• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
19.03.2024 13:34

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Болести при КОИ и други езерни риби

Започната от lerby, 01.04.2012 17:19

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

vmax

Положението става все по-зле :( Една от по-големите рибки в езерото също взе да губи равновесие. Завърта се на една страна. А това като симптом не можах да открия в никакво заболяване. Явно ще порази всички риби. Възможно ли е да е някакво натравяне или някакви вътрешни инфекции, понеже идва да ги гледа ветеринар и каза, че външно всичко с рибките си изглежда нормално. Когато идва преди ден, реално нито една от рибките нямаше такива пъпки и си излизаха да се хранят. Днес всички са на дъното страшно неспокойни, а голямата както казах и е трудно да пази равновесие :( Омнипур не можах да открия в местните магазини. Иначе имам купени бактопут и костапур. И жълта пудра на капсули на ocean free. Ветеринарят ме посъветва да третирам с бактопур. Но този симптом със загубата на равновесии с какво заболяване или натряване мога да го свържа?
Едит: При чревни инфекции срещнах симптоми на загуба на равновесие и отпадналост. Също при тях има и симптоми на акне по страничната линия на рибките като на моите. И реално на двете рибки на които първо го забелязах сега те са и най-зле :( Двете съм ги отделил и ги третирах с бактипур, понеже от наличните ми лекарства, това май би било най-ефективно. Жълтата пудра също май я водят добра за подобни проблеми, но срещнах мнения, че за вътрешни инфекции не се справяла ефикасно. Ако диагнозата ми е правилна, какво ще ме посъветвате да направя с останалите рибки. За сега са държат добре и съм ги оставил в езерото, но се чудя как да ги третирам тях. Да ги лекувам извън езерото или в него? И с какво?
ЦитатЛечение и профилактика
За лечение на чревни паразитози и често съпътстващи бактериални инфекции се оказа добра комбинация използването на метронидазол и антибиотици (nifurpirinola, ципрофлоксацин). Метронидазол не потискат biofiltration, така че могат да бъдат използвани в аквариума като цяло (доза от 250 мг на 35 литра вода дневно) и смяна на водата (25% дневно). Ако обемът на аквариума е голям, за големи смени на водата, може да извършва манипулацията в карантинен аквариум, като същевременно се повишава концентрацията на лекарството (до 250 мг на 25 литра) и смяна на водата (50% дневно). Лечението отнема около две седмици. Във връзка с това може да се препоръча кратка баня с антибиотици ("Sera Bactopur Direkt», «антибактериално 250" и т.н.). Също така ефективно е накисването на жива (замразена) или суха гранулирана храна в метронидазол (таблетки, разтворени в 50 мл топла вода, разтвора са оставя на стайна температура за 20 - 30 минути, след това са дава необходимата порция храна). Храната може да се накисва в комбинация от метронидазол и антибиотик. При хранене с такава храна е нужно да се уверите, че рибата я е изяла възможно най-бързо, както и останките трябва да бъдат отстранени незабавно, за да предотвратите появата на лекарства във водата на аквариума.
Препоръките за превенция - са едни и същи, както за други заразни и паразитни болести.
Да пробвам ли с това лечение или да си купя някакъв друг готов препарат или да си карам с течният бактопур?
Едит2: Писах, че тези в езерото са добре, но гледам, че сега всички са легнали на дъното и изобщо не плуват. Мерих нитрити и амoняк и са 0. Да ги вадя и тях в един бидон и да ги третирам с течен бактопур ли?

raiko

Не бързай с химиите при положение, че не знаеш какъв е проблема! Провери ли каква е температурата на водата? При тези горещини в това малко водоемче е възможно водата да е станала на чай.

vmax

24-25 градуса е температурата на водата. И друг път е имало жеги, вярно не в толкова последователни дни, но такива симптоми никога не са имали. Пък и да губят равновесие от жегите възможно ли е?

Едит: Тези риби ще ме побъркат. Понеже голямата от днес и малката от преди два дни са отделени в една кофа в която ги третирах с бактопур, отидох да ги нагледам и в екскремент в кофата, ясно се вижда оса  =-O Ама пък не може всички да са яли оси. И като цяло възможно ли е на това да се дължи състоянието й? Малката понеже от два дни беше отделена, при нея екскрементите изглеждаха наистина все едно има чревна инфекция - прозрачно-бели, като дълга нишка.

vmax

1 седмица по-късно да напиша какво е развитието. 3 дена след курса на лечение с течният бактопур на отделените две рибки, не успях да забележа някакво видимо и голямо подобрение. Голямата все още и беше трудно да се задържи във вертикално положение Затова купих Трихомонацид с активна съставка Метродиназол от аптеката. Таблетки от по 250мг активно вещество. Понеже в горната статия нямаше точна дозировка за лечение с храна смесена с лекарството, а реших, че този метод ще е по-ефикасен, намерих друга статия в която се споменаваха съотношения от 1 грам активна съставка (4 таблетки от по 250мг) смесени с 125 грама храна. Почнах курса по тази схема, като храних сутрин и вечер, като за всяко хранене бърках отделна доза. Понеже рибките са ми малко, бърках 8 грама храна с 1/4 таблетка. Храних и рибите в езерото и тези отделените с тази храна и вече определено се забелязва голямо подобрение.
Имам няколко въпроса обаче:
- 1 седмица съм ги хранил само с такава храна с лекарство, има ли риск за рибите ако продължа още седмица с това хранене? И колко всъщност е курса на лечение по този метод?
- Има ли смисъл да третирам и водата с метродиназол? Уж го дават безопасен за биологичната филтрация.
- Храната с която храних рибите преди да започнат проблемите беше гранулирана и беше купувана преди година и седеше в един 3 литров буркан уж на сухо и тъмно място. Понеже реших, че проблема може и да е от въпросната храна, за лечението купих друга храна, която обаче свърши, а магазина се оказа, че няма да работи до 8-ми :( В Разград няма голям избор от къде да си купиш храна за японски шарани, да не кажа, че мястото което аз знам е само едно. Питането ми е, може ли наистина проблема да е от старата ми храна? Да храня ли рибите с нея или да поръчам някаква онлайн, но каква?

denis_ivanov1

Започвам с това че съм начинаещ! Забелязвам бледо розови пъпчици по муцунката на една от рибите ми, също така нещо като раничка под гръбната перка и леко задебеление на част от опашката. Ще приложа снимки. Въпросната риба е чисто бяла, с тегло 2.5 кг. Въпросите ми са заразно ли е и с какво и как да лекувам? Езерото е 12 кубика, ако е от значение.

Similar topics (5)

34363

Публикации: 6
Прегледи: 6186

54239

Започната от Димитър 800


Публикации: 2
Прегледи: 2268

34660

Публикации: 21
Прегледи: 18004

47132

Публикации: 16
Прегледи: 7715

59527

Публикации: 4
Прегледи: 3319