• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
19.03.2024 06:00

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Езерце на PVV

Започната от PVV, 08.06.2013 20:09

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

PVV

Здравейте колеги! Окончателно реших, че след двата аквариума трябва да имам и езерце. Четох цяла седмица темите тук и изясних горе долу какво ще бъде. Мястото не е много голямо, затова и езерцето ще е около 3 кубика предполагам. На три дълбочини, като най-голямата ще гледам да е около 150 см. Филтъра съм предвидил да е бидон с филц и дунапрен, UV лампа на изхода на бидона преди първия водопад. От бидона до езерцето водата ще се стича по малка рекичка около 2 метра и с водопад ще пада в езерцето.Тач където е бидона ще се получи малко декоративно хълмче в което ще е бидона. За целта ще направя нещо като ниша в която ще е бидона, крановете и контактите с тока за осветление, помпа и т.н.Баща ми иска да полива с затоплена вода и затова ще има и изход от който ще се полива и в същото време почиства филтъра. Доливането след това ще става с кладенчова вода. В момента търся фолио на по-тънка цена, камъни има от старата къща, черги също за основа. Гледам сайтовете за помпа около 3000 л/ч , която хем ще прави фонтан в центъра на езерото, хем да качва водата в бидона.За такова малко езерце необходимо ли е скимер, сифон и др.Надявам се обясних замисъла. Дали ще действа такава схема и на колко време горе долу ще се чисти бидона. Имам и стар хладилник и се чудя дали да не заменя бидона с хладилника( с две отделни отделения е).Някъде четох за пачин на изчесляване на кубиците, но сега не мога да го намеря за да си направя греба сметка колко ще се получи.Дължината на бъбрека е 2,5 м а ширината 1,5 грубо по дамисъл. Повече място няма.Сигурно ще възникнат и други въпроси ,но засега е това. Като намеря найлона другата седмица правя първа копка. :-D
п п Сега виждам ,че съм разменил на схемата левите стрелки на 2 и 3 тръбите за входящата и за източване. Отдолу е за източване , а входящата е марко по-нагоре .

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi40.tinypic.com%2Feve0j8.jpg&hash=c91af81f0c64f2201c33956b62d265785ed2e421

Slaff

Здравей и добре дошъл.
Много добър замисъл!!! Но с риск да те попаря малко /за което моля да бъда извинен/  на  първото  четене ми направи впечатление нещо.....и затова питам...... Как ще успееш на 1.5 ширина да достигнеш 1.5 дълбочина и това при условие, че терасираш, да оставим и нареждането на камъни и друга декорация.....
Нека и специалистите изразят компетентно мнение и тогава смело напред!!!
А и още нещо 3000 литра на час, няма да ти свършат работа....за фонтан, че и за водопад...
Поздрави!!!

PVV

Всъщност, предполагах ,че толкова ще излезе ширината, но като гледам май може и повече да излезе. Там където ще е най-дълбоката част почти няма да има тересиране, може би стъпаловидно ще се получи . Ще очертая границите отгоре и ще започна да слизам надолу, пък колкото се получи. Но като се знам какъв съм, сигурно ще пусна след време риби вътре и затова искам да се получи по-дълбочко поне на едно място с диаметър около 60 см. Сега , като направих някои малки сметки излиза при тия размери кубиците ще са май повече. И помпата може и да не ми стигне наистина. Аз смятах помпата реално ако върти 2000 литра, за 3 часа да превърта 6000 литра( както четох ,че е при ецзерцата) Т.е, че ще имам и запас . Но май не се получават сметките. То езерото може да се получи толкова.Влизам в по-голям филм, но продължавам да играя.

свилен стефанов

Здравей и добре дошъл и от мен.За фолиото попитай Borko7 мисля,че си купи от софийския баухаус на цена 3,48 за квадрат.
Ако ще слагаш риби най-дълбоката част я направи по-голяма(на квадратура).
Поздрави и успех. *DRINK*
От повече глава не боли.

lerby

Здравей и добре дошъл в раздела! Виждам, че колегите вече са ти дали насока, аз ще се включа относно въпроса ти за дънен сифон и скимер. Недей да се замисляш, дали да слагаш или не, а направо си направи проекта с дънен сифон и скимер. Дънния сифон обира по добре боклуците а скимера всичко което е на повърхността. Още един съвет предвиди ги с по голям диаметър, че сега езерцето ти ще е както казваш 3 кубика, но догодина ще ти влезе мухата в главата , че е малко и ще искаш да го уголемиш, както всички нас между впрочем *CRAZY*.  И е хубаво да имаш аванс от сега, не после да се чудиш как да преправяш. Поздрави! С колегите ще помагаме с каквото можем.

PVV

Благодаря на всички за съветите. Явно ще има корекции по проекта. Намерих една снимка от миналата година на мястото където мисля да плясна гьола. Няма възможност за по-голямо езеро, но мисля ,че и така ще се получи прилично декоративно езерце.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi44.tinypic.com%2F2ypi2y1.jpg&hash=ed7560828042438f2f85d784867f75e3f6714fb7

Borko7

По размер си близко до моето езерце.  Виж темата ми за идеи. По-нататък ще ти дам и по-конкретни съвети, от натрупания опит.
Попмата със сигурност е малка. Колко ще е голяма, зависи от това колко голямм водопад искаш. Ако ще слагаш сифон и скимер не ги обединявай в един бидон или поне да не са в една тръба.
I don't know half of you half as well as I should like,and I like less than half of you half as well as you deserve

PVV

Понеже съм на етапа обмисляне на всичко, :-D изпаднах в размисъл относно UV лампата. Мислех да я сложа на изхода на бидона преди водопада, но там водата е на самотек и ще минава ли през лампата. Мисля да купя 11 W и гледам входните и изходните тръби са малки. Помпата ще пълни бидона около 4000л/ч , а през лампата няма да може да минава толкова. Дали да не вържа за нея отделна помпа около 1500-2000л/ч, която да взема вода от горния край на бидона и през лампата да пуска на каскадата. Ама стават две помпи.

lerby

Цитат на: PVV - 14.06.2013 13:02
Дали да не вържа за нея отделна помпа около 1500-2000л/ч, която да взема вода от горния край на бидона и през лампата да пуска на каскадата. Ама стават две помпи.

В момента при мен е точно така. Едната помпа минава през УВ филтъра.

