• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 22:32

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Езерцето на Алекс

Започната от vmax, 25.05.2014 11:18

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

_Kirilov

АКо пак го направи - контролерите са еднакви, пробвай с моя контролер , но ми се струва ,че е друг  проблема при теб.

vmax

Цитат на: bojo82 - 05.07.2017 22:01
Торфения мъх къде успя да го завъдиш , аз имам няколко неуспешни опита да покрия с него ръбовете на водопада. Иска дебела сянка и прохлада.
Ползвам изсушен :) Уж е някакъв натурален и необработен и го дават, че може да се ползва в аквариуми и терариуми, макар и да го купих от цветарски магазин :) За две седмици от както ми е езерото не съм забелязал проблеми, а само подобрение.
Цитат на: _Kirilov - 06.07.2017 00:15
АКо пак го направи - контролерите са еднакви, пробвай с моя контролер , но ми се струва ,че е друг  проблема при теб.
Доколкото разбрах в самият корпус на помпата няма електроника и датчици, а само три намотки. Тоест теоретично там няма какво да прави проблем, понеже ако има прекъсната намотка, помпата изобщо няма да работи. Остават контролера или импелера, като импелера, многократно е ваден и проверяван и не се забелязва никакъв проблем с него, върти си се напълно свободно. Понеже се ползва в езеро, предположението е, че може от водораслите да засяда. Но последният път и при напълно почистена помпа, отново не искаше да тръгне и даваше грешка за блокирал ротор. Мен ми се струва, че има някакъв проблем с контролера, но ще го проверя, когато пак реши да прави номера. Но явно се уплаши, че ще я сменям и сега не смее да си показва магариите :)

vmax

13.07.2017 20:21 #77 Last Edit: 14.07.2017 09:58 by vmax
Не стига, че заради това високо PH всичко престана да расте, ами рибите опасоха и малкото налични листа на лилиите  >:o

Странното е че само на едната са видели сметката, явно е друг цвят и вид им по им се е усладила. Увеличих им дажбите на храна, пък дано престанат да ги дъвчат. Водата е супер бистра, но това за съжаление в момента ми носи само неприятности :( Понеже доста светлина достига до водораслите, които през тези слънчеви дни усилено си фотосинтезират, изчерпват въглеродният диоксид и в резултат вдигат PH. От няколко дни го покривам със засенчваща мрежа, но и това не дава големи резултати.

https://www.youtube.com/v/8OqaR-9ZHLU?vq=hd1080

bojo82

Мисля че е образцово , след добре свършената работа остава само да му се радваш. Не обръщай толкова внимание на PH-то , рибите изглеждат щастливи. Като дойде метъра от ибей драсни някой ред как е , че и аз мисля да поръчам за по сигурно.

PVV

Супер  си е езерото. =-O Направо ви завиждам как си храните рибите. Моите се крият  и бягат на другия край и не мога да си доставя това удоволствие да ги храня от ръка. :-(
п п   Все се каня да те питам що за хриле има едната риба.

vmax

Цитат на: bojo82 - 14.07.2017 19:11
Мисля че е образцово , след добре свършената работа остава само да му се радваш. Не обръщай толкова внимание на PH-то , рибите изглеждат щастливи. Като дойде метъра от ибей драсни някой ред как е , че и аз мисля да поръчам за по сигурно.
Филмчето е снимано сутринта, затова са щастливи. Вечер са проблемите. И реално ако не беше странното им поведение, едва ли щях и да разбера, че ми е толкова високо PH-то, понеже чак тогава взех да меря параметрите на водата. Въпреки, че имах съмнения че е високо, като видях, че лилиите и растенията в растителният филтър не се развиват добре. Непременно ще споделя резултати с дигиталният PH метър, като пристигне. Даже поръчах и един TDS метър, който не знам точно за какво ми е, но беше евтин :)
Цитат на: PVV - 14.07.2017 21:41
Супер  си е езерото. =-O Направо ви завиждам как си храните рибите. Моите се крият  и бягат на другия край и не мога да си доставя това удоволствие да ги храня от ръка. :-(
п п   Все се каня да те питам що за хриле има едната риба.
Като ги виждаш веднъж в месеца, как да свикнат с теб :)
Деформираните хрилни капачета според мен се дължат или на някакви генетични аномалии в следствие на кръвосмешения в развъдника или другият вариант е по време на растежа им да са изпитвали липса на някакви минерали, което се случвало при отглеждане в мека вода. Предвид, че само на някой риби го има от самото начало, съм  по-склонен да мисля, че е първото. Има такива и с изкривени усти и една с деформирана опашна перка. Но когато не си избираш рибите предварително и пазаруваш по куриер получаваш това което продавача е загребал с кепчето :)

bojo82

Това TDS какво мери , гледам че ги продават комплект ама и аз не вдявам ?

