• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
22.09.2020 04:04

Новини:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


Акваскейпинг конкурс
  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Езерцето на Алекс

Започната от vmax, 25.05.2014 11:11

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

vmax

Здравейте.
Дойде ред и аз да се опитам да създам един малък воден кът в градината. И понеже съм начинаещ, ще избързам със създаването на темата за да мога до получа компетентни съвети докато тече съграждането му и вече не е твърде късно за корекции :) Като цяло ще е доста малко, макар в главата ми да се върти нещо доста по-мащабно и интересно, което се надявам някой ден да намери и своята реализация :)
Първоначалният план за конкретното езерце беше да се пуснат няколко лилии само и като форма и размер го докарах до това:

Апетита обаче дойде с яденето и реших, че ако ще правя езерце, то трябва да пусна и няколко рибки в него и затова го поразширих и издълбах малко с идеята рибоците да се чувстват що годе добре и да могат да презимуват в него. Направих и две тераси на 25 и 40 см, които мисля да смъкна още малко надолу, че на тази височина ми се струват леко неизползваеми. Най-дълбоката точка е на 80 см, което не е много, но си мисля че температурата на тази дълбочина би била достатъчна за презимуването на рибите  *dontknow*


В краен случай мога и да го покривам зимата, понеже е малко, но ако издълбая още дъното ми се струва, че пропорциите вече няма да са много добри.
Освен това не мога да намеря и подходящ найлон. В смисъл от този черният и дебел, който май го препоръчват за езерца. В моят град има само оранжериен с дебелина 120 микрона, който е леко жълто-зеленикав. Той би ли ми свършил работа? В един склад намерих и според продавача 180 микрона, който също бил UV издържлив и е с бял отенък.
Ето ги и лилите в очакването на новият си дом :)

dimitariv_iv

браво колега дерзай *THUMBS UP*. Помисли за филтър, ув лампа да не се разочароваш в последствие.
Мусомища, гр.Гоце Делчев

PVV

Много добре се е получило . Понеже е малко, според мен с найлон няма да стане. Няма как да се нагъне правилно и ще заеме много от обема. Ако можеш помисли за вариант с измазване. Ти си решаваш, но моето е 4 м и пак се нагъна на някои места доста найлона.

vmax

Филтър и UV мисля да не слагам, понеже езерцето наистина е малко и подобна система ще заеме доста място. За някое от бъдещите му разширавяния обаче със сигурност ще я предвидя. За сега се надявам да мога да мина и без нея, въпреки че колкото е по-малък един биотоп толкова е по-трудно да успееш да създадеш естествен и благоприятен баланс за живот. Проблема е, че ще има доста директна слънчева светлина и предполагам, ще се развият доста водорасли :( Площта му обаче е малка и се надявам като се развият лилиите и другите по-висши растителни видове, които мисля да напускам да успяват да ги задържат в едни по-приемливи граници :)
За найлона и аз имам притеснения, че ще се получат големи гънки и ще стои грозно. Все пак мисля да взема едно парче и да пробвам какво ще се получи. Иначе с една бетонна замазка и добра хидроизолация би се получило май най-лесно и приятно.

_Kirilov

За филтър можеш да си направиш експеримент с някой Сън сън с Ув лампа - не е толкова голямо езерцето .

vmax

Майката природа реши да ми помогне с пълненето, но проблема е, че малко избърза :)
В крайна сметка 2 седмици не можех да пипна нищо по него, защото постоянно беше дъждовно и кално.

Коригиране на щетите от дъждовете и смъкване малко на терасите.

Измазване с глина, понеже го копах в насип и беше пълно с доста боклуци, които представляваха доста сериозен риск за найлона. С глина ми се видя най-лесно и практично.

Финалното пълнене. Силно се надявам се да няма пробиви в найлона. Плана беше да сложа два слоя найлон, но в крайна сметка така се получи че остана с един :(


PVV

Колега, как ще скриеш найлона по ръба? Взел си като моя найлон вероятно от същия склад.Смятал ли си колко литра се получава обема. От значение е за бъдещи инвазии по езерцето. Например нкарване на лекарства за риби и др. Все пак ти предлагам да се замислиш за някакъв филтър с UV. Голям проблем е слънцето да знаеш. И борбата с водораслите е дълга и продължителна, да не кажа постоянна. Пък като гледам си градски, може да удавим някоя бира в приказки по езерцата. :-)

vmax

Скоро разглеждах темата с твоето езерце, но изобщо не забелязах, че сме градски :) Иначе за бирата съм на линия само да попрочета още малко информация, че  срещата да е ползотворна  *DRINK*  За криенето имам една идея, но ще видим дали ще се реализира и дали ще е удачна :) Обема му все още не съм го изчислявал, но май ще е доста малък, понеже бързо се напълни :) За UV почнах сериозно да се замислям и взех да проучвам нещата, че в кофата в която седят вече две седмици лилите не изглеждат много добре нещата, а не беше и чак толкова слънчево времето. Найлона го купих от пазара, понеже ме домързя да ходя пак до склада до бившият Булгарплод където намерих 180 микрона. Този който купих според продавачката е 130 микрона.

