• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
29.03.2024 10:41

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Езерцето на Божо

Започната от bojo82, 24.08.2015 00:20

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

vmax

В някои страни ако ни видят какви грижи полагаме за съхранението на този плевел ще ни линчуват  :-D Защо не пробваш няколко коренчета да сложиш в богата почва покрита със съвсем малко вода отгоре. Така от почвата би трябва да може да си набави всичко необходимо, без да трябва да се добавят изкуствени торове, което дозиране според мен е по-проблематично.
пп. Сещам се миналата година като се мъчих да съхранявам моя, че търсих информация за съхранението му зимата и попаднах на една снимка която ме впечатли :)
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.koiphen.com%2Fforums%2Fattachment.php%3Fattachmentid%3D425769%26amp%3Bstc%3D1%26amp%3Bd%3D1324209469&hash=aa21701fca4c862076694ca81097c9353c0e047d
Ето и статията към нея: http://www.koiphen.com/forums/showthread.php?126268-Best-way-to-overwintering-water-hyacinth която може и вече да си я чел, но в нея пише зимата да не се подхранва, понеже ще загине.

bojo82

Статията я бях чел но (mud) си го преведох като тиня и затова го отхвърлих като вариянт за през зимата , заради вонята. Пък той имал предвид почва .... За съжаление май вече е късно , измират поголовно а бяха станали около 30 броя за месец.  Абе те много статии има но докато се изпробват всички начини на съхранение на хиацинта , той както бързо се разраства така и бързо умира. Със сигурност разбрах само че не понася изкуствени торове , подведоха ме статии как това растение едва ли не в керосин да го потопиш ще го превърне в чиста водица. Дозата беше минимална 1гр. тор На 1литър. За съжаление експеримента май приключи за 3-4 дена , а как ме е яд само.

vmax

На снимката от 16-ти изглеждат сравнително добре. За 2 дни толкова ли бързо да се скапали. Ако все пак има нещо запазено, пробвай и в почва. Понякога макар и привидно да са си отишли, при подходящи условия успяват да избият нови свежи издънки. Мен ми се струва че растението има нужда и от влажен въздух за да не му изсъхват и изгарят листата, затова съхранение в мазе ми се струва удачно, стига да му се осигури достатъчно светлина и топлина.

bojo82

Ще пробвам един корен в почва с вода , останаха само няколко. Не знам в тая кал на 25-30°С няма ли да загният корените като няма движение на водата. Просто перфектни условия за загниване ама знае ли се.  А защо като ги внесох вътре стеблата им се издължиха. Ако сваля лампата по-ниско до тях (сега е на 30см. от водата) , дали ще станат пак компактни. За сега не свалям лампите за да не изсушават въздуха уж.

Днес смених цялата им вода с мътилка от филтъра на езерцето. Дано потръгнат пак , но ако не се торят зимата не виждам как ще изкарат.

vmax

Дано имаш успех, за да почерпим опит :) Като цяло не беше ли рано за зазимяването им? 25-30 градуса обаче ми се вижда висока температура. При по ниска температура шанса за успех ми се струва по-голям, понеже жизненият цикъл на растението се забавя и по-дълго време би понесло неблагоприятните условия. Докато осигурявайки му оптимална температура за растеж, ако нещо от другите му необходими параметри не е в оптимални граници, поради забързаният му метаболизъм, загиването му също ще настъпи бързо.
Ама и аз давам съвети, сякаш моето съхранение беше успешно :-D Но то не пречи да си разсъждаваме на глас, току виж сме открили истината :)

bojo82

Абе аз не точно ги зазимявам , по скоро ги уча да станат стайни китки и ги вкарах рано за да имам време за корекция ако станат фалове. Както и стана де. И не тръгвам с мисълта да оцеляват зимата , а да им създам оптимални условия да си живеят вкъщи. Само слънце не мога да им поръчам ама с лампи ще стане , според мен по важна им е топлината и манджата пред светлината. Останаха няколко от най-големите корени и сега започваме отначало. Изкуствени торове не понасят , сега ги забих в градинска пръст и огнил тор около 3-4см. На дъното и другото 15см. вода от филтъра. Отделно засадих един корен в кофа от боя в обратно съотношение почва към вода. Направих им и тъмно на корените (така обичали) . Инак в езрото ги разбрах че подивяват ама ако не се научат да виреят в къщи да (презимуват) заминават в коша.


Роголистника се отпуши и догодина мисля да застеля цялото езерце с него да се огоява с нитрати. И без това рибите го обожават.




https://s26.postimg.cc/l61d3eivd/IMG_20170922_092357.jpg

PVV

Красота. Този роголистник от язовир ли го взе и как го закрепи на дъното.

bojo82

22.09.2017 23:20 #157 Last Edit: 24.09.2017 21:46 by bojo82
Роголистника е от едно микроязовирче с кристална вода , бъкано с щука. Това язовирче ми е като учебник за моето езерце. Правя го на снопчета и с ластик за коса за едно камъче като котва го мятам където ми хареса. До сега не вървеше много , но последно време тръгна и расте с часове особено на припек. Явно харесва ниското есенно слънце.