Какво означава странно поведение привечер ?

Това с хрилните капачета и аз го имам при една от моите шлаери , дори я бях отделил мислих че е болест. Но вече година нищо и няма и я кръстих Клепоух. Абе като при хората.

А относно избирането от дистанция , колегата Slaff с ръка на сърцето мога да кажа че беше най-коректен и ми изпълни "прищефките" до край !!!  Абе като цяло си личи кой е човек и кой търгаш по разговора

vmax

Уж измерва разтворените твърди частици във водата, от рода на минерали, соли, метални аниони и катиони. Един вид с него можеш да проверяваш до колко водата ти е чиста от подобни "замърсители". Проблема е, че не винаги въпросните "замърсители" са вредни :) Тоест малко безмислен сякаш се явява, но пък за 2,5$ какво му плащаш :) И все пак би трябвало да може да се направи някакъв анализ с него на база периодични измервания на езерото. Струва ми се, че би могло да се измери и обема на езерото с него, чрез добавянето на определено количество сол. Като се знае каква е стойността преди добавянето и след добавянето и се провери в даден контролиран обем с колко ppm се повишава измерената стойност, при добавянето на конкретно количество сол би могло да се сметне. До колко ще е точно подобно измерване, не смея да твърдя :)
Странното поведение вечер се изразява в неподвижно застиване на дъното. Не на всички риби, понякога на 2-3, понякога на повече, което рязко контрастира на поведението им сутрин и което към момента свързвам само с това, че вечер PH-то става още по-високо, поради изчерпването на CO2 през деня от фотосинтеза на водораслите.
В интерес на истина, и моят продавач ми изпълни изискванията :) Казах му че не искам риби с черна окраска и наистина не ми беше пратил такива :) Аз от къде да знам, че трябва да уточня, че не искам и деформирани  *CRAZY* :-D Да са ми живи и здрави, аз им се радвам, макар и да ми се струва, че тези омешани гени, са предпоставка за не толкова силен имунитет и повече податливост към болести.

vmax

17.07.2017 12:43 #83 Last Edit: 18.07.2017 12:31 by vmax
TDS метъра пристигна днес. Резултатите са 225ppm на водата в езерото и 340 на чешмяната :) Извода е, че е по-добре да пия вода от езерото  :-D Шегата на страна, но до някаква степен този резултат е логичен, заради твърдата вода в нашият регион. В езерото се предполага тя да е малко по-мека, най-малкото заради дъждовете, а и отлагането на калция. Освен това все още имам и торф във филтъра, който до някаква степен предполагам я омекотява допълнително и понеже самата вода е добре филтрирана се получава този нисък резултат.
PH метъра обаче, все още не е пристигнал, а имам по-голяма нужда от него в момента :(

Първи цвят за годината благодарение на колегата stilian20, който ми изпрати от неговата лилия *thanks *DRINK* Дано поне тя се развива добре.


vmax

Рибките вече са 6. 7-мата не знам дали ще оцелее. Както всичко си беше наред с нея, така 2 дена не мръдна от дъното почти. Извадих я и забелязах кървав опашен плавник, разкъсана гръбна перка, млечно бяла кожа и налеп по очите. Първото което предположих, че са някакви паразити от рода на костиа, триходина или хилодонела. На натривки от кожата, обаче не забелязах наличието на каквито и да е паразити, затова предположих, че може и да е бактериална инфекция, макар визуално да нямаше подувания или кървави рани. В последствие се разчетох повече за алкалозата и симптомите се припокриват. Та общо взето не трябва да се подценява отклонението от PH-то особено като е за продължително време. Проблема е, че не мога да направя нищо да го смъкна, макар да ми се струва че малко по-малко пада. Останалите риби вече и вечер си плуват нормално и няма заседяване на дъното, но тази нещо явно е била по чувствителна. За сега е отделена и ще пробвам да и подобря състоянието с по-чести смени на вода. Дано помогне.
Днес забелязах и че една от старите ми лилии се готви да цъфти *YAHOO* Но листата им здраво са обрасли с водорасли, което не е добър знак за състоянието им :(
https://www.youtube.com/v/eak_nxt_Uhw?vq=hd1080

bojo82

PH-то не може ли да се смъкне с някъква киселина , но си трябва уред за следене на промяната. И аз поръчах PHметър , но с ръчна калибровка че ефтино и автоматично не ми се връзва. Между другото май-си мерят доста точно гледах няколко ревюта и сравнения в ютуб. Само с пакетчетата за калиброване не знам как ще се разберем че според мен ще си трябва често сверяване. Не знам разтвора дали не може да се съхрани и използва за по-дълго време ...

