• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
20.10.2020 16:04

Новини:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


Акваскейпинг конкурс
  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Къщата на морето във Виена

Започната от Еднорог, 05.02.2013 13:01

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Еднорог

Къщата на морето във Виена се определя като аква-тера-зоопарк. Сграда сама по себе си е много впечатляваща, един от бившите бункери в самия център на града. Там на 7 етажа и върху  4000 кв. м. са показани повече от 10.000 риби, земноводни, влечуги, птици и бозайници. Най-голяма част е посветена на аквариумите и там, разбира се, съм прекарала най-много време в разглеждане и снимане, защото това ми е най-интересно - има сладководна секция с тропически и местни видове, средиземноморски аквариуми, но най-голямо е разнообразието от тропически морски аквариуми с най-различни размери и видов състав, включително и огромен аквариум с морска костенурка и акули, който обхваща височината на два етажа и може да се разглежда от различни нива. Освен аквариумите има парк на крокодилите, тропическа зала със свободно пуснати маймуни, влечуги и птици и течащи из нея води, и много други атракции.  
Ако имате път към Виена, не пропускайте това забележително място - горещо препоръчвам. Еех, кога ли ще има такива места и в България! Засега се налага да ходим по чужбините, за да си доставим кефа да посещаваме такива зоопаркове.
По-долу слагам няколко снимки за добиване на впечатление, ако ви е любопитно да видите повече, пълната ми галерия с доста повече снимки е ТУК. Работата ми често ме води във Виена и така за последната една година успях три пъти да отида в Къщата на морето, резултатът е този сборен албум.
Ето това е сайтът на Къщата на морето.
Dimitris

Три пъти съм ходил до Виена ,но тази "къща" съм я пропуснал . Благодаря ти за снимките и информацията . Следващият път със сигурност няма да има пропуск  :-)

Caxapa

Вземи си в джоба малко фъстъци.   "Пирата" Птицата с големият клюн и малките маймунки са на линия за лакомства макар и да не е разрешено. Но така позират винаги с готовност.  Наистина има какво да се види там и всеки посетил това прекрасно място, няма да остане разочарован. Ако не се лъжа, там имаше аквариум с октопод който получава порцията си в бурканче затворено с капачка. Отваря  много сръчно капачката и се докопва до месцето което получава.

Еднорог

Цитат на: Dimitris в 05.02.2013 14:02
Три пъти съм ходил до Виена ,но тази "къща" съм я пропуснал . Благодаря ти за снимките и информацията . Следващият път със сигурност няма да има пропуск  :-)


Да, не я пропускай. А виждам, че живееш в Германия. Ходил ли си в аквариума в Щралзунд? Аз съм била там като дете, през 80-те години, и много се впечатлих. Бях на 8, и това бяха първите морски аквариуми, с които се срещнах, споменът остана много ярък и незабравим, и сега си спомням с големи подробности какво видях тогава. Като им гледам сайта, аквариумът страшно много се е развил и е наистина впечатляващ, включили са част от пристанището, имат и голяма външна част с влажни зони. Дано ми се отдаде случай да ида пак. Но ако ти си ходил, или ще ходиш, сподели, моля,  някой фото-разказ.   :-)
: 06.02.2013г 16:04ч
Цитат на: Caxapa в 05.02.2013 14:02
Вземи си в джоба малко фъстъци.   "Пирата" Птицата с големият клюн и малките маймунки са на линия за лакомства макар и да не е разрешено. Но така позират винаги с готовност.  Наистина има какво да се види там и всеки посетил това прекрасно място, няма да остане разочарован. Ако не се лъжа, там имаше аквариум с октопод който получава порцията си в бурканче затворено с капачка. Отваря  много сръчно капачката и се докопва до месцето което получава.


Ето я! Птицата с големия клюн  :-). Като дойде храната, настава бой между нея и маймунките, така си е.
Аквариум с октопод още няма - но може би ще има скоро, такова усещане имам. Едно от нещата, които ми харесват много в Къщата на морето е, че се развива постоянно. Всеки път има нещо ново, било то само един аквариум, или цяла нова секция. Така, че не минава посещение  без изненади.
А пък историята с октопода, който може да отваря съд с храна, е описана цветно от Кусто в чудесната му книга "Октоподите". Там той разказва за удивителния интелект на тези забележителни животни. По време на едно от проучванията, той и екипът му правят точно такъв експеримент с един от познатите им октоподи - дават му лангуста, затворена в стъклен съд със запушалка. И в рамките на минути октоподът успява да го отвори! Действието е заснето на филм, струва си да се намери и гледа.


Caxapa

Може и да бъркам но почти съм убеден, че беше там октопода. Скоро планирам пак да го посете, че ми е на една пряка  ;-) да си поприпомня някои неща а и не си намирам доста папки със снимки от там. Особено на плаудариумите. Ако не възразяваш  ще кача също снимки от там в темата ти. Преди  бях качвал снимки от там и Зоопарка Шонбрун но може и да се е загубила темата.

Еднорог

Цитат на: Caxapa в 06.02.2013 17:05
Може и да бъркам но почти съм убеден, че беше там октопода. Скоро планирам пак да го посете, че ми е на една пряка  ;-) да си поприпомня някои неща а и не си намирам доста папки със снимки от там. Особено на плаудариумите. Ако не възразяваш  ще кача също снимки от там в темата ти. Преди  бях качвал снимки от там и Зоопарка Шонбрун но може и да се е загубила темата.


Никакъв проблем, давай и качвай смело - колкото повече, толкова повече. От зоопарка Шьонбрун също имам блестящи впечатления и съвсем не толкова блестящи снимки... :-), планирам скоро да кача тема и от там. Между другото, снимката на аватара ми е точно от Шьонбрунските аквариуми, там за пръв път се сблъсках с Еднорог и това предопредели много неща нататък.