• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
10.07.2020 15:03

Новини:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


Акваскейпинг конкурс
  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Езерцето на Алекс

Започната от vmax, 25.05.2014 11:11

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

PVV

Егати питомните риби! Моите като видят нещо до езерцето и бягат в другия край.  :-) Трябва дресировка да им правя, ама като ги виждам два пъти месечно  така е. Споделяй резултата от експеримента да знаем да се запасяваме ли със слама сега по жътва.

venitos

Показах клипчето на малките . . . дъщеря ми каза: Ах, какви са сладички и милички тези рибки! Наистина е приятно да се гледа как се хранят от ръката ти. Успех в хобито! 

dimitariv_iv

Здр. колега,
и аз имам една, която има изкривена  уста и хрилните капачета в долната част са леко навън,  може да е в резултат от някакво заболяване, или да е проявен някакъв лош ген..... знам ли ги!
Мусомища, гр.Гоце Делчев

vmax

Цитат на: PVV в 23.06.2015 08:08
Егати питомните риби! Моите като видят нещо до езерцето и бягат в другия край.  :-)

Моите няма къде да избягат :-D Може това да е ключът към опитомяването :)
Колкото до сламата. Аз бих се запасил :) Прекалено много и добри са отзивите от изпробвалите я за да се окажe някаква лъжа и измама. А гледам, че има и фирмени продукти със съдържание на ечемик, като например JBL-BioFerm. Прясната слама обаче съм срещал мнение, че не е подходяща, затова нея не бързайте да я слагате в езерата си. Складирайте си я за догодина :)
@dimitariv_iv, доколкото имам спомен и твоите бяха купувани от развъдника в Плевен, както и моите. Може наистина да има нещо генетично заложено.

vmax

Един полуизгнил цвят на лилия :) Сутрин затворен, вечер затворен и така цяла седмица все не мога да я видя разцъфнала :( Вече като минаха 4 дена и явно взе да загива се смили над мен и едната вечер като се прибрах си беше все още отворен :)

Даже и инсталирах временно в началото една евтина cctv камерка, колкото да я видя разцъфнала, че си мислих че никога няма да я видя :)
https://www.youtube.com/v/mvJ3KyZkiOo?vq=hd720

dimitariv_iv

Браво колега хванал си я!
Мусомища, гр.Гоце Делчев

vmax

https://www.youtube.com/v/FZqvDZFgo54?vq=hd1080https://www.youtube.com/v/Zz2oGarB0mg?vq=hd1080
Две подводни филмчета, които показвам не защото съм много горд с тях, а с чисто изследователска и научна цел :) Да могат да се проследят етапите на развитие на водораслите, а и евентуално да се направи сравнение догодина, когато вече от ранна пролет ще сложа ечемичена слама. Едва ли има водорасло, което да го няма в езерото ми в момента *ROFL* Т'ва нишковидни, синьо-зелени, черни, кафеви, пембени бради :) Даже нарочно, ги снимах преди да почистя (избръсна :)) нишковидните.

Иначе рибоците си ги похапват, като изключим нишковидните.
Експеримента с ечемика, го прекратих, понеже отсъствах една седмица и като се върнах филтъра на помпата се беше затлачил и почти беше спряла. Водата в езерото беше мътна и взела да позеленява, а ечемика който беше в торбичка във филтъра беше взел да покълва и затова го разкарах. Но съм се запасил с малко слама, която съм сложил да съхне и след няколко седмици може да експериментирам и с нея.

PVV

То при теб направо стерилно бе. Направи ми впечатление едната рибка е оцветена по гърба синьо. Това истински цвят ли е или някаква фото промяна от светлината и камерата. Много ми хареса оцветяването.

niki_o

С тези клипове ако знаеш колко завист отнесе....от най добрата обаче де *BRAVO*

vmax

Цитат на: PVV в 12.07.2015 22:10
То при теб направо стерилно бе. Направи ми впечатление едната рибка е оцветена по гърба синьо. Това истински цвят ли е или някаква фото промяна от светлината и камерата. Много ми хареса оцветяването.
Направо се е утепало от стерилност :) Предполагам визираш бистротата на водата, но то при мен езерото ми е колкото един по-големичък аквариум и като му хакнеш един 80 литров бидон за филтър се получава това. Даже не съм го чистил изобщо от както съм го пуснал преди 3 месеца. Може да ме изкара предполагам и до края на сезона, но сигурно ще го разбутам, понеже бързах да го пусна пролетта и така и остана незавършен и само с част от пълнежите. То тази бистра вода, май е и една от причините за толкова много водорасли, защото доста светлина прониква безпрепятствено.
Колкото до рибката, винаги съм се чудил какъв е цвета на гърба й, а не съм далтонист :) Изглеждаше ми като сиво, наченки на черно, а сега май блъска повече на синьо, понеже майка ми като я видя, каза "Тази рибка да не се е била, че е посинена?" :) И за разлика от другите цветове, този седи някак си подкожно и е по-блед. Между другото тази е рибката с подвитите навън краища на хрилните капачета.
Цитат на: niki_o в 12.07.2015 23:11
С тези клипове ако знаеш колко завист отнесе....от най добрата обаче де *BRAVO*
Предполагам заради рибките, а не заради обстановката :-D Като избръснах нишковидните стана по-прилично :)


vmax

https://www.youtube.com/v/U1HHmgsyD-c?vq=hd1080https://www.youtube.com/v/skacgj4WLTw?vq=hd1080
И тази година май няма да остане време да им разширя езерцето :( На пролет обаче каквото и да става трябва да го направя, че това доста им отесня. Лошото е, че и това новото пак ще е някакво временно и май няма да е много по-голямо, но ще гледам да го докарам поне до кубик и половина. Тоест около 3 пъти по-голямо от това.


vmax

Някой ако му трябва воден хиацинт, пистия и роголистник да заповяда с торбите :)
http://aquariumbg.com/forum/ezeren-pazar/podaryavam-podaryavam-vodni-rasteniya/msg500042/#msg500042

vmax

Езерцето на Алекс версия 2.0  :-D
Дълбочината е към 1,50, обема ще го засичам от водомера, като го пълня :) Освен стандартният филтър с бидон, който за това езеро мисля да е с два 80 литрови бидона, ще има и растителен филтър, в който се надявам като се развие растителността, най-накрая да ме отърве от водораслите. На всяка от терасите в голямото ще има по 3 саксии с лилии, като все още се чудя с какво да ги запълня. Дали да е глина пясък, или само пясък или само речна фракция. Може да експериментирам и да видя всяка от тях как ще се развива. Растителният филтър ще е запълнен само с речна фракция, като помпа ще изпомпва вода по нарязана тръба на дъното му. Мисля да направя подобен опит и с няколко саксии с лилии. В смисъл нарязана тръба на дъното саксията запълнени само с речна фракция и помпа с малък дебит да изпомпва вода през нея.

PVV

Градски, доста нестандартни решения си взел за филтрацията. Дръж ни в течение на проекта. Бидоните, как мислиш да ги вържеш и тези стени ще се бетонират ли или ще ги мажеш с нещо изолационно.