• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
10.07.2020 09:09

Новини:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


Акваскейпинг конкурс
  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Езерцето на Алекс

Започната от vmax, 25.05.2014 11:11

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

vmax

Около 6-7 градуса. В езерото и в най-големите студове беше около 4 на дъното. Предполагам, че и там биха издържали зимата и даже може би щеше да им е по-комфортно.

PVV

Колега, то в твоя бидон по-чисто отколкото в моя аквариум.  :-D  Можеше да оставиш някое рибе в гьола да видиш дали ще оцелее. Аз така направих.Но ми се струва ,че е малко езерцето за презимуване на риби. Иначе е станало много красиво. Доста разградчани станахме май с наклонности към локвите на двара. Може и среща да си чукнем, да обменим опит тъй да се каже.

xoxi

За тази бройка риби и на тази големина без проблем щяха да си оцелеят и в езерото.Много по добре щяха да се чувстват.

vmax

То понякога прекалената чистота вреди :) Това е и една от причините, като вържа UV фитър да не работи постоянно, че в една почти стерилна среда рибоците ще останат без имунитет и после най-простият бацил, може да ги изпонатръшка. Може и да не е вярно, но съм го срещал в статии, а аз като един начинаещ, попивам всичко което прочета :)
Не ми се рискуваше да оставя някоя рибка в езерото, понеже дълбочината му е само 85 сантиметра, а уж се препоръчва за успешно презимуване дълбочина от поне 1-1,5 метра. А зимите в нашият край са си студени и реших за първа година да не рискувам и само да меря температурата. Освен това от подводните снимки се вижда, че има и образуван газ под леда, тоест може би е щяло да има риск от задушаване.

vmax

Дойде време за пролетното почистване и аз реших уж да си улесня малко работата с една "Направи си сам" "езерочистачка" :) Проблемът е, че поради липсата на подходящ съд, се наложи да изменя малко проекта, който при практическите тестове се оказа не особено ефективен в този си вид :( Просто двата филтърни чорапа се запушват прекалено бързо. Първоначалният план беше за цилиндричен съд в който да има нещо и като утаител и предполагам резултатите с него щяха да са по-добри, понеже в момента всички боклуци бият директно по филтърните чорапи. Освен това въпреки, че ги дават 100 микрона, ми се виждат по фини, защото имам един друг 100 микрона, но от фина мрежа и той е чувствително по-едър. С него няма запушване, но пък и филтрирането не е толкова добро и понеже езерцето ми е малко след няколко минути работа, вече е мътилка и не може да се вижда. Сега съм го оставил да се избистри малко и мисля пак да пробвам с по-едрият филтърен чорап, като изхода ще го прекарам и през филтъра на езерото, който за съжаление все още не е готов и има само пълнеж от разплетени чували.

vmax

Самоделният ми филтър е почти завършен. Дано и да е ефективен. За сега мисля да не слагам изход за източване на утайките, понеже ми се струва, че няма да се събират много такива, поради малкият дебит на помпата и размерите на езерото в момента.

"Барбекюто" също е готово  :-D

Инсталирано вече във филтъра и снимка на част от пълнежа.


И една черно бяла "рибка" за финал :)

Истинските рибоци, все още не съм ги пуснал в езерото, понеже филтъра го пуснах преди два дни и мисля да изчакам още няколко. Иска ми се да сложа обаче профилактично сол в езерото, но не съм много сигурен за дозировката. Имам спомени за нещо като 20 грама на 100 литра вода, но моля някой да ми потвърди или поправи ако съм в грешка.


dimitariv_iv

всичко ти се е получило мн. добре. Черно-бялата рибка май е хищна  *BRAVO*
Мусомища, гр.Гоце Делчев

vmax

Цитат на: dimitariv_iv в 22.04.2015 09:09
Черно-бялата рибка май е хищна  *BRAVO*

Хищна е, но и тя си хапва рибешки гранули  :-D
Днес се случи нещо много странно на което не можах да намеря никакво обяснение. Водата в езерото ми се беше източила  =-O Добре, че не бях пуснал рибите още. Явно е преливало от филтъра, но когато го заварих нямаше никакво запушване на изхода и малкото останала вода в езерото си циркулираше съвсем нормално  *dontknow* Изобщо всичко си работеше, така както го оставих и сутринта, но водата просто липсваше. Имаше само 5 сантиметра вода на дъното. Единственото което ми идва на ум е да се е образувал временно някакъв въздушен джоб, но и това не ми се връзва много, понеже денивелацията е почти 50 сантиметра и напора на водата би бил достатъчен да го преодолее, освен ако не се е образувал в най-горното коляно на самият изход  *dontknow* Странното е, че си работеше почти седмица нонстоп без никакви признаци за преливане. Диаметъра на изходящата тръба е повече от достатъчен за дебита на помпата ми. Правих си тестове като запушвах изхода, докато филтъра се напълни до ръба и водата си се източваше за секунди до нормалното ниво.

vmax

https://www.youtube.com/v/73b2dbQFlsQ?vq=hd1080
Малко подводни кадри от моята локвичка. Онзи бяло-оранжев мъник, някаква смесена кръстоска ли е или просто неуспешна генна мутация, понеже е доста по-различен като форма от останалите рибки.


Slaff

Нещо не ми тръгва клипа. Но от кадъра личи че е с УСПЕШНА генна мутация.
Т.е не шаран, а каракуда......

xoxi

При мен тръгва всички са кои просто червеното петно те подвежда

vmax


За тази най-отзад става дума.
Кръстоска на каракуда и кои? Възможно ли е чак такова кръвосмешателство :) ? Аз по скоро си мислих за кръстоска със златна рибка. Но определено формата е доста по-различна от на другите. Не наедрява като другите и тялото и е по-късо и тумбесто. За сметка на това пък е с най-хубавите шарки спрямо останалите :) А другият чисто бял мъник на преден план е онзи, който миналата година беше се изкривил ужасно и едва плуваше. Все още има леко изкривяване, което може би няма и да изчезне, но поне си е жизнен и лаком и се надявам бързо да настигне останалите.

vmax

https://www.youtube.com/v/9op8H38sPQk?vq=hd1080
Няколко седмици по-късно, вече прилично зеленясало :(

dimitariv_iv

Мусомища, гр.Гоце Делчев

vmax

Както бях споменал в темата за добавките реших да експериментирам с ечемик в борбата с нежеланите водорасли. Слама не намерих и затова сложих директно зрънца ечемик с люспите във филтъра. Дозировката е около 40 грама на кубик, В моят случай сложих 20 грама, понеже езерото ми е около 400 литра. UV-то от тогава съм го спрял, в името на експеримента. Проблемът е, че този метод действа на размножаването и разпространението на нови такива. На вече съществуващите ефекта е почти нулев. В този смисъл малко съм закъснял. Но поставих една нова саксия с една лилия и ще следя какво и колко като водорасли се образува по нея. Иначе засега водата е кристално чиста и рибите се чувстват екстра :)
Едно клипче от повърхността :)
https://www.youtube.com/v/jf7FjpP4FbM?vq=hd1080
Тези риби май не им е съвсем читав гена :) Онази тумбестата дето имам съмнения че не е чистокръвно кои е с изкривена долна устна, включително и на една друга забелязвам същото. А една от големите, която е почти бяла, хрилните капачета не са прилепнали към тялото, а краят им е подвит навън :) Странна работа, ама да са ми живи и здрави  :-)