• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
20.04.2024 01:26

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Предложение: конкурс за снимка

Започната от Boby_, 07.03.2006 11:00

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Boby_

Какво ще кажете да си организираме в секция "Фотография" ежемесечен конкурс (или провеждан веднъж на два месеца) за снимка на аквариумна риба?
Предлагам и примерни правила за конкурса. В него да имат право да участват само регистрирани потребители с повече от 100 мнения (за да се отървем от фантомите, които не са малко), като същото важи и за гласуването. Мисля също, че е добре организаторите да имат право да изключват от участие и гласуване потребители, направили нужния брой мнения само от спам и с цел да се доберат до бройката.  
Всеки потребител да има право да участва само с 1 снимка във всеки кръг, като ограничение за размера е добре да е 800х600, за да могат да се включат и хора с по-слаби фотоапарати.


В следствие на разразилия се диспут правя компромисни промени в преложението си за критерии:
Предлагам оценяването да става по десетобална ситема по два независими критерия:
1. Обект (какво има на снимката, доколко ни харесва самата рибка/обитател - като цяло субективна оценка на обекта на снимката)
2. Снимка (доколко ни въздейства снимката, как оценяваме качеството и, без да навлизаме в детайли и да се отплесваме с фотографски термини, отново субективна оценка).

Така максималната оценка за всяка снимка ще е 20, а гласуването ще е значително по-лесно в сравнение с първоначално предложения вариант.  


Балът на всяка снимка ще се формира от средноаритметичните оценки на всички потребители, имащи право да гласуват за всеки един от критериите. Всеки потребител, който желае да гласува, ще изпраща двете си оценки заедно с кратка обосновка за всяка от тях като лично съобщение до организаторите, които в края на конкурса ще публикуват резултатите. Участниците в конкурса няма да имат право на гласуване.
Материални награди за победителите няма да има - тук след дълъг и скучен спор със самия себе си достигнах до изводите на Ники, че макар материалните придобивки да дават допълнителна емоция, те създават и предпоставки за ... хм, нека го нарека нечестна игра.
Ако има възможост, бих предложил снимките на победителите да се публикуват в отделна галерия на сайта, но понеже не съм говорил предварително с Ники, няма представа дали изобщо има подобна възможност.

Това е засега, чакам вашите мнения.

Longanlon

Абе...няма лошо, стига да има навитаци да се занимават с толкова много л.с. всеки месец. Освен това лично аз се чувствам компетентен да оценявам само по четвърта точка...

По другите предложения забележки нямам.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

Boby_

Всеки месец май е твърде честичко за начало - може би няма да има достатъчно качествени снимки. Веднъж на два или три месеца ще е екстра като за старт, пък после - според резултатите.
Иначе броят на личните съобщения няма да е чак толкоз голям - има цифром и словом 83-ма потребители с над 100 мнения, от които да речем 10-15 ще участват в конкурса със снимки и още 10-15 няма да гласуват. Петдесетина съобщения, написани в специална форма за гласуване, които да копи-пействам в програмка за обработка на резултатите, която съм си написал предварително, лично мен няма да ме затруднят особено.  :lol:

Boby_

Цитат на: "Longanlon"Освен това лично аз се чувствам компетентен да оценявам само по четвърта точка...

Щом не се чувстваш компетентен да оценяваш по определени точки, има лесен начин да избегнеш това и пак да сложиш "едно рамо" на снимките, които харесваш - по критериите, които не разбираш, слагаш еднаква оценка на всички снимки, без да се обосноваваш, а по тези, от които разбираш, слагаш оценка според вижданията си. Така ще се постигнат две цели - никой няма да е принуден да дава мнения и оценки за нещо, от което не се интересува и освен това мнението на хора, които не разбират от фотография, ще тежи по-малко от това на тези, които разбират и са гласували по всички критерии. Това, разбира се, ще зависи от съвестта на всеки един гласуващ и едва ли ще е изпълнено от всички, но това не е чак толкова съществено в крайна сметка.
:wink:

Pac

Идеята ме кефи, щото ще има повод да се правят повече и по-добри снимки. Макар лично аз да нямам възможност да участвам по ред причини. Поне ние аматьорите ще се нагледаме :)  
Е, живот и здраве, някога може и аз да набера скорост за участие :), но има още бая хляб да ям.

KingNothing

Не е задължително гласуването да става само с Л.С. има и други начини ама тогава ще е малко трудно да се реализира гласуването на членове сам с 100+ мнения (поста)

Инъче ще е весело със снимките... и някои ще се "схванат" постоянно да печелят но все пак е яко да има ежемесечен конкурс  :P

П.П. Може пък на победителят да се забранява да участва в следващият конкурс... (за следващия месец) така ще има малко повече интрига...  :twisted:

Boby_

Гласуването с лични съобщения е лесен и ефикасен начин да се започне конкурсът практически веднага, щом стигнем до съгласие. Всички технически предпоставки ги има и в момента.

