• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 17:46

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Езерцето на Божо

Започната от bojo82, 24.08.2015 00:20

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

bojo82

Помпата вади предостатъчно дебит , прав си , дори се налага да я намалям понеже 2×75 идват малки за гравитично захранване (ама те и не бяха смятани за тая помоа).  Сега ми дадоха една 7000л/ч и ще я пробвам. С голямата от 2 месеца съм махнал УВ-то и водата е сълза , но и 80% е засенчено през деня.

      Водните лилии ги кастря заради скимера , и заради това че затлачват водата на повърхността. А и като се разраснат езерцето изглежда някак малко. Скимера не мога да го местя без да източа водата с тръби е (имам малки рибки не е сега момента) , а и там си му е мястото на крайна точка на водния поток. Лилиите ще изглеждат по- добре етажирано ако успея да ги накарам.

https://www.youtube.com/v/YPiB-sgMAU4?vq=hd1080

vmax

Супер изглежда. Особено с толкова многоцветни рибки, тази бистра вода и липсата на каквито и да е водорасли :) Голямата Alisma защо си я разкарал? На предишните клипчета доста добре седеше. UV-то и мен вече ми се вижда излишно, въпреки че ролята му като бактерицидна лампа може би не е за подценяване. Следващата стъпка трябва да е подводно осветление :) Отказа ли се от идеята с лед лентите? Или няколко подводни спот светлини също биха създали съвсем друго усещане за езерото през нощта.

bojo82

Голямат Алисма я разкарах защото колкото буйно дава нова листна маса , толкова и отделя гниещи листа. Става една джунгла в която трябва всеки ден да се чистят старите ... а и няколко пъти намирах там заплетени шлаери които без помощ щяха да станат част от процеса на гниене. Все пак си запазих един голям корен но е пуснат директно във водата без никакъв грунд за да смуче нитрати.
Нашенския зюмбюл ме впечатли с кореновата си система и не дава толкова листна маса която не загнива така бързо. Мисля че ще е достоен заместник на Алисмата , а и безспорно е доста по красив. Засадих 10-на коерена ирис , но мисля че на тях и зюмбюла догодина ще им видя силата. С всяко растение е така садя го едната година но на следващата си показват потенциала.
   А за осветлението не съм се отказал но не ми се рискува на 220v , макар и да пише IP68. Не си струва все пак всичко е от Китаи и от един малък дефект да стане голяма беля. По скоро 12v но там пък има ограничение в дължината до 5м. Мен ми трябват поне 15м. Което ще рече 3 отделни трафа и езерцето ще заприлича на подстанция. Неонова лента е друг вариянт но тя пък е скъпа и свети по слабо от диодната.  Докато обмислям какво да правя сложих един диоден прожектор 30w с лупа над езерцето и се вижда по добре отколкото през деня.

_Kirilov

Това с прожектора отгоре може би ти е най-добрия вариант.

Лентите и всичко останало няма да свети както би ти се искало . Единствено лампа от басейн , но Не китайска с IP68 нищо ,че ще е на 240 волта. Ако имаше проблеми щяхме да се пържим редовно в басейните си . Има и подводни лунички , че и драйвъри за тях. Те са с насочено светене и със сигурност ще се получиш желания ефект.

Поразрови се за цени , марки , вносители и прочие. Не е невъзможно начинанието .

Успех  *DRINK*

bojo82

Пристигнаха и новите тестове на JBL с далеч по приемлива дата на годност , но за съжаление нещата с нитратите се оказаха още по зле. По данни от лентичките рибите ми трябва да се отровят всеки момент с тези 500мг/л. Нитрати.
Дата на годност
https://s4.postimg.cc/er7952ohp/20170801_110633.jpg
Водата от езерцето :

https://s1.postimg.cc/glehdmrfz/20170801_111645.jpg
Водата от сондажа се оказа почти със същите параметри и не я снимах.
     За това пък реших да тествам водата от Водопровода :

https://s4.postimg.cc/i1suquo71/20170801_123409.jpg

Изглежда зачестилите инспекции на ВИК дружествата напоследък е дало резултат и водата е отлична за отглеждане на рибки ... хаха. Ще им дам 20-на лева тоя месец за подмяна на водата в езерцето.  Показателите на Cl на двете води са еднакви ... странно !!! Да се надяваме че нулевите стартови нива на нитратите в чешмяната вода ще помогнат на растенията да вкарат нещата в норма. Остава проблем с частичната смяна на водата всяка седмица , при която вместо да свалям ще вдигам нитратите !  Освен занапред да спра изцяло да храня рибите ...

