• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
29.03.2024 10:53

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Езерцето на Божо

Започната от bojo82, 24.08.2015 00:20

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

PVV

 =-O  Не бих се решил на подобно нещо. Имам чуството , че всичко ще се прецака ако го направя. Първите две години на моето езеро беше голяма борба с зелена вода водорасли и тн. Сега всичко се стабилизира и честно казано не смея да бутам. Поздравления за смелостта и дано всичко да е наред след рестарта на езерото. Тези воалните кои много кефят. Ще заменям златните явно с подобни. Но имам чувството, че именно златните са "чистачите" на езерото и не знам ако намаля драстично броя им дали няма да сгреша.

bojo82

Рибите ги държах в 3 бидона по 200л. с аерация и ежедневна подмяна на 50%от водата. Те също минаха курс на дезинфекция и извадиха много глисти :))

В момента също съм наръсил около 1кг. бентонит във водата , имам усещането че им действа мн. положително (прави ги енергични трябва да меря параметрите). На първо четене всичко е наред , започнаха да се хранят. Поне на мен бентонита ми подейства мн. добре на кожата на ръцете и краката все едно съм се мазал със скъпи кремове :))

Аз също не бях мн.сигурен дали да направя тази стъпка , но всичко беше така омазано с бентонита че реших да рискувам. Още повече че мин.година ползвах филтъра/фризера за съхранение на щуки (за прясна консумация) , а и има  доста растения домъкнати от къде ли не. Реших че не трябва да чакам и сега е момента.
Наръсих и пресен зеолит под водопада.

Кометите са най-страшния враг на нишковидните (след цинковия оксид). Имам и доста от тях селектирани набор 2017 (груповите снимки) , направо се виждаше как пасът. Другите отиват по направление стръв за щука :))
Поздрави. Пишете при вас как е ?

bojo82

Параметрите на водата , PH-7,2 ... по-ниско от обичайното 8~8.4. Може би затова рибите са по-жизнени. Като изключим нитратите бива  :https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180917/12c5b1c2a5ffdd7c7b9b63e187c2dcbf.jpg

Изпратено от моят SM-N9005 с помощта на Tapatalk

vmax

PH-то проверявал ли си го с дигиталният, че ми е странно толкова неутрална вода с тази твърдост? Аз на тези лентички от много време не им имам много вяра :) Предполагам си ползвал натриев бентонит (понеже калциевият е по-трудно намираем), който като цяло би следвало да повиши твърдостта и PH-то на водата.
Моите нитрати тази година пак са ниски, което явно не пречи на нишковидните да процъфтяват, но със сигурност пречи много на всички други растения. Затова догодина съм решил да копая друго малко езерце което ще е само растително и в което ще има прилично количество хранителна почва, та се надявам поне там да успея да се порадвам на някакви водни растения. Странното е че в растителният ми филтър се е завъдил някакъв воден мъх, който не знам от къде се е взел. Може да е от някакви спори от торфеният мъх който бях слагал. Ако успее да оцелее от нишковидните и се разрасне ще стане супер.

bojo82

Електронния най-вероятно ще се наложи да го сверя , но ще проверя ?

Снимай този мъх че ми стана интересно ?

Изпратено от моят SM-N9005 с помощта на Tapatalk


vmax

Щракнах една снимка,на която не знам до колко ще се види нещо :) Понеже мъха е доста малко като количество, но за сега се държи, въпреки нишковидните. Прави ми впечатление, че не е захванат за нищо, а очаквах да расте от някой камък.
Снимка на мъха
Тази година ще правиш ли опит отново да съхраняваш хиацинт и писция? Че аз мисля да правя втори опит, но все още се чудя как :)

bojo82

Тази вечер останах по-свободен и замерих и с PH метъра и с лентички резултата е почти сходен.  Учудващ бе и резултата от водата от хидрофора почти кове 6.5. Миналата година я мерих многократно и беше с много по високи нива над  8. Разликата е че тази пролет прочистих яко сондажа с еърлифт и излезе страшна гняс със доста остатъци от насекоми и черупки от охлюви. За съжаление обаче нитратите си остават адски високи още от сондажа , явно комшиите яко торят.

От хиацинта се отказвам , след като преоткрих водната мента(расте като луда , охае вълшебно и има много коренища) не ми е нужен , а и не се рабрахме нещо.

Сега започвам да кроя планове за зимата ... ще ми се да оставя слаба аерация , че са много рибите. В същото време мисля да направя заслон поне малко да забавя топлозагубите и да не стане леда пак 20-30см. че руши и бетона и камъните а може и някъде по ръба да скъса мембраната. А и нещо ми подсказва че тая зима няма да е пролетна като предната , в момента навън е 8° а не си спомням да съм ползвал отопление през септември други години ...
Знам че заслонът ... найлон-вата-найлон върху конструкция тип оранжерия ... няма да има особен ефект но поне ще пази завет и няма да трупа сняг който допълнително одебелява леда.  Как мислите дали ще има ефект ? Целта ми е да върви слаба аерация или циркулация на водата и да не хваща дебел лед , до сега за 4г. не съм си го и помислял но рибите растът и мисля тази зима да е малко като тренировка за вбъдеще.https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180925/4252eb7cf78fd8a7cdff031964f9b08a.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20180925/2d7e4f44fab02fee68e6a325a550e7e2.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20180925/148cf3bd170dba5d11ddd85d36f85898.jpg

