• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
24.02.2020 09:09

Новини:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


Акваскейпинг конкурс
  • Ексима
  • Killiman Ltd

Езерцето на Алекс

Започната от vmax, 25.05.2014 11:11

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

vmax


Ново 20 и то доста неочаквано за мен. Оказва се, че фосфатите са ми доста ниски <0,05 мг/л и не би следвало те да предизвикват този буен растеж на нишковидни. Нитратите и те са ниски около 3-4 мг/л. Защо тогава процъфтяват не знам. Някъде четох, че CO2 е другият виновник и когато той не е достатъчен идват проблемите с водораслите. За езеро обаче няма как да подавам СО2 :) Остава да пробвам някаква химия да ги уморя, за да няма кой да консумира и изчерпва наличният образувал се CO2 и да се надявам, че след като се повиши, няма да се появяват повече. Ех мечти, мечти :)

vmax

Не беше най-удачният момент за основно почистване на голямото езеро, но нещата с нишковидните излязоха извън контрол  :ranting: Даже и с водоструйка не падат лесно. Баси гадовете са. Ще видим до пролетта какво ще се случи.

bojo82

Нишковидните аз ги пръскам с перхидрол с пръскачка 8л .  Хем им унищожава спорите ьа известно време. Разтвор 5 л вода на 1л. концентрат. Рибите после си умират да ги ядат "побелели" , не знам на какво се дължи явно им харесват поомекнали като спагети.  Инак е почти невъзможно да се изстържат. Моето ще го чистя декември.

vmax

Колко кубика беше твоето езеро? Моето съм го пръскал с перхидрол преди време, но слагам количество съобразено с обема на езерото ми, което е около 100-130 мл на 4 кубика вода. Предполагам е малко, понеже резултата не бих казал, че беше забележим. Но се съобразих с дозировката която намерих в чужди форуми въпреки, че те не го пръскат директно върху нишковидните. Септември пробвах JBL algopond forte, съдържащ Monolinuron, който уж трябваше да е супер ефективен, но нямаше никакъв ефект в моето езеро, предполагам поради това:
Цитат на: https://www.jbl.de/en/products/detail/3764/jbl-algopond-forteDuring the day the pH value increases to potentially very high values, especially when there is an algae plague. With high pH values the effectiveness of JBL AlgoPond Forte is reduced. It is therefore important to stabilize the water in the evening as required, and then to carry out an algae treatment in the morning, when the pH value is reduced.
Въпреки, че третирането с него го направих сутринта и PH-то тогава ми беше под 8.6, но явно все пак го е неутрализирало, преди да може да подейства. Сега в растителният филтър експериментирам с фосфат блокер, който уж действа и в студено време. Ще видим какво ще се случи.

Декември не е ли прекалено късно и студено, за да разбутваш обитателите? То и аз закъснях правейки го началото на ноември, но поне времето беше супер и все още не бяха изпаднали в летаргия.

bojo82

Перхидрола го пръскам при почистването (празно езеро), тогава рибите са извън езерото и няма опасност за тях. Изчаквам малко да подейства , изплаквам. След това пълня и пускам рибите. Ефекта е моментален.  Иначе съм пробвал и с пълно езеро (направо с концентрат 30%) но ефекта е по-слаб. Езерото ми е 12.5кубика по водомера на ВИК.

Вярно е че Декември е късно , но закъснях имах МНОГО друга неотложна работа. Ако стане много студено няма да рискувам , но се надявах на циганско лято  което май няма да дойде тая година. Инак рибите още се хранят активно. Ще видим.