• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
29.03.2024 10:37

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Eзерцето на Борко - подготовка

Започната от Borko7, 11.03.2013 07:27

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Borko7

Maй се отказах да поръчвам тръби и клапи от чужбина, за да не се затруднявам с напасването. Само трябва да измисля начин да боядисам скимера, сифона, и дюзите.

Днес копах още малко, но попаднах на тръби и трябва да ги махна от полето преди да продължа.
Вече се поспречках и с баща ми и бидоните за филтрация зад елхата се редуцираха от 2 на 1. Т.е. Ще имам общо 2 бидона за филтрация - утаител и водопад. Утаителят мисля да го направя комбиниран. Т.е. в бидона вкарвам втори по-малък кош където ще има някакъв пълнеж. Не съм решил какво да е точно и затова питам за мнения:
1. Утаител + механична филтрация (четки, гъби..) и водопад с "moving bed".
2. утаител + механична фитрация и водопад с пясъчен филтър.
3. утаител + "moving bed"(http://www.koiphen.com/forums/showthread.php?39476-Wayne-s-Static-amp-Moving-Media-Combo-Filter-for-QT-(DIY-Nexus))  и водопад с пясъчен филтър.
Последният вариант звучи най-добре, но не съм сигурен до колко лесно ще го направя.

Другото което обмислям е да сложа 2 по-малки помпи вместо една голяма. Една след сифона, утаителя към връщаща дюза в езерцето и втора от скимера към водопада. Така зимата мога да спра лесно скимера и водопада като изключа помпата, а сифонът и другата филтрация ще продължават да работят.

Третото, което измилих е вместо кранове да сложа тапи на тръба. Например тръбата от дънни сифон влиза в утаителя по средата на височината му. Ако реша да ги изолирам за почистване само бъркам в бидона и слагам капачката на вливащата тръба. Подобно може да стане и за скимера. Само след помпите може да оставя кранове, но те са малки и евтини.
I don't know half of you half as well as I should like,and I like less than half of you half as well as you deserve

xoxi

На теб обема ще тие малко и сдва бидона пак няма да имаш проблем .За вариантите каквото и да избереш ефекта ще  е един исъщ ,само добре си помисли за почистването на пясъчния филтър който ще комбинираш с фонтана как ще става .За тапите и аз съм минал на този вариант но ще ползвам ревизии където тапат е на винт и налягането не може да я избута, в моята цяла система ще ползвам 3 крана.И аз мислх да ползвам две помпи но сега намерех в един саид една която има дебит 5800л и мисля нея да исползвам моге да е потопена може и да е външна.Ако оставяш зимата да работи сифона мисля че много ще размесва водата, аз зимата го спирам тази зима бях оставил една глава да върти водата но беше на една тераса която е на 70 см от дъното.

Borko7

И аз разчитам, че езерото ми е малко, но пък искам да го напълня с много риби и мога да премина от златни на кои.
Почистването на пясъчния филтър-водопад е на същия принцип като при стандартен пясъчен. С въздух, като тръбата за изтичане на мръсната вода трябва да е под нивото на водопада. (Кенет Уолъс от Коифен прави така филтрите.) Ако водопада е с moving bed, той ще се самопочиства. А механичната филтрация мисля да я чистя механично. Просто вадя кошницата с филтриращия материал и я промивам с маркуч. От утаителя ще трябва да чистя утайката с помпа.

Колкото повече мисля, мисля че ще избера или пясъчен филтър или moving bed филтър. Няма да ги имам и двата. ЧУдя се кой е по-ефективен и по-лесен.

Сетих се да питам още нещо. С какви тръби или маркучи се свързва компресорът за въздух? По форумите все показват снимка на тънки тръби, а аз съм свикнал да е с гумен маркуч?
I don't know half of you half as well as I should like,and I like less than half of you half as well as you deserve

xoxi

Ами и аз съм с такъв пясъчен и съм доволен  но трябва и ув, за другия нищо не мога да ти кажа ,при мен ситемата за въздух е направена от ппр тръби ф 20 тези които се лепят с лепачка (виж началото на темата ми) на върха  бях злепил с полиуританов силикон винтил от кола и с компресор пусках въздух

Borko7

Ув лампата все я забравям. Имам една, която не ползвам и мисля да я сложа. Слаба е  - 9в, но все е нещо.
Ще погледна темата ти.
I don't know half of you half as well as I should like,and I like less than half of you half as well as you deserve

Borko7

Днес пазарувах. Купих си 2 бидона 220 и 150л. 220 за утаител + механична филтрация и 150 за био, скимер, дънен сифон и връщащи дюзи за TP. Доста добре изглеждат, но трябва да ги боядисам в черно.
Също трябва да измисля капак на сифона, защото в момента е с решетка. Не ми се дупчи обаче сифона, за да слагам въздух. Терсене ми е да разваля готов продукт с риск да го повредя.
Скимерът за съжаление се оказа малко по-малък от колкото си мислех и няма да мога да сложа помпа в дъното му. (растоянието между кофата и дъното е 5-6 см и ням да се събере една помпа.) Така че се връщам на вариант с обединяване на тръбите от сифона и скимера в утаителя. От там една помпа, която да разпределя водата по 3 направления. Или да сложа в един контейнер след бидона/утаител 2 помпи. чудя се кое е по - добре.

