• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
22.09.2020 20:08

Новини:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


Акваскейпинг конкурс
  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Езерцето на Алекс

Започната от vmax, 25.05.2014 11:11

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

vmax

Нитратите са крайният продукт на азотният цикъл, та според мен е нормално с времето да се натрупват. А и са сигурен знак, че биологичната филтрация ти е наред. От друга страна зелените растения, би следвало да ги усвояват, но явно не могат чак в такава степен. Тествал ли си водата от кладенеца за нитрати, може и там да са високи и затова и смените на вода да не им се отразяват. Нитратите като цяло са си по-безопасни, но в големи концентрации също не трябва да се подценяват. Това с хлора и лентичките си е класика явно :) Аз затова се наложи да си купя течен тест за хлор, понеже пълня от водопровода и нямаше как да съм сигурен, че наистина резултата им е лъжлив. Не смея за сега да си правя опити с оцет и киселини. Като дойде уреда, може да тествам в някакъв контролиран обем с колко пада PH-то и дали остава стабилно във времето, че за няколко седмици опатках почти две шишенца реагент за PH :) Някъде, срещнах че и борови шишарки, биха имали ефект за понижаването, което сякаш по-имам смелост да го пробвам. Пък и ми е някак си по натурално и по-близко до природата. Все едно си имам бор до езерото, което като цяло си е доста реален сценарий :)


bojo82

Да на водата от кладенеца нитратите са със същите стойности даже бих казал по-големи , но нямам избор ВИК съм ги отрязъл преди години.

vmax

16.09.2017 14:02 #92 Last Edit: 16.09.2017 20:08 by vmax
Моят PH метър явно няма да пристигне, но и последното мерене с течни тестове не показва някакъв съществен спад. Същевременно рибите отново показват, че нещо не се чувстват добре и понеже симптомите са само следобед ги свързвам само с PH-то. Ето две клипчета за пример.
https://www.youtube.com/v/S57BgIL60_E?vq=hd1080https://www.youtube.com/v/vOUd6sZa9io?vq=hd1080
Следобед или лежат на дъното или на повърхността, докато сутрин и късно вечер няма и помен от тези симптоми. Почнах да си мисля дали проблема не е амонячно натряване, което отново си е следствие на високото PH, но теста който имам не показва наличие на амоняк. На самият тест обаче му нямам много вяра, понеже е само с един реагент. От друга страна работи и филтъра бидон и растителният филтър и си мисля, че наистина не би следвало да има амоняк, но при високо PH и малки количества от него са си опасни. Нишковидните пак ме нападат и нямам идея вече какво ги предизвиква и как да ги боря. Струва ми се че основният проблем за всичко е въпросното високо PH и ако го нормализирам, ще се решат и по-голямата част от проблемите, но не знам кое го е предизвикало за да го отстраня. И понеже в езерото нямам почти нищо, почвам да си мисля да не е виновна самата дунавска фракция  *dontknow*. На пролет ще пробвам да разкарам поне тази от саксиите с лилиите и да ги насея в пръст, но нямам идея как да я предпазя да не ровят рибите в нея, че колкото по-големи стават, толкова по-голям става проблема в това отношение.

bojo82

Моето PH е 7.8 до 8 и някои от рибите ми по конкретно една женска комета имат същите навици. Дори един ден през пролетта беше полегнала на една страна и помислих че е умряла или умираща но като цопнах водата подскочи като ужилена. Мисля си че просто обичат топлата вода в горния слой и си правят слънчеви бани понеже температурите през ноща започнаха да падат.
   Фракцията със сигурност ти вдига PH-то.
   Нишковидните са от есенното слънце , както и пролетното им влияе благоприятно. Скоро ще им се види края като се разхлади.

vmax

За много години, колеги езерняци :) В това пролетно време, как се развиват при вас езерцата, че при мен "подводният райграс" пак взе яко да избуява и до пролетта не ми се мисли на какво ще прилича езерото. Няма ли някакви косачки за нишковидни  *CRAZY*
https://www.youtube.com/v/Gbs_7p8_bSU?vq=hd1080

PVV

Честита Нова година  на всички. Да сте живи и здрави вие и рибоците ви. Много лошо гледа първата риба от клипа. :-)  Аз по принцип не пипам езерото зимата.Освен да разбивам леда, ако е замръзнало на няколко дена. Сигурно ще свият яки студове следващите седмици така, че спокойно.

vmax

Welcome to the jungle :-D
https://www.youtube.com/v/a3IXAx0vwig?vq=hd1080
Събудихте ли обитателите вече :) На моите вчера им дадох и малко храна и добре си я хапваха, след няколко месеца глад :) Мисля днес да пускам и големият филтър и помпа, понеже май дългосрочната прогноза не включва големи студове. Тези водорасли обаче за поредна година ще ме обезсърчават явно, а така не ми се искаше да ползвам химии :( Дано поне лилиите са оцелели, че като гледам как са покрили всичко  :-(

NO CARRIER

 *YAHOO* С какво си го снимал?

Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

PVV

Коси и продавай на кило. :-)   Аз също почнах да давам по малко храна , но другата неделя мисля да пескам вече помпите. Тази не остана време.

vmax

SJCAM SJ4000 е камерата.
Цитат на: PVV в 11.03.2018 20:08
Коси и продавай на кило. :-)   Аз също почнах да давам по малко храна , но другата неделя мисля да пескам вече помпите. Тази не остана време.

Направо безплатно им ги давам, само да дойдат сами да си ги накосят :) Няма ли някоя твар която да ги яде в промишлени количества? Началото на другата седмица дават температури до -6 :( Дано не познаят :)

stilian20

И моето имаше много нишковидни водорасли но ги окосих, също пуснах и по голямата помпа да върти през филтъра.
Какво ще правим с тези водорасли.
Колко сантиметра са рибите ти.

vmax

С какво ги косиш? :) Миналата година ги чистих с четка за бутилки, прикрепена към PE тръба, но си е тегава история така. То повлича и камъчета от дъното и саксиите, пък после и почистване на четката, .... :( искам нещо което наистина все едно да го коси :) Мъка си е с тези водорасли. Тази година съм се заканил да наблъскам целият растителен филтър с растителност пък да видим ще има ли някаква полза, но при положение, че нитратите ми са ниски така или иначе, явно нещата не опират само до хранителните вещества. По скоро светлината е главният виновник, ама не мога да спра слънцето да свети, а със засенчващи мрежи, хем се загрозява пейзажа, хем и резултат не е чак толкова голям.
Рибоците без да съм ги мерил ми се струват около 20-тина сантиметра да е най-голямата.

PVV

Пароструйка! Аз всяка година  чистя до найлон с пароструйката. Има постоянно да се точат по водопадите но чак такава вълна като твоята не съм имал. Но слагам препарати и УВ лампата не се спира- 11 вата е за 2,5 кубика . Отказах се да меря параметри на водата щото се плаша. :-)

stilian20

Водораслите ги чистя с градински търмък(от тези които се регулират).
Рибите ти на колко години са?

bojo82

Здравей Aлекс , тази година подходих малко по-различно след пролетното почистване. Извадих рибоците за няколко дни в бидони и напръсках цялото фолио с разтвор на цинков оксид. След като слънцето го напече побеля. Сега има филм от цинков оксид по дъното където тръгват водораслите , а не навсякъде във водата. Още е рано да се каже за резултата но имам добро предчуствие. Знам че си против химиите , но все пак ако размислиш приятелю. Поздрави на всички.