NO CARRIER

И аз съм за. :-)
Чакаме одобрението на Ники. ;-)
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

AQUASAUR

Абсолютно подкрепям идеята поднесена от Боби  :bravo
Това си е следващата закономерна стъпка по отношение на професионалното израстване на този форум  :idea:  :!:
В общи линии Боби очерта основните насоки и критерии за желания фото контест...
Ще наблегна само на фактора "фантоми"  :twisted:
и аз смятам категорчно, че такива не трябва да се допускат  :!:
а дали за това, доказателство ще бъдат броя смислени постове,
обявяването на някакъв личен аква-профил в съответния форумен раздел,
дали наистина ще си направим нещо като "клубни карти(значки)"
или ще се опознаваме на живо по разните му поводи... :beer  :P  :lol: ,
важното е всички гласоподавания да са личностно ангажирани и отговорни  :!:
затова и обявяването на гласуването и резултатите след съответния контестен кръг -
си е най-добрата атестация за съвестност, безпристрастност и коректност... :!:

Ще си позволя да вметна, че никой никого не кара насила да участва или гласува...
а дали си компетентен или не... :roll:   по-важно е да се спазва феърплея  https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.mysmilie.de%2Fsmilies%2Ffroehlich%2F14.gif&hash=3c892acda4750b9243095de6f995eea79cd11605  и да няма изцепки  :twisted:

Нека всеки си каже мнението... :idea: , но май преди това тежката дума има Админа... :!:  :D

cihlidi_fan

Аз винаги съм бил ЗА този "фотоконтест" :lol:
А каква снимки съм ви приготвил, ще изчакам евентулано този конкурс за да я пусна... ще издам че снимката е  на женското ми демасони с хайвер в устата 8)  :lol:  :beer
Дано Ники бъде съгласен! :)  :roll:
220л. Танганайка
17 Tropheus sp."Red" Chimba, 10 Cyprichromis leptosoma "Utinta"
3 Telmatochromis vitattus, 3 lamprologus ocellatus

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg151.imageshack.us%2Fimg151%2F8813%2Flogocopy&hash=b4ea5442a8466f141a31ed7c3c139d77bd107786

miTko

Добре, но не мога да разбера какво общо имат рядкост и трудност на отглеждане на рибата с конкурс за снимка?! :dunno
Разни мои АКВАРИУМИ 

Boby_

Цитат на: "miTko"Добре, но не мога да разбера какво общо имат рядкост и трудност на отглеждане на рибата с конкурс за снимка?! :dunno

Конкурс за снимка на рибка.
Една идеална снимка на женска гупа не може да има по-висока стойност от малко по-слаба технически снимка на хубав трофеус ред рейнбоу или някой рядък вид морска рифова рибка.

miTko

А на мъжка гупа?  8)  Не се заяждам ама ми звучи нелепо...
Разни мои АКВАРИУМИ 

Boby_

Цитат на: "miTko"А на мъжка гупа?  8)  Не се заяждам ама ми звучи нелепо...

Ако това ти звучи нелепо, то тогава защо различните цени на пазара за различни рибки също да не са нелепи? Нали всички рибки са еднакви.  :lol:

miTko

То и цените на рибите нямат нищо общо с подобен конкурс, ама нейсе...
Разни мои АКВАРИУМИ 

AQUASAUR

А бе,щом има повече фенове на гупи,златни рибки,хелерчета... :P
то си е ясно,че ще симпатизират повече на тях отколкото на "Мбуните"(например)...:lol:
така че, този критерий може и да не е задължителен   :wink:
за мен по-важно е самата риба,пък дори и Гупа,да е оперена,"засмяна" и в отлична визия... 8)
отколкото една смръчкана,свита и недобре изглеждаща рядка риба... :(

miTko

Да, за това става дума.
Разни мои АКВАРИУМИ 

KingNothing

Ами то по тая логика: някои гледат дискуси, един добре гледан голям дискус (не е задължително да е добре гледан де) е близо 200-300 кинта само те ли тогава ще печелят, ами тогава казваме правим конкурс за снимка на рибка, който има риба по еФтина от 150 лв. няма право да участва...