PVV

Понеже имам два стари хладилника, реших да усложня малко филтъра. Пък и ще може да се скрие под хълмчето , което мисля да направя. Така проектиран ще действа ли филтъра . Или съм изтървал нещо съществено. Целия филтър е над нивото на езерото и помпата 5000 л/ч ще вкарва водата първо в бидона, който ще играе роля на утаител. В камерата на хладилника ще сложа по-малка помпа, която да изпомпва пречистената вода през UV лампата и ще я пуска на водопада. Има ли опастност това отделение да остане празно в един момент. *dontknow*

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi40.tinypic.com%2F2uqiwit.jpg&hash=99b85ab75a10ab8d2072f8e36569bb8307f7c4f0

Borko7

Няколко съществени момента:

1. Винаги е по-добре водата за утаителя и филтъра да се влива на самотек, а помпата да е после. Иначе всички боклуци минават през помпата и я задръстват, вместо да утаителят да ги събира и отделя.
2. По-добре е втората помпа да не взима вода от филтъра и да я излива в езерото, от където взема, там да излива (примерно пак да я връща във филтъра).
I don't know half of you half as well as I should like,and I like less than half of you half as well as you deserve

lsimeonov

Така доста интересно замислено, но ако тепърва ще го правиш, съветвам те задължително помисли за дънен сифон от който водата да ходи на самотек във филтъра, който да ти е на нивото на езерото, а помпата да ти е в последното отделение и оттам през УВ на водопада. Казвам ти го от личен опит, аз стартирах моето на принципа както ти искаш да го направиш и в последствие направих доста промени, които имат поразителен ефект. Ще кача след малко няколко снимки от вчера на моето, филтъра ми не е чистен вече над месец(откриха риболовния сезон и наблегнах на другото хоби). Просто помпата потопена на дъното не може да обира така боклука, както една тръба водеща до утаителя, в моя случай в утаителя през скимера влизат цели парчета от листата на лилиите, особено след градушката онзи ден. Помисли си добре, защото после е доста по трудно, Успех!

PVV

Значи трябва да мисля варианти да закопая филтъра под нивото на езерото. Не знам и как ще сложа сифона понеже мисля да ползвам по-тънък найлон с UV защита за оранжерии. Има ли някакъв вариант да се извежда водата от езерото без да се дупчи найлона. Май няма. Аз така или иначе ще имам помпа в езерото, понеже искам фонтанче. Но може да сложа малката в езерото, а голямата на водопада след филтъра.Но тя ще има голям дебит и може би ще трябва да го разделя на две- част да минава през UV-то, и част направо на водопада. Баси ,колко неизвестни , а в събота трябва да копая. Не можах да разбера защо водата след UV -то трябва пак да се връща във филтъра. Така няма ли да се получи повторно минаване през UV- то и по-малка част от облъчената вода да отива в езерото.

п п  Всъщност сега видях снимките на колегата от другата тема и на принципа на скачените съдове мисля ,че ще се получи . При isimeonov  е така. Ще мисля нещо подобно.

Borko7

Цитат на: PVV - 27.06.2013 11:42Не можах да разбера защо водата след UV -то трябва пак да се връща във филтъра. Така няма ли да се получи повторно минаване през UV- то и по-малка част от облъчената вода да отива в езерото.

Защото ако го направиш както мислиш във филтъра ще влиза вода от помпа примерно 5000л/час, а ще излиза 5000л, час (тази която е влязла от 1пома) + още примерно 2000 л/ч. от помпата за УВ лампата. т.е. Влиза 5000 излиза 7000. Водата не я разглеждай като вода от филтъра и от езерото, тя е една и съща. Необходимо е зелените водорасли/микроорганизми да бъдат облъчени и избити някъде по пътя, без значение къде.

А още по-лесно е ако помпата е след филтъра. Просто с един трипътник разделяш изходящата вода от помпата към лампата и към водопада. Тогава може водата от лампата да се излива в езерото.
I don't know half of you half as well as I should like,and I like less than half of you half as well as you deserve

Георги

PVV, идеята ти за рекичката няма ли да отнеме пространство, което е по-добре да е за езерото? Каквото съм поглеждал от ваши линкове как го правят по света, мисля че рекичките ги правят в големи пространства.

PVV

Борко, ако сложа помпата след филтъра( както изглежда ще стане) в предния ми  пост и аз стигнах до идеята да разклоня потока от помпата на две с един тройник и едната част да минава през UV-то , а другата направо  на водопада. А рекичката ще е малка, нещо от порядъка 3 метра на 0.5 метра. Просто да се стича водата по камъни и да влиза отново в езерцето.Тя ще е по дължината на езерцето.

lsimeonov

За дънния сифон, виж темата на Борко и как той го е сложил, дали е фолио или найлон, принципа е един и същ, разликата е в здравината и кое ще изкара повече. Щом сега ще копаеш, наистина се замисли какво ти е нужно и небързай, да не съжаляваш после. Поздрави и успех!

PVV

Eми, почна се ! Вчера ударих първата копка както се полага. Поляхме с бира , бащата от мерак се включи яко в копането на ямата за филтъра(хладилника). Доста пот се изля, доста камъни се пренесоха и бая бира отиде в небитието. Но кефа е пълен.Почти оформихме поточето, хладилника пасна идеално в предвиденото място. Някъде около 250 литра му е обема. Смятам ,че ще е достатъчен за утаител и пълнежи. за днес беше предвидено да се копа езерцето, но водният ад,  който се изсипа над Шумен уби всякакви мераци за работа. Остана само биричката да си допия и да обмисля по-нататъшнште действия.








Borko7

Добър старт. Успех!
I don't know half of you half as well as I should like,and I like less than half of you half as well as you deserve

PVV

Ами след кратко прикъсване, отново в канала. Това ще е езерцето, 1,10 се получи . Как ги прекарвате тия тръби през найлоните бе. Нещо не мога за намеря правилното решение. Тръбите от езерцето към филтъра мисля да са 50 мм. Достатъчни ли ще са за самотек на водата?Къде е по удачно да се сложи дънния сифон-на плитката част , или да го пусна по надълбоко . Помпата ,която ще вади водата, ще е около 5000л/ч. Посъбрах няколко чувала с дребни речни камъни, но проблем ще ми излязат големите.




PVV

Това лято фул от ангажименти и месец и нещо не съм пипал нищо по езерото. Надявам се вече по-често да се завъртам към Шумен и до есента да го напълня. Тази неделя сложих филтъра и подкарах тръбите към него. Следващия път ще се слага найлона и връзките на тръбите през него. На  21,09 ще има изложба в Шумен. Предни години имаше и представители на акваристиката. Тази есен дали ще е така, че мисля да намина.




koifish

най-длбоката част на езерцето е като кладенец- много трудно ще се нагьне фолиото. много по-добре ще е да я разширите поне на елипса, после всичко ще е по-лесно- чистене, обслужване и т.н.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs24.postimg.org%2Fbgz881t9t%2Fwhat_the_symbolism_koi_fish_71938.jpg&hash=9b2aceedc367c13a162c001db33fe29dc72c588d

PVV

Днес реших да го напълня вече тоя гьол и да видя дали добре съм направил връзките през найлона. Засега не тече и мисля да го оставя пълен през зимата доато правя довършителните работи. Не ми се мисли колко нещо има още за вършене: тока е пуснат до езерцето, но трябва  таблото с контатите да се прави, декоративното покритие на филтъра(хладилника) също е в процес на работа при дърводелеца(комшията).По потока също има още доста неща за доизкусуряване, най ще ме затрудни последния водоскок преди езерото. Там се чудя как да подпъхна найлоните и да ги прикрия да не се виждат. И най-големия проблем- КАМЪНИИИИ.Свършиха тези дето имах и почвам да правя обходи по платото. Тези дето са на снимките не ми харесват и съм ги сложил само да затискат найлона. В момента съм купил една помпа 3000 л/ч с която мисля да прекарвам водата през UV стелиризатора.Мисля да пусна и една EVO 6 за каскадата. И двете ще са в последното отделение на филтъра и ще качват водата на каскадата.И имам един въпрос- може ли да се накъса найлона ако замръзне езерото през зимата и ще помогнат ли празни тубиот минерална вода ако ги пусна вътре. Гледам по някои басейни ги слагат .

