• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 12:15

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Алги,само по стените на езерото-премахване?

Започната от Stanislav.D, 11.05.2016 01:38

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Stanislav.D

Здравейте,езерото е покрито с мембрана,/която лесно се чисти механично/например четка/,водата  след пролетнато почистване и пускането на филтрите-2 х 120 л,/помпи 1-12000л./ч.1-9000 л./ч.пълни с кварцов пясък,различни фракции от 30 до 0,6 мм,керамика,зеолит,гъби,вата,мрежички и тн.+един-80 л.- с 2 помпи х 2500л./ч е кристално чиста,но отново по стените се отложи жабуняк.Моля за съвет какво да правя.Имам готовност да пусна 2 ув. лампи -18 и 9 вт.,помпите,които ще ги захранват,ще са х 2500 л ./ч.,Имам и глутаралдехид 4% /при 8 мл./100 л.,както и Алгорем/5 мл./100 л./,но за обемите на езерото ми към 200 кубика,разходът е огромен,имам и 4бр. сомове птеригоплихт на 30 см.,като се стопли мога да ги пусна.Казаха ми,че рибата Лин,подходяща за езеро,също върши работа.Някой ползвал ли е тези препарати в езерото си в посочените концентрации?Дали не са токсични за рибите?Пробвал съм ги само в растителни акви и ефектът беше добър.Как да ги пусна в езерото ,ако ще има ефект?За аквите ползвах спринцовки.Водата изчистих,но жабуняка е само по стените и много ме дразни.
Предварително благодаря
Symphysodon aequifasciatus
Pterophyllum scalare  MANACAPURU 
Monodactylus Sebae
Monodactylus Argentum
Apteronotus albifrons
Sturisoma panamense
Cyphotilapia frontosa Kigoma
Cyphotilapia gibberosa Mpimbwe
Cyphotilapia gibberosa Blue Zair Moba
Parachromis managuensis
Amphilophus

vmax

Според мен единственото евтино и екологично решение е засенчване на езерото и много висши бързорастящи водни растения. Ако са плаващи още по добре. Хем засенчват, хем корените черпят хранителни вещества директно от водата. Това е причината и новото по-голямо езеро което изграждам да има растителен филтър, през който ще минава водата. Надявам се това да успее да ми реши проблемите с излишните хранителни вещества, които ако няма кой друг да ги усвои, ги усвояват водораслите, а всички знаем, че те не са много красиви :-D Тази година след като пусна новото езеро, ще сложа и ечемичена слама. Според прочетеното в нета и отзивите би следвало да има добри резултати.

PVV

Алгите по стените не можеш ги избегна. На мен дори така езерото ми изглежда по-натурално. Важно е водата да е бистра, за да може да се наслаждаваш на рибите. При мен също найлона позеленява малко, но това не е проблем. Лошо е когато самата вода започне да позеленява и да се превръща в непрозрачна зелена маса. При теб при тия лампи и филтри мисля, че няма се получи това. Така и не разбрах,колко кубика е езерото. Пишеш 200- това грешка ли е , щото на снимките изглежда по- малко.

Stanislav.D

Благодаря,тепърва след като купих недостигащата ми мембрана,след като се сложи ще започне и засаждането на растенията.В момента имам 7 лилии,папур,тръстика,пистия,водни кокичета,роголистник,водни зюмбюли,ириси.Сега предстои и изграждането на защитен вал,който няма да позволява дъждовната вода да се влива от бреговете в езерото.Филтрите в момента работят малко на халос,тамън я избистрят и след всеки дъжд започва всичко отново,а тези дни както сами усещате вали ежедневно,това ми пречи да застеля голите участъци.Езерата са 2 бр.като всяко едно само за себеси е със следните размери-Д.-12,5 м.Ширена- 8,5 м. дълбочина- 1,8-2м. в най дълбоките участъци,разбира се ,че има и стъпала,където дълбочината се колебае от 1 м.до 10-20 см.Само едното е към 160-180 куб.м.Имам мембрана само за едното,за другото съм купил за момента винили,за да предотвратя ерозията Другата седмица съм си взел 4 дни отпуска и ако не вали ще завърша едното и постела с винил другото.
Благодаря,приемам всякакви съвети.Лекар реаниматор съм и мога не дай си боже да се отблагодаря за акълите със савети как се лекуват риби,но опитът ми е само в областта на аквариумни риби ,най- вече цихлиди. Имам 2 акви х 900 л. всяка и гледам няколко вида фронтози.
Symphysodon aequifasciatus
Pterophyllum scalare  MANACAPURU 
Monodactylus Sebae
Monodactylus Argentum
Apteronotus albifrons
Sturisoma panamense
Cyphotilapia frontosa Kigoma
Cyphotilapia gibberosa Mpimbwe
Cyphotilapia gibberosa Blue Zair Moba
Parachromis managuensis
Amphilophus

dimitariv_iv

Колега най-важно  е да не бързаш. Бързаш ли до пускаш грешки и правиш компромиси за които ще съжаляваш
Мусомища, гр.Гоце Делчев