• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
19.03.2024 04:05

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Езерце на PVV

Започната от PVV, 08.06.2013 20:09

« назад - напред »

0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

PVV

Здравейте колеги! Окончателно реших, че след двата аквариума трябва да имам и езерце. Четох цяла седмица темите тук и изясних горе долу какво ще бъде. Мястото не е много голямо, затова и езерцето ще е около 3 кубика предполагам. На три дълбочини, като най-голямата ще гледам да е около 150 см. Филтъра съм предвидил да е бидон с филц и дунапрен, UV лампа на изхода на бидона преди първия водопад. От бидона до езерцето водата ще се стича по малка рекичка около 2 метра и с водопад ще пада в езерцето.Тач където е бидона ще се получи малко декоративно хълмче в което ще е бидона. За целта ще направя нещо като ниша в която ще е бидона, крановете и контактите с тока за осветление, помпа и т.н.Баща ми иска да полива с затоплена вода и затова ще има и изход от който ще се полива и в същото време почиства филтъра. Доливането след това ще става с кладенчова вода. В момента търся фолио на по-тънка цена, камъни има от старата къща, черги също за основа. Гледам сайтовете за помпа около 3000 л/ч , която хем ще прави фонтан в центъра на езерото, хем да качва водата в бидона.За такова малко езерце необходимо ли е скимер, сифон и др.Надявам се обясних замисъла. Дали ще действа такава схема и на колко време горе долу ще се чисти бидона. Имам и стар хладилник и се чудя дали да не заменя бидона с хладилника( с две отделни отделения е).Някъде четох за пачин на изчесляване на кубиците, но сега не мога да го намеря за да си направя греба сметка колко ще се получи.Дължината на бъбрека е 2,5 м а ширината 1,5 грубо по дамисъл. Повече място няма.Сигурно ще възникнат и други въпроси ,но засега е това. Като намеря найлона другата седмица правя първа копка. :-D
п п Сега виждам ,че съм разменил на схемата левите стрелки на 2 и 3 тръбите за входящата и за източване. Отдолу е за източване , а входящата е марко по-нагоре .

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi40.tinypic.com%2Feve0j8.jpg&hash=c91af81f0c64f2201c33956b62d265785ed2e421

Slaff

Здравей и добре дошъл.
Много добър замисъл!!! Но с риск да те попаря малко /за което моля да бъда извинен/  на  първото  четене ми направи впечатление нещо.....и затова питам...... Как ще успееш на 1.5 ширина да достигнеш 1.5 дълбочина и това при условие, че терасираш, да оставим и нареждането на камъни и друга декорация.....
Нека и специалистите изразят компетентно мнение и тогава смело напред!!!
А и още нещо 3000 литра на час, няма да ти свършат работа....за фонтан, че и за водопад...
Поздрави!!!

PVV

Всъщност, предполагах ,че толкова ще излезе ширината, но като гледам май може и повече да излезе. Там където ще е най-дълбоката част почти няма да има тересиране, може би стъпаловидно ще се получи . Ще очертая границите отгоре и ще започна да слизам надолу, пък колкото се получи. Но като се знам какъв съм, сигурно ще пусна след време риби вътре и затова искам да се получи по-дълбочко поне на едно място с диаметър около 60 см. Сега , като направих някои малки сметки излиза при тия размери кубиците ще са май повече. И помпата може и да не ми стигне наистина. Аз смятах помпата реално ако върти 2000 литра, за 3 часа да превърта 6000 литра( както четох ,че е при ецзерцата) Т.е, че ще имам и запас . Но май не се получават сметките. То езерото може да се получи толкова.Влизам в по-голям филм, но продължавам да играя.

свилен стефанов

Здравей и добре дошъл и от мен.За фолиото попитай Borko7 мисля,че си купи от софийския баухаус на цена 3,48 за квадрат.
Ако ще слагаш риби най-дълбоката част я направи по-голяма(на квадратура).
Поздрави и успех. *DRINK*
От повече глава не боли.

lerby

Здравей и добре дошъл в раздела! Виждам, че колегите вече са ти дали насока, аз ще се включа относно въпроса ти за дънен сифон и скимер. Недей да се замисляш, дали да слагаш или не, а направо си направи проекта с дънен сифон и скимер. Дънния сифон обира по добре боклуците а скимера всичко което е на повърхността. Още един съвет предвиди ги с по голям диаметър, че сега езерцето ти ще е както казваш 3 кубика, но догодина ще ти влезе мухата в главата , че е малко и ще искаш да го уголемиш, както всички нас между впрочем *CRAZY*.  И е хубаво да имаш аванс от сега, не после да се чудиш как да преправяш. Поздрави! С колегите ще помагаме с каквото можем.