PVV

До тук я докарах тая година. На пролет още малко камънак, много зеленина и някоя рибка. Засега не мога да намеря стерилизатор 18 вата от китайските. Има или много скъпи маркови , или с по-малка мощност. Но има още време ,надявам се да се вредя с някоя UV лампа.
http://vbox7.com/play:49ba4ae5ef

philander

привет
хубаво е станало. помисли да сложиш повече камъни или чакъл по края  за да не се вижда найлона - най вече да не го нагрява слънцето, нищо че е ув устойчив.зимата когато замръзва , камъните го предпазват. аз съм сложил и геотекстил под камъните, един такъв светлозелен.

PVV

Найлона ще се покрие с камъни, но свършиха и сега по студа не мога вадя от реката. На пролет ще го довърша и ще залесявам около камънака с растения.Лилии мисля да сложа вътре в езерцето , но не знам от къде да се снабдя.

PVV

Колеги, утре ще засаждам лилии в езерцето. Не мога да намеря обаче бавно разлагаща се тор да сложа в корените. Четох , че задължително трябва да се сложи за да се получат хубави листа. Тази на пръчки от цветарските магазини става ли? Дават и два месеца за разлагане в саксиите, но във водата не знам дали ще стане. Или да пробвам от хапчетата в зоомагазините , които са за аквариумни растения. Дебелият корен на лилията е около 10 см дълъг и има около 4-5 листенца. Да го разделя ли на две или да го сея така?

patz

Здравей,
Не бих рискувал с пръчките от цветарските магазини - не са предвидени за вода. Според мен трябва да се използват таблетките - а и по всяко клипче в Ютуб използват таблетки.
Виж това по-специално:
Я кажи какви съдове ще използваш и от къде ги взе?
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs4.postimg.org%2Fbr0xvwp3x%2F0bff912017715a734f27a3df07fcdb24.jpg&hash=cb9149edb390a7e0ff7ea7c5ba851813a0bd751f

PVV

15.03.2014 07:20 #28 Last Edit: 15.03.2014 21:27 by PVV
Купих ог левчето едни пластмасови правоъгълни панери( най-вероятно за хляб) с решетести стени и дъно.Ще сложа и полиетиленово зебло отвътре да не изтича пръстта. Окоро  40 см са им страните.Аз също гледах клипчета и използват някакви таблетки ,които вътре са течни и през стените им по малко се отделя тора, но поне в Шумен няма гакива дяволии. Единствено за аквариуми и тези за цветя.


Публикациите са слети: 15.03.2014 21:27

Ами днес най- вакрая го напълних и врътнах водата на гьоло. Малко и градинар го раздавах.Сега чакам да се поразлистят малко треволяците и да се стабилизира водата. Във филтъра ще слагам торбички с едър пясък или някаква керамика, но не съм решил още. UV -то ще разбера дали работи по зеленясването явно. Няма никаква индикация. А с изкуствените камъни,които направих направо се издъних. Вързах им камъни да потънат , но не очаквах, че два камъка по 3-4 кг. няма да могат да потопят долниа край на изкуствените от пяна. Топнах и лилиите . Камънака нещо не ми се получи, но нямам и голям избор от МаТрял.ще го мисля и него по-нататък. важното е водата да се върти и след това ще надграждаме. :-)

koifish

Тези две тръби дето се виждат в езерото входове към филтъра ли са или вход и изход? Ако са вход и изход е хубаво да ги раздалечиш. Едната можеш да я наставиш до дъното, дори и двете да са входове към хладилника.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs24.postimg.org%2Fbgz881t9t%2Fwhat_the_symbolism_koi_fish_71938.jpg&hash=9b2aceedc367c13a162c001db33fe29dc72c588d

PVV

И двете са изход от езерото към филтъра. на едната ще има аколо1,2 м тръба към дъното на езерото със сифон, а другата ще е с чупка на 90 градуса нагоре и ще е за скимер. само още не съм ги направил. Изходната вода от филтъра влиза във езерцето през водопадите.

PVV

Днес в Шумен имаше пролетен базар на гълъбовъдите и по традиция се събират и много търговци на рибки и   всякакви стоки свързани с акваристиката. Благодарение на xoxi и Slaff се сдобих с 6 КОИ и 2 златни рибки. От две седмици помпите въртят водата и днес беше момента да пусна първите рибки. Такава радост беше в къщи, не мога да я опиша. Езерце в двора бе мечта на баща ми от 30 години и едва сега вече я вижда сбъдната. Има още много да се доработва, но важното е ,че водата се върти през филтъра и UV-то .

PVV

05.04.2014 22:01 #32 Last Edit: 06.04.2014 07:47 by PVV
Колеги, днес отидох в Шумен да видя езерцето и установих, че доста е събрало водорасли и е позеленяло. Рибите се виждат на не по вече от 60 см дълбочина и стоят основно на дъното. Дори храната не ядат която им хвърля. Не знам дали я изяждат вечерта, но намерих гранули, които баща ми е давал преди ден.Температурата през деня беше 12 градуса и мисля , че трябва да си хапват. Чудя се дали да не взема препарат да сложа, но цената от 22 лв ме спря, пък и не искам да тъпча езерото с препарати. Мисля от някой гьол да посадя някакви растения ,но още не съм се организирал. Лилиите от както съм ги сял не са помръднали. Трябва ли вече да им тръгват листата?

xoxi

Температурата на водата или на въздуха е 12 гр?
От големите колебания на температурат  денем нощем затова не ядат,слагай им 1 път дневно. А за водата така ще е 1-2 седмици после ще се стабилизира докато във филтъра заработят бактериите.

PVV

На водата беше 12 градуса в 16 ч. Един път им слагам и то по малко, но и него не ядат. Дори пуснах топче захранка за риба. Половин час риба не го доближи. Само се крият по камъните и по дъното.

свилен стефанов

Здрасти колега,и при мен е така две от новите кои  които пуснах почти не ги виждам.Все още не са се стабилизирали,не се коси ще се оправят.
Поздрави!!!
От повече глава не боли.

PVV

Тази седмица това ще е придобивката на езерцето- три туи. дано се хванат. Сложих и 100 гр. от препарата на JBL против алгии водорасли. Определено водата се избистри, от зеленакаво стана кафеникаво прозрачна. Но освен двете златни, другите нещо не излизат да ядат.

