• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
19.03.2024 07:20

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Езерцето на Божо

Започната от bojo82, 24.08.2015 00:20

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

bojo82


https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs33.postimg.cc%2Fyl5013uin%2FIMG_20160610_114126.jpg&hash=0d6d64d7b942cfd017892b8aafe7ebaf1c4042fd

Лявята лентичла е от водата в кладенеца , дясната от вода от езерцето . Май водата от кладенеца е отровена с NO3 нитрати. Как да сваля нитратите в езерцето , съвети всякъкви. Кометите също са на път и извадих вдичко от езерцето в бидони с вода от изворче

vmax

Нитрати се смъкват с чести смени на вода или с нитратна смола. За обема на твоето езеро вторият вариант е неприложим мисля, и остава честото сменяне на вода. Но водата от водопровода също е с прилично съдържание на нитрати, поне в моят край. Затова и правя растителен филтър, защото това е най-добрият начин да им се поддържа ниско нивото.
Дали виновникът обаче са нитратите. Симптомите за нитратно натравяне са бледа окраска, загуба на равновесие, апатичност, загуба на апетит, изкривявания и учестено дишане. Освен учестеното дишане, при теб май няма други симптоми, но не е казано и че трябва да ги има всичките. Тестовете наистина показват доста завишени нива, даже май са извън скалата, но може снимката да е направена доста по-късно от реалното време за направа на теста.

bojo82

При моите има потъмняване на окраската и дезориентиране. По опашните перки на 2 от кометите има наляти с кръв венички. Явно сега е друго от онзи ден , явно се е прецакал тотално азотния цикъл и от там тръгна всичко. Може би нещо е уморило бактериите в филтъра от там амонячно отравяне на коитата , аз сгреших и подмених цялата вода  , и сега кометите страдат от чисто новата нестартирана вода. И сега докато всичко улегне наново.Много растения в езерцето дали ще помогнат ?Аз от тоя тест да разбирам ли че водата в езерцето е по-добра от тази е кладенеца ?

Ivan_S

Мен пък леко ме смущава показанието на дясната лентичка (от езерцето), по-конкретно показанието за рН - дали е под 7 и ако да, колко под 7. Виждам, че КН ти е ниско. Тази комбинация на мен ми говори за постоянно или някакво пиково подкиселяване на водата. Ако съм прав, основният проблем в езерцето може да се окаже ацидоза при рибите.

"Киселинна болест (Ацидоза)
За безопасни стойности на pH , при сладководните водни обитатели, се счита нивото 5,5. По-ниските стойности са опасни. При Киселинна болест рибките извършват кръгови движения, отказват храна, хрилните капачки  леко се отварят и се засилва отделянето на слузесто подобно вещество. Ако не вземете бързи мерки рибката бързо ще умре."
(БАЕ)

Натрупването на нитрат е втори проблем, според мен. Нитратът може да е привнесен, но може и да си е производство на езерото. При прехранване на рибите, недостатъчно растения и/или малки смени на вода, нитратите се натрупват. Макар и не толкова опасни като нитритите, при големи концентрации също стават опасни. Пак казвам, според мен нитратът е по-малкия проблем, ако изобщо е. Моето предложение е да си тестваш рН-то, но с реактиви, както и амоняка евентуално. Липсата на нитрит не означава автоматично липса и на амоняк. В твоя случай не бих се осланял и на това, че щом има нитрати, значи има азотен цикъл. Цикълът може да се е сринал, а нитратите просто още да си стоят и да не се усвоени/отведени.
100 l. Malawi mbuna
Pseudotropheus saulosi - 7 бр. (2 m, 5 f)

vmax

Бледо розовите хриле, обаче не се връзват с амонячно натравяне. При такова, трябва да са кърваво червени към лилави.
Може да купиш и един тест за Амоняк, за да си сигурен там как са нещата.
пп. Не се бях загледал в показанията за PH, но в горното мнение има много резон и е абсолютно възможно това да е проблема. Още повече че обилното слузоотделяне, го имаш като симптом. Мен ми е интересно обаче, какво може да срине PH-то толкова? Някой киселинен дъжд?

