• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
19.04.2024 07:43

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Предложение: конкурс за снимка

Започната от Boby_, 07.03.2006 11:00

« назад - напред »

0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

Boby_

Мисля, че разделянето на поне 3-4 критерия с отделни оценки е много важно, защото само така мнозинството гласуващи ще помисли защо всъщност дава дадена оценка. Когато даваш само една оценка, е много по-лесно да "напраскаш там някакви, каквито дойде".
Колкото до това какво може да има като обекти на снимките, може би възнинкналият доста елементарен спор по повод това автомобил ли е ладата и следва ли да се оценяват снимики на лади по същия начин като снимки на ферарита и поршета ясно показва какво ще стане, ако критериите станат твърде разтегливи.
Наистина има още доста интересни аквариумни обитатели, които си заслужават снимането и участието в конкруса освен рибите. Въпросът е къде да теглим чертата все пак.

nixanbal

Идеята за конкурса е чудна като цяло.
Само че ако наистина участват снимки и на растения, охлюви и други ще трябват категории със сигурност. Личното ми мнение е, че такива не са излишни, но според мен като за първото провеждане на евентуалния фотоконтест може да има само една единствена категория - за риби.

Иначе това за евтини, скъпи, редки и масови рибки на мен не ми харесва и не ми звучи правилно! Особено сравнението между гупи и трофеуси - че снимката на по-интересната риба, която нищо, че е по-некачествена като фотография има предимство пред един чудесен кадър на по-простичкия вид. Направо, който намери рядка и скъпа риба да я щракне и печели. Това е критерий за гласуване, който обаче според мен се включва в "Обща оценка"
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi48.photobucket.com%2Falbums%2Ff237%2Fnixanbal%2FMalawiTank_baner.jpg&hash=b6a3b805af52b2039354d101738ed74ce9cd7bab

Boby_

А, забравих да добавя за miTko и KingNothnig, че в крайна сметка нищо няма да попречи на любителите на гупи да дадат висока оценка дори по критерия "вид" за снимка на някоя хубава гупа, стига да се обосноват - например "Това е много красива и здрава мъжка гупа от едикаква си разновидност, затова давам десетка за вид".
Целта тук е не да не се дават високи оценки за по-разпространени рибки, а да се избегне наказателния вот или поне да се сведе до минимум. А че такъв имаше и на двата досегашни конкурса и че до известна степен това компрометира резултатите от тях, на всички ни е ясно.

Pac

Така или иначе до консенсус няма да се стигне. Няка да се каже "кой тук е шефът" и той да определи всички условия. Като се замисля то цялата система за оценяване не е толкова важна. Важно е да има конкурс, за да има хубави снимки, на които да се наслаждаваме всички. В крайна сметка какво печели победителят  :?: Евенуално симпатии, а тях може да си спечели и без да е класиран много напред. А пък и то е ясно че ще има снимки фаворити, които ще спечелят първите места независимо от точния критерий. Да не би промяната на правилата в някой спорт да е изменила големите имена в него...

Boby_

Pac, напълно си прав.
Щом правя подобно предложение, значи съм обмислил нещата и съм готов да се заема с организацията. Чакам само едно - потвърждение от Ники, че не е против идеята.
Още тия дни ще започна с пробен кръг - да видим как ще потръгне. После ще обсъдим резултатите и ще си вземем (надявам се) нужните поуки.

kralthcev, това, от което се опитвам да избягам с това предложение, е именно намесването на акваскейпинга тук - искам да направим конкурс за фотография, не за акваскейпинг, т. е. целта не е да се измести другия конкурс, а да се допълни. Ако сложим и растения, ще стане пълна каша и няма с нищо да се отличава този конкурс от общия на сайта. Затова и го коментираме във Фотография.
Мисля, че най-точната (макар и не особено красива) формулировка на конкурса би била "Конкурс за снимка на подвижни аквариумни обитатели".  :wink:

dido

Доколкото мога да преценя от досегашните конкурси тези критерии определено идват в повече. Ето защо:

Много гласуващи не разбират от риби. Аз примерно съм в кюпа. Не мога да различа ценна от не толкова ценна риба. Или пък трудна/лесна за отглеждане. Или пък пъргава/статична за снимане. Други камара хора пък не разбира от фотография - не разбира от шум, от експозиция и т.н.

Затова според мен оценката трябва да се даде общо за снимката без да се задълбава в конкретни детайли - това е щото всъщност малко хора могат да оценят с разбиране всички детайли.

Boby_

Аз пък точно от досегашните конкурси смятам, че гласуването само с една оценка и без обосновка е ТВЪРДЕ лесно, за да го вземе някой насериозно.  :wink: Трябва да е необходимо да вложиш поне малко усилие и най-вече да помислиш над това ЗАЩО гласуваш именно така, иначе резултатите са смехотворни и валят двойки и последни места.
Не е чак толкова важно разбираш ли от риби/фотография/духова музика, важното е да помислиш и да дадеш честна оценка, а не нещо просто ей така.

dido

Е добре де, ама ако ти е тъпа оценката, щото не разбираш кое е добре и кое е зле - каква е ползата от честното гласуване?