PVV

Това днес направо ме втрещи. не бях мерил водата, знаех,че е твърда, но тези нитрати и нитрити обясняват донякъде защо рибите се крият и не ядат.Реших да проверя UV лампата и устанивих, че около стъкления балон има налеп от варовик. Това нормално ли е?Понеже преди няколко дни маркуча на помпата се беше извадил , лампата е била включена няколко часа без движение на водата. Мислех ,че е изгоряла, но днес като я извадих и включих за секунда, си светеше с бледо лилава светлина.Жичките и са здрави и се успокоих, че ми се е разминало.Но водата зеленее и е непрозрачна. Нещо не е както трябва.

PVV

Положението се пооправи с добавката на филц и финна вата.Сложих и препарат за алги и ефекта е поразяваш.Всичко се набуха във филтъра и от там в канала след изпиране на гъбите и мрежата. Водата стана бистра и рибите взеха да папкат повече. Днес им дадох и сладка царевица. Обраха я по дъното като прахосмукачки но не се вдигат нагоре да ядат гранулите. Все пак е напредък. Навсякъде е пълно с попови лъжички, включително и филтъра.Ще отварям италиански ресторант май. :-D Някой може ли да ми каже какво е растението което съм сложил в отрязана бутилка върху тръбите към филтъра.

big_head

Много красиво е станало ,входящите тръби на хладилника какъв диаметър са ти ?.При мен са 2 тръби ф50  а помпата 5000 л  когато спадне нивото и скимера дръпне въздух ми намалява водата в хладилника т.е помпата дърпа повече от колкото влиза ,не знам как да го изчисля дебита на входящата вода ако сложа по силна помпа сигурно ще стане още по зле .

PVV

18.05.2014 09:21 #40 Last Edit: 19.05.2014 14:15 by PVV
Двете входящи тръби са ф/63 . Едната мисля да я правя скимер , но засега съм я завъртял надолу и смуче от дъното. Помпата е 2800 литра на Гардена и вдига водата на около 1 м.За мен сякаш е добър дебита. сега добавих и по-плътна вата и ще следя като се позадръсти дали ще пада нивото. Затова и търся вариянт за нивоизключвател.

Публикациите са слети: 19.05.2014 14:15

От сутринта мъжката златна не оставя на мира женската. Преследва я навсякъде из езерцето. Това май е на хвърляне на хайвер. Има ли шанс да се спаси някое рибе или клони към 0. Някой трик може ли да използвам за да увелича шанса на рибетата.

PVV

14.06.2014 22:16 #41 Last Edit: 15.06.2014 06:39 by PVV
След три седмици отсъствие днес най-накрая отидох да видя какво става с езерцето. След наставленията по телефона, които давах на баща ми можеше да бъде и по- зле. :-) Повърхноста беше покрита с плаващи водорасли и по дръжките на лилиите се вееха зелени парцали. Явно трябва да побързам със скимера, нама мога да мина без него. Иначе водата е бистра. И голямата радост - първата лилия цъфнала в моето езерце.

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs21.postimg.cc%2Ffw1rbf9pz%2FS2450001.jpg&hash=1b59b43207ad1b1de9b69c708e7eac124f5ebd64


https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs1.postimg.cc%2F8dlvo81zj%2FS2450002.jpg&hash=ea6af5340df06bf4102f20180a7fff7fd5e88e7e


Във филтъра друга изненада- малки рибки. Явно не филтирира качествено, щом ребките се бяха добрали чак до последното отделение с помпата.Съответно бяха изловени и поставени под охрана. 8 броя плюс 2-3 в езерото, които не правих опит да хващам. Ще видим кои ще поотрастнат по-добре: в езерцето или тези под моя опека в аквариума.Добавих и една торба със зеолит , приблизително 3 кг.


https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs29.postimg.cc%2Fs2j0xiojr%2FS2450017.jpg&hash=7eaced2b086554592e95badff17fca32d7b47a44


https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs27.postimg.cc%2F42wn3354j%2FS2450038.jpg&hash=214cafd036ebf5c1e1b724ba26435d2504823db2

За времето през което не съм ги виждал рибките са поотраснали доста .


https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs27.postimg.cc%2F85s9fwomr%2FS2450026.jpg&hash=de4f29c3f587b4baf50087be26f1a6418dfcde77


https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs12.postimg.cc%2Ftl3hmgdrh%2FS2450084.jpg&hash=6fe3acb108edb70207ed274fb3947f2fea8c4cdf

PVV

Днес, като храних малките златни рибки, които измадих от филтъра и сложих в аквариум забелязях,че едната е с тройна опашка. Останалите седем са с единични опашси ,както родителите. Възможно ли е това да е някакво поколение от предни кръстоски и сега да се проявява. По принцип могат ли всички разновидности на златните да се кръстосват помежду си?

PVV

06.07.2014 23:21 #43 Last Edit: 07.07.2014 20:07 by PVV
Коите растат прилично сякаш. Златните напълниха езерото с мъници и се замислям на зима какво ще правя.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs10.postimg.cc%2F6y1ieg155%2FS2500064.jpg&hash=6ab96056f2075f1f3cdd0a296e55fcda53cecde9

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs24.postimg.cc%2Fql7d0wnpx%2FS2500065.jpg&hash=99dc8189e9e99490707c54010356dd0faaf1e4d4





https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs23.postimg.cc%2F6819lz7nf%2FS2500048.jpg&hash=fcb862f3d65ea4ace1a7498f5c9023f2bb7f4159

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs22.postimg.cc%2Ft0zhgcafl%2FS2500069.jpg&hash=486e826511416b40cb15d78b5fcf881db0cecc34

http://vbox7.com/play:d2b0d868cb

PVV

Днес си направих самоделен скимер от ВИК части и тръба от прахосмукачка. Не смуче обаче както ми се иска. Отдавам го на малкия диаметър на централното тяло. В бъдеще може би ще го преправя. засега остава така. Ще се прави и цедка, но днес не остана време.

Borko7

Обратно е. Ако е по-малък диаметърът скимерът ще смучи по-добер. Или с по-мощна помпа.
I don't know half of you half as well as I should like,and I like less than half of you half as well as you deserve

PVV

Не мога да измисля как да сложа помпата, така,че да дърпа водата от тръбата на скимера. Сега основния поток е от другата тръба, която е от дъното на езерцето.Мога да я сложа на входа на филтъра на тръбата ,но тогава ще върти мръсна вода.Пък и стават две помпи. :duvar:

Borko7

Прочети моята тема. Аз затова съмс с 2 помпи.
Слагаш втора помпа само към скимера, като между помпата и тръбата от езерото в хладилника слагаш някакъв съд (примерно малък бидон) с цедка / мрежа, който да спира и поема боклуците и периодично да го почистваш.
I don't know half of you half as well as I should like,and I like less than half of you half as well as you deserve

PVV

Твоята тема е една от най -препрочитаните теми докато правех езерцето. ;-)  Явно на такъв вариант ще се минава. Мислех да икономисам една помпа но няма стане. Вече взех една Синхра 2,5 и обмислям как да я сложа във филтъра. Мрежата ще е там, защото по-лесно ще се чисти.Дали ще се задръства скимера , ако няма цедка в него, а боклуците отиват направо във въпросното приспособление. Тръбата е около 1,5 м.

