• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
19.03.2024 11:56

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Езерцето на Алекс

Започната от vmax, 25.05.2014 11:18

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

vmax

Ако пусна и помпата която върти вода през тръбата на дъното на растителният филтър, съвсем бистра ще я направи, но за съжаление, бистрата вода допълнително допринася за бума на водораслите. Мен ми беше странно като прочетох някъде в нета, че някои езерняци, нарочно се мъчат да предизвикат цъфтеж на водата, защото се получва естесвено засенчване от зелената вода. Пък ние UV филтри, не знам кви филтри и на края всяка седмица търмъчиш една кофа водорасли  :-D
Обема за съжаление, така и не го засяках точно, понеже го пълних на части. Играх си да смятам обема по размери в една CAD програма и се получи нещо около 4 кубика заедно с растителният филтър. До колко е реална тази цифра обаче не знам.

vmax

Много слаба активност в раздела :( Пускайте снимки и филмчета на езерата си да могат и другите да се полюбуват на тях, пък и да почерпим взаимен опит за развитието и поддръжката им. Моето все още нещо не мога да му докарам баланса :( Тези водорасли направо ме побъркват, а нещо не искам да слагам химия заради тях. Попаднах на един препарат Cloverleaf Blanket Answer, който съдържа уж само ензими и минерали и отзивите за който са много добри. В България обаче не се предлага и ако реша да го ползвам, явно ще трябва да се поръчва от Англия. Но съм на мнение, че е по-добре, да бориш причинителя, а не резултата. Въпроса е, че не знам със сигурност какъв е причинителя :) Но съмненията ми са за дисбаланс на нитрати и фосфати и високо PH (8,5). Нямам тест за фосфати за съжаление, за да кажа със сигурност че е това, но нитратите са ми 1мг/л. Амоняк също нямам, което предвид високото ми PH, би следвало да означава, че няма и амониий, който уж се слави като главният виновник за бума на водорасли. Същевременно някой от растенията очевидно си личи, че страдат от някаква липса на хранителни вещества. Водният зюмбюл едва расте а листата са бледо зелени. Водният ирис и той изглежда бледо зелен и се чудя дали да не пробвам да ги подхраня локално с бавно разградим осмокот тор.
https://www.youtube.com/v/IjzMS85jOuA?vq=hd1080

PVV

Супер ти е водата. Няма парцали да плуват няма органика. За тез нишковидни дето са по стъблата на растенията и по стените не се кахъри изобщо. Моите лилии и те не вървят тази година. засега има само един цвят. Може би времето закъснява с топлите лъчи. Не бери ядове.  *DRINK*

vmax

Има органика, ама се събира във филтъра, което допълнително ми създава грижи да го чистя всяка седмица :) Водорасли също чистя  всяка седмица, че ако ги оставя да си растат на воля, не ми се мисли какво ще стане. Сложих ечемичена слама да проверя ще има ли ефект(въпреки, че май съм закъснял за нея) и наторих локално единият от водните зюмбюли да видя, дали ще му позеленеят листата или ще позеленее от водорасли  :-D

vmax

https://www.youtube.com/v/gMuPe-uWM4E?vq=hd1080
След поредното търмъчене на нишковидни :( Водата поне е бистричка. Ирисите са сети от семенца, миналата година. Ментата не е блатна, но засега се държи. Въпреки това съм скептичен, че ще се адаптира и ще оцелее. Каните миналата година ги тествах и знам, че с тях няма да има грижи. Същото се отнася и за онова с шарените листа, което като цяло си го сеят по градините :) Блатният аир, не мога да забележа, дали се развива или е замръзнал в това положение, а зюмбюла е ясен, че нещо не му харесва и линее :(

bojo82

Супер ти е водата имаш ли УВ лампа и рибите доста закръглени. А какво е кана може ли да го снимаш ?

И един въпрос как качваш клиповете по този начин ако отговора е много дълъг забрави

vmax

Цитат на: bojo82 - 20.06.2017 18:02
Супер ти е водата имаш ли УВ лампа и рибите доста закръглени. А какво е кана може ли да го снимаш ?

И един въпрос как качваш клиповете по този начин ако отговора е много дълъг забрави
Тя камерата им слага няколко килца отгоре :-D Хем в момента съм им ограничил дажбите, че има какво да пасат в езерото и ги храня веднъж на ден и то с храна която изяждат за 1 минута.UV не ползвам в момента, но е пусната помпата през растителният филтър и ми се струва, че тя е основният виновник за бистрата вода и финото филтриране на водата.
Снимки на кана от нета.
Масово я ползват за озеленяване на цветните градинки по градовете и е доста разпространена. Уловката е, че грудките не оцеляват зимата и трябва да ги събереш есента и да ги съхраняваш на хладно и тъмно място до пролетта. Иначе е красиво цвете, бързо расте, обича слънце и има всякакви разновидности на цветове и окраска на листата.
За филмчетата най-лесно е да ползваш този стринг:
[flash=800,450]https://www.youtube.com/v/.......?vq=hd1080[/flash]
На мястото на точките поставяш стринга за твоето филмче което искаш да публикуваш.
https://s22.postimg.cc/exnejclj5/url.png
И трябва да се получи това:
[flash=800,450]https://www.youtube.com/v/gMuPe-uWM4E?vq=hd1080[/flash]
Съответно ако решиш можеш да промениш размера на прозореца който ще се визуализира в съобщението и качеството с което ще се пусне филмчето.

