• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
23.04.2024 21:52

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Предложение: конкурс за снимка

Започната от Boby_, 07.03.2006 11:00

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Boby_

Какво ще кажете да си организираме в секция "Фотография" ежемесечен конкурс (или провеждан веднъж на два месеца) за снимка на аквариумна риба?
Предлагам и примерни правила за конкурса. В него да имат право да участват само регистрирани потребители с повече от 100 мнения (за да се отървем от фантомите, които не са малко), като същото важи и за гласуването. Мисля също, че е добре организаторите да имат право да изключват от участие и гласуване потребители, направили нужния брой мнения само от спам и с цел да се доберат до бройката.  
Всеки потребител да има право да участва само с 1 снимка във всеки кръг, като ограничение за размера е добре да е 800х600, за да могат да се включат и хора с по-слаби фотоапарати.


В следствие на разразилия се диспут правя компромисни промени в преложението си за критерии:
Предлагам оценяването да става по десетобална ситема по два независими критерия:
1. Обект (какво има на снимката, доколко ни харесва самата рибка/обитател - като цяло субективна оценка на обекта на снимката)
2. Снимка (доколко ни въздейства снимката, как оценяваме качеството и, без да навлизаме в детайли и да се отплесваме с фотографски термини, отново субективна оценка).

Така максималната оценка за всяка снимка ще е 20, а гласуването ще е значително по-лесно в сравнение с първоначално предложения вариант.  


Балът на всяка снимка ще се формира от средноаритметичните оценки на всички потребители, имащи право да гласуват за всеки един от критериите. Всеки потребител, който желае да гласува, ще изпраща двете си оценки заедно с кратка обосновка за всяка от тях като лично съобщение до организаторите, които в края на конкурса ще публикуват резултатите. Участниците в конкурса няма да имат право на гласуване.
Материални награди за победителите няма да има - тук след дълъг и скучен спор със самия себе си достигнах до изводите на Ники, че макар материалните придобивки да дават допълнителна емоция, те създават и предпоставки за ... хм, нека го нарека нечестна игра.
Ако има възможост, бих предложил снимките на победителите да се публикуват в отделна галерия на сайта, но понеже не съм говорил предварително с Ники, няма представа дали изобщо има подобна възможност.

Това е засега, чакам вашите мнения.

Longanlon

Абе...няма лошо, стига да има навитаци да се занимават с толкова много л.с. всеки месец. Освен това лично аз се чувствам компетентен да оценявам само по четвърта точка...

По другите предложения забележки нямам.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

Boby_

Всеки месец май е твърде честичко за начало - може би няма да има достатъчно качествени снимки. Веднъж на два или три месеца ще е екстра като за старт, пък после - според резултатите.
Иначе броят на личните съобщения няма да е чак толкоз голям - има цифром и словом 83-ма потребители с над 100 мнения, от които да речем 10-15 ще участват в конкурса със снимки и още 10-15 няма да гласуват. Петдесетина съобщения, написани в специална форма за гласуване, които да копи-пействам в програмка за обработка на резултатите, която съм си написал предварително, лично мен няма да ме затруднят особено.  :lol:

Boby_

Цитат на: "Longanlon"Освен това лично аз се чувствам компетентен да оценявам само по четвърта точка...

Щом не се чувстваш компетентен да оценяваш по определени точки, има лесен начин да избегнеш това и пак да сложиш "едно рамо" на снимките, които харесваш - по критериите, които не разбираш, слагаш еднаква оценка на всички снимки, без да се обосноваваш, а по тези, от които разбираш, слагаш оценка според вижданията си. Така ще се постигнат две цели - никой няма да е принуден да дава мнения и оценки за нещо, от което не се интересува и освен това мнението на хора, които не разбират от фотография, ще тежи по-малко от това на тези, които разбират и са гласували по всички критерии. Това, разбира се, ще зависи от съвестта на всеки един гласуващ и едва ли ще е изпълнено от всички, но това не е чак толкова съществено в крайна сметка.
:wink:

Pac

Идеята ме кефи, щото ще има повод да се правят повече и по-добри снимки. Макар лично аз да нямам възможност да участвам по ред причини. Поне ние аматьорите ще се нагледаме :)  
Е, живот и здраве, някога може и аз да набера скорост за участие :), но има още бая хляб да ям.

