• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
29.03.2024 15:52

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Езерцето на Божо

Започната от bojo82, 24.08.2015 00:20

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

PVV

Аз слагам по една торба 5 кг. от Бриколажа всяка година и мисля, че се отразява добре на езерцето, което е около 3 кубика. Не съм мерил рН, само нитрати. Нитратите са ми винаги много големи, но предполагам , че това е от кладенчовата вода. Твърдостта също в Шумен е ужасна.С тези показатели не мога се боря, но рибите изглежда свикват и досега съм нямал проблеми. Тази пролет ми замина една голяма КОЯ, но така и не разбрах от какво. Нямаше ме и само ме информираха. Беше се забила в тръбата към филтъра, но може да е била засмукана след като е умряла. Другите за сега се чувстват прекрасно.

bojo82

По принцип имам 1 квадратен метър който мога да направя растителен филтър но не знам до колко ще даде резултат при положение че езерцето ми има доооста растителност и в момента и нитратите пак са в горната граница. А зеолита ще влезе в употреба в дългосрочен план , аз знаех че не може директно да повлияе нитратите. По скоро за напред когато рибите ще порастат и нещата ще се усложнят. А и при стартирането на водата напролет.
    Абе не мога да разбера хем има много нитрати а хем водата е бистра и нямам нишковидни... Дали теста с лентичите е вярен. Изобщо много неизвестни

vmax

26.07.2017 09:46 #122 Last Edit: 26.07.2017 14:16 by vmax
Аз почти нямах нитрати (около 1-2 мг/л измерени с течен тест), когато имах зверски бум на нишковидни.  Това което четох тогава за тях е, че предпочитат твърда вода с високо PH и високи нива на фосфати. Но като цяло всички водорасли в първоначалният си етап на развитието си имат нужда от амоний. Затова наистина зеолит е най-добре да се ползва напролет, когато все още биологичната филтрация не е заработила на пълни обороти. С покачването на температурата на водата, започва и отделянето на амоний, а и висшите растения, все още не са се развили и има риск от образуването на водорасли. Аз обаче, не съм фен на целогодишното му използване, защото абсорбацията на амоний му е толкова силна, че на практика, може да не остави "храна" за развитието на добра колония нитрифициращи бактерии във филтъра. В един етап когато зеолита се насити, няма да има кой да преобразува амония. Варианта е периодична подмяна на зеолита, на база тестове за амониий, които да хванат кога е настъпило насищането му. Това е на теория, на практика PVV си го ползва целогодишно без проблеми и то с прилично количество риби, тоест може би абсорбиращата му способност не спира рязко при насищането му или на този етап 5 кг не могат да се наситят за един сезон.
Относно нитратите, има бактерии които ги разграждат до азот. Даже май има и фирмени препрати продаващи уж такива, но не знам каква среда им трябва за успешното развитие. Ако не се лъжа май бяха анаеробни. Аз за експеримента, а и понеже половината ми растителен филтър все още няма нищо насято насях воден крес (кресон). Продават се пакетчета семена в магазините за сортови семена или другият вариант е ако го намериш в някой хипермаркет за салата :) Отрязано стръкче, се вкоренява във вода без грижи. Доста приятно растение е, но при мен и то не иска да се развива добре, иначе е много бързо растящо и със сигурност ще консумира доста хранителни вещества от водата.
https://s17.postimg.cc/5saeo8isf/DSC_0314.jpg
Аз разкарах зеолита да видим без него дали PH-то ще поспадне. Нитратите при мен продължават да са ниски, което ми е малко странно, понеже при предишното езеро бяха много високи. Всъщност затова и направих растителният филтър, но не вярвам малкото растения в него в момента да спомагат за чак толкова ниските му нива. Може би основната причина е, че рибите са малко и обема вода вече е доста по-голям. Но както казах, ниските нива на нитратите не ме спасиха от това няколко седмици да търмъча нишковидни, които доведоха и до това високо PH.

PVV

Зеолита не го ползвам целогодишно. Слагам го март месец, когато пълня езерото с нова вода и съм го почистил/ чистя тинята напролет/ .Махам го края на октомври , началото на ноември заедно със зазимяването на езерото и спирането на помпите. Мисля,че четох някъде, че се насища за 6 месеца, а след това започва да отдава. Не съм добре с химията, но го правя. Някъде ,четох да го активирам като го пека, но това не съм правил също. меря със същите ленти , и като замеря ще пусна  снимка да видите кво се казва нитрати.  :-)

bojo82

Това което ми прави впечатление от твоят тест е че на шишенцето пише 2017  09 , а на моето 2010 08 . Ако е това което си мисля са ми продали тестове с изтекъл срок преди 7 години.