Публикациите са слети: 24.09.2017 21:46

За сега ги закрепих с водата от филтъра.  Прави ми впечатление че коренът който е засаден в почва се развива доста по бавно и още не е пуснал издънки за разлика от другите
И листата му остават по-малки , но за експеримента ... остава си засаден и толкоз !


https://s26.postimg.cc/56hnal0jt/20170924_214227.jpg

https://s26.postimg.cc/4i8srn1u1/20170924_103007.jpg

bojo82

Явно имаме само един изстрел със зюмбюла :) Докато се зачетох как да го спасявам се оказа че от август 2017 е бан-нат от цялото ЕУ и е збранено  да се отглежда в разсадниците , съответно изнася , внася и т.н. Бил чудовищен вид растение , което застрашавало от разселване в цялото ЕУ. А таласъмите си ги внасят от Азия и Африка с куп нечувани болести (най-вече ментални) кат мирни теменужки. Смях смях.
https://www.watersidenursery.co.uk/elodea-crispa-water-hyacinth-ban/


vmax

Наистина не разбирам драмата им с въпросното растения предвид, че не знам някъде в EU където би могло да изкара успешно зимата :) Пък колкото и да е бързо развиващо не вярвам за няколко месеца жизнен цикъл да успее да сътвори чак такива поразии. Твоят гледай да го съхраниш, че сега като няма да го има вече на пазара, ще му скочи цената и ще се завърти една нелегална търговия  :-D Мен по ми е кофти за водната чума, че ми беше грабнало окото и мислех да пробвам да си я заселя в езерото. Дават я като подходяща за конкуриране на водораслите, понеже абсорбира амоняка от водата.

bojo82

02.10.2017 07:41 #160 Last Edit: 02.10.2017 10:36 by bojo82
Да , вече съм спокоен че големите плавателни реки в България няма да се задръстят с хеацинта и корабите ще си джиткат на воля  *JOKINGLY* . Ама тя целта е да се налага забрана след забрана ,  за да се мачка народа и да навежда смирено главица докато пасе тревица. Като гледам каква е активноста във форума не знам дали ще смогна да задоволя търсенето , ако искаш да те включа и теб в играта. Дай ми само данни за доставка на ЛС , хем ще имаме по голям шанс за презимуване.Предложението е сериозно!

Тая водна чума , май и тя иска ниско Ph и топла вода. По добре роголистник.



vmax

Изкушен съм да го пробвам пак, но като знам, че даже и да успея да го съхраня зимата, напролет като го бодна в езерото, то най-вероятно ще се спомине и ми секва ентусиазма :) Моето езеро даже нашенският зюмбюл не хареса, какво остава за разни по тропически видове. Хранителни вещества ли няма, PH-то ли им е високо, незнам вече, но нищо не вирее така както ми се иска и както се очаква. Даже и роголистника не върви. Нитратите продължават да са ми ниски и не знам рибите ли са малко, растителният ми филтър ли е твърде голям, ама нещо баланса между двете явно не е добре. Въпреки че водораслите и на ниски нитрати явно се кефят :( Чумата уж я дават с доста голям диапазон на твърдост и PH, но ми се вижда доста нежна и сигурно и тя няма да понесе условията в които ще я поставя. Дано догодина, нещата тръгнат по-добре и като се стабилизират и балансират, може да си помисля за някакви екзотики :)

bojo82

Тая сутрин заварих рибоците да се "бият" , реших тази година да отделя 2 принцеси и 4 принца в 80л. бидон с камъчета и аерация ... да видим какво ще стане. Двете големи червено и бяло са женските , по-дребните са мъжки но са на една възраст , при мен 3-та година.
Сега им хвърлих и чепка роголистник , дано не съм ги прекъснал нещо.
Не знам обаче след колко време да върна в езерцвто "бъдещите" родители от бидона ? Някой с опит да помага ...

https://m.youtube.com/watch?feature=youtu.be&v=rFaZON9qa_I

xoxi

Водата трябва да 11-12 градуса за да хвърлят хайвер ,сложи повече роголисник след това проверяваш дли има хайвер по роголисника и ако има махаш родителите след 3-4 дена зависи от температурата ще се излюпи .

bojo82

01.04.2018 21:48 #164 Last Edit: 02.04.2018 14:07 by bojo82
Благодаря! Водата е 15° малко е мътна заради роголистника незнам как ще видя хайвер ,  1/3 от бидона е застелен с роголистник.  Те женските ще хвърлят хайвера щото са като балони , въпроса е мъжките какво ще направят затова пуснах 4. Имам една мъжка комета от първите риби в езерцето е 3-4 годишен , той си знае работата но искам принцеси заради него ги отделих че другите мъжки не могат се вредят от него  :-D

Публикациите са слети: 02.04.2018 14:07

Май май ще стане играта , дано женските не пукнат че са изтормозени до край  , станаха 3 женски и 5 мъжки :


https://m.youtube.com/watch?v=QqFMiHUSxWw&feature=youtu.be

Similar topics (5)

28993

Започната от PAVLITO


Публикации: 44
Прегледи: 57894

16848

Публикации: 30
Прегледи: 18517

55898

Публикации: 33
Прегледи: 20120

50965

Започната от vmax


Публикации: 199
Прегледи: 117061

46580

Започната от pigggi


Публикации: 8
Прегледи: 5038