Имам 2 въпроса.
При обединение на 2'' и 1.5'' за общата тръба 3'' достътъчно ли е?
Колко трябва да е помпата за да направи хубав водопад широк 30-40см?
I don't know half of you half as well as I should like,and I like less than half of you half as well as you deserve

lsimeonov

Помпа в утаителя не е добра идея, попринцип помпата трябва да ти е в последния съд и оттам дирекно на водопада. При мен вече близо седмица работа, утаителя ми е пълен със всякакви боклуци, не ми се мисли ако помпата е там и ги мята нататък. За потока на водата и водопада, ако водата ще я пускаш по някоя ламарина примерно и 2000л/ч ще ти свършат работа, ако ще пълниш буферен обем и той ще премива, ще си трябва сериозна помпа за 40 см водопад. Разгледай снимките на моя водопад, максималната му ширина е 50см ориентирай се колко е събран на снимките и прецени сам какво точно търсиш, потока на водата на него е около 2500 л/ч без да се пълни буфер.

Borko7

Аз ще имам 2 бидона за филтрация. 1 - утаител и механична 220л, висок около метър. Водата влиза по средата, утаява се , минава през нещо (не съм решил какво) нагоре и се взема от повърхността. Помпата ще е или там на повърхността или в съседен малък съд, където водата ще е отведена по тръба от повърхността на утаителя.

2 бидон - био филтрация и буферен обем за водопад. Горният му край ще е леко отрязан и ще се сложи плосък камък. Това ще е водопада.

Ако съдим по твоя водопад 2500-3000л/ч и на мен ще ми стигне.
I don't know half of you half as well as I should like,and I like less than half of you half as well as you deserve

lsimeonov

Малко ще са тези литри, ако ще пълниш буфер, ето ти снимка на 2500л/ч пълнещи буфер с размери, 50х50х40 и как тече водата, при мен маркуча е пуснат върху една ламарина и не пълни буфера, мисля сега с втората помпа да пробвам да го пълня, така 4000+2500=6500л/ч мисля че може и да стане.

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi48.tinypic.com%2F24w6m9z.jpg&hash=2556160c489d0cc81e8f878c25eab33900614a27

а ето го и по ламарината същия поток как изглежда

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi48.tinypic.com%2Fv30h80.jpg&hash=dfef5cf48fffc25a45d0a79c15b0c2c3839dbdfb

Borko7

Проблемът не е ли, че когато нямаш ламарина водата минава зад камъните и се губи. С ламарината прескачаш дупката. Затова между буферния обем и камъните се слага пяна или цимент, за да може всичката вода да се насочва по водопада.
Иначе няма логика. с или без буфер обемът вода, който минава е един и същ и ще прави еднакво дебел водопад. Просто ще започне да тече половин минута по-късно, докато се напълни съдът.
Пробай да сложиш ламарината, но маркучаът да пълни съда и кажи как е.
При мен, както бидонът ще е със филтриращ матеирла може дебитът ми да падне, защото помпата ще работи срещу по-голямо съпротивление и тогава наистина ще трябва по-мощна. Но за празен съд не би трябвало, че влияе.
I don't know half of you half as well as I should like,and I like less than half of you half as well as you deserve

lsimeonov

Под ламарина има предвид това, маркуча ляга върху нея и не пълни нищо, все една си го сложил дирекно на скалата от която трябва да тече и няма буферен обем.

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi45.tinypic.com%2F2dcc187.jpg&hash=3d1f223b8833f61f4b8b9c2d21c71865074df23c

Проблема с буферния обем според мен е, че ако искаш 1см плътност и примерно 30-40 см ширина, помпата ти трябва да може за 1 секунда да вкара в буфера обема на водата който ще излезе (примерно при мен размери 50х40х40=0.08м3=80л/сек=4800л/ч за да има водопада плътност 1см 50х40х41=4920л/ч) не знам дали правилно смятам, но колкото е по- малък буфера, по- малък поток вода прави плътността и обратно. Дай размери на бидона за буфер да направим няколко сметки.

toshle

Няма значение колко е обема на буфера колкото вкарваш толкова излиза на изхода моите водопади са 2 с буферни зони,  горния е широк 34-36 сантиметра вторият е около 60 см.и нито един не ми къса струята помпата ми е 5800 л/ч.

lsimeonov

Аз лично немога да се съглася, че обема на буфера няма значение, дай някоя снимка на твоите водопади. Немога технически да си обясня, как един съд от 200л и един от 40л които ще пълниш с една и съща помпа ще имат еднаква плътност на струята, според мен най голямо значение има лицето на буферния съд, колкото по малко по добре.

xoxi

Цитат на: lsimeonov - 19.04.2013 19:43
Аз лично немога да се съглася, че обема на буфера няма значение, дай някоя снимка на твоите водопади. Немога технически да си обясня, как един съд от 200л и един от 40л които ще пълниш с една и съща помпа ще имат еднаква плътност на струята, според мен най голямо значение има лицето на буферния съд, колкото по малко по добре.
И аз съм на мнението на колегата toshle ,по принцип при теб преди са се получавали големи загуби понеже помпата смучеше от езерото минава през филтъра и отива в водопада ,като мине през филтъра дебита ти пада на половина и загобите от триенето и чупкита накрая в буферния обем получаваш много малък дебит. Но ако сега го пробваш с буферен обем като вече помпата го качва директно в буфера няма да имаш проблем.

Borko7

И според мен само по себе си буферът няма значение какъв обем е. Би трябвало да има значение дали е пълен или не, защото пълнежът намалява дебита, както и до каква височина е, отново заради по-голямото налягане. Т.е. ако един буфер е по-висок може и да има някаква малко изменение на дебита и от там водопада. За себе си явно ще се пробвам с проба грешка.
Мисля, че бях чел някъде някакви готови формули за съотношение помпа / размер на водопада, но никой не се сеща.
I don't know half of you half as well as I should like,and I like less than half of you half as well as you deserve