Borko7

Явно си пропуснал момента при мен, че скимер и сифон с една помпа не стават. Всъщност, сигурно и с една помпа ще стане, но трябва да е много мощна. Май само при ИСимеонов се е получиоло, но при него няма голяма разлика между горният сифон и скимера.
Относно задръстването - нямам идея. По-скоро не.
I don't know half of you half as well as I should like,and I like less than half of you half as well as you deserve

PVV

Хайде и аз да пусна снимка от птичи поглед( в случая -покрива на къщата).Малко се е позадръстило фонтанчето, но след това го оправих. :-)

PVV

Рибоците събират последните слънчеви лъчи, а аз мисля да отделя половината в един аквариум 300 литра, защото дълбоката част е малка според мен за всички. Намалявате ли вече храната. При мен температурата на водата вече е около 14-15 градуса.Или да храня докато са активни на макс.

big_head

Аз го подготвих езерото за зимата на половина така да се каже филтъра хладилник в земята го източих и запуших да не замръзне изрязах всички растения в водата без лилиите сложих помпата по стария начин вътре в езерото с стария бидон да минава през него водата ,като стане студено по лесно да го спра смених 1/3 вода ,защото малко ми спадаше нивото и долепвах тръбата която минава през фолиото.Хранех рибите сутрин и вечер ,а сега на обяд само .

PVV

Днес изкарах половината рибоци в един 300 литров аквариум с филтрация. Останалите остават в езерото за зимата. Все още се хранят вяло и въртя водата, но другата седмица сигурно ще спра и помпите. Последни снимки на всички в езерцето преди риболова. Очаквах по-трудно да ги ловя, но се справих без много да ги ръчкам.  :-D

PVV

Да пусна едно коледно клипче от езерцето . Добре са си обитателите поне засега. Ама зимата не е почнала де!  Весела Коледа и успешна Нова година колеги!
http://vbox7.com/play:15e8785402

vmax

Колко по-различен и по-красив изглежда подводният свят, когато не го гледаш от повърхността :) С какво е снимано? Аз до седмици очаквам да ми пристигне евтината китайска алтернатива на gopro, наречена SJ4000 и ще пусна и аз няколко подводни кадъра. За съжаление не от езерото, ами от бидона в мазата в който съм оставил да зимуват моите рибоци. Весели празници и от мен.

PVV

Sony Z 1      Весели празници и от мен.

PVV

Явно хубавото време тази неделя е използвано от колегите да си направят пролетното запускане и почистване на езерцата. И аз се изгърбих , но успях да запусна циркулацията и да почистя дъното. Доста водорасли се бяха натрупали по стените ,но водоструйката се справи отлично. Всички риби са отново в езерото и хубавото е, че в езерото нямам нито една загубена рибка. Няколко обаче си отидоха в аквариума където бях отделил половината. Догодина никакви такива упражнения. Всички в езерото през зимата.



PVV

Вече в гьола. Време е за парти.

PVV

Пролетта вече показа пълния си блясък. Старая се да контролирам джунглата около езерцето, но хаоса по-ме кефи.


niky

 *BRAVO*
Гледам и че около езерото също е красота.

vmax

Красота :) Момента в който всичко е изградено, декорирано и функционира както се очаква и остава само да седнеш и да му се наслаждаваш, явно при теб е дошъл  *THUMBS UP* Поне на мен така ми изглежда. Мога цял ден да си седя до едно такова езерце и няма никога да ми омръзне :)

PVV

Едва ли ще дойде момента в който само да му се наслаждавам. Винаги има какво да се прави по едно такова езерце. Важното е , че когато съм около него и човъркам нещо си почивам емоционално. Започнах да добавям стари вещи около гьола. намерих колело от каруца, направил съм и маса от стара бъчва и ще я сложа и нея някъде наоколо. Абе, кеф е .

PVV

На връщане от ретро парада в Бургас нямаше как да не се отбия да нагледам езерцето. Естествено щракнах няколко кадъра за спомен. Имам и нов елемент- каубойска вратичка на чемшира. :-D И едно клипче спретнах докато ги хранех, но явно и бащата им беше давал преди това и не се хвърлиха на манджата.
Видео споделяне / VBOX7


niky

vbox не мога да гледам, но снимките са супер. Много красиво езеро. *THUMBS UP*

vmax

Красота. Изглежда ми като да няма много водорасли. Ползвал ли си препарати или просто системата е добре балансирана. Какъв е обема на езерото и дебита на помпата?

PVV

Това съм ползвал.Пролетта ,като го чистих и пълних сложих бактерии и мисля, че доста помогнаха. Иначе езерото е около 2500 литра, помпата около 2800л /чТази година обаче филтъра ми много често се затлачва. Сложих доста фракция и може от това да е. Утре ще пробвам и на Сера алго кил, че не съм слагал от месец и нещо и май започва да позеленява пък и жеги настанаха.

PVV

Страшните жеги се отразиха зле на апетита на рибите. Видимо намалиха яденето и стръвта с която преди се мятаха на гранулите. Налага се всеки ден да охлаждам с вода от кладенеца. Щастливци са тези дето езерцата са им на сянка. :-D
Видео споделяне / VBOX7

skalata131

Аз на моите им сложих 2 каменни плочи и цял ден са под тях на сянка. След 17 часа като падне сянка над езерото се показват на вън :D

PVV

Днес при почистването на филтъра ей тоз сладуран се правеше много успешно на умрял. Не мръдна дори когато го извадих по гръб да го снимам. След това естествено изчезна мистериозно от кофата. Предполагам ,че ще се настани в езерцето хайванинът. Нямам си идея обаче откъде е дошъл.

vmax


PVV

Подаръчета за бъдещия цихлидарник и езерцето.

dimitariv_iv

Хубави неща  *THUMBS UP*
Мусомища, гр.Гоце Делчев

PVV

Май месец сме на този хал. Имам нужда от скимер ,  но не мога го измисля нещо. UVлампата изгоря след 1 месец работа и сега съм с нова.Захранването също изгоря и май нещо не са ги изчислили тези  от Акуаел. https://www.youtube.com/watch?v=IHpy_fTKCnk&feature=youtu.be

dimitariv_iv

Колега аз си карам без ув лампа вече втора година. Малко време беше мътна и зелена после стана сълзичка. Чисто нова  ув си купих 11 в.  За моето езеро дори е много. Стои си в опаковката.  Това скмер не зная какво е.......  нблъскал  съм яко растения и се надявам да хвърлят хайвер. Всеки ден обаче наливам по малко вода.
Мусомища, гр.Гоце Делчев

PVV

Вчера отивам да чистя филтъра и изненада. Около 50 рибета си правят пикник около помпата и не им пука.  Извадих около 30 -тина , но не знам дали са от КОИ те или от златните. Сега ги гледам в аквариум. Явно хайвера се е засмукал по тръбите и се е излюпил във филтъра. Така рибетата са се спасили от големите риби в езерото.Интересно, тре от тях са жълти, а са само по сантиметър.

