• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
29.03.2024 00:33

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Езерцето на Алекс

Започната от vmax, 25.05.2014 11:18

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

vmax

Цитат на: stilian20 - 18.03.2018 10:03
Водораслите ги чистя с градински търмък(от тези които се регулират).
Рибите ти на колко години са?
съдейки по темата ми правят тази година 4. Бавно растат сякаш, но и параметрите на водата и условията според мен не са им оптимални  :-(   
Цитат на: bojo82 - 18.03.2018 12:16
Здравей Aлекс , тази година подходих малко по-различно след пролетното почистване. Извадих рибоците за няколко дни в бидони и напръсках цялото фолио с разтвор на цинков оксид. След като слънцето го напече побеля. Сега има филм от цинков оксид по дъното където тръгват водораслите , а не навсякъде във водата. Още е рано да се каже за резултата но имам добро предчуствие. Знам че си против химиите , но все пак ако размислиш приятелю. Поздрави на всички.
дано поне ти успееш да ги пребориш, че аз тази битка отдавна я загубих  :-) есента слага ли цинков оксид, както се канеше или не успя. Мислех, че като цяло ефективността му е трябва да е по-дълготрайна. Някъде четох за нишковидните, че причината за появата им не са нитратите и фосфатите, а липсата на въглероден диоксид разтворен във водата и многото светлина. Надявам се ако се развият лилиите да направят сянка и да намалеят проблемите ми с тях.

stilian20

Да не би да ги храниш малко.
Моите за 10 месеца изядоха един чувал 7,5кг и още поне 3кг друга храна.

bojo82

Сложих , но то почти нямаше зима и по някое време пак тръгнаха. А и за да действа трябва да има температура на водата.  За сега е г/д чисто , лилиите вече пускат пъпки скоро ще цъфтят. А за растежа , всичко си е до ген ми се струва.

vmax

Цитат на: stilian20 - 27.03.2018 19:16
Да не би да ги храниш малко.
Моите за 10 месеца изядоха един чувал 7,5кг и още поне 3кг друга храна.
Уж не, пък и тлъстички си изглеждат на филмчетата. Сигурно е възможно и по-бързо да нарастват, ако ги храня по-обилно :)
Цитат на: bojo82 - 01.04.2018 23:45
Сложих , но то почти нямаше зима и по някое време пак тръгнаха. А и за да действа трябва да има температура на водата.  За сега е г/д чисто , лилиите вече пускат пъпки скоро ще цъфтят. А за растежа , всичко си е до ген ми се струва.
Според моето езеро зимата явно все още не си е тръгнала, понеже нищо от растенията не расте :) Теста с лентичките показа нитрати и нитрити 0, а течният за PH пак 9  :-( Явно и тази година ще имам дертове с параметрите на водата и слаб растеж на растенията :( Плаващият зюмбюл успя ли да го съхраниш? Аз си поръчах семена за експеримента :-D

stilian20

Не можах, но и не съм чел как се гледа пробвах в един леген и диоди да му светят но си умря за 1-2 месеца.

bojo82

И аз не можах. И със специална гролукс лампа му светих и топло му правих но си замина кат пич. Странно растение излезе , не знам какво иска.

vmax

В ботаническата градина в Бояна, доста сериозно количество имаха от него, но касиерката не беше много заинтересована и общо взето ми каза, че в момента няма водни растения за продажба :( А не случих и да засека някой ботаник да го поразпитам какви са тънкостите му за съхранение зимата, а сигурно щях да имам и по голям шанс да го убедя да ми продаде някое друг растение. Едни охлюви ми грабнаха вниманието там, но не съм ги снимал. Бяха си доста големи и ми се струва, че може би са от нашите климатични ширини. Някой дали си гледа такива в езерото?
https://www.youtube.com/v/msPXTX5BxWg?vq=hd1080

dimitariv_iv

Воден зюмбюл се продава по нета в ограничени количества но се намира. Аз в къщи имам  4 коренчета.  Най трудно издържа февруари ако издържи още един месец  ще се размножава бързо и ще пратя  на всички.
Мусомища, гр.Гоце Делчев

bojo82

При мен уж топла зима беше , в 2-3 стаи ги разположих , температура на водата и въздуха следих и тръгне ли да умира нама спасение. Най-добре в оранжерията вървеше но няма как да топля само за него и като го внесох в къщи загина.

xenohack

Моя воден зюмбюл изкара зимата потопен под водата. Сега вече е пуснал листа, даже едно парче от коренището директно го засях между камъните и то върви. Лошото е, че вече няма как да дам от него, защото го разсадих!