vmax

Моята локвичка, вече се сдоби с "направи си сам" филтър, който изненадващо за мен, взе че се справя доста добре. Избистри водата само за 3-4 дена. То като цяло не е и много вода. По мои груби сметки обема ми е около 450 литра :( Освен това все още няма и риби, които да цапат. Помпата която върти водата я поръчах от ebay  на цена под 5$. Обаче е толкова мъничка като размери, че от страх някоя ларва на комар да не блокира перчицата й, съм я поставил цялата в цилиндър от много финна мрежа. Което не е много добре, понеже не може да смуче и боклуци, а само вода. Като параметри я дават 240 литра на час и воден стълб 3 метра. На 12 волта е.
Филтърът е с най-долен слой от две натрошени цигански керемиди и 50 биосфери с диаметър 18мм пак от ebay. Над тях импровизирах нещо от балатум, чиято цел поне на теория беше да удължи пътя на водата през керамиката и биосферите преди да излезе от изхода на филтъра. Отгоре слой от фин дунапрен с дебелина 2 см. И над него сандвич от 6 слоя олекотена вата и едни памучни кърпи за бърсане на прах.

Преди :

След :

Едната ми лилия е с шарени листа. Има ли такива сортове или просто нещо не и достига? Понеже първите листа които пусна си се оцветиха изцяло зелени, но новите които пуска си седят на петна.

Водният зюмбюл и той въпреки че пуска нови листа, седят бледо жълти. Това нормално ли е за него? И като цяло как става неговото размножаване? По някое време ще се разцепи и ще станат две самостоятелни коренчета?

xoxi

Щом са ти пъстри листата на лилията значи е жълта на цвят като цъфне.А за зюмбюла това че нямаш риби които да цапат и той няма с какво да се храни затова са му жълти листата

vmax

Цитат на: xoxi в 25.07.2014 00:12
Щом са ти пъстри листата на лилията значи е жълта на цвят като цъфне.А за зюмбюла това че нямаш риби които да цапат и той няма с какво да се храни затова са му жълти листата

Ако изобщо цъфне, че нещо много слабо се развива. Има ли изискване да се засяват в решетъчни съдове? Голямата е насята в такъв, но реално половината и пръст вече е извън саксията, а да не говорим за корените и. Догодина мисля да ги разсея в някакви по-ниски и широки негледжосани керамични съдове, за да може хем да циркулира вода през тях, хем да не се разпилява и пръстта.
Според вас какъв брой рибки мога да пусна в този обем? Мислех си за 4 броя малки кои (около 5-6 см)?
Имам мераци да слагам и UV филтър, въпреки че на този етап не виждам реална нужда от него. Даже ми пристигна и 9W китайска лампа, понеже си мислех да си го правя сам, само че май няма да се получи толкова лесно колкото си мислех. Не ми се иска стъклото на лампата да контактува директно с водата, а да си е в отделен стъклен балон, като на купешките. Това обаче усложнява още повече нещата, а и липсват подходящи материали за целта и затова май ще се хвърлям към нещо готово, като това . Из българските магазини има ли подобни и на каква цена, че аз успях да намеря само някакви доста скъпи, които май са и с вградена помпа.

Стамен

Такива UV лампи съм виждал в Практикер и Баумакс. Цената е около 150 лева. Мисли за вариант лампата да е над нивото на водата, тъй като е с много висока твърдост.

vmax

02.08.2014 12:12 #12 Last Edit: 03.08.2014 12:12 by vmax
В моето пуснах 10 кои по около 5-6 сантиметра, но ме притеснява, че се скупчиха всички на дъното струпани една върху друга в единият ъгъл до филтъра на помпата. Това от стреса от пътуването и новата обстановка ли е или просто нещо не им се нравят условията, че почнах да се притеснявам :( Ако е от стрес, сравнително за колко време свикват и почват да си плуват нормално?

Май ще е от стреса, понеже след като се стъмни се поотпуснаха и се разходиха из езерцето. Даже май са и хапнали, въпреки че не ги видях да го правят, но на сутринта нямаше и следа от гранулите които бях пуснал вечерта. И не знам водорасли ли са яли, какво са правили, но по чиста водата ми не е била никога до сега.

Днес през деня обаче пак не смеят да мръднат никъде. Едната от рибите само се е скрила на по горна тераса.

Заминавам за седмица и се надявам като се върна вече да са се отпуснали и да си плуват и през деня.

vmax

https://www.youtube.com/v/HiAQHbM3lIs?vq=hd1080 https://www.youtube.com/v/HHzd4e1Ivko?vq=hd1080
Малко подводни филмчета и от мен :) За съжаление бидона с рибките е в мазата, където няма много светлина и не се получиха сполучливи кадри.

Асен Евгениев

Каква е температурата на водата в бидона?
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!