PVV

Пролетта писах, че езерцето ми е  посетено от необичаен гост- някакъв вид тритон.  Тогава го изпуснах и изчезна мистериозно.  Да, ама не! Сега филтъра е пълен с малки тритони. Какво да ги правя, не знам. Най-вероятно ще заминат с водата, когато мия филтъра. Мога и да ги хвана, но нямам идея къде и как да ги гледам.

vasil dimitrov

 *DRINK*Живеят в студена вода,хранил съм ги с тубифекс и брашнени червеи за риболов.Лятото ги пуснах в коритото на чешмата от която ги хванах заради покачването на температурата на водата в аквариума.

PVV

Да посъберем последните слънчеви лъчи. Есента водата най ме кефи. Става кристална. Вярно, растенията по брега и лилиите си заминават, но есента също си има своята красота .




И едно клипче:

Иван Вълков

Голяма красота....друго просто немога да кажа!!! Пожелавам ти да продължаваш да го развиваш и да ти радва окото винаги когато погледнеш към езерото.

Sent from my LG-D290 using Tapatalk


PVV

Направо съм щастлив. След разтапянето на леда установих, че рибите ми са живи и здрави и в добра кондиция. Дори леко ги захраних. Два месеца под леда не е шега работа.
https://s11.postimg.cc/8y92gxy77/16900314_1359327527421624_1333968269_n.jpg



PVV

Днес беше хигиенен ден. Всяка пролет го правя това. Как ги снимате тия риби навън бе, като ги хвана и скачат като ужилени, не може ги фане фотката. Дожаля ми да не ги повредя и спрях процедурата.










PVV

Малко проби с Го Про- то.  :-D

PVV

Малко добруджански КОИ забърсахме от базара в Шумен. Липсваше ми жълтия цвят. *YAHOO*









PVV

Понеже vmax ни нахока, че не пускаме нищо в темите, ето и малко снимки от вчера и на мойта джунгла около езерцето.










vmax

Цитат на: PVV - 11.06.2017 13:46
Понеже vmax ни нахока, че не пускаме нищо в темите, ето и малко снимки от вчера и на мойта джунгла около езерцето.
Ми така де, човек ще си помисли, че сме ги пресушили тези езера :) А пролетта и есента според мен са най-красиви и снимките ти го доказват :) Това на третата снимка сети ли се за името му или някой ако знае да каже, че изглежда приятно, а даже май твоето се готви и да цъфти.

PVV

Цитат на: vmax - 12.06.2017 10:01
Това на третата снимка сети ли се за името му или някой ако знае да каже, че изглежда приятно, а даже май твоето се готви и да цъфти.
Ми xoxi знае! Аз го забравих името.От пазара в Шумен го взех заедно с няколко КОИ от него. Имаше и Кала, но аз взех от това. Много бързо тръгна и се адаптира и за има няма месец пусна доста листа.

bojo82

А колко ти беше обема на фризера и колко често се налага да го чистиш , както и каква помпа използваш ?

Много искам блатна кала на каква цена се птодаваше или не обърна внимание

Растението след време ще се превърне в това
https://s7.postimg.cc/pqyv0izvf/20170615_082830.jpg

Като го сях лани бяха 5 коренчета?

vmax

Цитат на: bojo82 - 15.06.2017 14:16
...
Растението след време ще се превърне в това
...
Ако има начин и дървената ми пейка да се превърне в този удобен кожен фотьойл  :-D
Иначе за растението на колега, като написа какво е твоето и го разгледах в нета ми заприлича много на неговото. Но неговото сякаш е с по-гладки и нежни листа. Мен ми се струва че е някакъв вид Sagittaria, но най-сигурно е xoxi да каже :) Твоето езеро от кладенец ли го доливаш? Да не ти е уроки, но растенията ти страшно добре се развиват, та да не би водата от кладенеца да съдържа нитрати и фосфати? Само от няколко риби, които май не са и толкова големи, да се  произведе такава биомаса си е впечатляващо.

xoxi

Растението е alisma plantango aquatika
Ето и снимка с цъфтежа му
https://s1.postimg.cc/idrzho7sv/IMG_20170613_101756.jpg

PVV

Благодаря за информацията xoxi .  А то вече пусна стъблото на цвета и всеки момент ще цъфне.  *THUMBS UP*


vmax

Като гледам темповете му на растеж на цвета, bojo82 ще се окаже прав и съвсем скоро ще се превърне в онзи гигант от неговата снимка  :-D

PVV

Наистина страшно бързо расте. Малко преди снимката махнах около 5 счупени листа/ покривахме преди седмица езерото с найлон щото бащата ръси черешата с препарат и ги счупихме/.

PVV

Днес се завъртях малко около езерцето и измерих параметрите както е модерно сега .  :-)  Ами нитратите са ми както винаги множко, водата е кристал, рибките си хапват. Рн -то и то множко, ама не фатално. Карам на принципа -не пипам нищо докато не се прецака системата. Тази година за първа година  водата винаги е бистра- явно задобрявам с филтрацията. Намерих и около 15 златни рибки във филтъра по около 1 см и заминаха  в малкия аквариум за угояване преди да ги върна в езерото след няколко месеца.



vmax

Нитратите ти са екстра. Изглеждат ми да са под 50. Твърдостта си я знаем, че гони небесата в нашият регион, но PH-то не мога да се ориентирам колко ти е. Изглежда ми като да е по към оранжевото, а не към червеното. Странното е че при теб теста за хлор, сякаш показва вярно :) Колко време след теста е направена снимката.

PVV

Хлор хяма. Докато направя снимката мина 1 мин. Но нитратите са между 50 и 100 даже клонят към 100.

PVV

Кво става с езерняците ? Напече ви слънцето септември. Рибите вече ги угоявам тъй да се каже с повечко храна и ги готвя за зимата.










vmax

И цветове имаш даже :) За моите лилии вече явно дойде есента, понеже нови листа вече не пускат, а наличните почнаха прогресивно да окапват. Водната мента, която всъщност не е водна, но сравнително добре се развиваше лятото взе да изгаря  *dontknow* За сметка на блатният аир който цял сезон не пускаше никакви нови листа и чак сега гледам е почнал да се развива и да вади малки издънки. Не знам и как да процедирам с него, понеже не искам да го вадя, но ми се струва че е твърде на плитко и ми се струва, че ще замръзне и загине.

PVV

Днес нищо не можах да свърша около езерцето. Валеше гадно, но все пак успях да направя едно клипче. Рибките засега си похапват доволно и мисля да поизчакам със зазимяването. Не успях да извадя треволяка , но другия път. Не ми се мокреше  .
https://www.youtube.com/watch?v=ids0REwqXDo&feature=youtu.be

PVV

19.11.2017 16:56 #99 Last Edit: 07.05.2018 16:34 by Penta
Езерняците  направо се зазимиха. Изглежда Ви стана виното и вече никой не се сеща да пише  за езерцата. То като гледам с тях вече нищо съществено няма и да се случва. Аз измъкнах треволяка от езеро , обрах колкото можах падналите листа и махнах филтъра под налягане, че утре го дават отрицателни температури. Спрях помпата в големия филтър , но още няма да я махам ,че може да поработи след седмица- дават го до 15 градуса през деня. Мисля началото на декември и нея да махна и окончателно да сменя 1/3 от водата и  да ги оставя да нанкат рибоците. Ей на една есенна снимка на езерцето. Грозно, ама до напролет тъй ще е .



