• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 23:15

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Езерцето на Димо

Започната от darksaint, 20.06.2014 19:38

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

darksaint

Вече съм на тема растения... Прочетох доста неща от форума, но все пак, моля за информация за растения които са за нашите условия / най-вече изцяло потопени / и евентуално няма да се налага да прибирам зимата... все пак ако се налага да ги прибирам ще се примиря... За лилиите що годе съм наясно, но за другите тъмна Индия... А и откъде си ги закупувате растенията???

patz

Здравей,
При мен:
1. Изцяло потопени: егерия, роголистник, лилия и лотос (лотоса му е първа година, не знам как ще презимува...;
2. Крайбрежни... но в езерото: акорус каламус, паричка (pennywort - мноо му се кефя как расте), Sagittaria latifolia (като това в темата на Свилен, на 15 стр. в средата - продава го) и Baumea Articulata.
За повече няма място.
От къде: егерия от зоомагазин, роголистник и сагитария от реката, както и каквато "тръстика" си харесаш от там. От Еленския балкан си взех и акорус, иначе по-голямата част е от xoxi  *privet*, както и Baumea Articulata.
Паричката (pennywort) - от колега акварист. Но търси надводната форма!
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs4.postimg.org%2Fbr0xvwp3x%2F0bff912017715a734f27a3df07fcdb24.jpg&hash=cb9149edb390a7e0ff7ea7c5ba851813a0bd751f

darksaint

Благодаря за инфото мой... Ще ги потърся гореизброените видове... Сега съм с друг проблем... Преди 4-5 дни си смених кофата която ползвах за филтър с 4 пъти по-голям бидон и респективно изчистих и измих целият пълнеж на филтъра и смених около 1/10 от водата в езерцето... Избих де що има полезна бактерия във филтъра / знам знам... действах импулсивно без да мисля /... Но оттогава насам няма избистряне... Всъщност леко се поизбистря през деня, дотолкова, че да виждам рибите на плиткото... Вечер не знам к'во става... сутрин водата е тотална мътилка / не зеленясало /... Помпата която прекарва водата през филтъра работи без прекъсване както и UV лампата / от вторник насам /... Оня ден леко преваля през нощта викам си може заради това леко да е помътняла, ама снощи и капка не е паднала а денс сутринта е по мътна отвсякога!!!! WTF!!! Направо ми се вдига кръвното... Какво съм объркал и как да го поправя??? Моля за съвети...

patz

Здравей,
Дай снимки. Не съм спец, моето също не е много бистро... но със снимките и други колеги може да помогнат.
Опиши и как точно е филтъра - как влиза водата, какъв е първия филтърен материал, втория... т.н. до какъв е последния?
Моя бидон е: влиза водата от долу нагоре, през нагънати ПВЦ ленти (чембер ленти), мрежести торби (като тия за картофи), заедно с гъби и пластмасови телчета за миене на съдове, и накрая е покрито с мрежа за комари, в/у която е насипан зел-бенсан (около 20л). После водата си прелива през отвор към водопадче.
Общо взето - като това:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs4.postimg.org%2Fbr0xvwp3x%2F0bff912017715a734f27a3df07fcdb24.jpg&hash=cb9149edb390a7e0ff7ea7c5ba851813a0bd751f

darksaint

Здравей... Снимки евентуално довечера... От посоченият от тебе клип се учих за филтъра... Филтъра ми е направен от 40 литра бидон ... вход отгоре който се спуска с тръба до дъното и оттам започва пълненето / отдолу нагоре/... Най-долу съм сложил няколко блокчета пемза /дето се използва за търкането на пети /, четох някъде че бактериите живеели добре в нея, след това имам добро количество пластмасови парчета гофрирана тръба / от тази дето е наребрена и в нея се слагат кабели /... След това са домакински гъбички и накрая домакински попивателни кърпи... и от там вече към изхода... През UV лампата  и обратно в езерцето...

Публикациите са слети: 11.07.2014 15:01

Шашка ме това, че започва да се избистря за ден два и след това за една нощ става с цвят на рядък айрян... А нищо не правя... Освен да метна 1-2 кофи престояла 24 часа вода в езерцето...

свилен стефанов

Здрасти колега погледни моята тема.Малкото езеро е с 80 лт. бидон,пълен е само с дунапрен и водата е кристална.Според мен дунапрена е подходящ за тази работа.
Поздрави!!!
От повече глава не боли.

darksaint

Ще погледна колега... А ето и снимка на мътилката

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs30.postimg.cc%2Fojb1z16ip%2F2014_07_11_17_00_19.jpg&hash=1b51426996b171ae5b133082f9a0c800625d37b7

patz

Димо, дали помпата ти работи нормално? Колко е дебита на входа на филтъра (преди/сега)?
След това виж колко е на изхода - може след като си сложил по-голям бидон, дебита да е паднал (преди/сега). Ако дебита на изхода след филтъра е малък - може да се е запушил.
Ако дебита е нормален - може някъде в бидона да не си уплътнил с филтърен материал и водата да преминава "свободно" (без да се филтрира) - директно към изхода.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs4.postimg.org%2Fbr0xvwp3x%2F0bff912017715a734f27a3df07fcdb24.jpg&hash=cb9149edb390a7e0ff7ea7c5ba851813a0bd751f

darksaint

11.07.2014 17:58 #38 Last Edit: 12.07.2014 17:15 by darksaint
Сякаш нямам проблем с дебита... колкото си подкачаше преди, толкова и сега... През уикенда ще разбутам филтъра, и да видим... Сдобих се и с малко активираща химия Бакто нещо си на Тропикал, ще подменя малко вода и ще я метна и нея... Вече в чудо се видях... почвам глупости да мисля... Дали пък няма да е от храната... Снощи им хвърлих хляб на едри трохи за сефте и на сутринта беше тази мътилка!!!

