• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
14.08.2020 20:08

Новини:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


Акваскейпинг конкурс
  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Езерцето на Алекс

Започната от vmax, 25.05.2014 11:11

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

vmax

Чак нестандартни не са.  Хората отдавна са си измислили растителните филтри (bog filters) или по скоро природата ги е измислила :). Просто сякаш не са чак толкова разпространени, но според мен това е най-доброто което може да се реализира. Хем красиво, хем практично и най-важното ефективно. Поне на теория е така, ще видим и на практика. Даже те го ползват като основен и единствен филтър, а в моят случай ще играе само спомагателната роля да изчиства нитрати, фосфати и другите хранителни вещества.
Плана е голяма помпа от голямото езеро да качва вода в единият от бидоните. Филтрите с бидони ще са реализирани по тази схема.  В него изпитаните вече успешно филтърни материали от натрошени керемиди и разплетени найлонови чували. Двата бидона ще бъдат на едно ниво и свързани като скачени съдове. От вторият бидон водата ще прилива на самотек в растителният филтър. А от растителният филтър водата ще прелива в основното езеро. В самият растителен филтър ще има по-малка помпа която принудително ще изпомпва вода в терасата с растенията в която основа ще има пробита тръба.
Ето и как съм реализирал терасите :)

Полипропилена добра работа върши. Ще видя само зор със слагането на геомембрана, понеже доста гънки ще се получат, но нямах друг избор. Исках и в растителният филтър да има по-дълбок участък, за да оцеляват зимата всички гадинки които ще се заселят там (предимно охлюви :) )
Бетониране няма да има никакво, че съм си експериментатор и след някоя друга годинка може да ми хрумне някоя друга идея да реализирам :) Само геотекстил и геомембрана, като геотекстила ще са едни синтетични платнища :) В момента горният слой е измазан само с глина и стъкло мрежа. А по дължината на самият ръб има заклинени едно в друго бетонни стълбчета, с цел да се укрепи самият ръб, понеже върху него мисля да редя камъни.

bojo82

Добре си избрал и мястото да е на шарена сянка. Много труд и желание , браво !

dimitariv_iv

Браво колега . Растителен филтър си имам и аз. Определено ще ти създаде много емоции
Мусомища, гр.Гоце Делчев

vmax

Да пусна една рибка в темата :)

За съжаление, напредъка с новото езеро е твърде бавен, но поне рибите вече са в него и се надявам благополучно да изкарат зимата там. След не знам колко точно човекочаса в сеене, отделяне на мидички, миене, дезинфекциране, най-накрая вече имах желаното количество речна фракция за дъното, саксиите и растителният филтър, което изяде сигурно повече от половината време в което съм правил нещо по езерото и което време спокойно можеше да бъде спестено, ако просто в тоя град поне един склад се беше сетил да предлага речна фракция, но това е друга тема :)
Бях направил грешката да сложа и не достатъчно фин пясък, който явно беше и недостатъчно дебел слой под платнищата, та се наложи да махам покритието на голямото след няколко седмици, понеже на дъното се беше отпечатало всяко малко камъче и се притесних, като напълня цялото количество вода да не скъсат мембраната. На дъното и в растителният филтър съм слагал плетени чували, понеже също ми се струва рисковано, защото из камъчетата има и доста остри.
Саксиите с лилиите са пълни само с речна фракция, без никаква пръст, като в двете от саксиите помпа ще върти вода от плаващ скимер, който мисля да направя впоследствие. В другите две саксии, помпа ще засмуква вода през тях и ще я качва в прорязаната тръба в основата на растителният филтър. Голямата помпа ще си върти водата през класически филтър бидон :) Зимата ще оставям да работи само малодебитната помпа през растителният филтър, което се надявам да е достатъчно да не замръзва напълно езерото. Остава още доста работа по декорирането на езерото с камъни и растения, което май ще се случва пролетта.vmax


Добре че беше хубаво времето та успях преди да падне снега да понаредя малко камъни и да насея някои от растенията. Но се чудя зимата как да процедирам. Плана беше малка помпа потопена на около 40-тина сантиметра да върти вода от голямото през растителният филтър в който все още няма нищо насято, като идеята е само да предотврати изцяло замръзването на голямото и малкото езеро. В момента при мунус 4-5 градуса този вариант работи, но не знам дали в големите студове няма да преохлади водата в голямото езеро предвид сравнително голямата повърхност на растителният филтър *dontknow* Другият вариант е камъче с въздух, който май е най-сигурен ?Slaff

За камъчето си прав. Само да попитам - Какъв е проблема ако замръзне на цяло? Вътре както виждам има не повече от 10 - тина риби. Няма да умрат, споко!
Поздрави!!!

vmax

Честно казано нямам идея какъв ще е проблема, ако замръзне нацяло :) Просто за първа година ще зимуват навън рибите, а  навсякъде се споменава че е хубаво да има участък от езерото в който да няма лед за да могат свободно да се отделят  вредните газове, а предполагам и за да се обогатява на кислород водата, въпреки че зимата това май не е проблем. Ще пробвам без помпата да видя какъв ще е резултата :)

PVV

Не се притеснявай ако замръзне. Моето вече трета година си замръзва и е бъкано с риби. Просто като се задържи леда  правя дупка и го разчупвам внимателно. Ако имаш 1 метър дълбочина  не се притеснявай. Водата ако се движи ще се охлажда повече. Аз затова спирам всичко зимата.

xenohack

Аз спирам всичко, оставям само една малка помпичка за въздух и там където излизат мехурчетата никога не замръзва!

vmax

Мерси за съветите. Температурата на дъното със спряна помпа се качи с около 2 градуса и вече е около +5 при -5 навън и плътен лед :) Странното е че рибите не предпочитат най-дълбоката част, а стоят на терасата с лилиите. Изненада ме, че температурата на растителният филтър беше +4.5, при положение, че самият той е само около 50 сантиметра дълбочина, половината от която е над нивото на земята. Очаквах там да е доста по-ниска. Близките дни ще сложа и камъче с въздух и сигурно така ще зимуват нещата. Само в растителният филтър като се разтопи плътният лед, ще понахвърлям малко бутилки, че като нищо ще изкърти тухлите с които направих ръбът.

xoxi

Няма смисъл да оставяш и камаче с въздух,пак ше размесваш слоевете вода и ще я истудяваш.Водата колкото е по- студена е по богата на кислород ,няма нужда от допълнително вкарване.А за размразен участък пак няма смисъл понеже слънцето през деня размразява растоянието между леда и брега и от там си излизат вредните газове.

vmax


Някъде там има езерце с надявам се все още живи риби в него :)
И едно подводно видео в което не се вижда нищо интересно, защото рибите принципно се крият зад саксиите. Към края само се забелязва една любопитна глава :)
https://www.youtube.com/v/5c8Uw8IGTdc?vq=hd1080

vmax

Вие имахте ли сняг :) Горките риби, тамън се посъбудиха от зимен сън и пак трябваше да лягат :-Dvmax

Темата трябва да се преименува на блатото на Алекс  :-D Заради тези водорасли, специално правих растителен филтър, те вместо да намаляват, повече стават :) Вярно все още няма много развила се растителност в него, но път чак толкова много водорасли. Явно ще трябва да слагам възможно по-скоро някаква засенчваща мрежа и над голямото езеро. И тези риби явно ще трябва да минават на диета. От горе като ги гледам, не ми изглеждат толкова дебели :)
https://www.youtube.com/v/C7GJ05rzOu8?vq=hd1080

stilian20

Супер е , водата ти май е по бистра от моята.
Колко кубика е езерото ти ?