Публикациите са слети: 07.05.2018 16:34

Тук някъде май трябваше да е езерцето, ама при -18 градуса кой ще го търси.  :-)
https://s14.postimg.cc/vwem9gkb5/28168731_1752429518111421_7392714610219428745_n.jpg

PVV

Всичките снимки май са се загубили някъде. :-(  Днес успях да прегледам изгорялата помпа и установих, че намотките са здрави, но се е получило ето това: Някой има ли идея струва ли си да търся резервни части и евентуално от къде в България може да се намерят. Струва ми се, че и уплътненията са заминали.Или да заминава в коша. Здрава помпа излезе, но явно и е дошло времето.




vmax

postimage имаха някакви драми с домейна си и старите снимки с url адрес postimg.cc сега се зареждат на postimg.cc. Предполагам администраторите на форума, могат да пуснат някакъв скрипт да поправи всички url-та във форума, но за сега не са го сторили.
Какъв зор е видял този ротор, че да се сцепи така. Роторите на моите помпи са изцяло с постоянни магнити, а на снимката твоят ми изглежда като да е обвит в пластмаса. Ако се е сцепила само пластмасовата обвивка и тя задира накъде, може да пробваш да я махнеш. Иначе за резервна част може да попиташ в https://pao.bg/bg/ който са официален дистрибутор на Gardena в Разград и евентуално биха могли да те насочат и към сервиз.

PVV

Чакам отговор от дилъра на щтилки  в града . Но не тая надежда. Пък и ги видях някъде в чужд сайт - цената на роторчето е от порядъка на 40 долара, което обезсмисля купуването му. Това е 1/3 от цената на нова помпа. Между другото днес дойде и едно парче миньорски мъх дебело 15 мм. Като го срежа на две ще се получи точно да преградя филтъра на два ката. Направо чакам с нетърпение да отида до Шумен и да видя как ще действа в езерото.  *YAHOO*

https://s14.postimg.cc/awro92i0x/20180509_144510.jpg

PVV

Миньорския мъх е вече във филтъра. Засега карам с резервната помпа , но си взех и една по-мощна  Sicce Master DW 4000 Пренаредих малко пълнежите и мисля, че така ще е по-добре.

https://s33.postimg.cc/bwngxqqhb/20180602_122113.jpg_thumb.png

bojo82

Ако сложа такава медия в моя филтър сигурно ще се задръсти максимум за ден. Или моите риби са прасета или водата ти по някакъв начин остава сравнително чиста (малко органика). Браво.

PVV

Смяна на "караула" в развъдния аквариум в офиса. След борбата и гонитбата в езерото резултата е налице. Тези от миналата година отиват в езерото, а тези дето са се излюпили във филтъра отиват за угояване. Догодина и тях ще бухна в езерото. Само ,че този път бройката ме притеснява. Бая секс е имало. А и продължават да се гонят като ненормални.  :-P




bojo82

Браво , добре че филтъра ги е обрал. При мен се получава пиршество на коитата с личинките на принцесите и почти всичко е изметено. Гонят ги до дупка дори във водораслите. Само от кометите има няколко оцелели.Надявам се като пораснат коитата да спрат да се интересуват от малките рибки.

PVV

След доста голямо отсъствие и оставяне грижите за езерото  на баща ми джунглата е пълна. Обаче водата е бистра и рибите са  добре. Филтъра е целия затлачен с тиня , но към езерото отива след помпата бистра вода. Това ме навежда на мисълта , че съм уцелил плътността и видовете филтърни пълнежи. Всичката гняс остава във филтъра и съм спокоен дори месец и нещо да не го почиствам. Рибетата от горната снимка вече поотраснаха и ги върнах да си живеят на воля в езерото. Оставих си само само няколко в аквариума дет се вика за цвят. Сега съм казал на бащата да храни малко повечко докато е топло и чакаме късната есен да зазимяваме.


bojo82

Много естествено изглежда , браво аз трябва да помосля в тази посока. Има ли Кои в езерцето ?

Изпратено от моят SM-N9005 с помощта на Tapatalk


PVV

Има десетина. Най-голямата е около 40 см

PVV

Днес окончателно им изключих всичко на рибоците. Извадих и измих кофите с лилиите и другите растения и ги върнах обратно в езерото след като им орязах всички листа. Събрах колкото можах изпадали листа с кепа и смених 1/3 от водата. Изпрах всичко от филтъра и го изпразних да не замръзне. Казах им чао на рибоците и обещах към коледа пак да ги нагледам. :-)
https://i.postimg.cc/T3cNL7bS/20181125-120033.jpg

https://i.postimg.cc/5N4C9sxj/20181125-120048.jpg

https://i.postimg.cc/g25XDd36/20181125-120518.jpg

https://i.postimg.cc/xjRXZLKQ/20181125-131444.jpg

https://i.postimg.cc/C5mdfVF5/20181125-131504.jpg

PVV

Такова чудо като тази година откъм нишковидни не е имало откакто съществува езерцето. Явно зимата е била доста по-топла, и аз позакъснях с почистването, но помпата за мръсна вода направо не искаше да работи. Наложи се първо да вадя с кепа цели туфи, след което изпомпах водата и измих. Наложи се рибите доста да постоят в бидоните докато ги върна обратно в езерото. Сложих и бактерии във филтъра, пуснах УВ лампата и надявам се да не се разпространят пак . На всичкото отгоре накрая  и маркуча на водоструйката се пръсна от зор, а аз вечерта трябваше да компенсирам изразходваните калории с червено винце и солидно мезе. Но пък поне го почистих доколкото е възможно.  :-)






vmax

Някой вече са изчистили, други даже не са планували кога да го сторят :) Миналата година източвах в надуваем басейн, но тази нямам къде да го разпъна и не знам дали ще се стигне до водоструйка, а има спешна нужда от това :( Може да пробвам тази година да не ги махам и без това едва ли може да стане по зле  :-D Какви бактерии ползваш?

PVV


PVV

Вчера най-накрая си направих новото ел.табло. Остава да го превземе малко зеленината и да не се вижда толкова. Пуснах и малко златни , които до сега бяха в аквариума в офиса. От миналогодишното поколение бях ги извадил от филтъра. Водата ми е супер за сега. Растенията тръгнаха яко и надявам се да няма проблеми.








bojo82

Много хубаво езерце ! Моето като го погледна все още не му достига зеленина.