Публикациите са слети: 12.07.2014 17:15

Реших си / поне за сега /проблема с мътилката... Източих всичката вода, измих найлона, напълних с нова чиста вода, хвърлих малко бактериален активатор и промених пълнежа на бидон филтъра както ме посъветва Свилен... Само дунапрен с различна дебелина и плътност... Да видим занапред какво ще се получи... Благодаря на всички които удариха едно рамо в разрешаването на проблема...

dimitariv_iv

Здравей колега, тия мизерии с потъмняването на водата за една нощ ги правеше и моето езеро. Важно е да не се предаваш и да експериментираш. Не го приемай като състезание, по- скоро го приеми, като една изгра на шах! Наблювавай и анализирай всичи процеси, подменяй "елементи" един по един. След всяка промяна констатирай изменението във качеството на водата. Променяй и факторите, които влиаят върху езерото един по-един с цел да намалиш негативните а да засилиш позитивните. Нямам много опит, но мисля че проблема ти е във филтъра. Ако помпата работи непрекъснато, значи някой от пълнежите във филтъра не е на място. Най- вероятно не позволява да се завъдят тия микроорганизми, които карат водата да " втасва" . След като  xoxi ми обърна внимание на това, че филтъра тр. да работи непрекъснато за да не умират аеробните микро организми нещата се оправиха.
. Първоначално набутах всякакви неща във филтъра. Сумати видове и пластове дунапрени и вати. После едно по едно ги изхвърлих. Сега останаха съвсем малко но съм доволен.
Мусомища, гр.Гоце Делчев

darksaint

Много си прав колега... Трябва повече търпение... и да точно като партия шах е... Относно филтъра... ами и аз слагах един куп дивотии... де що прочета, че има ефект и бухам вътре... Сега по съвет на Свилен само два вида дунапрен с различна плътност и на дъното две-три шепи парчета от пластмасова гофрирана тръба... Би ли споделил ти какво имаш в твоя филтър? И една питанка как е правилно да се чисти филтъра така, че да не се прецакват бактериите???

dimitariv_iv

Колега във филтъра имам : / от долу на горе/
- Зеолит
- 4 см . ситен дунапрен
- 2 см. вата
- 4 см.  обикновен дунапрен
- няколко  пласта едропорест дунапрен / незнам колко см /
и това е....  Колега аз не съм добър пример да подражание защото обичам да експериментирам доста. Моята вода през филтъра минава отгоре на долу въпреки съветите на колегите да я обърна.... Обърнах я веднъж но не ми хареса ефекта и пак си я върнах. Недостатък при мен е, че през ден пера само горните един два листа дунапрен. Там се натрупват доста отпадъци.  Ако не се чисти този слой водата с дните  започва доста трудно да преминава през филтъра. Може да се реши проблема с поставяне на пред филтър, който така или иначе пак тр. да се чисти често. Сега системата ми е в равновесие / поне според мен/, рибите ми са здрави, но ще трябва да помисля за допълнителна аерация защото виждам, че в топлите сутрини дишат на повърхността. Липсата на ув лампа  ме притеснява, не заради цъфтежа на водата а за това, че тя убива и ред вредни микроорганизми за рибите и ще мисля нещо по въпроса. Като за начало ще правя нов филтър както съм споделил в моята тема.
Мусомища, гр.Гоце Делчев

darksaint

18.07.2014 21:19 #42 Last Edit: 19.07.2014 23:10 by darksaint
За съжаление дадох първа жертва... Една от коите умря за по-малко от 2 часа без видима причина... Дадох им да ядът краставица и малко царевица от консерва, половин час по-късно въпросната риба започна да плува по повърхността и да обикаля езерцето по контура като се блъскаше в стените... Всички други риби са си наред... Жизнени и се държат както се държат нормално... Въпросната риба няма по тялото си никакви признаци за нараняване или болест / няма подуване, гниене на перки, загуба на люспи, загуба на цвят... нищичко /... От какво по дяволите може да е умряла????

Публикациите са слети: 19.07.2014 23:10

Колеги имам въпрос... Как е правилно да се почиства бидон филтъра??? Имам 40 литров бидон натъпкан с дунапрен, искам да го почистя... как да го направя, че да не избия анаеробните бактерии които надявам се са се завъдили в него???

darksaint

Здравейте, от няколко дена 3-4 не повече... Дъното на езерцето и стените покафеняха... Забелязах, че са се образувало нещо като кафяв мъх или водорасли по камъните, саксиите и дори по стеблата на самите водорасли... Иначе водата си ми е кристално бистра...
Какво по дяволите е това и опасно ли е за екосистемата на езерцето???

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs28.postimg.cc%2F3y0qm0kgt%2F2014_07_28_12_07_28.jpg&hash=9ab1ed7945dc91cba8e961d89f82e5ed182f1c7c

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs28.postimg.cc%2F8imx0y465%2F2014_07_28_12_07_33.jpg&hash=910b3a29df5a526c34cfc73935ffcb91bd76685f

PVV

Не е опасно. Щом водата ти е бистра и не е почнала да зеленясва няма проблеми. Езерцето е екосистема и по стените и растенията се образуват такива налепи. Лошо е когато водата започне да "цъфти" и позеленее. Тогава кислорода за рибите намалява и трябва да се вземат мерки.

Similar topics (5)

50636

Започната от alexbg21


Публикации: 1
Прегледи: 2833

46377

Започната от Borko7


Публикации: 7
Прегледи: 4682

34546

Започната от Bundy


Публикации: 12
Прегледи: 8838

32473

Започната от lsimeonov


Публикации: 351
Прегледи: 167541

17739

Публикации: 199
Прегледи: 107796