vmax

Сложна наука е това химията :) То буфери, аниони, катиони, 1000 неща от които зависи и с взаимовръзки помежду си. Накрая и аз се оплетох в материята. Общо взето прочетох, че даже и да го смъкнеш с някаква химия, то най-вероятно пак ще се качи до предишната си стойност, ако буфера ти е висок и риска да причиниш PH шок за рибите е голям, ако не знаеш какво точно правиш, а аз опредлено смятам, че не съм в час с химията. Проблема е, че водата ми е твърда, има голям буфер и смъкването в тази ситуация е сложно, когато става въпрос за 4 кубика вода. Преди всяка прогноза за превалявания, го поизпразвах с надеждата за силен дъжд, който да го напълни с по-мека и неутрална вода, но уви нямах късмет с дъжда :( Затова най-безопасното ми се струва с торф. Уж действа бавно и сигурно. Ако успея да намаля фотосинтеза на водораслите, също би трябвало да падне, понеже няма да се изчерпва CO2. При нитрификацията също се образуват водородни катиони, което понижава PH-то. Варианта е да засиля храненето и образуването на отпадъци, за да може нитрификацията да е още по-бурна, но при високото PH, има риск да си натровя рибите с амоняк, ако нитрификацията не успее да го преобразува толкова бързо. Освен това не знам дали отново няма да доведе до бум на водорасли, което както вече разбрах, никак не е добре за PH-то. Общо взето оставам с чувството, че нямам правилен ход и остава само да чакам и да се надявам на някакво подобрение. Попаднах на една интересна статия за високото pH и методите му за понижаване - https://thefishsite.com/articles/managing-high-ph-in-freshwater-ponds
Мисля, че всички PH метри, дори и евтините си имат отворче за калибриране. Калибрирането според мен, би следвало да може да се направи и не само с техните течности :) Примерно разтвор на натриев бикарбонат, би трябвало да има PH 8.3, дестилирана вода - 7.0, оцет - 2.4. Твоят от Китай ли лети, че ако е от EU има шанс да дойде преди моя, който съм го поръчал преди месец.

Slaff

Не мога да си обясня защо искате да го свалите това ph. Твърдата вода е с високо ph, но е по- стабилна. Меката, като в столицата с ph около 7 е много нестабилна и същото може много бързо и неусетно да падне и водата да стане киселина което е фатално за живите организми.

vmax

Защото рибите вечер когато PH-то е най-високо лежат на дъното, което е симптом именно за прекалено високо PH. Течен тест също показа, че е над 9, което е извън диапазона, за благополучно съществуване на кои. Без да имам реален опит, черпя информацията само от статии и форуми, но навсякъде се споменава, че високото PH е опасно и продължителното му въздействие върху рибите, води до летален край. Факт е и че една от рибите ми се е запътила на там със симптоми, точно на Alkalosis. Твърдата вода предразполага високо PH, но определено не е добре да е чак толкова високо. Нито за рибите, нито за растенията.

bojo82

В Ютуб има един хамериканец който препоръчва за смъкване на ph половин чаена лъжичка лимонов сок на 300 галона вода.Нищо не ти пречи да пробваш от 2 чаени лъжички изцеден лимон нищо няма да им стане на рибите. Можеш и да ги сложиш на няколко етапа през няколко дни. Но си трябва метъра за да видиш резултата.

Сутринта мерих моето: PH-то е добре (оранжевият цвят) , но нитратите са много (розовото най-горе) въпреки че водата е сълза и езерцето е джунгла от висши растения.  Така и не разбрах защо водата ми винаги отчита толкова много нитрати. Но и лентичките не им вярвам много щото показват наличие на малко хлор а водата е изцяло от сонда. Нитритите са 1 , (графата под нитратите). Май че прекалявам с храненето (сутрин и вечер) и ще ги оставя една седмица на зелена салата. Въпреки че опоскват всичко за секунди когато ги храня и подменям 5% от водата всяка седмица при чистенето на филтъра.


https://s10.postimg.cc/ymqj4ofl5/20170721_102231.jpg

PH-метъра пътува от алиекспрес със Сингапурските пощи до 20 дни ще е тука . Жалко че китайците нямат такъв уред и за мерене на нитрати и амонии

Similar topics (5)

46241

Публикации: 14
Прегледи: 9346

34404

Започната от skDn


Публикации: 38
Прегледи: 25351

28993

Започната от PAVLITO


Публикации: 44
Прегледи: 57854

16848

Публикации: 30
Прегледи: 18515

55898

Публикации: 33
Прегледи: 20113