Изпратено от моят SM-N9005 с помощта на Tapatalk

PVV

Дет се вика калабалък да има. Тази година водата е учудващо прозрачна. Може би поради дългата пролет и дъждовното време. Дори не съм слагал препарати за алги. Друга година се активирам с препаратите по-отрано. Колкото -толкава. Нещо се бави и поколението/ или са го изпапкали/ без да се усетя.  :-D

PVV

Днес окончателно пожелах на рибоците лека зима. :D  Източих филтъра, изпрах филтърните материали, почистих помпите, като ги разглобих и измих събралата се гняс по роторите и перките. Прибрах ги на топло в мазата да чакат пролетта. Рибите са много вяли, почти не се движат и това е нормално защото половината езеро беше замръзнало с тънък слой лед. След като смених 1/3 от водата малко се постоплиха. Все пак от кладенеца водата е доста топла. Следващите два , три месеца ще доливам само вода и евентуално ще разчупвам леда ако се задържи дълго.
https://i.postimg.cc/V0YcmpNt/20191207-124004.jpg

https://i.postimg.cc/xcpSVsVk/20191207-125536.jpg

https://i.postimg.cc/zyLYznqx/20191207-125720.jpg

bojo82

Браво , така прави добрия стопанин. На мен не ми остана време да изчистя езерото тази есен и рибоците си легнаха.

PVV

След два месеца карантина, чак днес успях да отида при езерото. През това време давах инструкции по телефона на сестра ми какво и как да прави. И днес заварвам кристално чиста вода и риби с мачета за да си проправят път през нишковидните. Но иначе добре се е справила сестра ми. Чат пат препираше гъбите , вадеше колкото може с кепа нишковидни и днес имаше основно почистване на филтри, водопади . Едната новопосадена лилия така и не можах да намеря. Изровили са я гадовете. А ми я пратиха чак от Плевен и трябваше да бъде розова. Но както казват футболистите- живота продължава.


https://i.postimg.cc/1f8SJhbd/20200509-100850.jpg

https://i.postimg.cc/nCNJWSJh/20200509-100904.jpg

https://i.postimg.cc/94hjm4z3/20200509-100914.jpg

https://i.postimg.cc/fVXNQ7zj/20200509-101004.jpg

vmax

Ако не друго, поне като има водорасли, водата със сигурност е кристална :) Тези водорасли обаче баш от жилавите и твърди нишковидни ли са, че от снимките ми изглеждат като едни по меки, които не са чак толкова гадни и сравнително лесно изчезват.

PVV

Сякаш са от по-меките. Махнах ги и тази събота няма и помен от тях : Явно, бяха надвили над растенията, когато още не се бяха развили лилиите и другите крайбрежни. Днес картинката е коренно различна и радва окото.

vmax

Цитат на: PVV - 01.06.2020 17:01Сякаш са от по-меките. Махнах ги и тази събота няма и помен от тях : Явно, бяха надвили над растенията, когато още не се бяха развили лилиите и другите крайбрежни. Днес картинката е коренно различна и радва окото.
Супер е, но къщичката ми се струва, че им е отесняла и трябва да обмислиш варианта за разширяване :)

bojo82

Аз направо съм изумен  от гъстотата. Даваш ми фитили с твоето езерце колега , че аз в 12 кубука си бях поставил лимит от 9 коита но май ще сгъстя още малко.
Хубава екосистема и много естествен вид браво.

PVV

Лилията, която засях март месец даде първия си цвят. Най-накрая и аз да имам нещо различно от бяло. Почти съм готов с частите и за новия филтър, който ще е около 200 литра, но китайците от Алито много се бавят.  :-) Втора година обаче нямам малки рибки от златните. Нещо се изджендриха и те. А от коите изобщо не съм виждал малки. Иначе по груби сметки вече 8 години са 11 КОИ и около 50 комети. Но вече им е тясно. Замислям напролет като чистя да разширя, но нямам идея къде два три дена ще държа рибите без проблем за тях.
https://i.postimg.cc/jwsJryxH/105865833-189997192452590-7455394847819567987-n.jpg

vmax

Хубаво е когато има и други цветове :) Ако имаш свободно равно място с диаметър около 3-3,5 един надуваем басейн идеално те устройства. Аз в един такъв изпразвам почти цялото езеро (4000 литра), когато се наложи, но вече трудно му намирам място къде да го разпъвам :(

https://i.postimg.cc/JGkF9dQv/IMG-20191108-145253.jpg

PVV

Разширевянето на езерцето предвидено за на пролет се измества с няколко месеца. От три седмици найлона е съдран от новото куче на сестра ми и сега водата пада с 30 см. В плитката част лилиите се оказаха на сухо а рибите едва плуват. Прехвърлих помпата в дълбоката част, защото тръбите от които се вливаше водата във филтъра останаха също над нивото. Сега използвам сам филтъра под налягане и доливам постоянно на няколко дена. Развърнал съм един надуваем басейн 3000 литра в двора и мисля като прехвърля рибите да разградя цялото езеро, да го разширя малко и да го издълбая с някой лопата надолу. Мисля да ползвам фолио 0,5 от Баухаус. Само не знам с кучето какво ще правя. Сега сме му сложили корито с вода да се къпе на двора и да не ходи до езерото  но не знам докога. За бетониране не ми се мисли. Хич не ми се разбутваше езерото преди зимата, но нямам изход. Лошото е , че ще се прави чак октомври. Дотогава нямам свободни дни. Дано издържат рибите дотогава.

PVV

Принудих се рЕзко да премина на план ,,Б" – спешна подмяна на фолиото на езерото. Минах директно към изпълнението му, понеже Локи – едно много ,,кротко", ,,възпитано", ,,интелигентно" и ,,любвеобилно" кученце реши да си прави СПА процедури при рибките. И понеже фолиото се оказало най-хлъзгавото нещо на света, Локи е използвал целия си запас от захвати и прийоми за да излезе от езерото. Важното е, че успях да му направя новия СПА комплекс с всички екстри. По-голяма ширина и дълбочина и повече камЕняк за препичане на слънце. Ползата е, че сложих дебело фолио с УВ защита както се полага по дебелите книги на акваристиката, а под него геотекстил за защита. Аз съм уморен и доволен , а Локи само доволен.
https://i.postimg.cc/6TDhv5Br/image.jpg

https://i.postimg.cc/nsR4cndQ/20201010-144757.jpg

https://i.postimg.cc/MMnyng43/20201010-162328.jpg

https://i.postimg.cc/nCBGYbL6/20201011-105512.jpg

https://i.postimg.cc/Hrt0RwXz/20201011-113056.jpg

https://i.postimg.cc/87GBZKJs/20201012-132546.jpg

NO CARRIER

Сложи му стълбичка на псето. :-) Много е готино. :-)
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

PVV

Мале, умряха темите за езерцата. Да ги съживя малко, ще пусна клипче на моите прахосмукачки от  неделя.

NO CARRIER

*thanks Браво! Жената не дава... Ама догодина мисля да не я питам. *YAHOO*
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

Similar topics (5)

59580

Започната от jodeci


Публикации: 3
Прегледи: 3171

12237

Публикации: 0
Прегледи: 4762

39786

Започната от tanyagizdova


Публикации: 8
Прегледи: 7933

34848

Публикации: 20
Прегледи: 14413

54759

Започната от bojo82


Публикации: 254
Прегледи: 97470