• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
19.03.2024 04:01

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Езерце на PVV

Започната от PVV, 08.06.2013 20:09

« назад - напред »

0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

PVV

Борко, ако сложа помпата след филтъра( както изглежда ще стане) в предния ми  пост и аз стигнах до идеята да разклоня потока от помпата на две с един тройник и едната част да минава през UV-то , а другата направо  на водопада. А рекичката ще е малка, нещо от порядъка 3 метра на 0.5 метра. Просто да се стича водата по камъни и да влиза отново в езерцето.Тя ще е по дължината на езерцето.

lsimeonov

За дънния сифон, виж темата на Борко и как той го е сложил, дали е фолио или найлон, принципа е един и същ, разликата е в здравината и кое ще изкара повече. Щом сега ще копаеш, наистина се замисли какво ти е нужно и небързай, да не съжаляваш после. Поздрави и успех!

PVV

Eми, почна се ! Вчера ударих първата копка както се полага. Поляхме с бира , бащата от мерак се включи яко в копането на ямата за филтъра(хладилника). Доста пот се изля, доста камъни се пренесоха и бая бира отиде в небитието. Но кефа е пълен.Почти оформихме поточето, хладилника пасна идеално в предвиденото място. Някъде около 250 литра му е обема. Смятам ,че ще е достатъчен за утаител и пълнежи. за днес беше предвидено да се копа езерцето, но водният ад,  който се изсипа над Шумен уби всякакви мераци за работа. Остана само биричката да си допия и да обмисля по-нататъшнште действия.








Borko7

Добър старт. Успех!
I don't know half of you half as well as I should like,and I like less than half of you half as well as you deserve

PVV

Ами след кратко прикъсване, отново в канала. Това ще е езерцето, 1,10 се получи . Как ги прекарвате тия тръби през найлоните бе. Нещо не мога за намеря правилното решение. Тръбите от езерцето към филтъра мисля да са 50 мм. Достатъчни ли ще са за самотек на водата?Къде е по удачно да се сложи дънния сифон-на плитката част , или да го пусна по надълбоко . Помпата ,която ще вади водата, ще е около 5000л/ч. Посъбрах няколко чувала с дребни речни камъни, но проблем ще ми излязат големите.




PVV

Това лято фул от ангажименти и месец и нещо не съм пипал нищо по езерото. Надявам се вече по-често да се завъртам към Шумен и до есента да го напълня. Тази неделя сложих филтъра и подкарах тръбите към него. Следващия път ще се слага найлона и връзките на тръбите през него. На  21,09 ще има изложба в Шумен. Предни години имаше и представители на акваристиката. Тази есен дали ще е така, че мисля да намина.




koifish

най-длбоката част на езерцето е като кладенец- много трудно ще се нагьне фолиото. много по-добре ще е да я разширите поне на елипса, после всичко ще е по-лесно- чистене, обслужване и т.н.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs24.postimg.org%2Fbgz881t9t%2Fwhat_the_symbolism_koi_fish_71938.jpg&hash=9b2aceedc367c13a162c001db33fe29dc72c588d

PVV

Днес реших да го напълня вече тоя гьол и да видя дали добре съм направил връзките през найлона. Засега не тече и мисля да го оставя пълен през зимата доато правя довършителните работи. Не ми се мисли колко нещо има още за вършене: тока е пуснат до езерцето, но трябва  таблото с контатите да се прави, декоративното покритие на филтъра(хладилника) също е в процес на работа при дърводелеца(комшията).По потока също има още доста неща за доизкусуряване, най ще ме затрудни последния водоскок преди езерото. Там се чудя как да подпъхна найлоните и да ги прикрия да не се виждат. И най-големия проблем- КАМЪНИИИИ.Свършиха тези дето имах и почвам да правя обходи по платото. Тези дето са на снимките не ми харесват и съм ги сложил само да затискат найлона. В момента съм купил една помпа 3000 л/ч с която мисля да прекарвам водата през UV стелиризатора.Мисля да пусна и една EVO 6 за каскадата. И двете ще са в последното отделение на филтъра и ще качват водата на каскадата.И имам един въпрос- може ли да се накъса найлона ако замръзне езерото през зимата и ще помогнат ли празни тубиот минерална вода ако ги пусна вътре. Гледам по някои басейни ги слагат .