Ivan_S

Колега bojo82, не пише от къде си, но в по-големите градове в читавите акваристични магазини могат да ти тестват водата. Не е нужно да купуваш скъпи реактиви, особено за амоняк, нещо, което се тества само 1 път при старта. Занеси в едно бурканче вода от езерцето и да тестват. Отхвърли проблем с водата, че е най-лесно и после търси други причини, ако трябва :). Според мен трябва да провериш амоняк, нитрити, нитрати, рН и фосфати. Да, някои от тези тестове може да се окажат излишни, но по-добре да си сигурен, че всичко е наред, отколкото да се чудиш дали проблема не е баш в параметъра, който не си проверил ;).
100 l. Malawi mbuna
Pseudotropheus saulosi - 7 бр. (2 m, 5 f)

bojo82

Първо благодаря на отзовалите се по-горе. PH ми е 7,2 и нитратите леко спадат.  Намерих тук един стар акварист за съвет , понеже съм от малък град и няма магазини .  Та според него почти 100% било бум на бактериална инфекция и ми даде метиленово синьо. Едната комета го беше много закъсала лежеше 48 часа безжизнено на една страна на дъното на бидона с вода и едва дишаше. Бях я отписал , третирах според указанията от него и добавих щедро шепа натрошена каменна сол , като същевременно повиших бавно температурата до 30 гадуса. Жената ме бъзикаше че ще правя рибена чорба , но така или иначе няма кво да губя. 24  часа след третирането рибата видимо е подобрена. Вече си плува нормално , и дори трудно я хващам. Водата цялата е в някъкви неща като ше ме извинявате сополи. Не знам дали това е нормално някои наподобяват прозрачни нишки или червейчета едва забележими. Сега след като закрепих здравето на рибите остава водата в езерцето. Как да третирам 10 кубика с вода. С метиленово синьо или нещо друго. Имам познат който работи в местното ВИК. Според него в  питейната вода се добавя само белина. А моите риби се чувстват отлично вече трети ден във вода от вик. Чудя се дали да не третирам цялата вода в езерцето с определена доза белина ,  след което да я сменя . Водата във филтъра няма да пипам. Много пъти сме чували че и най силната отрова е полезна в определени дози , но какви ? Не очаквам някой да ми даде съвет да сипя белина в езерцето , но как да дезинфкцирам тотално 10 кубика вода + растения и камъни ?

За това ви говоря , нещо като тении. Дали това е прочината за смърта на коитата нз.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs33.postimg.cc%2Fkdi7vcj2n%2FIMG_20160612_144633.jpg&hash=f95183299818b8bae9c1e102997f4f301db9de94

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs33.postimg.cc%2Flb7xpxlzj%2FIMG_20160612_144619.jpg&hash=790ce18dd4ca5e948bb342ae4477246e0d58c020


Публикациите са слети: 12.06.2016 14:55

Не мърдат , или са мъртви или омаломощени от метиленовото но определено е паразит без който рибите са мн. По добре.

dimitariv_iv

Колега направо твоето езеро е за досиетата х. Аз например като източа езерото го пръскам с кислородна вода обилно. После плакна.  Като напълня вода тренирам с малахитово зелено . От аптеката ми го дадоха но не знам как му и др  име. Слага  се привечер както повечето багрила. Нямам до сега епидемия като изключим едно задушаване зимата.
Мусомища, гр.Гоце Делчев

xoxi

Третирай с калиев перманганат, не с белина дозата е 2гр за кубик вода тоест за теб10 гр пакетчетата в аптеката са 20 гр ,след три дена пак претираш,разтваряш в една кофа и наливаш по цялата дължина на езерото без да слагаш върху растенията за да не изгориш листата.