KingNothing

Не е задължително гласуването да става само с Л.С. има и други начини ама тогава ще е малко трудно да се реализира гласуването на членове сам с 100+ мнения (поста)

Инъче ще е весело със снимките... и някои ще се "схванат" постоянно да печелят но все пак е яко да има ежемесечен конкурс  :P

П.П. Може пък на победителят да се забранява да участва в следващият конкурс... (за следващия месец) така ще има малко повече интрига...  :twisted:

Boby_

Гласуването с лични съобщения е лесен и ефикасен начин да се започне конкурсът практически веднага, щом стигнем до съгласие. Всички технически предпоставки ги има и в момента.

NO CARRIER

И аз съм за. :-)
Чакаме одобрението на Ники. ;-)
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

AQUASAUR

Абсолютно подкрепям идеята поднесена от Боби  :bravo
Това си е следващата закономерна стъпка по отношение на професионалното израстване на този форум  :idea:  :!:
В общи линии Боби очерта основните насоки и критерии за желания фото контест...
Ще наблегна само на фактора "фантоми"  :twisted:
и аз смятам категорчно, че такива не трябва да се допускат  :!:
а дали за това, доказателство ще бъдат броя смислени постове,
обявяването на някакъв личен аква-профил в съответния форумен раздел,
дали наистина ще си направим нещо като "клубни карти(значки)"
или ще се опознаваме на живо по разните му поводи... :beer  :P  :lol: ,
важното е всички гласоподавания да са личностно ангажирани и отговорни  :!:
затова и обявяването на гласуването и резултатите след съответния контестен кръг -
си е най-добрата атестация за съвестност, безпристрастност и коректност... :!:

Ще си позволя да вметна, че никой никого не кара насила да участва или гласува...
а дали си компетентен или не... :roll:   по-важно е да се спазва феърплея  https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.mysmilie.de%2Fsmilies%2Ffroehlich%2F14.gif&hash=3c892acda4750b9243095de6f995eea79cd11605  и да няма изцепки  :twisted:

Нека всеки си каже мнението... :idea: , но май преди това тежката дума има Админа... :!:  :D

cihlidi_fan

Аз винаги съм бил ЗА този "фотоконтест" :lol:
А каква снимки съм ви приготвил, ще изчакам евентулано този конкурс за да я пусна... ще издам че снимката е  на женското ми демасони с хайвер в устата 8)  :lol:  :beer
Дано Ники бъде съгласен! :)  :roll:
220л. Танганайка
17 Tropheus sp."Red" Chimba, 10 Cyprichromis leptosoma "Utinta"
3 Telmatochromis vitattus, 3 lamprologus ocellatus

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg151.imageshack.us%2Fimg151%2F8813%2Flogocopy&hash=b4ea5442a8466f141a31ed7c3c139d77bd107786

miTko

Добре, но не мога да разбера какво общо имат рядкост и трудност на отглеждане на рибата с конкурс за снимка?! :dunno
Разни мои АКВАРИУМИ 

Boby_

Цитат на: "miTko"Добре, но не мога да разбера какво общо имат рядкост и трудност на отглеждане на рибата с конкурс за снимка?! :dunno

Конкурс за снимка на рибка.
Една идеална снимка на женска гупа не може да има по-висока стойност от малко по-слаба технически снимка на хубав трофеус ред рейнбоу или някой рядък вид морска рифова рибка.

miTko

А на мъжка гупа?  8)  Не се заяждам ама ми звучи нелепо...
Разни мои АКВАРИУМИ 

Boby_

Цитат на: "miTko"А на мъжка гупа?  8)  Не се заяждам ама ми звучи нелепо...

Ако това ти звучи нелепо, то тогава защо различните цени на пазара за различни рибки също да не са нелепи? Нали всички рибки са еднакви.  :lol:

miTko

То и цените на рибите нямат нищо общо с подобен конкурс, ама нейсе...
Разни мои АКВАРИУМИ 

Similar topics (5)

2844

Публикации: 31
Прегледи: 11072

7359

Публикации: 9
Прегледи: 4838

4817

Публикации: 15
Прегледи: 7205

6407

Публикации: 1
Прегледи: 2917