е**ти логиката

Pac

И аз съм на мнение че не трябва да се дава тежест на видовете риби. Важното е снимката да е добре направена от гледна точка на техническо изпълнение и композиция. Ако изглежда красиво няма значение какъв е обектът, който е сниман. Важна е естетиката. Във повечето фотографски сайтове често пъти най-високо са оценени снимки на съвсем прости неща (в случая не говоря за аквариуми), като например някой стар изгнил стол в някоя колиба, върху който светлината пада по интересен начин например. Според мен идеята на конкурс за снимка е той наистина да бъде КОНКУРС ЗА СНИМКА, а не някой да покаже какви риби е отгледал.
Разбира се това си е само мое мнение, а пък кой съм аз та да давам мнение...

Boby_

Цитат на: "KingNothing"Ами то по тая логика: някои гледат дискуси, един добре гледан голям дискус (не е задължително да е добре гледан де) е близо 200-300 кинта само те ли тогава ще печелят, ами тогава казваме правим конкурс за снимка на рибка, който има риба по еФтина от 150 лв. няма право да участва...

е**ти логиката

Абе хора, нали затова има няколо отделни критерия? И затова казвам, че е важен не само видът, но и състоянието на рибата?

Нещо не виждам да предлагате алтернатива обаче. А мнения от рода на "Абе не знам как е, ама не е както го казваш" трудно могат да минат за конструктивни. Затова давайте по същество и не се хващайте за дреболии - ще има време и за уточнаване на всички детайли.

dido

Добре де, а ще мога ли да участвам със снимка на скарида примерно? Ако в аквариума няма риби - само скариди...

Boby_

Цитат на: "dido"Добре де, а ще мога ли да участвам със снимка на скарида примерно? Ако в аквариума няма риби - само скариди...

А ако нямам аквариум, а акватерариум, със снимка на костенурка ще мога ли да участвам, като нямам риби? А ако имам само кучета у нас?  :lol:
Майтапче. Ами знам ли - ще уточним това, не виждам какво пречи категорията на допустимите сними да е по-обширна от просто риби. Искаше ми се да избегнем снимането на растения, охлюви, актинии и други такива, защото там съвсем пък няма да могат да се приложат смислени критерии за сравнение.
От друга страна кой съм аз, че да противореча на целокупната мъдрост на народа - "Като няма риба, и ракът е риба".  :lol:

KingNothing

offtopic  според мен няма да можеш... много са евтини скаридите, каде ще се мериш с тая скаридка за 5-10 лева... не става  :twisted:   tooth

Boby_

Цитат на: "KingNothing"offtopic  според мен няма да можеш... много са евтини скаридите, каде ще се мериш с тая скаридка за 5-10 лева... не става  :twisted:   tooth

Аман от хора, коити нямат какво да кажат, но се ръководят от принципа "Не е важно к'во говориш, важното е да не спираш".  :lol:

KingNothing

Цитат на: "Boby_"
Цитат на: "KingNothing"offtopic  според мен няма да можеш... много са евтини скаридите, каде ще се мериш с тая скаридка за 5-10 лева... не става  :twisted:   tooth

Аман от хора, коити нямат какво да кажат, но се ръководят от принципа "Не е важно к'во говориш, важното е да не спираш".  :lol:

Много изнервен тоя народ !!!  :evil:  Както и да е който не разбира от майтап  нека му побеляват косите (нямам предвид никого конкретно...) Ако има обидени, Sorry , не такав ми беше целта :?

Поздрави   :roll:

dido

Въпроса ми е достатъчно резонен - има голямо разнообразие от интересни живи обекти - примерно корали, мекотели разни - особено по морските аквариуми. Действително критериите за рибки няма да могат да се приложат там, а липсата на такива снимки ще бъде загуба според мен. Може би някаква генерализация на критериите ще реши този проблем - да речем:

1. Оценка - общо впечатление от снимката (интересен обитател/поза/трудност и т.н.)
2. Техническа оценка на фотографията  - детайли от сорта на експонация, цветове, шум, фокус, неумел монтаж и прочее.

Pac

Цитат на: "dido"
1. Оценка - общо впечатление от снимката (интересен обитател/поза/трудност и т.н.)
2. Техническа оценка на фотографията  - детайли от сорта на експонация, цветове, шум, фокус, неумел монтаж и прочее.
Тези два критерия ми се струват съвсем достатъчни. А и все пак така се улеснява гласуването (дават се 2 оценки вместо 4).

dido

То може и само една оценка да се даде - и тоя, дето я дава да си натаманява всеки детайл как му тежи в общата оценка.

Въпроса за мен беше да не се ограничават снимките само до рибки, щото има и други интересни водни живини. Или пък да се каже - тва е конкурс само за снимки на рибки и това е.

kraltchev

Аз мисля че е добре да може да участва всяка снимка която е свързана с аквариумистиката - риба, безгръбначно, растение или каквото и да е друго - стига да се е получила снимка която всеки би си я закачил на стената.