bojo82

Аз съм имал кана в езерцето миналата година но не знаех че се казва така.  Зимата измръзна и тая година не съм но из двора има доста саморасли.  Водният зюмбюл и при мен не вървеше но му шибнах 3 пръчици тор за зелени растения и се пооправи дори се опитва да цъфне. Отначало го бях сял в пясък и чакъл но я закъса горкия , после го сложих в по голяма саксия с огнил оборски тор на дъното в средата пясък и отгоре чакъл да не ровят прасенцата и сега се пооправи. Мента имам 3 вида най-хубаво мирише една дребничка със ситни листенца , ако имаш язовори около теб разходи се сега е момента. Ще останеш приятно изненадан
А като стана въпрос за дебели риби
https://s23.postimg.cc/imfw822bf/20170621_121223.jpg
Една шишарка презимувала успешно в езерцето , всъщност са няколко

_Kirilov

Честита да ти е новата помпа - покажи резултати  *DRINK*

vmax

Новата помпа е само за бекъп на старата, ако пак реши безпричинно да спира, че е кофти в такива ситуации да нямаш друга помпа на която да разчиташ. Старата за сега върви и съм с нея.
https://www.youtube.com/v/ZJwvsKp8XYw?vq=hd1080
Аз най-накрая постигнах някакъв прогрес с борбата с водораслите и в момента имам предимно само carpet algae, което си е направо идеално. Дано и така да се задържи ситуацията занапред. Как го постигнах обаче, нямам точна идея :) В момента имам в езерото ечемичена слама и торфен мъх, като преди две седмици изпръсках и 100мл перхидрол, по най-засегнатите от нишковидни водорасли участъци. Предполагам кислородната вода ги е уморила, а сламата и торфа им пречат да се разпространят отново. А може и най-накрая да се е завъртял баланса в езерото. Остава, малко по-малко да му понижа и PH-то, че си мисля, че растенията затова спряха да растат, а и рибите определено показват, че PH-то вечер им е високо въпреки, че последните два дни и вечер всичко с тях е наред.

stilian20

Супер си се справил и аз имам проблем с нишковидните, но и не съм ги обирал от две седмици да не би да има хайвер по тях.Колко ти е PH-то и колко  трябва да бъде за езеро?
Моето е около 7.8
Поздрави.

PVV

Перфектно е бе човек. То няма как да стане като дестилирана вода. Нямаш плаващи фъндаци, нямаш нишковидни като мрежи. Направо си е убиец. Пък и така е по- красиво. Аз не съм ходил до моето 2 седмици и тръпна какво ли е станало с тия жеги и слънце. Уж съм инструктирал бащата да долива вода ама знам ли.

bojo82

Цитат на: vmax - 05.07.2017 10:15
А може и най-накрая да се е завъртял баланса в езерото.

Според мен е това , баланса не обича да се бута от чести дъждове(пролетните) с различни параметри на водата идваща от тях. Особено ако обема на езерцето е малък. Ако си забелязал всички професионални развъдници за кои са на закрито и то не зада не се намокрят рибоците в тях предполагам :D

vmax

Цитат на: stilian20 - 05.07.2017 12:07Колко ти е PH-то и колко  трябва да бъде за езеро?
Моето е около 7.8
Поздрави.
Моето беше над 9, когато започнаха проблемите, а в момента може би е около 8,3. За японски шарани го дават да е в диапазона 7.0 - 8.6, като златните рибки понасят и по високо, но това като цяло е диапазона към който е добре да се придържаме. Друго важно нещо е да няма промяна с повече от 0,3 до 0,5 десети в рамките на деня, че това е по-опасно, понеже рибите не могат да се адаптират толкова бързо към промяната. В моят случай уж нямах такива скокове в PH-то но въпреки, това някой риби, вечер реагираха със симптоми на Alkalosis.
Цитат на: PVV - 05.07.2017 14:34
Перфектно е бе човек. То няма как да стане като дестилирана вода. Нямаш плаващи фъндаци, нямаш нишковидни като мрежи. Направо си е убиец. Пък и така е по- красиво. Аз не съм ходил до моето 2 седмици и тръпна какво ли е станало с тия жеги и слънце. Уж съм инструктирал бащата да долива вода ама знам ли.
Аз и нямам мераци да го правя такова :) Специално тези алгии ми харесват как изглеждат и с радост бих си ги отглеждал в езерцето, за сметка на нишковидните *MODERATOR* А и рибите с кеф си разнообразяват диетата с тях. Само не знам колко дълго ще продължи радостта ми с тях, че нещата с тези алгии са толкова динамични, че не знам утре какви нови видове ще ме изненадат  :-D
Цитат на: bojo82 - 05.07.2017 18:02Според мен е това , баланса не обича да се бута от чести дъждове(пролетните) с различни параметри на водата идваща от тях. Особено ако обема на езерцето е малък. Ако си забелязал всички професионални развъдници за кои са на закрито и то не зада не се намокрят рибоците в тях предполагам :D
Според мен и торфеният мъх оказва благоприятно влияние за нещата в момента.

bojo82

Торфения мъх къде успя да го завъдиш , аз имам няколко неуспешни опита да покрия с него ръбовете на водопада. Иска дебела сянка и прохлада.


Similar topics (5)

28993

Започната от PAVLITO


Публикации: 44
Прегледи: 57656

16848

Публикации: 30
Прегледи: 18433

55898

Публикации: 33
Прегледи: 19947

51228

Започната от darksaint


Публикации: 98
Прегледи: 64446

46580

Започната от pigggi


Публикации: 8
Прегледи: 5011