PVV

До тук я докарах тая година. На пролет още малко камънак, много зеленина и някоя рибка. Засега не мога да намеря стерилизатор 18 вата от китайските. Има или много скъпи маркови , или с по-малка мощност. Но има още време ,надявам се да се вредя с някоя UV лампа.
http://vbox7.com/play:49ba4ae5ef

philander

привет
хубаво е станало. помисли да сложиш повече камъни или чакъл по края  за да не се вижда найлона - най вече да не го нагрява слънцето, нищо че е ув устойчив.зимата когато замръзва , камъните го предпазват. аз съм сложил и геотекстил под камъните, един такъв светлозелен.

PVV

Найлона ще се покрие с камъни, но свършиха и сега по студа не мога вадя от реката. На пролет ще го довърша и ще залесявам около камънака с растения.Лилии мисля да сложа вътре в езерцето , но не знам от къде да се снабдя.

PVV

Колеги, утре ще засаждам лилии в езерцето. Не мога да намеря обаче бавно разлагаща се тор да сложа в корените. Четох , че задължително трябва да се сложи за да се получат хубави листа. Тази на пръчки от цветарските магазини става ли? Дават и два месеца за разлагане в саксиите, но във водата не знам дали ще стане. Или да пробвам от хапчетата в зоомагазините , които са за аквариумни растения. Дебелият корен на лилията е около 10 см дълъг и има около 4-5 листенца. Да го разделя ли на две или да го сея така?

patz

Здравей,
Не бих рискувал с пръчките от цветарските магазини - не са предвидени за вода. Според мен трябва да се използват таблетките - а и по всяко клипче в Ютуб използват таблетки.
Виж това по-специално:
Я кажи какви съдове ще използваш и от къде ги взе?
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs4.postimg.org%2Fbr0xvwp3x%2F0bff912017715a734f27a3df07fcdb24.jpg&hash=cb9149edb390a7e0ff7ea7c5ba851813a0bd751f

PVV

15.03.2014 07:20 #28 Last Edit: 15.03.2014 21:27 by PVV
Купих ог левчето едни пластмасови правоъгълни панери( най-вероятно за хляб) с решетести стени и дъно.Ще сложа и полиетиленово зебло отвътре да не изтича пръстта. Окоро  40 см са им страните.Аз също гледах клипчета и използват някакви таблетки ,които вътре са течни и през стените им по малко се отделя тора, но поне в Шумен няма гакива дяволии. Единствено за аквариуми и тези за цветя.


Публикациите са слети: 15.03.2014 21:27

Ами днес най- вакрая го напълних и врътнах водата на гьоло. Малко и градинар го раздавах.Сега чакам да се поразлистят малко треволяците и да се стабилизира водата. Във филтъра ще слагам торбички с едър пясък или някаква керамика, но не съм решил още. UV -то ще разбера дали работи по зеленясването явно. Няма никаква индикация. А с изкуствените камъни,които направих направо се издъних. Вързах им камъни да потънат , но не очаквах, че два камъка по 3-4 кг. няма да могат да потопят долниа край на изкуствените от пяна. Топнах и лилиите . Камънака нещо не ми се получи, но нямам и голям избор от МаТрял.ще го мисля и него по-нататък. важното е водата да се върти и след това ще надграждаме. :-)

koifish

Тези две тръби дето се виждат в езерото входове към филтъра ли са или вход и изход? Ако са вход и изход е хубаво да ги раздалечиш. Едната можеш да я наставиш до дъното, дори и двете да са входове към хладилника.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs24.postimg.org%2Fbgz881t9t%2Fwhat_the_symbolism_koi_fish_71938.jpg&hash=9b2aceedc367c13a162c001db33fe29dc72c588d

Similar topics (5)

57508

Публикации: 3
Прегледи: 2977

59312

Публикации: 8
Прегледи: 4249

36805

Публикации: 3
Прегледи: 5097

54380

Публикации: 24
Прегледи: 19525

32271

Започната от galin76


Публикации: 19
Прегледи: 17441