В коледния конкурс имаше една снимка на златна рибка.  Аз не обичам много много риби, но златните рибки съвсем ги мразя.  Това обаче не ми попречи да оценя снимката за която говория.  Дори я показах на няколко познати-рибомразци и те също казаха че е страхотна, направо може да се отпечата за плакат.

Вероятно поне част от хората които идват на сайта и на форума не разбират много от аквариуми.  Ако имаме активен конкурс с красиви снимки все ще е от полза, ще създава интерес, независимо от обекта на снимките.

--Николай

Pac

Наистина е доста трудно да се оценяват с единен критерий риби, растения и "всякаква друга гад". Може да се помисли да се направят повече категории. Например:
1. Риби
2. Растения
3. Други
Но това доста ще усложни нещата и не знам дали си струва разправията.

Boby_

Мисля, че разделянето на поне 3-4 критерия с отделни оценки е много важно, защото само така мнозинството гласуващи ще помисли защо всъщност дава дадена оценка. Когато даваш само една оценка, е много по-лесно да "напраскаш там някакви, каквито дойде".
Колкото до това какво може да има като обекти на снимките, може би възнинкналият доста елементарен спор по повод това автомобил ли е ладата и следва ли да се оценяват снимики на лади по същия начин като снимки на ферарита и поршета ясно показва какво ще стане, ако критериите станат твърде разтегливи.
Наистина има още доста интересни аквариумни обитатели, които си заслужават снимането и участието в конкруса освен рибите. Въпросът е къде да теглим чертата все пак.

nixanbal

Идеята за конкурса е чудна като цяло.
Само че ако наистина участват снимки и на растения, охлюви и други ще трябват категории със сигурност. Личното ми мнение е, че такива не са излишни, но според мен като за първото провеждане на евентуалния фотоконтест може да има само една единствена категория - за риби.

Иначе това за евтини, скъпи, редки и масови рибки на мен не ми харесва и не ми звучи правилно! Особено сравнението между гупи и трофеуси - че снимката на по-интересната риба, която нищо, че е по-некачествена като фотография има предимство пред един чудесен кадър на по-простичкия вид. Направо, който намери рядка и скъпа риба да я щракне и печели. Това е критерий за гласуване, който обаче според мен се включва в "Обща оценка"
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi48.photobucket.com%2Falbums%2Ff237%2Fnixanbal%2FMalawiTank_baner.jpg&hash=b6a3b805af52b2039354d101738ed74ce9cd7bab

Boby_

А, забравих да добавя за miTko и KingNothnig, че в крайна сметка нищо няма да попречи на любителите на гупи да дадат висока оценка дори по критерия "вид" за снимка на някоя хубава гупа, стига да се обосноват - например "Това е много красива и здрава мъжка гупа от едикаква си разновидност, затова давам десетка за вид".
Целта тук е не да не се дават високи оценки за по-разпространени рибки, а да се избегне наказателния вот или поне да се сведе до минимум. А че такъв имаше и на двата досегашни конкурса и че до известна степен това компрометира резултатите от тях, на всички ни е ясно.

Pac

Така или иначе до консенсус няма да се стигне. Няка да се каже "кой тук е шефът" и той да определи всички условия. Като се замисля то цялата система за оценяване не е толкова важна. Важно е да има конкурс, за да има хубави снимки, на които да се наслаждаваме всички. В крайна сметка какво печели победителят  :?: Евенуално симпатии, а тях може да си спечели и без да е класиран много напред. А пък и то е ясно че ще има снимки фаворити, които ще спечелят първите места независимо от точния критерий. Да не би промяната на правилата в някой спорт да е изменила големите имена в него...

Boby_

Pac, напълно си прав.
Щом правя подобно предложение, значи съм обмислил нещата и съм готов да се заема с организацията. Чакам само едно - потвърждение от Ники, че не е против идеята.
Още тия дни ще започна с пробен кръг - да видим как ще потръгне. После ще обсъдим резултатите и ще си вземем (надявам се) нужните поуки.

kralthcev, това, от което се опитвам да избягам с това предложение, е именно намесването на акваскейпинга тук - искам да направим конкурс за фотография, не за акваскейпинг, т. е. целта не е да се измести другия конкурс, а да се допълни. Ако сложим и растения, ще стане пълна каша и няма с нищо да се отличава този конкурс от общия на сайта. Затова и го коментираме във Фотография.
Мисля, че най-точната (макар и не особено красива) формулировка на конкурса би била "Конкурс за снимка на подвижни аквариумни обитатели".  :wink:

dido

Доколкото мога да преценя от досегашните конкурси тези критерии определено идват в повече. Ето защо:

Много гласуващи не разбират от риби. Аз примерно съм в кюпа. Не мога да различа ценна от не толкова ценна риба. Или пък трудна/лесна за отглеждане. Или пък пъргава/статична за снимане. Други камара хора пък не разбира от фотография - не разбира от шум, от експозиция и т.н.

