• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
19.03.2024 06:52

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Езерцето на Божо

Започната от bojo82, 24.08.2015 00:20

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

PVV

На 40 см не е ли добре за лилиите да зимуват. Щото аз моите на толкова ги оставих. Миналата година ги вадих в бидони в сайванта, но тази всичко е в езерото. Четох, че е важно да не замръзнат, а на 30-40 см мисля че няма да се случи това.

bojo82

Абе то ако става въпрос локвата(занемарено шадраванче) от която ми дадоха голямата лилия е 30 см. Дълбока , а коренището беше огромно като октопод дори беше излязло с корените над водата. Собственика каза , че пред6-7 години е хвърлил вътре едно коренче и повече нищо не е правил за нея нито я прибира зимата. То няма и как коренището е сплетено около 2м. Диаметър, а собственика го бше страх да бръкне във водата че не се знаело какви гадини може да има. Да уточня че става въпрос за бяла лилия ендемична за България и ме посъветва да не я сея в нищо просто да я оставя във водата , така съм и направил само  зтрупах с чакъл коренището да не изплува. Иначе имам засяти в саксия жълта и лилава , но от тях няма и помен от доста време. Сложил съм ги по надълбоко щото някъде четох че така ставали по-големи листата , знам ли.

bojo82

Колеги последно време , през ноща температурите започнаха да падат малко под нулата. Още не съм решил дали да спирам помпата , ще ми се да я оставя цяла зима. Помпичката е 3000л/ч. потопена на 30см. и засмуква само от скимера т. е. от повърхноста , минава през бидона с филтърен матерял и изтича през маркуч на самотек в най-плитката част на езерцето. За сега върви нонстоп , свърши перфектна работа със скимера за почистването на есенните листа. Нощно време се вижда пара над водата и на фона на ромоленето от ручейчето е приказка да седнеш да изпушиш една цигара след вечеря. Свикнах с шума на водата и като изключа помпата ми седи някак пусто , вие как процедирате някой оставя ли помпичка да върти през зимата.? Рибите спряха да се хранят от няколко дена и през ноща се крият в гънките на фолиото.

dimitariv_iv

Здрасти. Аз я спирам помпата или я изважда или я слагам на дълбоко но оставам едно  помпичка да
работи като е потопено на 30 сантиметра
Мусомища, гр.Гоце Делчев

dimitariv_iv

малка помпичка  т. е аератор имам в предвид
Мусомища, гр.Гоце Делчев

bojo82

Здравейте пичове и за много години. Днес е 01.01.2016  и температурата сутринта като се прибирах от работа беше минус15. Резултата е 3см. лед по цялото езерце , добре че спрях помпата преди два дни като видях че взе да се образува коричка. Рибите са наред дори телескопите и си плуват спокойно под леда , а пласмасовите мюрета(патици) които сложих преди месец , освен че красят играят роля и на пластмасови бутилки като не позволяват образуването на плътна ледена кора (поне за сега де) и ми спестяват правенето на отдушник. Не мисля да разтапям леда освен ако не се задържи така студно за дълго време което не вярвам, според мен леда е полезен един вид каляване на рибите и убиване на разни бактерии и вируси във водата:



https://www.youtube.com/watch?v=8NqJfTquwSE&feature=youtu.bb

metcheto

Е как на Нова година на работа..
"Ако можех да им разкажа какво видях в теб, никой нямаше да ми повярва...Ще си кажат - мечтател ! Ако знаеха какво видях в теб, цял живот биха искали да мечтаят....."

bojo82

Как да ти кажа , за да гърмят фоерверки и шампанско по празниците , а не бомби и калашници както в Париж ... някой трбва да е на работа дори на нова година ...

bojo82


bojo82

Пролет пукна , но не и рибите :D Зимата замръзна цялото , без помпа , без аерация , без завиване камоли топлене. Всичко е живо и пораснало, даже и двата телескопа които никой не вярваше че ще преживеят. Тая година ще пробвам така желаните от мен шишарки , все си мисля че в езерцето все ще им е по-добре отколкото и в най-големия аквариум

bojo82

Първият цвят на водна лилия , розовата която бях засял в корито май загни и няма да напука , тази не е сята в нищо само е затисната с малко чакъл и полудя вади по едно листо на всеки 24ч. и има 7-8 пъпки.

bojo82

Едно видео от преди месец третиране с алгокил  ефект  имаше по нишковидните но временен повече не бих го ползвал работя по засенчването ! No longer available

bojo82


https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs32.postimg.cc%2Fmzpb4069x%2FIMG_20160424_130408.jpg&hash=1902c0f6f393cb5898c58f223ab5b55c8978010b
Колеги , тая водна лилия бяла ли е или розова ... Дадоха ми я за бяла пък в основата си цвета леко розовее ...

vasil dimitrov

 *DRINK*Розова е,имам същата.Белите са си чисто бели,сега съм сложил жълта и червена,но са малки и ги чакам да пораснат и да видя какви ще излязат.На белите листата са зелени,твоите са розовочервени новите.

bojo82

Вечеря : ! No longer available

Някой колега от форума , продава ли руйкини и ранчу , бяло-червени или червено черни. Може и магазин да е стига да изпращат с еконт ?

Similar topics (5)

51228

Започната от darksaint


Публикации: 98
Прегледи: 64445

46619

Започната от tonik99


Публикации: 46
Прегледи: 20795

40819

Публикации: 255
Прегледи: 101360

33047

Публикации: 12
Прегледи: 12937

26300

Публикации: 20
Прегледи: 29563