• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
29.03.2024 00:54

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Езерцето на Божо

Започната от bojo82, 24.08.2015 00:20

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

драго димитров

Божо, езерото ти е уникално!!!
Въпроса ми може да е глупав, но да питам. Във какви съдове поставяш радтенията, че при мен се оказа проблем това?

vmax

Цитат на: bojo82 - 16.07.2019 00:39
Блатния ирис полудя , наближава 2м. височина а във уикипедия пише от 75 до 160см. :)) Успешно замества папура , но откъм коренова система го превъзхожда многократно по отношение на филтрация.  Папура го отстраних напълно , защото беше на път да пробие фолиото и да напука периферията.
Vmax , цинков оксид тази година съм слагал само веднъж пролетта просто няма нужда. Дори помпата направих с таймер да се пуска само през ноща.

https://m.youtube.com/watch?v=ZnWfT7kWUUQ&feature=youtu.be

Изпратено от моят SM-N9005 с помощта на Tapatalk
Ирисчетата и мен ме радват. Явно са доста непретенциозни, щом виреят при мен. Предполагам това, че имат доста сериозна коренова система им помага да се чувстват добре при всякакви условия. Моите тази година направиха доста  шушулки които натежаха и взеха да клюмват, та се принудих да ги връзвам. Не, че ми трябват, ама друго е да си произведеш реколта, пък и мисля да "залеся" някой близък водоем със семена.
Ако спираш помпата за филтъра, не е много добре, понеже със сигурност част от бактериите измират, поради липса на храна и кислород, но съм убеден, че за голямо, разработено, залесено и не пренаселено езеро като твоето няма да е фатално.
Относно водораслите, като всяка една "болежка" колкото по рано почнеш да я лекуваш, толкова шансовете за успех са по-големи и ефекта е по-бърз :) Затова хората на пролет още си слагат алгиециди и лекуват профилактично. Пък аз нито вода сменях, нито езеро чистих и затова си и патих с толкова много водорасли.

bojo82

Цитат на: драго димитров - 17.07.2019 17:16
Божо, езерото ти е уникално!!!
Въпроса ми може да е глупав, но да питам. Във какви съдове поставяш радтенията, че при мен се оказа проблем това?
В момента е трудно да се каже че са "насяти" защото коренищата вече са погълнали чувалчетата от засенчваща мрежа с пясък в които бяха отначало. Едната водна лилия просто лежи на фолиото трета година без грунд. Всички други са в пясък и чакъл но водата ми е "отровена" от нитрати и според тестовете дори не би трябвало рибите да са живи толкова дълго време :)) Вашата вода е "друга" и не мога да дам съвет.
Драго , езерото си е жив организъм и като такъв му трябва време за да се развие , а на собственика търпение и упоритост за да разбере какво му е необходимо.

Vmax  , знаеш ми мнението че не разчитам много на помощ от бактерии :)) В смисъл сигурно ги има във филтъра но мисля че са много повече в самото езеро където за 12ч. няма как да свърши кислорода. А през ноща когато би трябвало да се покачи консумацията му помпата си върви.

Изпратено от моят SM-N9005 с помощта на Tapatalk

bojo82

Посрещнахме още една пролет. Коитата и кометите са живи и здрави , принцеси почти не останаха и няма да мъча повече да ги въдя. Освен това бях оставил няколко големи жабока за "цвят" , но се изненадах много когато видях един да държи в уста голяма принцеса. Последва моментално източване на езерото екзекутиране на жабите и пръскане с белина за да унищожи останал жабешки хайвер и зелентията по фолиото. Проблема е решен (за сега).

Друг проблем е , че ми загина водния зюмбюл (този адаптирания за България не топлолюбивия). Ириса го "измести" и унищожи. 
На някой да ми се намира вповече ? Мога да предложа замяна по желание.