Затова според мен оценката трябва да се даде общо за снимката без да се задълбава в конкретни детайли - това е щото всъщност малко хора могат да оценят с разбиране всички детайли.

Boby_

Аз пък точно от досегашните конкурси смятам, че гласуването само с една оценка и без обосновка е ТВЪРДЕ лесно, за да го вземе някой насериозно.  :wink: Трябва да е необходимо да вложиш поне малко усилие и най-вече да помислиш над това ЗАЩО гласуваш именно така, иначе резултатите са смехотворни и валят двойки и последни места.
Не е чак толкова важно разбираш ли от риби/фотография/духова музика, важното е да помислиш и да дадеш честна оценка, а не нещо просто ей така.

dido

Е добре де, ама ако ти е тъпа оценката, щото не разбираш кое е добре и кое е зле - каква е ползата от честното гласуване?

Примери на този конкурс имаше много в това отношение. Хората масово гласуваха с thumbs-up за снимки със зверски надупена сатурация на цветовете - на принципа щом е шаренко, значи е хубаво. Съответно никой не ебаваше калпавато и на моменти направо невъзможно кадриране на обектите. Е, подобни оценки за мен са кръгла нула, ама на кой му дреме всъщност? Та идеята ми беше - щом така и така не се оценяват тези важни неща, по-добре да е обща оценката.

dido 1

Цитат на: "dido"
Много гласуващи не разбират от риби. Аз примерно съм в кюпа. Не мога да различа ценна от не толкова ценна риба. Или пък трудна/лесна за отглеждане. Или пък пъргава/статична за снимане. Други камара хора пък не разбира от фотография - не разбира от шум, от експозиция и т.н .
Имам едно предложение??
За да няма спорове например какво да садържа снимката (риба, растение, ракообразно, земноводно и т. н. ), може да се направи нещо от сорта на томбола, като за всеки месец ( или на три когато има конкурс ) се тегли по едно от изброените "теми" и така докато се мине през всички подводни създания. Мисля че така няма да има ощетени и един вид ще отпадне нуждата от делене на фотоконкурса на категории. Така на всеки ще му се даде шанс да прати снимка на гледаните от него риби или растения като единствено следи каква ще е темата за месеца напр. :D
Успех  :D
544л. Малави

Boby_

Лично за мен най-добрият изобщо вариант е с жури. Но в конкретния случай това има няколко основни недостатъка - няма достатъчно активни форумници, които едновременно да разбират от всичко необходимо, за да са в журито и да са готови да се откажат от участие в конкурса. Това едно на ръка, а второто е, че при жури ще започнат едни обвинения и съмнения в далавери и шуробаджанащина, които ще развалят цялостното впечатление.

Колкото до неадекватните оценки, аз лично предпочитам да ми пишат двойка на снимката, защото "не е достатъчно шаренка", отколкото защото е на Boby_.  :lol:

Boby_

dido 1, предложението ти за промяна на темите на всеки следващ конкурс е интересно, но не мисля, че е приложимо за нашите условия. Сигурно над 90% от хората във форума гледат само рибки и/или растения.

Към останалите: Направих компромисна промяна в предложението си за критерии (вижте главната тема). Хайде да караме нататък със спора и да обсъдим вариант номер 2. :wink:

Тони

Идеята за конкурса е супер. За гласуването не взимам отношение, защото не разбирам от снимки  :lol: , въпреки че в предишния конкурс съм ги налучкал  :lol:  
Не съм  съгласен с ограничението за  стоте мнения, защото познавам няколко доста компетентни и много запалени  акваристи, които нямат толкова мнения.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg293.imageshack.us%2Fimg293%2F4525%2Fdsc01245editedzg1.jpg&hash=2c575e6a505c8a44fc649f5cdac35d60b1303f00Тука ред нема, ама требва да се спазва!

abaro

Аз предлагам такъв вариант:
На първия кръг в конкурса участват само риби. Извън гласуването ако някой иска да покаже снимка от друга категория я показва за да се изфука и другите да изплакнат окото. Ако се съберат достатъчно мераклии за следващия кръг може да се мисли и за друга категория.
И мисля че това за стоте мнения е пресилено. Може да има изискване за минимум но не повече от 20-30 мнения.
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

zariio

Абе в крайна сметка ако няма консенсус по въпроса и не се стигне до ежемесечен или двумесечен конкурс да се направи един раздел само за снимки на всякакви аквариумни обитатели и на цели аквариуми и всеки от фоума да качва там.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs9.postimg.org%2F49ki5eazv%2F10494175_10152367057258271_2072129839_o.jpg&hash=c59af89265d29439b6cc64736d6ad480b08a97c1

Stas

Нова тема и само за един ден - 3 страници! Много сте бързи!