Примери на този конкурс имаше много в това отношение. Хората масово гласуваха с thumbs-up за снимки със зверски надупена сатурация на цветовете - на принципа щом е шаренко, значи е хубаво. Съответно никой не ебаваше калпавато и на моменти направо невъзможно кадриране на обектите. Е, подобни оценки за мен са кръгла нула, ама на кой му дреме всъщност? Та идеята ми беше - щом така и така не се оценяват тези важни неща, по-добре да е обща оценката.

dido 1

Цитат на: "dido"
Много гласуващи не разбират от риби. Аз примерно съм в кюпа. Не мога да различа ценна от не толкова ценна риба. Или пък трудна/лесна за отглеждане. Или пък пъргава/статична за снимане. Други камара хора пък не разбира от фотография - не разбира от шум, от експозиция и т.н .
Имам едно предложение??
За да няма спорове например какво да садържа снимката (риба, растение, ракообразно, земноводно и т. н. ), може да се направи нещо от сорта на томбола, като за всеки месец ( или на три когато има конкурс ) се тегли по едно от изброените "теми" и така докато се мине през всички подводни създания. Мисля че така няма да има ощетени и един вид ще отпадне нуждата от делене на фотоконкурса на категории. Така на всеки ще му се даде шанс да прати снимка на гледаните от него риби или растения като единствено следи каква ще е темата за месеца напр. :D
Успех  :D
544л. Малави

Boby_

Лично за мен най-добрият изобщо вариант е с жури. Но в конкретния случай това има няколко основни недостатъка - няма достатъчно активни форумници, които едновременно да разбират от всичко необходимо, за да са в журито и да са готови да се откажат от участие в конкурса. Това едно на ръка, а второто е, че при жури ще започнат едни обвинения и съмнения в далавери и шуробаджанащина, които ще развалят цялостното впечатление.

Колкото до неадекватните оценки, аз лично предпочитам да ми пишат двойка на снимката, защото "не е достатъчно шаренка", отколкото защото е на Boby_.  :lol:

Boby_

dido 1, предложението ти за промяна на темите на всеки следващ конкурс е интересно, но не мисля, че е приложимо за нашите условия. Сигурно над 90% от хората във форума гледат само рибки и/или растения.

Към останалите: Направих компромисна промяна в предложението си за критерии (вижте главната тема). Хайде да караме нататък със спора и да обсъдим вариант номер 2. :wink:

Тони

Идеята за конкурса е супер. За гласуването не взимам отношение, защото не разбирам от снимки  :lol: , въпреки че в предишния конкурс съм ги налучкал  :lol:  
Не съм  съгласен с ограничението за  стоте мнения, защото познавам няколко доста компетентни и много запалени  акваристи, които нямат толкова мнения.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg293.imageshack.us%2Fimg293%2F4525%2Fdsc01245editedzg1.jpg&hash=2c575e6a505c8a44fc649f5cdac35d60b1303f00Тука ред нема, ама требва да се спазва!

abaro

Аз предлагам такъв вариант:
На първия кръг в конкурса участват само риби. Извън гласуването ако някой иска да покаже снимка от друга категория я показва за да се изфука и другите да изплакнат окото. Ако се съберат достатъчно мераклии за следващия кръг може да се мисли и за друга категория.
И мисля че това за стоте мнения е пресилено. Може да има изискване за минимум но не повече от 20-30 мнения.
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

zariio

Абе в крайна сметка ако няма консенсус по въпроса и не се стигне до ежемесечен или двумесечен конкурс да се направи един раздел само за снимки на всякакви аквариумни обитатели и на цели аквариуми и всеки от фоума да качва там.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs9.postimg.org%2F49ki5eazv%2F10494175_10152367057258271_2072129839_o.jpg&hash=c59af89265d29439b6cc64736d6ad480b08a97c1

Stas

Нова тема и само за един ден - 3 страници! Много сте бързи!

Мойто мнение:
както предложих и аз самия още преди началото на Коледния конкурс ми се струва, че този ежемесечен конкурс е много интересен. Бих посочил като пример Aquatic Photography Forum (APF), който провежда такъв конкурс (Снимка на месеца).

Ето как изглеждат правилата там (съжалявам, но не ми се превежда сега):
Photo Submission Guidelines
-Entries submitted for the contest must be accompanied by:
a) APF username
b) Participant's First & Last Name
c) Entry Title (be creative, not just species name)
-Files need to be emailed as attachments with required info above to admin@aquatic-photography.com
-A member can only submit one Aquatic and one General entry per month.
-Subject matter in the Aquatic POTM shall be limited to Aquatic Life of any kind, own or public. Definition of Aquatic life will also include any non fish aquatic subjects, including aquatic plants.
-Subject matter in the General POTM is not limited to anything specific, as long as it does not belong under the guidelines for the Aquatic POTM.
-Photograph resolution should be no more than 640 pixels wide or tall and in JPEG format. Please keep file size at a maximum of 150k or it will be resampled down.
-Photographs can be in Landscape or Portrait format.
-Entries are not allowed to have outer borders or copyright information.
-Any entries submitted that meet ALL guidelines above will participate in each monthly contest.


Та техния конкурс е доста интересен. Защо да не почерпим от хората с опит?

По повод броя на постовете - вярно е, че има хора, които са компетентни, но не пишат много-много. И все пак е редно тези неща да се движат от активните членове - трябва да има някакъв лимит. Може би 30 или 50?

По повод критерия за стойността на рибата. Boby_, наистина ми се струва, че е редно да се оценява качеството на рибата, а не нейната стойност. Един сладководен скат би трябвало да е дежурен на първото място... Значи дали рибата/растениято са здрави, красиви и породисти е по-съществено от тяхната цена.

Толкова от мен.

Similar topics (5)

7195

Публикации: 0
Прегледи: 1963

3741

Публикации: 0
Прегледи: 2454

6283

Публикации: 0
Прегледи: 2178

31726

Публикации: 0
Прегледи: 2298

5375

Публикации: 2
Прегледи: 3439