Тази година най-накрая спрях загубата на вода от водопада. Камъните смучеха прекалено много вода и сложих мембрана.
Отгоре пуснах култивирана къпина която върши три неща. Хем прави сянка на мембраната , хем смучи нитрати от езерото и не на последно дава много едри и сладки къпини.https://i.postimg.cc/LgVWykCx/20200520-091150.jpg
https://i.postimg.cc/bSjXVwzw/20200520-092314.jpg
https://i.postimg.cc/87z203VM/20200520-092306.jpg
https://i.postimg.cc/Mfw4b3Dc/20200520-092246.jpg
https://i.postimg.cc/yDwz3PwR/20200520-091121.jpg

vmax

Аз в моето вече съм решил, че ще гледам само растения които си виреят и оцеляват зимата в него :) Никакви писции и топлолюбиви зюмбюли :) Нелепото обаче е, че тази зима беше толкова топла, че един корен воден зюмбюл взе че оцеля, без да му светя и топля зимата прибран в помещение, което даже не се отопляваше :) Лизимахията да не ти е погинала и тя, че не я виждам. Пък мен супер ме кефи и искам да ми обземе езерото, но много бавничко расте :( Каква е ролята на гредата?

bojo82

Ееех най-сетне се появи един езерняк. Помислих че раздела ни е "пресъхнал"  :)

Умря ми само нашенския зюмбюл (подарък ми беше от колега от форума). Тръгна много добре , разви се огромна туфа , но после ириса буквално го смаза. Направих огромна грешка че ги сях в съседство , а и пропуснах да го спася не вярвах че ще погине  ... 
Ето този : https://zelena-prolet.com/Pontederia_cordata

Гредата е , за да ходя по нея ... сменях засенчващата мрежа с нова и нямаше как да я зашия където е водата.  Не съм довършил още "паяжината" и затова си стои там.

Лизимахията е по-жива от всякога , дори излезе на припек из райграса. Сега я засаждам на друго място че ириса и нея избутва но тя е корава не вярвам да се предаде. Трябва да я снимам.

Имаш ли малки рибета ? при мен за сега няма нищо , само ядат тия прасета.

bojo82

Ето я лизимагията , малките ирисчета са поникнали от семена. Подарявам ги ако някой съфорумник иска , ако не ще отидат на някой язовир:
https://i.postimg.cc/XXvpcpKB/20200530-183628.jpghttps://i.postimg.cc/p9xd9TXT/20200530-183643.jpghttps://i.postimg.cc/mc8Tty5X/20200530-184000.jpghttps://i.postimg.cc/4nKXxtbP/20200530-183636.jpghttps://i.postimg.cc/ppbMVSdV/20200530-184320.jpghttps://i.postimg.cc/75Hcfrr4/20200530-184335.jpghttps://i.postimg.cc/N54ChC9z/20200530-184344.jpghttps://i.postimg.cc/mc0830Jt/20200530-184359.jpg

vmax

Воалното кои най в дясно на предпоследната снимка е голям красавец. От къде е купувано? И аз бях на път да си взема едно бяло от един местен магазин, но като го извади и го огледах по обстойно, се оказа че има деформации по устата и се отказах. Стигат ми моите кривондалестите :)
Цитат на: bojo82 - 30.05.2020 01:00Имаш ли малки рибета ? при мен за сега няма нищо , само ядат тия прасета.
Аз малки не очаквам и да имам. На моите не им е хич до размножаване. Всяка година все едно и също, чак почва да ми писва и да се обезсърчавам, като ги гледам такива. Лежат по дъното или са летаргични на повърхността в определени дни и части от денонощието. Усещам, че нещо не е както трябва с тях, но не знам какво. PH, паразити ли. Не знам вече. На натривки под микроскоп видях, че имат триходина и третирах с КП. Нямаше ефект. След няколко седмици третирах с Tetra Medifin (Формалин§Мелахитово зелено) и после не съм вземал натривки, но предполагам че пак няма да съм я преборил :( Пък принципно е супер лесна за лекуване, но с това високо PH ми се струва, че никакво лекарство не може да е ефективно и да подейства. Проблемът е, че не съм 100% сигурен дали тя е причината за симптоматиката им.

bojo82

Воалните коита всички са Венци от сайта езернириби.  Да спецялно това е голям красавец защото си запази шарката , но като цяло цветовете им мнооого се изменят с времето за жалост. 
     Аз също имам едно дефектно кои което си изгуби окото , сигурно в битка.  Имам двама калпазани от коитата (писал съм за тях) които изядоха очите на шишарките , а впоследствие и на доста принцеси затова вече само комети , големи принцеси и коита бих пуснал в езерото.  
    Напоследък се замислям за едно две толстолобчета , но не знам как ще се отразят на водните лилии. Някой от форума дали има ?