vmax

Цитат на: xenohack - 10.04.2018 11:19
Моя воден зюмбюл изкара зимата потопен под водата. Сега вече е пуснал листа, даже едно парче от коренището директно го засях между камъните и то върви. Лошото е, че вече няма как да дам от него, защото го разсадих!
За плаващият воден зюмбюл ли става въпрос или за другият, така наречен Pontederia cordata ? Подозирам, че е за вторият :) Понеже ние говорихме за плаващият, чието оцеляване е трудно през зимата. Въпреки, че  в моето езеро и Pontederia cordata не оцеля, хем я засях пролетта миналата година и така и не тръгна добре. Както и роголистника. Явно PH-то на езерото им идва твърде високо.
За охлювите никой е спомена нищо, а ми се струват доста полезни за една екосистема като езерото. В моят случай понеже и растителният ми филтър е отделен от основното езеро с рибите, няма да има риск да бъдат изядени. Но не знам какви видове биха оцелели в нашият климат. В момента имам едни, но те са твърде малки, за да очаквам някакви чудеса от тях :)

xenohack

Моя зюмбюл е Pontederia cordata не е плаващ.... купувах го от зелена пролет върви като лудо това чудо, само миналата година беше въшлясало та се наложи да го пръсна! За охлювите нямам никакъв опит и информация!

vmax

https://www.youtube.com/v/GrMmvPcamps?vq=hd1080
Да видим за колко време ще е без водорасли :) Предполагам ще е за кратко :( Все още не съм слагал нещо против алгии, че в местните магазини го нямаха това което си харесах и ще чакам доставка. Имам останало малко количество ечемичена слама от предни експерименти и мисля да я метна в езерото, пък дано да има някакъв ефект и наистина да ги възпрепятства. Надеждата ми е лилиите вече с доста хранителна среда в корените им да развият повече листа и да понаправят прилична сянка.

PVV

То направо стерилно при теб бе. Кросота. УВ пусна ли или караш без.Какво си ахреса за алги? Аз ползвам на JBL

vmax

23.04.2018 10:36 #119 Last Edit: 23.04.2018 20:29 by vmax
Цитат на: PVV - 22.04.2018 21:30
То направо стерилно при теб бе. Кросота. УВ пусна ли или караш без.Какво си ахреса за алги? Аз ползвам на JBL
Тази година съм решил да държа пуснато UV-то, че се надявам да оказва някакво благоприятно влияние върху разпространението на спорите на нишковидните. Въпреки, че предвид ниската мощност на лампата (9w) и краткото време за което водата минава през нея (понеже е къса и даже няма спирала вътре) едва ли е възможно да ги умъртви. Да не говорими че и самата UV-C лампа е китайска и е ползвана сигурно повече от година, тоест ефективността и в момента сигурно клони към 0  :-D
За алгии си харесах Dajana Pet POND Algae Stop, понеже според българското описание останах с впечатление, че ще ми свърши някаква работа и за нишковидни.
ЦитатЕфикасен продукт срещу повечето зелени водорасли. Баланса на биологични и химични съставки осигуряват бърз и траен ефект, като негативното влияние в езерото е минимално. В допълнение екстракта от торф и хуминова киселина защитават езерото от силна слънчева светлина, като по този начин намалява риска от зеленясване на водата. При правилна употреба препарата е безвреден за езерните риби и растения.
Явно обаче при превода услужливо са си спестили малката подробност, че е ефикасен срещу повечето плаващи зелени водорасли.
ЦитатPond Algae Stop

Agent for clearing green water in garden ponds.;

Effective agent against most green algae floating in water. The balance of its biological and chemical components ensures a quick effect and only a minor intervention into the environment in the pond. In addition, high-quality peat extract in conjunction with humic acids prevent extensive penetration of light under the pond’s water surface, thus reducing the risk of creation and growth of algae on a long-term basis. If correctly used, it is harmless to the plants and fish, and clears water.
И сега май ще трябва да си харесвам нещо друго, понеже аз проблем с плаващи алгии нямам. На JBL какви продукти ползваш и какви са ти впечатленията?

Similar topics (5)

46241

Публикации: 14
Прегледи: 9346

34404

Започната от skDn


Публикации: 38
Прегледи: 25353

28993

Започната от PAVLITO


Публикации: 44
Прегледи: 57861

16848

Публикации: 30
Прегледи: 18516

55898

Публикации: 33
Прегледи: 20113