vmax

Наистина сериозни показатели за нитрати. Ако и сондажа ти е с подобни стойности и сменяш всяка седмица вода от него, наистина няма как да очакваш някакво спадане, каквото и да слагаш и сееш в езерото. Варианта според мен е или да не сменяш вода или да я сменяш с тази от водопровода. Дали обаче това няма да разбута баланса който си постигнал ? Странното и същевременно радостно е, че рибите ти не показват симптоми тези нитрати да им пречат в момента. Предполагам вече си прочел какви са симптомите, но ето нещо по въпроса: https://www.thespruce.com/nitrate-poisoning-in-aquarium-fish-1381288 Основното е обаче смъкването да не стане твърде рязко, понеже тогава нещата могат да станат фатални. Първата година имах риба, която изведнъж получи гръбначно изкривяване, но тогава нямах тестове за да го свържа с нитратите, но съм почти сигурен че е било от това понеже езерото беше малко и почти не сменях вода.

slavi slavov

Правите тестове на водата,но ми е интересно как ще ги понижите щом са високи.Аз никога не съм тествал водата и нямам проблеми до сега.

bojo82

Vmax , мерси че повдигна въпроса за тестовете !  И аз мислих щом рибите плуват , хвърлят хайвер и ядът всичко е наред , но можеше и пак да "катастрофирам" знае ли човек. Странното е че при тея извънземни нива на нитрати , рибите не показаха никакви симптоми , като мудност , спиране на растеж , болести и особено репродуктивни проблеми. Дали нитратите са реално толкова опасни нека каже някой с повече стаж ???
Единственното странно нещо което се случи напоследък е че едно 10см. Воално кои си смени тотално цвета от оранжево-черно на бяло-синьо. Но впредвид възраста му мисля че е нормално.
Снощи смених 100% с вода от водопровода , (знам че така не бива) . При подмяната изолирам езерцето и помпата върти 500л. стара вода във филтрите. Водомера ме изненада  хем приятно хем неприятно езерото побра почти 12 кубика + 500л. стара вода във филтрите. Честно казано на рибите май не им пука не виждам разлика в поведението им и пак са гладни. Но това което показа теста със сигурност не беше нормално. И накрая нещо позитивно :

https://s3.postimg.cc/yjnbwhrwz/20170802_102541.jpg

vmax

Не е трябвало според мен да вземаш такива радикални мерки с изцяло подменяне на водата, още повече щом рибите не са показвали симптоми, но явно миналогодишните проблеми са те наплашили. Радостно е, че доколкото разбирам рибите добре са понесли смяната на водата въпреки, че според статиите е можело да им докараш нитратен шок. Надявам се си сложил някакъв подобрител на вода при смяната, че на тези лентички, не можеш да им имаш вяра и е възможно въпреки това да е имало наличие на хлор в чешмяната (аз за целта ползвам натриев тиосулфат - Na2S2O3, че с купешки препарати излиза солено). Дано да не си докараш някакви проблеми и с водорасли пак, че при мен при по голяма смяна на вода от чешмата, се пробват да ме нападат нишковидни. Стискам палци, нещата да минат гладко и да се стабилизират по-бързо. Хубаво е че вече имаш и точен ориентир за обема на езерото, а иначе неприятно ще те изненада сметката за вода, както и на мен вече ми се случи :)
Цитат на: slavi slavov - 02.08.2017 08:54
Правите тестове на водата,но ми е интересно как ще ги понижите щом са високи.Аз никога не съм тествал водата и нямам проблеми до сега.
Нитрати се понижават с чести смени на вода, бързорастящи растения или нитратна смола. Тестовете според мен са необходими за всеки който има езеро и го е грижа за обитателите в него, понеже те са единственият начин да разбереш дали средата в която живеят е благоприятна за тях. Можеш да разчиташ и на проявата на симптоми, но тогава пак ще ти трябва тест за да разбереш тези симптоми дали се дължат на някой параметър на водата или нещо друго. А винаги е по-добре да се действа превантивно, защото когато има симптоми нещата вече може и да не са обратими.

bojo82

PH-метърът дойде:
Общо взето лентичките са верни !
https://s27.postimg.cc/hrv74ejs3/20170811_175332.jpg

https://s27.postimg.cc/qhxltq68j/20170811_180510.jpg

https://s28.postimg.cc/t0im6x6sd/20170811_182252.jpg

https://s27.postimg.cc/tjymw9a9v/20170811_182655.jpg

https://s27.postimg.cc/47x14j2rn/20170811_183810.jpg

vmax

Хубаво PH :) От моят още няма и следа :( Даже почнах да си мисля дали да не взема да поръчам втори, че може пък той по-бързо да дойде :) Твоят имаше ли нужда да го калибрираш или си показваше точно? Аз от моите лентички нещо не съм доволен. Напълно е възможно въпреки, че са в срок нещо моята партида да не е в ред, но от 6 теста които мерят, само NO2, NO3, GH ми се засичат с течни тестове, а на вторите имам по-голяма вяра :) Примерно на долната снимка, лентичката според мен показва PH около 8 въпреки, че пак ми е трудно да преценя, понеже цвета не е толкова плътен. Течният тест си кове на PH 9. Дроп тестове за GH и KH показват съответно 18 градуса за GH и 14 за KH, докато лентичката според мен показва нещо около 6-8 KH.
Лентички
PH и NO2
NO3
NH3