PVV

Голяма красота! направо се замислям да махам повечето комети и да взема воални КОИ. За добричлията ли става въпрос за коите.

vmax

За Венци
Цитат на: PVV - 01.06.2020 19:52Голяма красота! направо се замислям да махам повечето комети и да взема воални КОИ. За добричлията ли става въпрос за коите.
За Венци Струнджев от http://www.ezerniribi.com/ става въпрос. Доколкото знам неговите бяха внос от Израел. Воални кои имаше в новият магазин на гърба на пазара в Разград. Тази която аз гледах беше от там и според продавача ги е взел от русенско. Ценообразуването му обаче е малко странно :) Без оглед на размера на рибката, и днес са на една цена, утре може да ти каже съвсем друга :) Жалко че беше леко деформирана. Другите може да нямат забележки.
Цитат на: bojo82 - 01.06.2020 17:29Напоследък се замислям за едно две толстолобчета , но не знам как ще се отразят на водните лилии. Някой от форума дали има ?
Това с цел да хапват водораслите ли?

bojo82

Да , интересно ми е как ще се справят с водораслите напролет. Рибар съм но не съм хващал толстолоб освен случайно на блесна. То аз по принцип ходя предимно за хищник. Рибовъдите ги представят като машини за унищожаване на водорасли та ще видим ...

bojo82

Абе тая година водата в езерото за втори път цъфти. Предполагам е от дъждовете и жегите които се редуват циклично. До преди седмица се беше избистрила като сълза и сега пак позеленя. 
Нишковидни нямам , тях ги оправих с цинковия оксид .
 При вас така ли е  с цъфтежа ?  Ще взема да подменя 1/3 , хем ще ги поизлъжа да хвърлят хайвер :)

vmax

Цитат на: bojo82 - 08.06.2020 23:09Абе тая година водата в езерото за втори път цъфти. Предполагам е от дъждовете и жегите които се редуват циклично. До преди седмица се беше избистрила като сълза и сега пак позеленя.
Нишковидни нямам , тях ги оправих с цинковия оксид .
 При вас така ли е  с цъфтежа ?  Ще взема да подменя 1/3 , хем ще ги поизлъжа да хвърлят хайвер :)
При мен цъфтеж няма, но не са падали и големи дъждове. Даже поизпразвам езерото когато го дават да вали, да се понапълни с по кисела и мека вода. Предпоставки за цъфтеж има и при слаба циркулация на водата. Не знам при теб как е в момента. Нишковидни иначе си имам :( Боря ги с това aqua-source-blanketweed-resolve и сякаш има ефект. Сложил съм и ечемичена слама :) Цинковият оксид още при пролетното почистване ли те избави от нишковидните или после си третирал пак с него?

bojo82

Всъщност след като сутринта подмених 1/3 от водата май намерих виновника за проблема. Ето това коренище от кана е умряло зимата и усилено гние в момента. Няма да ти казвам на какво смърди. 
https://i.postimg.cc/Q9S6sNzY/20200609-141922.jpg
Огромно е , но имаше и част която е жива и бяха напукали издънки на каната. Те ме заблудиха че цялото е живо , а всъщност жизнена е била само малка част от него.
Мисля че само големия обем вода и растенията са ме спасили от по-сериозни проблеми.
Цинковия оксид сложих преди месец или около месец след пролетното почистване. Нишковидните (бяха само наченки) ги стопи , и те допълнително са отежнили ситуацията. 
Добре че се усъмних , как такова голямо коренище има само 3 издънки кана...

Similar topics (5)

26300

Публикации: 20
Прегледи: 29655

59580

Започната от jodeci


Публикации: 3
Прегледи: 3199

53877

Започната от beloslav


Публикации: 4
Прегледи: 2921

50239

Започната от nekros


Публикации: 7
Прегледи: 4854

46241

Публикации: 14
Прегледи: 9346