Инак от прочетенето в чужди форуми разбирам за лентичките че показателят за хлор трябва да се отчете веднага след потапянето , а за PH и NO3 след 30 секунди а не 60.  За всички останали 60 секунди.  Абе като цяло трябва да имаш вродени гадателски способности.

След 48 часа и проверка на водата със зеолит , единствената разлика която отчитат лентичките  е липса на нитрити. Значи работи и ще ползвам 10кг. на изхода на бидона и ще правя контролни замервания през 10 дена да видим дали повлиява нитратите.

vmax

26.07.2017 15:41 #125 Last Edit: 26.07.2017 22:36 by vmax
Няма да се учудя и да продават тестове с изтекъл срок на годност от преди 7 години :) Последно в един зоомагазин в града попаднах на лекарство с изчегъркан срок на годност *NO* Хлора си пише, че се проверява веднага, но пак цвета е доста по тъмен от този с показателя за 0. PH също не мога да определя еднозначно с лентичките. Май вършат работа само за нитрити, нитрати и твърдост :) Новата серия лентички на JBL имат приложение за смарт телефони, което би трябвало по-точно да определя нещата. Но май са и по-скъпички. Аз съм си фен на течните, че нещата там са по-точни и може да си измерваш само това което конкретно те интересува в даденият момент.
Цитат на: discusfen - 26.07.2017 22:15
Ако се съмняваш в точноста на лентата можеш да я срежеш през средата на две и да мериш два вида вода да видиш дали дава разлика. Икономия брат от педесе сто теста вадиш.
Не се бях сетил за това :) Иначе с течните си го практикувам, но гадовете някои тестове нарочно ги правят с нечетен брой капки да усложнят сметките. С моята твърда вода, да не съм луд да капя по 20 капки на тест, то шишенцето няма да ми стигне и за 10 теста. Слагам на половина вода и после умножавам резултата по две *CRAZY*

discusfen

Ако се съмняваш в точноста на лентата можеш да я срежеш през средата на две и да мериш два вида вода да видиш дали дава разлика. Икономия брат от педесе сто теста вадиш.

bojo82

     Добавих около 15кг. Зеолит на изхода на филтърната система. Не мисля че може да свърши храната на бактерийките защото рибите, охлювите другия "добитък" и растенията непрекъснато "произвеждат".
      Нещо прочетох че растенията предпочитали първо да усвояват амоний преди нитратите. И само при изчерпване на амонийте започвали да консумират нитрати. Та ще видим
       Замислил съм и растителен филтър подобен на този на vmax , но ще е доста по малък. Растенията вече са засети в речен грунд , в който ще зария надупчен маркуч. Маркуча бавно ще вкарва езерна вода директно в корените на растенията. Като така се надявам да увелича ефективното усвояване на нитрати. Струва ми се че индийската канна усвоява доста нитрати понеже е много бързорастяща и дава много листна маса. Абе трябват си растения като хиацинта и писцията ама като не можем да ги избутаме зимата ...

https://s11.postimg.cc/kkexzf4r7/20170727_105801.jpg

https://s21.postimg.cc/7mua79m9j/20170727_105816.jpg

Една снимка на канната в езерцето от миналата година от 5 коренчета станаха 50 и около 2м. Висока колкото папура но зимата измръзна и умря. Сега пак засадих но мисля зимата да я завия с найлон с балончета. Тогава не знаех как се казва просто боднах 5 коренчета в езерцето и тя изригна.