Мойто мнение:
както предложих и аз самия още преди началото на Коледния конкурс ми се струва, че този ежемесечен конкурс е много интересен. Бих посочил като пример Aquatic Photography Forum (APF), който провежда такъв конкурс (Снимка на месеца).

Ето как изглеждат правилата там (съжалявам, но не ми се превежда сега):
Photo Submission Guidelines
-Entries submitted for the contest must be accompanied by:
a) APF username
b) Participant's First & Last Name
c) Entry Title (be creative, not just species name)
-Files need to be emailed as attachments with required info above to admin@aquatic-photography.com
-A member can only submit one Aquatic and one General entry per month.
-Subject matter in the Aquatic POTM shall be limited to Aquatic Life of any kind, own or public. Definition of Aquatic life will also include any non fish aquatic subjects, including aquatic plants.
-Subject matter in the General POTM is not limited to anything specific, as long as it does not belong under the guidelines for the Aquatic POTM.
-Photograph resolution should be no more than 640 pixels wide or tall and in JPEG format. Please keep file size at a maximum of 150k or it will be resampled down.
-Photographs can be in Landscape or Portrait format.
-Entries are not allowed to have outer borders or copyright information.
-Any entries submitted that meet ALL guidelines above will participate in each monthly contest.


Та техния конкурс е доста интересен. Защо да не почерпим от хората с опит?

По повод броя на постовете - вярно е, че има хора, които са компетентни, но не пишат много-много. И все пак е редно тези неща да се движат от активните членове - трябва да има някакъв лимит. Може би 30 или 50?

По повод критерия за стойността на рибата. Boby_, наистина ми се струва, че е редно да се оценява качеството на рибата, а не нейната стойност. Един сладководен скат би трябвало да е дежурен на първото място... Значи дали рибата/растениято са здрави, красиви и породисти е по-съществено от тяхната цена.

Толкова от мен.

Stas

Забравих да споделя и другия метод:

Във http://www.photo-forum.net/ има публикувани доста снимки. Всяка една си има рейтинг. Това също е някакъв начин да се определи снимката на месеца. Тази възможност я има и в моя сайт: www.photo.domainbg.com. Всеки регистриран може да даде някаква оценка на снимката по 10-бална система и ... търси се снимката с най-висок рейтинг!

Boby_

Стасе, аз не виждам с какво предложението ми противоречи на заложените в конкурса, който ти даваш за пример правила. Дори ги допълва в някои отношения.

Иначе по повод оценката за обекта (рибката) вече отстъпих и промених предложението към по-субективно оценяване на външния вид според личните предпочитания на оценяващия и собственото му чувство за естетика. Това би трябвало да задоволи почти всички (почти, защото винаги има недоеб... пардон, недоволни).  :lol:

Идеята за постоянен рейтинг не е лоша, но тя е по-скоро отражение на ранглиста, която се мени с времето, а не на конкурс и като такава, не е толкова динамична. Мисля, че и на това ще му дойде времето, но първо трябва да започнем с нещо по-просто.

Както вече казах, аз лично ще се ангажирам с организацията на конкурса и тези дни ще напиша подробни правила (като се съобразя с  повечето мнения, които се изказах тук, макар и не с всички). Очаквайте пробен кръг в началото на следващата седмица. За да няма недоволни и обвинения в пристрастие, няма да участвам поне в първите няколко кръга, докато нещата се изчистят.

Филтърът от сто мнения е задължителен, за да избегнем фантомите. Сто мнения са дори доста малко число, първоначално си мислех за 200 или дори 400, но няма достатъчно хора с толкова. Който само чете във форума и не се обажда, е добре дошъл, разбира се, но щом няма мнение по другите теми или не иска да го изкаже, не виждам причина защо трябва да изказва мнение и под формата на гласуване. Да не говорим, че 100 мнения се правят за нула време, ако човек има позиция и иска да я изрази, дори да не е кой знае колко напреднал.

И накрая една молба - имам нужда от още двама или трима души, които да са членове на журито и да преценяват две неща заедно с мен (за да не го правя еднолично и следователно - твърде пристрастно) - това дали дадена снимка и даден глас отговарят на условията за участие.

Благодаря на всички за участието в дискусията!