Изпратено от моят SM-N9005 с помощта на Tapatalk


vmax

Дебелият лед си е изолатор и колкото повече лед и сняг има отгоре толкова по-постоянна ще бъде и температурата на дъното. Тоест според мен по-лесният и добър вариант е просто да имаш зона или зони с аерация от която да се отделят вредните газове, понеже те убиват рибите, а не студа. За предпазването на бетонният бряг можеш да ползваш бутилки, но не е много красиво :) Като идея можеш по брега да бетонираш кабели за подово отопление или китайците продават едни други с мощност около 20-40W на метър и с някакво термореле да ти топят леда по брега когато температурата е под 0-та :) Проблема е само, че не знам бетонната замазка, дали няма да се напука от тези постоянни температурни разширения.

bojo82

Проблема със студа не е за рибите , а в това да не би заради аерацията да изстуди много водата и да направи дебел лед около изхода на аерацията ! Понеже балончетата излитайки от водата пръскат вода и ще натрупват лед. Така намаля полезният обем вода , а с доливане е трудно трябва да пускам маркуч от вкъщи. Нагрвателите са безсилни срещу леда ...   Шишетата съм ги използвал и вършат работа ,но в един номент  ледът ги избутва нагоре. Всичко зависи от това колко време е продължителността на минисовите температури.

Изпратено от моят SM-N9005 с помощта на Tapatalk


vmax

Ледена шапка около аерацията със сигурност ще има, но не чак толкова голяма, че да намалее полезният обем вода, особено на голямо езеро като твоето :) Моето миналата година беше с аерация, която беше пусната на около 40-50 санта под повърхността и нямаше съществена промяна на температурите на дъното. Аерацията за мен е по-добрият вариант от покриването. Ако под покривалото няма достатъчно обем въздух и е сравнително плътно, макар и без плътен лед в езерото също има реален риск от задушаване и отравяне на рибите.

bojo82

Много полезен отговор изхождайки от опита ти ! Благодаря.

А колко беше приблизителния диаметър на незаледеното пространство ?

Едно камъче ли си използвал или повече ?

Пробвал ли си вместо аерация , циркулация на водата през малък филтър не през водопада и растителния ... просто да прецежда боклучетата във водата и да се връща с маркуч от малка височина няколко сантиметра над повърхността ? Хем слаба аерация хем малко филтрация.

Това че температурата на дъното не се е променила е добра новина. То миналата зима не беше и зима но все пак ...

Изпратено от моят SM-N9005 с помощта на Tapatalk

vmax

Аератора ми беше доста малък, останал от едно време. Може би около 3-4W :) Тоест количеството въздух което правеше не беше чак толкова много и въпреки това беше достатъчно да има отвор в леда. Диаметъра на дупката да е бил около 10-15 сантиметра, като зависи и колко е било студено. При продължителни студове си правеше почти плътно похлупаче от лед, но логично винаги имаше дупчица от където си излизаше въздуха.
Бях пробвал с помпа през растителният филтър, без водопад но температурите тогава бяха доста по-ниски. Все пак обема на моето не е голям, а площта на растителният ми филтър е голяма и охлаждаше водата много. Въпреки това ми се струва че нямаше да има риск за рибите, но не виждам и смисъл да се ползва помпа, като аератора според мен върши по-добра работа за целта. Така или иначе зимата активността на рибите е нулева и няма какво толкова да се филтрира. Някой ползват малодебитни помпи като насочват изходящата струя към повърхността, което също прави даденият участък да не замръзва. Фери ако не се лъжа, мисля беше споменал че ползва похлупак от стиропор с малка дупка в него захлюпена на повърхността и под нея аератор. Варианти много :)

bojo82

Ще го измислим , ето я облъчената с  химия комета нищо и няма :

https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180927/9519de12bf8ae19c1ba629846553f7c8.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20180927/3999b67ff123b874b9c1d0fa8210a276.jpg

Изпратено от моят SM-N9005 с помощта на Tapatalk


bojo82

Презимувахме успешно горе долу още една зима. Днес е 15° реших да пусна малко скимера да обере боклуците. https://uploads.tapatalk-cdn.com/20190131/038f6a6aeb3e3f123d3b0204d566895c.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20190131/6ccdc7daf770b565fd1696a4431e9d4a.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20190131/ef03eab67375800265b30138896141b8.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20190131/0e9e31c880336878f40531fe8379c27c.jpg

Изпратено от моят SM-N9005 с помощта на Tapatalk


vmax

При твоето пролетта направо е дошла :) На моите още не им се мърда от дъното. И езерото ти е чистичко от към водорасли, а моето пак е джунгла, както след всяка зима :'( Не знам вече какво толкова има в тази вода, че избуяват толкова много :( Тази година май успях да съхраня успешно писция и воден зюмбюл, не и без помощта на нагревател и китайска grow led лампа  *YAHOO*

Similar topics (5)

26300

Публикации: 20
Прегледи: 29702

59580

Започната от jodeci


Публикации: 3
Прегледи: 3204

53877

Започната от beloslav


Публикации: 4
Прегледи: 2921

50239

Започната от nekros


Публикации: 7
Прегледи: 4855

46241

Публикации: 14
Прегледи: 9346