• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
18.09.2020 10:10

Новини:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


Акваскейпинг конкурс
  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Биотопен "аквариум" Шабленско езеро

Започната от houngan, 08.10.2012 22:10

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

houngan

Представям ви моето скромно аквариумче, не мога да ви кажа точните размери защото нямам линийка. Аквариумчето съм го направил биотопен тип. Грунта е пясък с фракция 2-3 мм и чакъл тук там за декоративен характер. Има нахвърляни специално купени от магазинито биотопни камъни точно за този биотоп. За заден план е използвана основно тръстика, на среден план намират място валиснерията и роголистника, а има даже и плуваща водна растителност като жълтата водна леща и водни лилии. Тори се и има пуснат СО2 постоянно.

Да започнем с един проблем - това лято в жегата получих някакви зелени водорасли и водата цъфна  *dontknow*"Тетрите" въпреки всичко се чувстваха добре.Едно кадро на стадо горчивкиПредставям първият ми опит за акваскейп с гола права пръчка и бабушкови тетри.Тук виждаме кадър от лявата част на аквариума включващ права пръчка на заден план, роголистник, валиснерия и бабушкова тетра.В средата на лятото водата съвсем цъфна, но подаването на СО2 не спираше и растителността кипна.Не си мислете че в аквариума нямам безгръбначни - ето "Здравей" от една българска "скаридка".Има също и миди зебра филтриращи 20000 л/ч повече от канистър ехайм  *JOKINGLY*Да отидем на видовете рибки:

за ниските слоеве на аквариума съм турнал два вида попчета

Стронгили Гологърло попчеЗаедно си живеят екстра и до сега не съм имал наядени перки и проблеми  *JOKINGLY*За средните водни слоеве съм се спрял на малките бабушкови тетрикостураи едно рибе което ми го продадоха като декоративна щукичка за 6 лв от пазара. Човека каза, че не ставала много голяма и няма да има проблеми с друите рибки в аквата  :duvar:Тук вече ми каза: "Абе що не си **** *****" и фъсна в растнията.Водните лилии тази година не цъфнаха, но за сметка на това вървят добре.Имам и съвсем малък вид рибета криещи се между валиснерията - това са попчетата книповичии. Храня ги с жива храна - дафния, тубифекс или каквото има на пазара.

В аквариума разбира се има и живородки  :-D така любимата ми гамбузия.Ето още няколко "акваскейпа"Това е общ иглед на аквариумчето.А с такова оборудване си го сифонирам и чистя стъклата  :-)Айде със здраве, надявам се ви е харесало :popcorn:

DerWallfahrer

Направо си за National Geographic. Друго си е да види човек рибетата в естествената им среда, сред тиня, камъни, клони и поляни от водни растения. Непринудена красота.  *privet*
Поздрави! 
Краси Иванов  *DRINK*

JEM

Невероятен материал *privet* Добре дошли в нашия край *DRINK*


ico

А тия охлювчета така и никой от колегите около Дунав не пробва в аквариум. Пък доста хора обещаваха, да пратят и така си остана...
Цитат
Кръщаваш го, а то във водата пикае...

houngan

Благодаря, имам и видео, но тепърва трябва да се занимавам да го обработвам, режа и т.н. ако сколасам в близкото бъдеще ще го постна и него, има добри кадри  :-)

Nikiengi

На мен по-интересно ми е как си подстригваш "Валиснерията".  ;-)
А тия попчета са в сладка вода предполагам, дали могат да се гледат в аквариум и с каква храна се хранят.

aquarium.fan

Яки кадри- и... още по яки обитатели.
Беше ми интересно!
Поздрави!

houngan

Валиснерита е така добре изпасана от бабушките. Тези попчета са си напъллно сладководни и може да се гледат в аквариуми - хранят се с жива и замразена храна.  *DRINK*