Boby_

Вече пуснах темата с правилата и обявяването на пробния кръг на конкурса.
Тук искам само да отбележа, че в него аз ще съм еднолично жури, а в правилата е предвиден начин за номиниране на тримата членове на следващото жури (член 4, точка c.).

dido

Хм Боби, с тия 100 мнения долна граница - ей сега проверих - има около 80 души такива. Ако свалиш границата на 40 мнения - стават 120 души. Над 20 мнения - 180 души.

Та идеята за подобна рестрикция е добра, ама не е ли по-добре като за начало тази граница да бъде 20 мнения - докато се опипа почвата, да не се плашат хората и т.н. То вярно мнения се правят за нула време от тези, дето се интересуват, но все пак - 80 души, измежду които да има и участници, и жури, и гласуващи, и неучастващи - виждат ми се малко.

Boby_

dido, съгласен съм, че 83-ма души са малко, но от друга страна 20 мнения се правят за десет минути и смисълът от този филтър практически се губи.

Дай да видим какъв изобщо ще е интересът в пробния кръг и дали ще се съберат достатъчно участници, за да има смисъл от такъв конкурс, пък ще го обсъдим отново - отворен съм за нови идеи, стига да са обосновани. Както виждаш, адаптирах правилата по посока на надделяващото мнение, макар и да не съм напълно съгласен с него.  :wink:

NikolaV

А какъв е въобще смисъла на филтъра?
Ако аз съм примерно един добър фотограф, имам едно аквариумче, но съм зле с акваристиката и не пиша, защо да не мога да направя една снимка трепач и да взема първо място?

Stas

Boby_ - одобрявам напълно идеята. Просто цитирах откъде ми дойде на мен на времето подобна. Не критикувам, а се опитвам да съдействам - аз съм с двете ръце ЗА!

Предлагам Aquasaur за член журито, т.к. има опит как се оценяват снимките по другите конкурси. Човекът очевидно доста е и напреднал в снимането - недостатъците на неговите снимки си ги вижда и сам, но не винаги може да се постигне идеалния кадър без идеалното осветление... Да не се отвличам! (Така ще го премахнем и като конкуренция! :wink: )
Aquasaur, разбира се, може да поиска да участва в конкурса, което ще ме радва. Тогава просто няма да е жури и готово!

Stas

Предлагам конкурса да е анонимен.

Boby_

Цитат на: "NikolaV"А какъв е въобще смисъла на филтъра?
Ако аз съм примерно един добър фотограф, имам едно аквариумче, но съм зле с акваристиката и не пиша, защо да не мога да направя една снимка трепач и да взема първо място?

"Смислите" са най-малко два. Първият е да се избегне гласуването от потребители-фантоми (такива има колкото щеш - има над 500 регистрирани без нито едно мнение и още немалко с по 1). Чрез тях дори само един човек може съществено да повлияе върху резултатите, а би могъл и да участва с няколко снимки, което не бива да се допуска.
Филтърът по брой мнения не е идеалният вариант, но ще ограничи значително тези неща.
В крайна сметка идеята е да направим конкурс за участниците във форума, а не за всички акваристи в България.  :wink:

Boby_

Стасе, благодаря за подкрепата!
В предварителния кръг журито ще съм аз, а за следващите вече си има механизъм за формиране на сътава му.
Анонимността не може да се осигури за всички, защото снимките на някои хора се познават, затова не може да залегне в правилата за никого.

Хайде, вече чакам снимки за участие!  :wink:

NikolaV

Цитат на: "Boby_"
Цитат на: "NikolaV"А какъв е въобще смисъла на филтъра?
Ако аз съм примерно един добър фотограф, имам едно аквариумче, но съм зле с акваристиката и не пиша, защо да не мога да направя една снимка трепач и да взема първо място?

"Смислите" са най-малко два. Първият е да се избегне гласуването от потребители-фантоми (такива има колкото щеш - има над 500 регистрирани без нито едно мнение и още немалко с по 1). Чрез тях дори само един човек може съществено да повлияе върху резултатите, а би могъл и да участва с няколко снимки, което не бива да се допуска.
Филтърът по брой мнения не е идеалният вариант, но ще ограничи значително тези неща.
В крайна сметка идеята е да направим конкурс за участниците във форума, а не за всички акваристи в България.  :wink:
Може би аз не съм те разбрал. Имам впредвид да няма ограничение за участниците. За гласуващите съм пас. Личното ми мнение е, че който иска да мами си е за негова сметка... Над тия работи съм...

killiman

Цитат на: "Stas"
По повод критерия за стойността на рибата. Boby_, наистина ми се струва, че е редно да се оценява качеството на рибата, а не нейната стойност. Един сладководен скат би трябвало да е дежурен на първото място... Значи дали рибата/растениято са здрави, красиви и породисти е по-съществено от тяхната цена.

