• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
14.07.2020 22:10

Новини:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


Акваскейпинг конкурс
  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Езерце на PVV

Започната от PVV, 08.06.2013 20:08

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

PVV

Смяна на "караула" в развъдния аквариум в офиса. След борбата и гонитбата в езерото резултата е налице. Тези от миналата година отиват в езерото, а тези дето са се излюпили във филтъра отиват за угояване. Догодина и тях ще бухна в езерото. Само ,че този път бройката ме притеснява. Бая секс е имало. А и продължават да се гонят като ненормални.  :-P
bojo82

Браво , добре че филтъра ги е обрал. При мен се получава пиршество на коитата с личинките на принцесите и почти всичко е изметено. Гонят ги до дупка дори във водораслите. Само от кометите има няколко оцелели.Надявам се като пораснат коитата да спрат да се интересуват от малките рибки.

PVV

След доста голямо отсъствие и оставяне грижите за езерото  на баща ми джунглата е пълна. Обаче водата е бистра и рибите са  добре. Филтъра е целия затлачен с тиня , но към езерото отива след помпата бистра вода. Това ме навежда на мисълта , че съм уцелил плътността и видовете филтърни пълнежи. Всичката гняс остава във филтъра и съм спокоен дори месец и нещо да не го почиствам. Рибетата от горната снимка вече поотраснаха и ги върнах да си живеят на воля в езерото. Оставих си само само няколко в аквариума дет се вика за цвят. Сега съм казал на бащата да храни малко повечко докато е топло и чакаме късната есен да зазимяваме.


bojo82

Много естествено изглежда , браво аз трябва да помосля в тази посока. Има ли Кои в езерцето ?

Изпратено от моят SM-N9005 с помощта на Tapatalk


PVV

Има десетина. Най-голямата е около 40 см

PVV

Днес окончателно им изключих всичко на рибоците. Извадих и измих кофите с лилиите и другите растения и ги върнах обратно в езерото след като им орязах всички листа. Събрах колкото можах изпадали листа с кепа и смених 1/3 от водата. Изпрах всичко от филтъра и го изпразних да не замръзне. Казах им чао на рибоците и обещах към коледа пак да ги нагледам. :-)


PVV

Такова чудо като тази година откъм нишковидни не е имало откакто съществува езерцето. Явно зимата е била доста по-топла, и аз позакъснях с почистването, но помпата за мръсна вода направо не искаше да работи. Наложи се първо да вадя с кепа цели туфи, след което изпомпах водата и измих. Наложи се рибите доста да постоят в бидоните докато ги върна обратно в езерото. Сложих и бактерии във филтъра, пуснах УВ лампата и надявам се да не се разпространят пак . На всичкото отгоре накрая  и маркуча на водоструйката се пръсна от зор, а аз вечерта трябваше да компенсирам изразходваните калории с червено винце и солидно мезе. Но пък поне го почистих доколкото е възможно.  :-)


vmax

Някой вече са изчистили, други даже не са планували кога да го сторят :) Миналата година източвах в надуваем басейн, но тази нямам къде да го разпъна и не знам дали ще се стигне до водоструйка, а има спешна нужда от това :( Може да пробвам тази година да не ги махам и без това едва ли може да стане по зле  :-D Какви бактерии ползваш?

PVV


PVV

Вчера най-накрая си направих новото ел.табло. Остава да го превземе малко зеленината и да не се вижда толкова. Пуснах и малко златни , които до сега бяха в аквариума в офиса. От миналогодишното поколение бях ги извадил от филтъра. Водата ми е супер за сега. Растенията тръгнаха яко и надявам се да няма проблеми.
bojo82

Много хубаво езерце ! Моето като го погледна все още не му достига зеленина.

Изпратено от моят SM-N9005 с помощта на Tapatalk

PVV

Дет се вика калабалък да има. Тази година водата е учудващо прозрачна. Може би поради дългата пролет и дъждовното време. Дори не съм слагал препарати за алги. Друга година се активирам с препаратите по-отрано. Колкото -толкава. Нещо се бави и поколението/ или са го изпапкали/ без да се усетя.  :-D

PVV

Днес окончателно пожелах на рибоците лека зима. :D  Източих филтъра, изпрах филтърните материали, почистих помпите, като ги разглобих и измих събралата се гняс по роторите и перките. Прибрах ги на топло в мазата да чакат пролетта. Рибите са много вяли, почти не се движат и това е нормално защото половината езеро беше замръзнало с тънък слой лед. След като смених 1/3 от водата малко се постоплиха. Все пак от кладенеца водата е доста топла. Следващите два , три месеца ще доливам само вода и евентуално ще разчупвам леда ако се задържи дълго.


bojo82

Браво , така прави добрия стопанин. На мен не ми остана време да изчистя езерото тази есен и рибоците си легнаха.

PVV

След два месеца карантина, чак днес успях да отида при езерото. През това време давах инструкции по телефона на сестра ми какво и как да прави. И днес заварвам кристално чиста вода и риби с мачета за да си проправят път през нишковидните. Но иначе добре се е справила сестра ми. Чат пат препираше гъбите , вадеше колкото може с кепа нишковидни и днес имаше основно почистване на филтри, водопади . Едната новопосадена лилия така и не можах да намеря. Изровили са я гадовете. А ми я пратиха чак от Плевен и трябваше да бъде розова. Но както казват футболистите- живота продължава.