https://s22.postimg.cc/d1o7p0mrl/20170727_134951.jpg

Daniella

Страхотна работа си свършил!И на мен ми предстои и разглеждам с огромен интерес!
Малко трудно се ориентирам в стила на комуникации във форума, но ще се науча!
пп. Канната иска зимуване на сухо/вади се/,иначе все ще ти отмира зимата :-)

vmax

Цитат на: bojo82 - 27.07.2017 13:58Абе трябват си растения като хиацинта и писцията ама като не можем да ги избутаме зимата ...
Каква ти зима, аз и лятото не мога да ги окътам  :'( Понтедерията при мен си загина :( Не ми върви със всякакви водни зюмбюли. Даже като видях, че заминава, я извадих и насях в саксия с хранителна почва и потопена във вода, но пак не си оцеля. Не знам какво не и харесва, твърдата вода ли, PH-то ли, ама то растенията се оказа, че по трудно се гледат от рибите :)
Каните наистина много бързо растат и при мен те май на-добре се развиват, въпреки, че едната взе и тя да жълтее :( Проблема с тях при мен е, че не са насети на голяма група да се крепят взаимно, явно пускат и плитки корени и понеже речната фракция не е плътна като пръста, като духне по-силен вятър и ги накланя :( И като полегнат върху някое по крехко растение, направо му виждат сметката.

bojo82

Жълтеенето на листата може да е липса на желязо , мерил ли си ? Аз подхраних зюмбюла (нашенския) със зелен камък и сега да не му е уроки върви. Спасих и две нектарини които си бяха пътници ... то от там разбрах за липсата на желязото и жълтите листа. Ма ти пък нямаш и нитрати във водата та не се учудвай :)

vmax

Нямам тест за желязо, но според мен причината му няма да е липсата, а по-скоро формата в която се намира.
ЦитатAlthough most of the iron on the earth crust is in the form of Fe3+, the Fe2+ form is physiologically more significant for plants. This form is relatively soluble, but is readily oxidized to Fe3+, which then precipitates.
Fe3+ is insoluble in neutral and high pH, making iron unavailable to plants in alkaline and in calcareous soils. Furthermore, in these types of soil, iron readily combines with phosphates, carbonates, calcium, magnesium and hydroxide ions.
Когато PH-то на средата е високо, желязото не може да се усвоява от растенията. Допълнително и твърдата вода пречи още повече за това.
Как да нямам нитрати? :) Цели 10мг/л ги докарах  :-D И аз си мислех, че те ща са причината да не се развиват растенията и затова преместих зюмбюлите в богата почва, но и там не успях да ги спася. Оставам с впечатление, че е май по-добре да не сменям вода в езерото и да оставя хем да се натрупат хранителни вещества, хем торфа да омекоти и подкисели малко водата. Въпреки, че нитратите в чешмяната са повече от тези в езерото, но и твърдостта и е по-голяма в момента.

Daniella

За растенията желязото трябва да е хелатно- зеления камък трудно  и бавно се усвоява!
Възможно е и липса на магнезий- и от това пожълтяват....
Не знам тук какви торове се предлагат за водна растителност.И рибките комплицират положението =-O

bojo82

Омръзна ми да кастря лилиите на всеки 15 дена и вчера им направих ограничители (обръчи) от pvc тръби за водопровод. Като така се надявам и да ги накарам да вадят листата етажирано :

https://s4.postimg.cc/7t5vkn0el/20170728_172944.jpg


https://s18.postimg.cc/4c9fegztl/20170728_173333.jpg

И бъдещията растителен филтър , още не е достатъчно залесен трябва си малко време. Фракцията е отделена от езерцето с мрежа за сянка. Нещо като голям чувал. Във фракцията е заровен надупчен на едро маркуч който ще влива на самотек от бидона. След преминаване покрай корените на растенията водата ще се влива в езерцето. Потока ще се регулира с кран. Целта ми е да "инжектирам" в корените на растенията вода богата на нитрати. Не изглежда голямо но събра 4 ръчни колички фракция.

https://s3.postimg.cc/j0clv4cab/20170728_173052.jpg


https://s3.postimg.cc/40osgfdir/20170728_173018.jpg

vmax

Предполагах, че на самотек, няма да е достатъчен дебита за захранването на растителният ти филтър, но съдейки по снимките, ми се струва, че си е приличен, понеже забелязвам вълнички от потока излизащ от него. Явно си е предостатъчен и със сигурност ще има ефект. Лилиите само заради скимера ли ги кастриш? Не е ли по-добре да го преместиш и да оставиш лилията да си прави по-голямо засенчване или мрежата над езерото е достатъчна.

Similar topics (5)

51228

Започната от darksaint


Публикации: 98
Прегледи: 64591

46619

Започната от tonik99


Публикации: 46
Прегледи: 20856

40819

Публикации: 255
Прегледи: 101700

33047

Публикации: 12
Прегледи: 12965

26300

Публикации: 20
Прегледи: 29711