Мисля, че идеята е следната.

При еднакви фотографски качества на 2-3 снимки, както и перфектно състояние на "позьорите" да се взима предвид сложността на отглеждане, развъждане, както и разпространението в хобито на рибката. Това би могло да бъде някакъв последен критерий за определяне на едноличен победител.

Boby_

killiman, общо взето това имах предвид, но поради възникналото недоволство оставих критерия по-отворен - всеки е свободен да прецени какво точно ще оценява в рибката или изобщо в обекта на снимката, ако не е рибка.

etg

А пък аз разбрах идеята по следния начин. Това в крайна сметка би следвало да бъде конкурс за снимки на риби( а не просто конкурс за каквито и да е снимки), така че оценката трябва да е равностойно поделена м/у качествата на обекта и на снимката . Та от тази гледна точка снимка на гупа 16-то поколение от 3-литров буркан не би трябвало( колкото и да е симпатична ) да може да се мери с една чиста линия гупи, защото за поддържането на последните се искат умения, усилия и пари, както между другото и за направата на добра снимка .  Така че никой не иска да разделя видовете риби на елитни или не ( споменатия по-горе скат), а самите риби от един вид на елитни и не дотам ...

Boby_

Помислих над въпроса за ограничението от 100 мнения за участие и гласуване. Хрумна ми идея как хем да остане с филтрираща функция, хем да не е чак толкова затормозяващо.
Какво ще кажете за това след пробния кръг (защото вече го обявих и е късно за смяна на правилата) участниците и гласуващите да се подбират на следния принцип: всички с над 100 мнения + тези, за които се намери поръчител, който да деклараира, че познава физическата личност зад съответния юзър и гарантира за нея? Поръчителите да могат да са сред редовните посетители на форума с над 200 мнения. Нещо такова.  :wink:
Така ще останат извън играта само онези, които са съвсем самостоятелни и извън "обществото", което се формира от редовните посетители на форума + познатите им акваристи.

Pac


abaro

Боби, това с минималните изисквания си е жива параноя. Не съм чувал за случай в България когато административни ограничения са спрели някого да нарушава някакви правила. Само за кратко се разбутват нещата докато му се намери цаката. По-важно според мен е да се гарантира автентичноста на снимките.
Смисъла на такива конкурси е да си покажеш снимките за собствено удовлетворение. А те хората при всякакви обстоятелства ще ги оценят ако заслужават.
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

Boby_

Добре, нека да е параноя, но правилата са обявени и за пробния кръг са тези. :deal
Все пак за да разберем дали ще се получи, МИ ТРЯБВАТ СНИМКИ И УЧАСТНИЦИ. Пращайте да не грабвам пръчката.  poke

Бъзикам се, не ползвам пръчки с такава цел. Все пак дайте някоя снимка за конкурса насам - толкова ли няма какво да покажете.  :wink:

Pac

Този месец ще има ли конкурс? Аз очаквах да има а такъв още не е обявен. До следващия ли ще чакаме?

Boby_

Цитат на: "Pac"Този месец ще има ли конкурс? Аз очаквах да има а такъв още не е обявен. До следващия ли ще чакаме?

Съжалявам, но този месец няма да има конкурс - системата за автоматично гласуване все още не е готова. Надявам се обаче да проведем първия официален кръг на конкурса през юни.
Ще го обявя веднага, щом имаме готовност.
А дотогава снимайте и събирайте материал - има още доста какво да се желае след показаното в пробния кръг.
:wink:

su6tata

От прочетеното до тук на мен специално ми идва само една идея - защо когато се оценяват аквариуми се разделят на холандски, цихлидарници и не знам си какви, а всички аквариумни обитатели се слагат под общ знаменател? Дали не може да се измисли някакво разделение, така че оценката да бъде максимално обективна...

Boby_

Цитат на: "su6tata"От прочетеното до тук на мен специално ми идва само една идея - защо когато се оценяват аквариуми се разделят на холандски, цихлидарници и не знам си какви, а всички аквариумни обитатели се слагат под общ знаменател? Дали не може да се измисли някакво разделение, така че оценката да бъде максимално обективна...

Разделението на категории може и да има бъдеще, но на този етап участието е доста скромно и ако разделим допълнително снимките, няма да има реална конкуренция.
Има време за всичко.  :wink:

Similar topics (5)

9845

Публикации: 1
Прегледи: 2269

3039

Публикации: 0
Прегледи: 5695

1156

Публикации: 7
Прегледи: 4391

7944

Публикации: 2
Прегледи: 2563