бистра, предполагам, че сега затова шараните се хранят през ноща.
Заглавие: Re: Езерцето на Драго
Публикувано от: dimitariv_iv - 20.10.2019 19:09
Ми вече е късно растенията на пролет пак.