bojo82

Тъкмо си помислих , че съм останал единствения в този раздел. Пиши на продавача от ebay, дай му малко зор.
Уреда не беше калиброван , но не е сложно. Само си провери датата на годност на дестилираната вода като калибтоваш твоя , че пак ми пробутаха продукт с изтекъл срок /2014/ но пак видях късно.  Поръчах си още 8 комплекта прахчета за калиброване.  PH-то и при мен лентичките го показваха между 7 и 8. Каточе ли трябва показанията им да се вземат към по-горната стойност за да са верни.

През ноща PH-то пада до 7.7. А на потейната вода е 6.45 , явно нещо ми вдига PH-то или е зеолита или са охлювите които са в изобилие. Но за сега няма да пипам нищо.
Нитратите ми пак са във небето , но нищо не мога да направя, освен да се надявам на тези двамата с които се сдобих Благодарение на колегата dimitariv. Надеждата е да станат 200 и да обичат нитрати. Мисля че скоро комшиите ми ще приключат реколтата от "еко зеленчуци" и нитратите сами ще влязат в норма

https://s3.postimg.cc/q5w625o7n/20170813_113814.jpg
И специални мерки за защита от коита на корените :)

https://s11.postimg.cc/vfwg4ozb7/20170813_113835.jpg

vmax

И да му давам зор, най-много да ми възстанови парите. За съжаление няма как да забърза доставката. Моят май е и без буфери за калибриране, че беше много евтин.
Питейната вода ти е по-мека и е нормално да държи по ниско PH, но и зеолита със сигурност качва PH-то. Нитратите ти обаче, защо пак са се качили? Да не сменяш пак с кладенчова вода? Аз на моето спрях да му сменям водата, че така губя ефекта (ако има такъв) от торфеният мъх, който малко по малко омекотява водата и така има по-реален шанс да смъкна и PH-то. А чешмяната ми е с високи GH и KH.
Дано имаш успех със зюмбюлите, но как ще опазваш и корените на младите растения? Защо не ги пуснеш във филтъра, така хем няма да има кой да ги гризе, хем ще имат възможност да си се множат на воля.
Колегата dimitariv се канеше да взема и той май някакви тестове за вода. Ще ми е интересно да видя какви са неговите параметри, че хубави растения гледам е отгледал. Мен ми се струва, че повечето растения предпочитат по мека и кисела вода. Роголистника при теб добре ли се чувства? При мен даже и той не иска да вирее :(

bojo82

Сменям от кладенеца , инак къде ще му излезе края. Водата си е хубава просто я тровят с торове около мен през летния сезон заради производство на зеленчуци. Трябва да намеря решение на проблема с нитратите през лятото .....

Зюмбюлите ако трябва ще им направя нещо като заграждение ако се размножат. Много ме радват тея диваци но трябваше да ги завъдя още напролет. Във филтъра няма да се виждат а мисля че тия дни се канят да цъфтят. Тая зима мисля пак да ги пробвам за да стартирам с тях напролет.

Роголистника си вирее под водните лилии. Но на фона на тоя от снимките на колегата Borko7 е  направо хилав. По едно време беше тръгнал много добре но скимера много му пречи , дърпа го а той си иска спокойни и каточе ли по меки води. Сега с PH метъра и лентичките ще меря водата на едно кристално добре обрасло язовирче пълно с роголистник. Въпреки че предполагам какви ще са резултатите

За киселата мека вода и растенията съм напълно съгласен !

bojo82

С падането на нощните температури реших да взема мерки за зазимяването на хиацинта , но нещо не ми се получава. Направих му кутия от фибран 5см. , вътре корито около 40 литра , 2×18 w осветление с лампи 6500 келвина , фибрана облепих с алуминиево фолио , дори 100w нагревател забих в коритото да потдържа 25° темп.  но откакто го вкарах вътре (15 дни) не върви. Жълтее , не пуска нови листа и издънки. Някои от по малките почти са пред загиване. Сложих му тор 20 20 20 NPK и желязо , PH-то е 6,8 но не върви и това си е. Имам усещането че есенното слънце му изгаря листата и сега минавам изцяло на изкуствено осветление каквото стане...




Similar topics (5)

17739

Публикации: 199
Прегледи: 107790

57508

Публикации: 3
Прегледи: 2988

51228

Започната от darksaint


Публикации: 98
Прегледи: 64575

46619

Започната от tonik99


Публикации: 46
Прегледи: 20854

40819

Публикации: 255
Прегледи: 101435