vmax

Някои по-опитен акварист може да каже, какво точно е това на снимките, но според мен не е и никога не е било жив организъм. Белите слузести изпражнения, най-често наистина са следствие на някакви вътрешни паразити, но съм срещал информация, че може да се дължат и на неподходящо хранене и стрес.
От теста на водата ми прави впечатление и наличието на нитрити, а те са доста токсични за рибите. Нe знам обаче каква е приемливата доза за кои, но моите като ги меря са 0. Солта също така се ползва за неутрализиране действието на нитритите и подобрението след добавянето на сол, може да се дължи на това, а не че е унищожило бактериална инфекция или паразити.

bojo82

 И аз мислех че са изпражнения , но после ги загледах по внимателно птозрачни са , формата им е плоска и по дължината им се вижда нещо като отделителна система но от снимките не се вижда. Рибите в бидона са около 20-25 см. Няма как да изкарат такива тънки изпражнения.  Освен това се появиха след добавянето на метиленово синьо и повишаване на температурата.

1. А други начини освен солта за намаляне на нитритити има ли ? 

2. Какво се прави при амонячно отравяне , понеже бях направил система за автоматична подмяна и доливане на част отводата но от повърхностния слой вода (скимера) , а на дъното водата явно е била застояла?Това вече е поправено но все пак.

3. При третиране с калиев перманганат да отбия ли водата да не минава през филтъра , за да не пострадат колониите полезни бактерии?




vmax

Солта не намаля нитритите, а прави ефекта от наличието им не толкова пагубен за рибите. Намаляването им става с работеща биологична филтрация, която ще ги преобразува до нитрати. Не знам дали в твоят случай обаче нитритите са проблем. Просто знам че е добре да са 0, а твоите тестове виждам, че показват някакво оцветяване.
Помпата за водопада само от скимера ли взема вода? В смисъл нямаш ли помпа която да смуче от най-дълбокият участък на езерото. Ако има такава е без значение, че доливането става на повърхността, защото водата със сигурност се завърта.

bojo82

Имам отделна помпа за дъното , но нея я пускам когато поливам нещо по двора(почти всеки ден). Последните риби които извадих от езерцето се бяха скрили дълбоко в корените на папура , което не бяха правили никога. Може би там са най ниски нивата на нитритите нз.

vmax

Водата от скимера ти минава ли през биологичният филтър и автоматичното доливане също ли се извършва в самият скимер? Фабричните скимери са на този принцип, но при тях самото допълване на вода е в минимални граници, понеже компенсират само изпаряването. В твоят случай ако рязко източиш вода, например за поливане, ще изравниш нивото с доста чешмяна вода, която ако директно през скимера минава през биологичната ти филтрация е възможно да избива доста от полезните бактерии. От там следва влошаване на биологичната филтрация и натрупване на амоняк и нитрит. Въпроса е че не знаем дали наистина имаш амоняк в езерото, понеже нямаш тест за него, а и той при по-ниско PH не е чак толкова токсичен. Вариант е да е бил наистина много и дори и при твоето ниско PH да е станал опасен, а на обяд като цяло PH-то на водата се покачва и е възможно и затова тогава рибите да са измирали. Въпроса е че всичко е само догадки и някакви предположения, без качествени тестове и изследване под микроскоп на някоя от болните риби е късмет поставянето на точна диагноза, какво се е случило и от какво са болни рибите :(

discusfen

Това е тения по рибите да имаш някакви речни риби в езерото червеноперка,чеошан при тях съм наблюдавал такова заболяване.Шараните го обожават като храна хващал съм на такава тения от изкормена червеноперка доста шарани когато са били капризни и не са взимали на друга стръв.

Similar topics (5)

12237

Публикации: 0
Прегледи: 4762

54770

Публикации: 6
Прегледи: 3210

50636

Започната от alexbg21


Публикации: 1
Прегледи: 2826

46377

Започната от Borko7


Публикации: 7
Прегледи: 4649

34546

Започната от Bundy


Публикации: 12
Прегледи: 8797