PVV

Благодаря на всички за съветите. Явно ще има корекции по проекта. Намерих една снимка от миналата година на мястото където мисля да плясна гьола. Няма възможност за по-голямо езеро, но мисля ,че и така ще се получи прилично декоративно езерце.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi44.tinypic.com%2F2ypi2y1.jpg&hash=ed7560828042438f2f85d784867f75e3f6714fb7

Borko7

По размер си близко до моето езерце.  Виж темата ми за идеи. По-нататък ще ти дам и по-конкретни съвети, от натрупания опит.
Попмата със сигурност е малка. Колко ще е голяма, зависи от това колко голямм водопад искаш. Ако ще слагаш сифон и скимер не ги обединявай в един бидон или поне да не са в една тръба.
I don't know half of you half as well as I should like,and I like less than half of you half as well as you deserve

PVV

Понеже съм на етапа обмисляне на всичко, :-D изпаднах в размисъл относно UV лампата. Мислех да я сложа на изхода на бидона преди водопада, но там водата е на самотек и ще минава ли през лампата. Мисля да купя 11 W и гледам входните и изходните тръби са малки. Помпата ще пълни бидона около 4000л/ч , а през лампата няма да може да минава толкова. Дали да не вържа за нея отделна помпа около 1500-2000л/ч, която да взема вода от горния край на бидона и през лампата да пуска на каскадата. Ама стават две помпи.

lerby

Цитат на: PVV - 14.06.2013 13:02
Дали да не вържа за нея отделна помпа около 1500-2000л/ч, която да взема вода от горния край на бидона и през лампата да пуска на каскадата. Ама стават две помпи.

В момента при мен е точно така. Едната помпа минава през УВ филтъра.

PVV

Понеже имам два стари хладилника, реших да усложня малко филтъра. Пък и ще може да се скрие под хълмчето , което мисля да направя. Така проектиран ще действа ли филтъра . Или съм изтървал нещо съществено. Целия филтър е над нивото на езерото и помпата 5000 л/ч ще вкарва водата първо в бидона, който ще играе роля на утаител. В камерата на хладилника ще сложа по-малка помпа, която да изпомпва пречистената вода през UV лампата и ще я пуска на водопада. Има ли опастност това отделение да остане празно в един момент. *dontknow*

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi40.tinypic.com%2F2uqiwit.jpg&hash=99b85ab75a10ab8d2072f8e36569bb8307f7c4f0

Borko7

Няколко съществени момента:

1. Винаги е по-добре водата за утаителя и филтъра да се влива на самотек, а помпата да е после. Иначе всички боклуци минават през помпата и я задръстват, вместо да утаителят да ги събира и отделя.
2. По-добре е втората помпа да не взима вода от филтъра и да я излива в езерото, от където взема, там да излива (примерно пак да я връща във филтъра).
I don't know half of you half as well as I should like,and I like less than half of you half as well as you deserve

lsimeonov

Така доста интересно замислено, но ако тепърва ще го правиш, съветвам те задължително помисли за дънен сифон от който водата да ходи на самотек във филтъра, който да ти е на нивото на езерото, а помпата да ти е в последното отделение и оттам през УВ на водопада. Казвам ти го от личен опит, аз стартирах моето на принципа както ти искаш да го направиш и в последствие направих доста промени, които имат поразителен ефект. Ще кача след малко няколко снимки от вчера на моето, филтъра ми не е чистен вече над месец(откриха риболовния сезон и наблегнах на другото хоби). Просто помпата потопена на дъното не може да обира така боклука, както една тръба водеща до утаителя, в моя случай в утаителя през скимера влизат цели парчета от листата на лилиите, особено след градушката онзи ден. Помисли си добре, защото после е доста по трудно, Успех!

PVV

Значи трябва да мисля варианти да закопая филтъра под нивото на езерото. Не знам и как ще сложа сифона понеже мисля да ползвам по-тънък найлон с UV защита за оранжерии. Има ли някакъв вариант да се извежда водата от езерото без да се дупчи найлона. Май няма. Аз така или иначе ще имам помпа в езерото, понеже искам фонтанче. Но може да сложа малката в езерото, а голямата на водопада след филтъра.Но тя ще има голям дебит и може би ще трябва да го разделя на две- част да минава през UV-то, и част направо на водопада. Баси ,колко неизвестни , а в събота трябва да копая. Не можах да разбера защо водата след UV -то трябва пак да се връща във филтъра. Така няма ли да се получи повторно минаване през UV- то и по-малка част от облъчената вода да отива в езерото.

п п  Всъщност сега видях снимките на колегата от другата тема и на принципа на скачените съдове мисля ,че ще се получи . При isimeonov  е така. Ще мисля нещо подобно.

Borko7

Цитат на: PVV - 27.06.2013 11:42Не можах да разбера защо водата след UV -то трябва пак да се връща във филтъра. Така няма ли да се получи повторно минаване през UV- то и по-малка част от облъчената вода да отива в езерото.

Защото ако го направиш както мислиш във филтъра ще влиза вода от помпа примерно 5000л/час, а ще излиза 5000л, час (тази която е влязла от 1пома) + още примерно 2000 л/ч. от помпата за УВ лампата. т.е. Влиза 5000 излиза 7000. Водата не я разглеждай като вода от филтъра и от езерото, тя е една и съща. Необходимо е зелените водорасли/микроорганизми да бъдат облъчени и избити някъде по пътя, без значение къде.

А още по-лесно е ако помпата е след филтъра. Просто с един трипътник разделяш изходящата вода от помпата към лампата и към водопада. Тогава може водата от лампата да се излива в езерото.
I don't know half of you half as well as I should like,and I like less than half of you half as well as you deserve

Георги

PVV, идеята ти за рекичката няма ли да отнеме пространство, което е по-добре да е за езерото? Каквото съм поглеждал от ваши линкове как го правят по света, мисля че рекичките ги правят в големи пространства.

Similar topics (5)

46138

Публикации: 13
Прегледи: 8987

23043

Започната от iccoo


Публикации: 3
Прегледи: 5224

46580

Започната от pigggi


Публикации: 8
Прегледи: 5011

15117

Публикации: 29
Прегледи: 16860

39794

Започната от petjofi2


Публикации: 27
Прегледи: 23968